Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Bulz de pește - pe cât de simplu, pe atât de gustos

Publicat la 7 septembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

323 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de bulz de pește, o mâncare savuroasă. Ce pește se folosește la bulz și cum se prepară. Cum se face mămăliga pentru bulz. Cum se frige bulzul pe grătar.

Bulzul, căruia i se mai mai spune și boț sau urs, este o mâncare inventată ad-hoc de către păstorii români. Constă de fapt într-o mămăligă bine fiartă, din care se rup bucăți zdravene. În fiecare bucată se face o adâncitură în care ciobanii pun brânză grasă de oaie sau urdă. Se adună marginile bucății de mămăligă într-un cocoloș cu brânza înăuntru. Acest cocoloș ajunge în cele din urmă să fie fript pe grătar sau în cuptor.

Bulz de peste

Ei bine, pornind de la acest bulz păstoresc, simplu și suficient de consistent pentru a potoli foamea ciobanilor din vârful muntelui, lucrurile au evoluat încet, încet. Eu una aș spune că s-au complicat inutil de mult. Pe lângă brânza de oaie, în cocoloșul de mămăligă au început să apară și carnea de porc, șunculița și cârnații, iar lângă el și-au găsit culcuș și ouăle ochiuri. Așa a apărut ceea ce știm cu toții acum că se numește bulz ardelenesc. Deh, ce să facem, când vine vorba de colesterol în exces, ne-am obișnuit ca întotdeauna să arătăm cu degetul spre Ardeal 😀

Ei, și dacă tot e valabilă vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceie" și dacă ardelenii și-au făcut bulzul lor, aflați că au și pescarii rețeta lor de bulz, infinit mai dietetică și adaptată la ce se găsește prin ograda unui locuitor de pe malul apei. În loc de brânză, pescarul umple cocoloșul de mămăligă cu bucăți de pește. De preferat un pește gustos, gras și cu carne roșie, cum se folosește, de altfel, și la plăcinta cu pește sau la zacusca de pește.

Oricât mi-am propus să încep să gătesc și alte tipuri de pești - vezi aici o încercare extrem de reușită cu biban de mare - fac ce fac și odată ajunsă în fața galantarului de la pescărie, mă inamorez tot de câte un crap rozaliu și dolofan. Așa a fost și de data asta. Cu niciun chip nu mi-am putut imagina alt pește cuibărit în cocoloașele de mămăligă, decât crapul!

Cred că personalul de la pescăria mea preferată deja mă cunoaște! Cum mă văd de departe, împingând căruțul printre rafturi, se și apucă să-mi fileteze un crap 😀

bulz de peste la gratar

Mod de preparare bulz de pește

Bulzul de pește e o mâncare fabuloasă în simplitatea ei. Are doar câteva ingrediente banale, dar ce gustoasă e și ce sățioasă!

Începem prin "a pune de mămăligă" cum se zice pe la noi. Dacă aveți dificultăți la pasul acesta, avem aici cel mai explicit articol despre cum se face mămăliga. Odată mămăliga făcută și răsturnată, o lăsăm să se răcească puțin, altfel, fierbinte fiind, n-o vom putea modela în cocoloașe.

  • mamaliga pentru bulz de peste
  • cum se face bulz de peste

Între timp, nu stăm degeaba, ci ne ocupăm de pește. Pentru că nimic nu e perfect pe lume, nici crapul nu este. Crapul e un pește care ține morțiș să ne învețe lecția răbdării în bucătărie. Are multe oase! Și mari, și mici, de toate felurile! Chiar dacă îl cumpărați filetat, trebuie să știți că veți găsi destule oase ascunse în fibra cărnii, iar acestea vor trebui înlăturate cu penseta.

Ca să facem lucrurile mai ușoare, fierbem peștele 3-4 minute în apă cu mirodenii: frunze de dafin, cimbru, boabe de piper și firește, sare. Îl scoatem din supă, îl lăsăm să se răcească puțin și îl luăm la pigulit și la mărunțit până nu-i mai rămâne nici un oscior ascuns.

Între timp, încingem puțin ulei într-o tigaie și călim o ceapă și vreo 3-4 căței de usturoi împreună cu o linguriță de boia de ardei dulce, iute sau afumată după gustul fiecăruia. Eu am pus afumată. Peste ceapă punem peștele mărunțit și un pic de vin alb. Lăsăm aromele să se împrietenească.

  • Bulz de peste
  • Bulz de peste

Mămăligă avem, pește gustos avem, nu ne rămâne decât să ne umezim palmele și să formăm cocoloașele de mămăligă cu câte o scobitură în care să încapă o lingură zdravănă de pește mărunțit.

După ce le terminăm de format pe toate, încingem...fiecare ce are: grătar cu lemne, grill, tigaie, cuptor. Dacă aveți un grătar cu lemne, înfășurați fiecare cocoloș în folie de aluminiu și așa le puneți pe grătar întorcându-le și pe-o parte și pe alta ca să se încălzească uniform.

Dacă sunteți blocatari, vă descurcați cum puteți. Important e ca bulzul să fie cald când îl serviți. Dacă reușiți să îl și rumeniți, cu atât mai minunat!

Bulz de peste

Cu brânză nu prea merge, dar dacă vă place, înainte de servire, prelingeți peste bulz câte o dâră de smântână. În smântână puteți pune un cățel de usturoi pisat și un pic de mărar. Eu nu am pus, dar data viitoare o să pun neapărat.

Să nu uit să vă spun: merge de minune un pahar de vin după ospățul ăsta! Să vă fie de bine! 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Bulz de peste

Bulz de pește

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g file de crap (poate fi și somn, știucă, sau un amestec de mai mulți pești)
  • condimente: frunze de dafin, boabe de piper, cimbru, sare, după gust
  • 1 ceapă
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml vin alb
  • 50 ml ulei
  • 1 linguriță boia dulce, iute sau afumată

pentru mămăligă

  • 350 g mălai
  • 1 litru de apă
  • 1 linguriță rasă de sare (sau după gust)

pentru servit

  • 200 ml smântână (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Faceți o mămăligă din 1 litru de apă și 350 g mălai.
  • Răsturnați mămăliga și lăsați-o să se răcorească ca să puteți forma bulzul cu palmele fără să vă ardeți.
  • Puneți la fiert aprox. 1,5 litri de apă în care ați pus sare, boabe de piper, o frunză de dafin, cimbru uscat.
  • Când apa începe să fiarbă, puneți fileul de pește întreg și lăsați-l doar 3-4 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați să se răcească.
  • Cercetați bine peștele, mărunțiți carnea cu degetele și îndepărtați toate oasele folosind o pensetă de bucătărie.
  • Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins. Adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul trecut prin presă și o linguriță de boia de ardei. Amestecați continuu să nu se ardă ceapa.
  • După ce ceapa s-a înmuiat, adăugați peștele și vinul și lăsați-le împreună pe foc până când vinul se evaporă iar peștele este gătit.
  • Cu palmele umezite formați cocoloașe de mămăligă în care puneți câte o lingură din amestecul de pește și ceapă.
  • Puneți cocoloașele pe grătar sau pe un grill de teflon, întorcându-le pe ambele părți ca să se încălzească uniform. Dacă folosiți un grătar cu lemne, înfășurați cocoloașele în folie de aluminiu.
  • Serviți bulzul cât e cald, eventual câte o lingurită de smântână deasupra.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Bulz de peste

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
323 shares

Comentarii

  1. VIO a zis

    septembrie 07, 2019 at 8:16 pm

    Eh, doamnă dragă...da, m-ați dat pe spate! Nota 10 e mică, rețeta e fantastică și trebuie încercată. Nu în ultimul rând, dar sincer, plecăciuni și mulțumesc.

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 07, 2019 at 8:23 pm

      Mă bucur că rețeta mea v-a stârnit interesul (mă bucur e puțin spus, în sinea mea jubilez, de-a dreptul 😀 )
      N-am nicio emoție. O să vă placă sigur! 🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x