Rețeta de bulz de pește, o mâncare savuroasă. Ce pește se folosește la bulz și cum se prepară. Cum se face mămăliga pentru bulz. Cum se frige bulzul pe grătar.
Bulzul, căruia i se mai mai spune și boț sau urs, este o mâncare inventată ad-hoc de către păstorii români. Constă de fapt într-o mămăligă bine fiartă, din care se rup bucăți zdravene. În fiecare bucată se face o adâncitură în care ciobanii pun brânză grasă de oaie sau urdă. Se adună marginile bucății de mămăligă într-un cocoloș cu brânza înăuntru. Acest cocoloș ajunge în cele din urmă să fie fript pe grătar sau în cuptor.
Ei bine, pornind de la acest bulz păstoresc, simplu și suficient de consistent pentru a potoli foamea ciobanilor din vârful muntelui, lucrurile au evoluat încet, încet. Eu una aș spune că s-au complicat inutil de mult. Pe lângă brânza de oaie, în cocoloșul de mămăligă au început să apară și carnea de porc, șunculița și cârnații, iar lângă el și-au găsit culcuș și ouăle ochiuri. Așa a apărut ceea ce știm cu toții acum că se numește bulz ardelenesc. Deh, ce să facem, când vine vorba de colesterol în exces, ne-am obișnuit ca întotdeauna să arătăm cu degetul spre Ardeal 😀
Ei, și dacă tot e valabilă vorba aia cu "câte bordeie, atâtea obiceie" și dacă ardelenii și-au făcut bulzul lor, aflați că au și pescarii rețeta lor de bulz, infinit mai dietetică și adaptată la ce se găsește prin ograda unui locuitor de pe malul apei. În loc de brânză, pescarul umple cocoloșul de mămăligă cu bucăți de pește. De preferat un pește gustos, gras și cu carne roșie, cum se folosește, de altfel, și la plăcinta cu pește sau la zacusca de pește.
Oricât mi-am propus să încep să gătesc și alte tipuri de pești - vezi aici o încercare extrem de reușită cu biban de mare - fac ce fac și odată ajunsă în fața galantarului de la pescărie, mă inamorez tot de câte un crap rozaliu și dolofan. Așa a fost și de data asta. Cu niciun chip nu mi-am putut imagina alt pește cuibărit în cocoloașele de mămăligă, decât crapul!
Cred că personalul de la pescăria mea preferată deja mă cunoaște! Cum mă văd de departe, împingând căruțul printre rafturi, se și apucă să-mi fileteze un crap 😀
Mod de preparare bulz de pește
Bulzul de pește e o mâncare fabuloasă în simplitatea ei. Are doar câteva ingrediente banale, dar ce gustoasă e și ce sățioasă!
Începem prin "a pune de mămăligă" cum se zice pe la noi. Dacă aveți dificultăți la pasul acesta, avem aici cel mai explicit articol despre cum se face mămăliga. Odată mămăliga făcută și răsturnată, o lăsăm să se răcească puțin, altfel, fierbinte fiind, n-o vom putea modela în cocoloașe.
Între timp, nu stăm degeaba, ci ne ocupăm de pește. Pentru că nimic nu e perfect pe lume, nici crapul nu este. Crapul e un pește care ține morțiș să ne învețe lecția răbdării în bucătărie. Are multe oase! Și mari, și mici, de toate felurile! Chiar dacă îl cumpărați filetat, trebuie să știți că veți găsi destule oase ascunse în fibra cărnii, iar acestea vor trebui înlăturate cu penseta.
Ca să facem lucrurile mai ușoare, fierbem peștele 3-4 minute în apă cu mirodenii: frunze de dafin, cimbru, boabe de piper și firește, sare. Îl scoatem din supă, îl lăsăm să se răcească puțin și îl luăm la pigulit și la mărunțit până nu-i mai rămâne nici un oscior ascuns.
Între timp, încingem puțin ulei într-o tigaie și călim o ceapă și vreo 3-4 căței de usturoi împreună cu o linguriță de boia de ardei dulce, iute sau afumată după gustul fiecăruia. Eu am pus afumată. Peste ceapă punem peștele mărunțit și un pic de vin alb. Lăsăm aromele să se împrietenească.
Mămăligă avem, pește gustos avem, nu ne rămâne decât să ne umezim palmele și să formăm cocoloașele de mămăligă cu câte o scobitură în care să încapă o lingură zdravănă de pește mărunțit.
După ce le terminăm de format pe toate, încingem...fiecare ce are: grătar cu lemne, grill, tigaie, cuptor. Dacă aveți un grătar cu lemne, înfășurați fiecare cocoloș în folie de aluminiu și așa le puneți pe grătar întorcându-le și pe-o parte și pe alta ca să se încălzească uniform.
Dacă sunteți blocatari, vă descurcați cum puteți. Important e ca bulzul să fie cald când îl serviți. Dacă reușiți să îl și rumeniți, cu atât mai minunat!
Cu brânză nu prea merge, dar dacă vă place, înainte de servire, prelingeți peste bulz câte o dâră de smântână. În smântână puteți pune un cățel de usturoi pisat și un pic de mărar. Eu nu am pus, dar data viitoare o să pun neapărat.
Să nu uit să vă spun: merge de minune un pahar de vin după ospățul ăsta! Să vă fie de bine! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g file de crap (poate fi și somn, știucă, sau un amestec de mai mulți pești)
- condimente: frunze de dafin, boabe de piper, cimbru, sare, după gust
- 1 ceapă
- 3-4 căței de usturoi
- 50 ml vin alb
- 50 ml ulei
- 1 linguriță boia dulce, iute sau afumată
pentru mămăligă
- 350 g mălai
- 1 litru de apă
- 1 linguriță rasă de sare (sau după gust)
pentru servit
- 200 ml smântână (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Faceți o mămăligă din 1 litru de apă și 350 g mălai.
- Răsturnați mămăliga și lăsați-o să se răcorească ca să puteți forma bulzul cu palmele fără să vă ardeți.
- Puneți la fiert aprox. 1,5 litri de apă în care ați pus sare, boabe de piper, o frunză de dafin, cimbru uscat.
- Când apa începe să fiarbă, puneți fileul de pește întreg și lăsați-l doar 3-4 minute, apoi îl scoateți și îl lăsați să se răcească.
- Cercetați bine peștele, mărunțiți carnea cu degetele și îndepărtați toate oasele folosind o pensetă de bucătărie.
- Într-o tigaie încăpătoare puneți uleiul la încins. Adăugați ceapa tocată mărunt, usturoiul trecut prin presă și o linguriță de boia de ardei. Amestecați continuu să nu se ardă ceapa.
- După ce ceapa s-a înmuiat, adăugați peștele și vinul și lăsați-le împreună pe foc până când vinul se evaporă iar peștele este gătit.
- Cu palmele umezite formați cocoloașe de mămăligă în care puneți câte o lingură din amestecul de pește și ceapă.
- Puneți cocoloașele pe grătar sau pe un grill de teflon, întorcându-le pe ambele părți ca să se încălzească uniform. Dacă folosiți un grătar cu lemne, înfășurați cocoloașele în folie de aluminiu.
- Serviți bulzul cât e cald, eventual câte o lingurită de smântână deasupra.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
VIO a zis
Eh, doamnă dragă...da, m-ați dat pe spate! Nota 10 e mică, rețeta e fantastică și trebuie încercată. Nu în ultimul rând, dar sincer, plecăciuni și mulțumesc.
Iuliana a zis
Mă bucur că rețeta mea v-a stârnit interesul (mă bucur e puțin spus, în sinea mea jubilez, de-a dreptul 😀 )
N-am nicio emoție. O să vă placă sigur! 🙂