Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Conserve

Prune marinate cu usturoi

Publicat la 10 septembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

1966 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de prune marinate cu usturoi. Prune conservate în oțet cu zahăr și mirodenii. O garnitură deosebită și plină de arome lângă orice friptură.

Toamna trecută, aflându-ne în vizită la niște prieteni din Brașov, am primit drept garnitură alături de o friptură de porc și un piure de cartofi, niște prune umplute cu usturoi și marinate în oțet cu zahăr.

Prune marinate cu usturoi

Soțul meu, mai conservator din fire, a fost foarte reticent la alăturarea de ingrediente din farfurie. E de înțeles oarecum, pentru că nouă, celor de prin estul țării, aceste combinații de carne și fructe, de dulce și sărat, care le plac atât de mult ardelenilor, ne sunt prea puțin cunoscute.

Eu în schimb, prin prisma pasiunii mele pentru domeniul culinar, sunt foarte curioasă și mereu dispusă să încerc ceva nou, oricât de neobișnuită ar fi combinația. Mie mi-au plăcut extraordinar de mult prunele acelea cărnoase și ușor picante. O bogăție de arome și culmea, așa dulci-acrișoare cum erau, prunele marinate completau perfect friptura suculentă din carne de porc .

Nu vă faceți griji în privința usturoiului, prin marinare își va modifica gustul. Nu veți avea prune cu aromă de mujdei, vă promit! De altfel, dacă ați încercat rețeta mea de supă-cremă de usturoi, știți deja că prin preparare termică aroma usturoiului se transformă radical într-o aromă fină, delicată și pregnantă. Ca și cea a usturoiului copt.

Bineînțeles că am cerut prietenilor noștri rețeta de prune marinate cu usturoi și abia așteptam să vină toamna și să se coacă prunele ca să o pun în practică.

Prune marinate cu usturoi

Rețeta nu e nici greu de făcut, nici costisitoare. Ca la orice conservă pentru iarnă, e vorba doar de puțină migală și de câteva ingrediente la îndemâna oricui.

Cea mai delicată operațiune, să spunem că e cea de scoatere a sâmburilor de prune și înlocuirea lor cu căței de usturoi. Prunele trebuiesc secționate doar pe jumătate, în așa fel încât, după marinare, să rămână întregi, ca să arate frumos în farfurie.

Prune marinate cu usturoi

Cât timp ne ocupăm de prune, punem borcanele la sterilizat în cuptor și saramura la fiert într-o crăticioară pe aragaz.

Saramura e de fapt un amestec de apă, oțet și mirodenii. Cu prunele, cel mai bine se potrivesc: boabele de piper, cuișoarele, scorțișoara, dafinul, coriandrul și ienibaharul.

Aici găsești mai multe rețete de conserve pentru iarnă, gustoase și ușor de făcut.

Așadar, puneți în saramură condimentele care vă plac, în proporțiile care vă plac. Eu am pus o frunză de dafin, două cuișoare, boabe de piper și de coriandru. Și sare neiodată, firește! Înainte să torn saramura în borcane, am îndepărtat frunza de dafin și cuișoarele pentru că au arome foarte puternice și dacă le închideam în vreun borcan ar fi dat un gust amar, neplăcut prunelor.

Prune marinate cu usturoi

După ce am umplut borcanele cu saramură, le-am lăsat 30 de minute în cuptorul încins la 120 grade, apoi le-am lăsat să se răcească lent în cuptor până a doua zi.

Odată răcite, borcanele mele aveau o minunată culoare rubinie, foarte intensă. Le voi lăsa pe raftul din cămară încă cel puțin două săptămâni, ca să fiu sigură că prunele s-au marinat și au înglobat toate aromele condimentelor din saramură. Sper doar să am răbdare atâta timp până să desfac primul borcan 🙂

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Prune marinate cu usturoi

Prune marinate cu usturoi

5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 3 borcane de 800g
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 1 kg prune cărnoase, bine coapte, dar nu moi
  • 2-3 căpățâni de usturoi
  • 200 g zahăr
  • 120 ml oțet de 9 grade
  • 850 ml apă
  • 10 g sare neiodată
  • condimente: frunze de dafin, boabe de piper, ienibahar, cuișoare, scorțișoară

Instrucțiuni de preparare
 

  • Înainte să ne apucăm de treabă, borcanele și capacele lor trebuiesc sterilizate foarte bine.
    Vezi cum se procedează la finalul postării.
  • Spălați prunele, tăiați-le pe jumătate și scoateți sâmburii.
  • În locul sâmburilor introduceți câte un cățel de usturoi (sau o jumătate dacă sunt prea mari).
  • Așezați prunele în borcane cât de ergonomic reușiți, dar fără să le îndesați prea tare.
  • Într-o crăticioară puneți apa, oțetul, zahărul, sarea și condimente după gustul fiecăruia. Eu am pus piper, coriandru, dafin și cuișoare. Nu puneți prea multe cuișoare! Acestea au o aromă foarte puternică.
  • Lăsați saramura de mai sus pe foc până ajunge la temperatura de fierbere. Îndepărtați frunza de dafin și cuișoarele. Dacă ajung în borcane, vor da un gust amar.
  • Cu borcanele așezate într-o tavă, începeți să turnați saramura peste prune. Lichidul trebuie să acopere bine prunele.
  • Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
  • Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.
  • Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu prune marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
  • Nu uitați să etichetați borcanele pentru a nu le confunda cineva cu cele de compot! 🙂
  • Păstrați borcanele cu prune marinate într-o cămară răcoroasă și aveți răbdare timp de cel puțin 2 săptămâni până să deschideți primul borcan.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

IMPORTANT:

Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!

Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!

Prune marinate cu usturoi

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • zacusca de ciuperci
    Zacuscă de ciuperci pentru iarnă - Rețetă tradițională cu Champignon și Pleurotus
  • prune in suc propriu la borcan pentru iarna
    Prune la borcan fără zahăr - rețetă simplă și sănătoasă în suc propriu
1966 shares

Comentarii

  1. Camelia a zis

    septembrie 18, 2021 at 12:14 am

    Eu nu pot să cred că le ai publicate de atâta timp și nu le-am văzut! 😍 👏

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 18, 2021 at 9:53 pm

      Știi vorba aia... "mai bine mai târziu decât niciodată"? 🙂

      Răspunde
  2. Panacris a zis

    octombrie 21, 2019 at 10:24 pm

    Hello, uite le-am facut si eu ! 😉 https://retete.panacris.ro/recipes/prune-marinate/ 😉 Multumesc!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 22, 2019 at 6:50 am

      Hei, bună!
      Mă bucur mult că le-ai încercat! Arată minunat și ce etichete frumoase ai făcut! 🙂

      Răspunde
  3. Panacris a zis

    octombrie 01, 2019 at 9:41 pm

    Pfff, compot de prune am mancat alaturi de tocanita si piure! 😉 Doar, mi-s unguroaica 😀 😉 Eiii, asa prune murate, impanate cu usturoi, chiar ma fac curioasa! De probat! Multumesc! :-*

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      octombrie 02, 2019 at 6:57 am

      Hei, nu stiam ca esti unguroaica, Cri! Norocoaso, aveti si voi niste mancaruri fabuloase!
      Neaparat sa incerci prunele astea 🙂

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x