• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Conserve

Vinete împănate, marinate în oțet cu mirodenii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 22 aug. 2024 · Publicată: 27 sept. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
92 shares
Mergi la rețetă

Rețeta de vinete împănate cu usturoi și legume, marinate apoi în oțet cu zahăr și mirodenii. Sunt o garnitură deosebită și nemaipomenit de gustoasă pentru orice friptură sau tocăniță.

Vinete impanate

Prima dată am mâncat vinete împănate acum vreo 15 ani și erau făcute de mama prietenei mele. La vremea aceea, experiența mea cu vinetele se reducea la salata de vinete și cam atât. Nici nu știam că vinete se pot mura în oțet, precum castraveții sau gogoșarii (vezi aici rețeta mea de gogoșari în oțet ).

Îmi amintesc că atunci când am gustat vinetele împănate cu usturoi și legume, mi-am zis în gând că n-am mâncat ceva mai bun toată viața mea 🙂

Vinete

Vinetele împănate și marinate sunt dulci-acrișoare și foarte gustoase. Pot fi o garnitură deosebită și surprinzătoare lângă o friptură mai grasă, dar merg și la tocănițele simple de legume, chiar și la cele fără carne.

Mod de preparare vinete împănate

Modul de preparare pentru această rețetă de vinete marinate este un pic mai laborios decât la alte rețete de murături sau conserve pentru iarnă, dar vă promit că merită tot efortul.

  • Vinete împănate
  • Vinete impanate

În primul rând trebuie să alegeți vinete micuțe și subțiri, care să vă încapă ușor în borcan. Se îndepărtează cozile, apoi vinetele se taie pe lung, în 4, dar nu total, ci lăsându-le unite la un capăt, așa cum se vede în fotografiile de mai sus.

  • Vinete la saramura
  • Vinete împănate

Cât timp ne ocupăm de legume, păstrăm vinetele într-un vas adânc în care am pus apă și sare.

Umplem apoi vinetele cu amestecul de legume călit în prealabil în puțin ulei, le legăm cu ață să nu se desfacă și le așezăm în borcan. Peste ele turnăm o marinadă făcută din apă, oțet, zahăr, sare și mirodenii. Sterilizăm borcanul cu vinete la bain marie și cam asta e tot, în linii mari. Peste câteva zile ne putem bucura deja de minunatele vinete împănate 🙂

Dacă vă plac vinetele și doriți să le conservați pentru iarnă, vă recomand să încercați și rețeta de vinete la borcan în sos de roșii, usturoi și busuioc. O găsiți cu un click pe fotografia de mai jos.

Vinete la borcan pentru iarna

Feliile de vinete absorb ca un burete toate aromele din legumele cu care sunt împănate și din marinada turnată în borcan și devin absolut delicioase 🙂

Vinete marinate in otet

Vă las mai jos cantitățile și rețeta în format printabil, cu precizarea că la prepararea acestei rețete va trebui să porniți de fapt de la alegerea borcanului. Gândiți-vă mai întâi în ce borcan cu capac vă încap mai multe vinete, așezate fie în picioare, cum le-am pus eu, fie culcate. În funcție de borcan, decideți câte vinete cumpărați și eventual mai adaptați cantitățile de legume și condimente folosite.

Vinete impanate

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Vinete impanate

Vinete împănate, marinate în oțet cu mirodenii

5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 1 hour hour
Gătire: 30 minutes minutes
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

un borcan cu capac, potrivit ca mărime, în care să încapă vinetele așezate pe verticală

Ingrediente
 

  • 4-5 vinete micuțe și subțiri (aprox. 1 kg)
  • 2 morcovi (cam 150 g)
  • ½ țelină mică
  • 2 cepe albe, potrivite
  • 1 ardei kapia
  • 3-4 căței de usturoi
  • 50 ml ulei pentru călit legumele

marinada

  • 300 ml oțet de 9 grade
  • 1200 ml apă
  • 100 ml ulei
  • 1 lingură de sare neiodată (35 g)
  • 3 linguri zahăr (90 g)
  • foi de dafin, boabe de piper, ienibahar, boabe de muștar, crengțe de cimbru
  • 3-4 căței de usturoi

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălați vinetele și îndepărtați codițele. Tăiați vinetele pe lung, în 4 felii, dar fără să le desfaceți de tot, ci lăsând la bază cam 2 cm netăiați.
  • Cât timp vă ocupați de legume, păstrați vinetele într-un vas cu apă în care ați dizolvat sare neiodată. Proporția trebuie să fie cam de ½ lingură la 1 litru de apă.
  • Dați legumele - mai puțin usturoiul! - pe răzătoarea mică, sau le tăiați foarte mărunt, după caz.
  • Căliți legumele în ulei, până se înmoaie puțin și își dezvoltă aromele. Lăsați-le să se răcească, apoi adăugați usturoiul trecut prin presă și amestecați.
  • Stoarceți bine vinetele. Veți vedea că s-au îmbibat cu saramură ca niște bureți.
  • Umpleți vinetele cu amestecul de legume călite și legați-le cu o ață ca să nu se desfacă.
  • Așezați vinetele în borcan în așa fel încât să vă încapă cât mai multe și să poată sta acoperite de marinadă. Așezați borcanul într-o tavă metalică.
  • Puneți la fiert toate ingredientele din lista pentru marinadă. Când marinada este fierbinte, iar zahărul și sarea sunt dizolvate complet, turnați-o în borcan peste vinete. Puneți în borcan și usturoiul tăiat bucăți mai mari. Eu am pus și câteva crenguțe proaspete de cimbrișor lămâios. Poate fi și cimbru sau mărar uscat.
  • Puneți capacul și lăsați borcanul deoparte pentru 1-2 ore, timp în care îl mai mișcați din când în când ca să intre marinada printre vinete.
  • Vinetele vor absorbi lichidul și nivelul marinadei va scădea, așa încât va trebui completat. Dacă nu v-a mai rămas marinadă gata făcută, va trebui să mai faceți, respectând proporțiile ingredientelor și să completați nivelul în borcan.
  • Înfășurați borcanul în ziare și puneti-l la sterilizat la bain marie pentru 30 de minute, cronometrate de când începe apa să fiarbă.
  • Lăsați borcanul să se răcească în apa în care a fiert, apoi îl puteți depozita în cămară.
  • Vinetele marinate sunt gata de consum în 4-5 zile.

Bine de știut:

Căutați de la început un borcan înalt, cu capac, potrivit ca mărime, în care să încapă bine vinetele, în așa fel încât să stea acoperite de marinadă. Puteți pune și în mai multe borcane mai mici.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Vinete impanate

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • Borcane și capace sterilizate în cuptor, așezate în tavă la 150 de grade timp de 15 minute – pas esențial pentru conserve de casă sigure
    Cum se sterilizează borcanele și capacele pentru conserve – Metode simple și sigure
  • gem de mere rase
    Gem de mere rase cu scorțișoară și rom - rețetă simplă pentru iarnă
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
92 shares

Comentarii

  1. Dorina a zis

    noiembrie 14, 2023 at 6:13 pm

    5 stars
    Am incercat deja e ffff buna, doar ca sa le pun in picioare si legate cum sunt uleioase de la umplutura e cam complicat. Miine le fac taiate in felii mai grosute sa vedem cum ies. In orice caz gustul e f. bun, o finete de muratura

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 14, 2023 at 6:23 pm

      Mă bucur mult că vă place rețeta! Încercați să culcați borcanul pe orizontală, așezați vinetele și pe urmă îl ridicați și turnați marinada. Merge mai ușor.

      Răspunde
5 from 6 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Un platou plin cu biscuiți Zebra – desertul perfect pentru musafiri sau pauza de cafea.
    Biscuiți Zebra din aluat cu unt și cacao – fără praf de copt, aspect spectaculos!
  • Paleuri fragede cu cremă de ciocolată și decor de ciocolată topită, aranjate pe platou
    Paleuri cu ciocolată – fursecuri fragede ca la cofetărie
  • Plăcinte sărate cu foi subțiri și umplutură cremoasă de pui și ciuperci, presărate cu semințe negre
    Plăcinte cu pui, ciuperci și cașcaval – cu foi de plăcintă cumpărate
  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.