Vinete la borcan pentru iarnă, o rețetă simplă și gustoasă care te va scoate de multe ori din încurcătură atunci când nu mai știi ce să gătești.
Din ciclul "ce bunătăți mai facem cu vinete", vă arăt astăzi o rețetă de conservă pentru iarnă care vă va face zilele friguroase ceva mai ușor de suportat pentru că am închis multă vară, multe arome și mult gust bun în aceste borcane pe care le vedeți în fotografii.
Să profităm cât încă mai găsim vinete ieftine și bune în piață și să le punem la păstrare și pentru mai târziu. La iarnă le vom găsi în supermarket, dar nu vor fi de-ale noastre, cărnoase și bune, plus că vor fi descurajant de scumpe.
Rețeta de azi are de fapt felii de vinete rumenite pe grătar, păstrate apoi în suc de roșii, aromat cu usturoi, ardei iute (pentru cine îl dorește), puțin cimbru și busuioc proaspăt. V-am spus eu că am închis toată vara în borcanele astea! 🙂
Rețeta de vinete în sos de roșii la borcan e minunată în serile de iarnă când te întorci de la serviciu, afară e deja întuneric și ultimul lucru pe care l-ai face e să te apuci de gătit. Atunci iei repede un borcan cu vinete din cămară și îl torni peste niște paste fierte.
Am pe blog o rețetă de spaghete cu vinete și usturoi. Nu e făcută cu o astfel de conservă, vreau doar să îți arăt că așa ceva vei obține, doar că mult mai ușor și mai rapid.
Mai poți servi vinetele conservate în suc de roșii cu usturoi și peste un orez gătit simplu, sau lângă un piure de cartofi sau lângă un cuș-cuș care fierbe în 5 minute. Sau chiar și simple, cum le scoți din borcan, doar cu pâine de casă, pentru că sunt minunate oricum!
Și dacă îți plac mâncărurile cu vinete tot atât de mult pe cât îmi plac mie, atunci aruncă o privire pe colecția mea de 10 rețete gustoase cu vinete! Sigur găsești acolo mai multe idei care îți vor plăcea! 😉
La Violeta de la Caietul cu rețete am văzut o rețetă de vinete conservate în ulei de măsline. Sună foarte bine și aceasta, o voi încerca cât de curând. Poate doriți să o încercați și voi.
Mod de preparare vinete la borcan pentru iarnă în sos de roșii, usturoi și busuioc
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Vinete la borcan pentru iarnă - în sos de roșii, usturoi și busuioc
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
- 3 vinete mari
- sare grunjoasă pentru presărat peste vinete
- 500 ml suc de roșii (să nu fie foarte gros pentru că va intra greu printre feliile de vinete)
- 4-5 căței de usturoi
- 1 ardei iute (opțional)
- frunze de busuioc proaspăt
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță rasă sare neiodată
- 1 linguriță boabe de piper
Instrucțiuni de preparare
- Spălați borcanele și capacele. Așezați-le într-o tavă si băgați tava în cuptorul rece. Aprindeți cuptorul la 150 de grade și lăsați borcanele să se sterilizeze timp de 15 de minute.
- Tăiați vinetele felii groase de 1 cm și presărați-le cu sare grunjoasă pe ambele părți. Lăsați-le așa 30 de minute, apoi tamponați-le cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta excesul de apă.
- Frigeți feliile de vinete pe ambele părți, pe un grill de teflon, sau într-o tigaie.
- Între timp puneți sucul de roșii la fiert împreună cu cimbrul, piperul și sarea neiodată. Tot acum adăugați și ardeiul iute curățat de semințe și tăiat în două pe lung. Înainte să turnați sucul de roșii în borcane, ardeiul iute va trebui îndepărtat.
- Scoateți tava cu borcane din cuptor. Puneți câte o lingură de suc de roșii în fiecare borcan, apoi începeți să puneți felii de vinete. Între felii puneți usturoi tocat mărunt și frunze e busuioc.
- Pe măsură ce adăugati felii de vinete în borcan, turnați și suc de roșii, pentru a fi siguri că nu rămân felii lipite și că sucul intră bine printre vinete.
- Înfiletați capacele și verificați să nu curgă.
- Încingeți cuptorul la 120 grade (la minim la cuptoarele pe gaz) și introduceți tava cu borcanele în cuptor pentru 30 de minute.
Puteți steriliza borcanele și prin fierbere la bain marie, dacă vă e mai ușor așa. - Stingeți cuptorul, dar nu deschideți ușa! Lăsați borcanele cu vinete marinate să se răcească lent, în cuptor timp de câteva ore. Dacă totuși, aveți nevoie de cuptor în acest timp, mutați borcanele într-un loc ferit de curent și acoperiți-le bine cu un pled sau o pătură groasă.
- Păstrați borcanele cu vinete în suc de roșii într-o cămară răcoroasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
IMPORTANT:
Pentru sterilizarea în cuptor a borcanelor și a capacelor, urmăriți clipul video de mai jos. Click pe fotografie!
Iar dacă încă nu v-ați abonat la canalul meu de YouTube, vă puteți abona chiar acum pentru a nu pierde rețetele sau materialele utile difuzate pe canal! Click aici pentru abonare!
Anda a zis
Buna! Ce suc de roșii a-ți folosit?
Multumesc!
Iuliana a zis
Suc de roșii făcut în casă. Găsiți rețeta aici: https://bucate-aromate.ro/2017/08/suc-de-rosii-rapid-100-natural/
Violeta a zis
Buna, ma tenteaza sa fac aceasta reteta.Am unele nelamuriri:
1.nu ungi feliile de vinete cand le pui pe gril?
2.ce incalzire dai la cuptor electric, ventilatie sau sus/jos?
3.cate borcane ies din aceasta cantitate?
4.doar 500 ml suc de rosii la 3 kg vinete?
Multumesc anticipat pentru raspuns.Cu stima, Violeta
Iuliana a zis
Poti sa prajesti feliile de vinete, daca iti plac mai mult, sau sa le ungi cu ulei, dar eu incerc sa evit grasimile cat pot. Am un grill de teflon si nu e nevoie sa ung cu nimic. Deci am pus feliile direct pe grill.
La cuptor electric fara ventilatie, trebuie doar ca borcanele sa stea un anumit timp la temperatura respectiva ca sa se sterilizeze. Le poti steriliza si la bain marie daca iti e mai usor.
Am scris in reteta: 3 vinete (nu 3 kg) si 3 borcane. Intra cam 1 vanata/borcan de 800 g.
La mine au intrat doar 500 ml de suc de rosii. Poate fi un pic mai mult/mai putin in functie de cum asezi feliile de vinete in borcan.
Elena Popescu a zis
Imi plac vinetele la nebunie, desi fierea mea reactioneaza negativ, dar suna prea bine reteta ta ca sa n-o incerc! Sunt mare fan al retelor tale, am incercat multe dintre ele si mi-au iesit f bine, semn ca sunt autentice si am invatat si mai multe din postarile tale. Iti datorez multe MULTUMIRI, draga mea Iuliana!
Cu mare drag,
Elena
Iuliana a zis
Multumesc si eu pentru aprecieri, Elena, draga!
Sper sa nu te dezamagesc si sa iti placa si aceasta reteta la fel de mult ca si celelalte 🙂