Covrigei de casă cu telemea, cea mai simplă și rapidă rețetă pentru un aperitiv delicios, potrivit pentru o masă festivă sau la un pahar de bere cu prietenii.
Ca mâine începe sarabanda sărbătorilor de iarnă si ne bat rudele și prietenii la ușă. Noi începem să ne panicăm că n-avem cu ce-i servi și dăm fuga la magazine să cumpărăm sticksuri și covrigei. Vă sună cunoscut? 😀
Ei bine, să faci o tavă de covrigei de casă cu telemea - așa frumoși cum îi vedeți pe ai mei în poze - durează chiar mai puțin decât să te îmbraci și să te duci după sticksuri. Pe bune! 😉
Am experimentat acest aluat acum vreo 4 ani și de atunci aceasta a rămas rețeta mea salvatoare. O fac de câteva ori pe an, fie la sărbători, fie când se anunță din scurt vreo bere cu prietenii. Până acum am făcut-o sub formă de sărățele, dar am zis să mai variez și parcă aluatului îi stă chiar mai bine sub formă de covrigei. Rețeta sărățelelor o găsiți cu un click pe fotografia de mai jos, e făcută chiar la o masă de Crăciun 🙂
Pe blog veți mai găsi și o altă rețetă de covrigei cu mac, făcuți din aluat pe bază de unt și brânză de vaci. Se fac și aceștia foarte ușor, sunt fragezi și brânza de vaci le dă un gust minunat. Din păcate însă, aluatul cu brânză de vaci are nevoie de câteva ore bune de stat la frigider, așa că nu e o rețetă rapidă, pe care să o faci la urgență. Dar merită încercați și aceștia. Dați un click pe fotografia de mai jos ca să vedeți rețeta.
Revenind la covrigeii rapizi de astăzi, aceștia sunt mai degrabă crocanți, numai buni de ronțăit la un film, sau de pus lângă un pahar cu bere atunci când bărbații s-au adunat să se uite împreună la un meci de fotbal.
Sunt spornici și aspectuoși, iar dacă îi puneți în deschiderea vreunei mese de sărbătoare, vă garantez eu că multe mâini se vor întinde imediat către ei.
Mod de preparare covrigei de casă cu telemea și semințe
Nimic complicat la rețeta de covrigei. Amesteci ingredientele, întinzi foaia, decupezi și bagi la cuptor. Îi scoți peste 12-15 minute și te bucuri de ei.
Toată treaba e să aveți un decupător pentru covrigei. Eu am o formă moștenită de la soacra mea, dar se găsesc în magazine sau puteți comanda online. Vă recomand să vă cumpărați unul cu arc, ca să fie mai ușor de manevrat. Vedeți aici la ce fel de formă pentru covrigei mă refer.
Vă las mai jos rețeta cu cantități și explicații. Nu uitați că o puteți scoate la imprimantă ca să o păstrați la colecție. Sigur o veți folosi foarte des! 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g telemea
- 100 g unt cu 82% grăsime, rece de la frigider
- 100 g smântână grasă
- 2 ouă - unul în aluat, unul pentru uns deasupra
- 400 g făină tip 000
- sare după gust (depinde cât e de sărată brânza folosită)
- aprox 70 g mix de semințe: in, floarea soarelui, susan, dovleac, mac, etc.
- opțional - un vâf de cuțit de turmeric (pentru culoare)
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 190 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Dați telemeaua pe răzătoare, la fel şi untul rece. Puneți-le într-un bol încăpător.
- Adăugați ouăle bătute, smântâna și sare dacă mai e nevoie. Amestecați.
- Turnați apoi făina şi turmericul dacă îl folosiți, și frământați doar până aveți un aluat omogen, nu mai mult!
- Împărțiți aluatul în 3 părți, ca să vă fie mai ușor să îl lucrați.
- Presarăți blatul de lucru cu puțină făină și întindeți o foaie cam de 0.5 cm grosime.
- Decupați covrigeii și așezați-i într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Marginile le mai frământați foarte puțin și le refolosiți.
- Ungeți covrigeii cu ou bătut și presărați-i cu semințe la alegere.
- Coaceți covrigeii timp de 12-15 minute, până când sunt frumos rumeniți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
MIRCEA NISTOR a zis
la decupare se lipesc de marginile decupate si trebuie scoase manual acele parti care ar trebui sa cada.....
Marlene-Renate a zis
Ajutor aveti daca lucrati cu aluat rece si puneti forma adesea in faina inainte de decupare😅
Anca a zis
Bună seara,
Se poate înlocui untul cu untură? Și dacă da, care este cantitatea potrivită? Mulțumesc frumos și sărbători binecuvântate!
Iuliana Sbîrnea a zis
Da, puteți pune untură, cam 80 g.
Sărbători cu bine vă doresc și eu!
Elena Mihăilă a zis
Se poate face aluatul și lăsat la frigider peste noapte? Mulțumesc frumos!
Iuliana a zis
Da, puteți lăsa aluatul la frigider peste noapte.
Rebeca a zis
Fără praf de copt, drojdie sau alt ceva?
Iuliana Sbîrnea a zis
Fără! Că doar vrem covrigei crocanți, nu pufoși!
Maria a zis
Excelentă reteta!
Iuliana a zis
Mulțumesc mult! Mă bucur că v-a plăcut!