Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Mâncare de gutui cu carne de pui - rețeta de pulpe de pui cu gutui

Publicat la 1 noiembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

187 shares
Mergi la rețetă

Mâncare de gutui cu carne de pui. O rețetă tradițională, simplă și gustoasă de pulpe de pui cu gutui. Cum se face mâncarea de gutui cu carne.

Cu toate că prin părțile noastre (adică Giurgiu unde am crescut și Galați unde locuiesc) nu prea gătim feluri de bază cu fructe și nici sosurile de fructe picurate peste carne nu prea ne sunt pe plac, există totuși două mâncăruri care fac excepție. Una dintre ele este mâncarea de orez cu prune uscate (click aici pentru rețetă) , iar cealaltă este mâncarea de gutui.

Mâncare de gutui cu carne de pui

Pe ambele le știu de când eram mică, mi le-au făcut pe rând și bunica, și mama. Ce-i drept, bunica le făcea mereu în varianta de post, dar mama îmi punea adesea și câte un copănel de pui lângă mâncarea de gutui.

Așa că de dor de mâncărurile copilăriei, abia așteptam să am gutui din belșug și pe alese ca să fac o mâncare de gutui cu carne de pui ca la mama acasă 🙂

Am primit din nou gutui bio, nestropite și neajutate de nicio chimicală, de la prietenii noștri care ne aduc în fiecare an. Tot din gutuile lor am făcut și un minunat gem de gutui (click aici pentru rețetă) care nu ne lipsește în nicio iarnă din cămară.

Gem de gutui
Gem de gutui

Tot din aceste fructe facem toamna și lichior de gutui sau gutuiată, cum i se mai zice. E o băutură minunată mai ales pentru doamne, fină și aromată, nu trece o toamnă fără să o facem. Click pe fotografie dacă doriți să vedeți rețeta.

Lichior de gutui
Lichior de gutui (gutuiată)

Bun, deci le aveam disponibile pe "pufoasele" bio din fotografia de mai jos care tare-mi făceau cu ochiul, parcă rugându-mă să le arunc într-o cratiță alături de ceva carne de pui și puțin zahăr caramelizat 😉

Gutui

Mi-am pus șorțul, mi-am luat camera foto cu mine și m-am apucat de treabă. Trebuie să vă spun că bunica și mama găteau rețeta asta mult mai simplu decât mine. Eu am adaptat-o vremurilor și gusturilor mele și i-am mai adus câteva ingrediente în plus: un pic de unt, vin alb și cimbrișor.

Am călit carnea într-un amestec de unt și ulei, doar până s-a rumenit pe toate părțile, apoi am scos-o și am păstrat-o deoparte la cald. În aceeași tigaie am pus gutuile tăiate cuburi mari, am presărat peste ele o lingură de zahăr și le-am călit și pe ele câteva minute. Când gutuile au devenit rumene pe toate părțile, am pus din nou carnea la loc în tigaie.

  • Carne de pui
  • Preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Separat am caramelizat 2 linguri de zahăr, pe care le-am stins cu 150 ml de vin alb. Am "desfăcut 2 linguri de făină în puțină apă rece și le-am adaugat peste zahărul caramelizat care s-a dizolvat în vin. Am turnat totul în tigaie peste carnea de pui și gutui.

  • Preparare sos de zahar ars pentru mâncare de gutui
  • Preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Am condimentat mâncarea cu sare, piper și cimbrișor și am lăsat-o să fiarbă la foc mic acoperită cu un capac. Am mai adăugat pe parcurs puțină apă pentru că am vrut o mâncare cu mult sos.

La final, mâncarea mea de gutui cu carne de pui arăta ca în fotografia de mai jos. Minunate culori, iar gustul e de poveste! Atâtea arome delicioase s-au adunat în tigaia asta!

Cuburile de gutui s-au caramelizat, sunt dulci-acrișoare, sosul este bogat, cu gust de unt și aromă de vin alb, iar pulpele de pui sunt fragede și bine pătrunse. Oricât de sceptici ați fi la alăturarea de fructe și carne, eu sunt convinsă că veți fi și voi încântați de mâncarea asta! Vă las mai jos rețeta printabilă. Spor la gătit! 😉

Gutui cu carne de pui

Mod de preparare mâncare de gutui cu carne de pui

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mâncare de gutui cu carne de pui

Mâncare de gutui cu carne de pui

Mâncare de gutui cu carne de pui: o combinație inedită de arome dulci și sărate, cu pulpe de pui fragede și gutui caramelizate. Un fel de mâncare deosebit, perfect pentru zilele de toamnă.
5 from 8 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 4 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

tigaie cu capac
tigaie cu capac

Ingrediente
 

  • 4 buc pulpe inferioare de pui (pot fi și pulpe superioare, întregi sau piept de pui tăiat cuburi, etc.
  • aprox. 1 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
  • 50 ml de ulei
  • 50 g unt
  • 2+1 linguri de zahăr (2 caramelizate și 1 presărată peste gutui)
  • 150 ml vin alb
  • 2 linguri de făină
  • sare, piper, cimbrișor/cimbru după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți untul și uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Rumeniți timp de câteva minute carnea de pui, doar până prinde culoare pe toate părțile, apoi o scoateți deoparte și o păstrați la cald.
  • Între timp spălați gutuile și îndepărtați puful de la exterior. Curățați caseta cu semințe și tăiați gutuile cuburi sau felii.
  • Presărați o lingură de zahăr peste gutui și rumeniți-le și pe ele în uleiul rămas în tigaie.
  • Separat, într-o crăticioară caramelizați cele 2 linguri de zahăr, cu grijă să nu fumege pentru că devine amar. Stingeți zahărul ars turnând peste el cei 150 ml de vin alb. Lăsați să fiarbă până când se topește tot zahărul.
  • Într-un castronel desfaceți cele 2 linguri de făină în puțină apă rece, ca să nu se formeze cocoloașe. Turnați apoi apa cu făină peste siropul de zahăr caramelizat pregătit mai sus.
  • Turnați tot acest amestec în tigaie, peste gutui și carne. Condimentați cu sare, piper și cimbru după gust. Lăsați mâncarea de gutui să fiarbă la foc mic până când carnea este bine pătrunsă. Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă caldă la fiert.
  • Serviți mâncarea de gutui cu carne de pui fierbinte. Merge și cu pâine, și cu mămăliguță.
Valori nutriționale
Mâncare de gutui cu carne de pui
Valori per porție
Calorii
227
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
22
g
34
%
Colesterol
 
27
mg
9
%
Carbohidrați
 
1
g
0
%
Fibre
 
0.01
g
0
%
Zahăr
 
0.4
g
0
%
Proteine
 
0.2
g
0
%
Vitamina A
 
312
IU
6
%
Calciu
 
6
mg
1
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Mâncare de gutui cu carne de pui

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
  • ceafa de porc cu cartofi prajiti la air fryer
    Cum faci ceafă de porc fragedă și cartofi crocanți la air fryer, în același timp!
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • o felie de lasagna bolognese servita pe farfurie alba
    Lasagna bolognese cu carne tocată și Bechamel – rețeta italiană clasică
187 shares
5 from 8 votes (8 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x