Mâncare de gutui cu carne de pui. O rețetă tradițională, simplă și gustoasă de pulpe de pui cu gutui. Cum se face mâncarea de gutui cu carne.
Cu toate că prin părțile noastre (adică Giurgiu unde am crescut și Galați unde locuiesc) nu prea gătim feluri de bază cu fructe și nici sosurile de fructe picurate peste carne nu prea ne sunt pe plac, există totuși două mâncăruri care fac excepție. Una dintre ele este mâncarea de orez cu prune uscate (click aici pentru rețetă), iar cealaltă este mâncarea de gutui.
Pe ambele le știu de când eram mică, mi le-au făcut pe rând și bunica, și mama. Ce-i drept, bunica le făcea mereu în varianta de post, dar mama îmi punea adesea și câte un copănel de pui lângă mâncarea de gutui.
Așa că de dor de mâncărurile copilăriei, abia așteptam să am gutui din belșug și pe alese ca să fac o mâncare de gutui cu carne de pui ca la mama acasă 🙂
Am primit din nou gutui bio, nestropite și neajutate de nicio chimicală, de la prietenii noștri care ne aduc în fiecare an. Tot din gutuile lor am făcut și un minunat gem de gutui (click aici pentru rețetă) care nu ne lipsește în nicio iarnă din cămară.
Tot din aceste fructe facem toamna și lichior de gutui sau gutuiată, cum i se mai zice. E o băutură minunată mai ales pentru doamne, fină și aromată, nu trece o toamnă fără să o facem. Click pe fotografie dacă doriți să vedeți rețeta.
Bun, deci le aveam disponibile pe "pufoasele" bio din fotografia de mai jos care tare-mi făceau cu ochiul, parcă rugându-mă să le arunc într-o cratiță alături de ceva carne de pui și puțin zahăr caramelizat 😉
Mi-am pus șorțul, mi-am luat camera foto cu mine și m-am apucat de treabă. Trebuie să vă spun că bunica și mama găteau rețeta asta mult mai simplu decât mine. Eu am adaptat-o vremurilor și gusturilor mele și i-am mai adus câteva ingrediente în plus: un pic de unt, vin alb și cimbrișor.
Am călit carnea într-un amestec de unt și ulei, doar până s-a rumenit pe toate părțile, apoi am scos-o și am păstrat-o deoparte la cald. În aceeași tigaie am pus gutuile tăiate cuburi mari, am presărat peste ele o lingură de zahăr și le-am călit și pe ele câteva minute. Când gutuile au devenit rumene pe toate părțile, am pus din nou carnea la loc în tigaie.
Separat am caramelizat 2 linguri de zahăr, pe care le-am stins cu 150 ml de vin alb. Am "desfăcut 2 linguri de făină în puțină apă rece și le-am adaugat peste zahărul caramelizat care s-a dizolvat în vin. Am turnat totul în tigaie peste carnea de pui și gutui.
Am condimentat mâncarea cu sare, piper și cimbrișor și am lăsat-o să fiarbă la foc mic acoperită cu un capac. Am mai adăugat pe parcurs puțină apă pentru că am vrut o mâncare cu mult sos.
La final, mâncarea mea de gutui cu carne de pui arăta ca în fotografia de mai jos. Minunate culori, iar gustul e de poveste! Atâtea arome delicioase s-au adunat în tigaia asta!
Cuburile de gutui s-au caramelizat, sunt dulci-acrișoare, sosul este bogat, cu gust de unt și aromă de vin alb, iar pulpele de pui sunt fragede și bine pătrunse. Oricât de sceptici ați fi la alăturarea de fructe și carne, eu sunt convinsă că veți fi și voi încântați de mâncarea asta! Vă las mai jos rețeta printabilă. Spor la gătit! 😉
Mod de preparare mâncare de gutui cu carne de pui
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare de gutui cu carne de pui
Echipamente necesare
Ingrediente
- 4 buc pulpe inferioare de pui (pot fi și pulpe superioare, întregi sau piept de pui tăiat cuburi, etc.
- aprox. 1 kg gutui cântărite după ce au fost curățate
- 50 ml de ulei
- 50 g unt
- 2+1 linguri de zahăr (2 caramelizate și 1 presărată peste gutui)
- 150 ml vin alb
- 2 linguri de făină
- sare, piper, cimbrișor/cimbru după gust
Instrucțiuni de preparare
- Puneți untul și uleiul la încins într-o tigaie încăpătoare. Rumeniți timp de câteva minute carnea de pui, doar până prinde culoare pe toate părțile, apoi o scoateți deoparte și o păstrați la cald.
- Între timp spălați gutuile și îndepărtați puful de la exterior. Curățați caseta cu semințe și tăiați gutuile cuburi sau felii.
- Presărați o lingură de zahăr peste gutui și rumeniți-le și pe ele în uleiul rămas în tigaie.
- Separat, într-o crăticioară caramelizați cele 2 linguri de zahăr, cu grijă să nu fumege pentru că devine amar. Stingeți zahărul ars turnând peste el cei 150 ml de vin alb. Lăsați să fiarbă până când se topește tot zahărul.
- Într-un castronel desfaceți cele 2 linguri de făină în puțină apă rece, ca să nu se formeze cocoloașe. Turnați apoi apa cu făină peste siropul de zahăr caramelizat pregătit mai sus.
- Turnați tot acest amestec în tigaie, peste gutui și carne. Condimentați cu sare, piper și cimbru după gust. Lăsați mâncarea de gutui să fiarbă la foc mic până când carnea este bine pătrunsă. Dacă este nevoie, mai adăugați puțină apă caldă la fiert.
- Serviți mâncarea de gutui cu carne de pui fierbinte. Merge și cu pâine, și cu mămăliguță.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu