Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Tocăniță de pui cu arpagic

Publicat la 2 noiembrie 2018 de Iuliana Sbîrnea - 4 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

110 shares
Mergi la rețetă

Când am dat cu ochii în magazin de lădițele cu arpagic, am cârcotit în gând: "cine mai seamănă ceapă, acum, în luna noiembrie?" Apoi, plimbându-mă printre rafturi, mi-am adus aminte că în copilăria mea rurală și fericită, parcă am mâncat de câteva ori un fel de tocăniță la care bunica punea arpagic și nu ceapă.

Tocăniță de pui cu arpagic

Singura care mai știe ce invenții făcea bunica mea în mica ei bucătărioară de lut, e mama. Fericită a mia oară că s-au inventat telefoanele mobile, am făcut cu mama o transmisiune în direct de la fața locului. "Cum îl fac? Cât să iau, și de care, alb sau roșu?"

Mama mi-a spus - ceea ce știam și eu, de altfel - că la țară nu se arunca absolut nimic, totul se folosea cumva. Ca atare și arpagicul rămas în plus rămas după ce se semănau primăvara parcelele cu ceapă în grădini. Așa a apărut tocănița cu arpagic. Cât de simple și cât de firești erau toate pe vremuri, nu-i așa? Cu un zâmbet cât toată fața și cu certitudinea că ajunsă acasă voi găti un prânz pe cinste, am pus în coș vreo 300 de grame de arpagic alb.

Tocăniță de pui cu arpagic

Mod de preparare tocăniță de pui cu arpagic

Să faci o tocăniță nu e mare inginerie. Dar când faci o tocăniță cu arpagic, lucrurile pot fi complicate! 😀

M-am apucat voinicește să curăț arpagicul, fiind convinsă că nu e mare lucru și că cepșoarele astea mici și simpatice se vor lăsa ușor dezgolite. După ce m-am luptat cu vreo 10 bucăți m-a apucat plânsul și la propriu și la figurat. Cine m-a pus să mă leg la cap cu arpagicul nu puteam să stau eu liniștită? M-a salvat tot mama: "Păi ce, tu crezi că mamaia avea toată ziua la dispoziție să curețe arpagic? Îl opărea 1 minut și gata, pe urmă aproape că se curăță singur!"  Doamne, că multe mai am de învățat! L-am opărit și da, curățatul mărgelușelor de ceapă a devenit floare la ureche!

Tocăniță de pui cu arpagic

Mai departe totul merge strună, ca la orice tocăniță. Am prăjit carnea 2-3 minute, am adăugat arpagicul și l-am lăsat să se înmoaie și el puțin, apoi am turnat în tigaie cam 120 ml de vin alb. Desigur, mamaia mea nu punea vin alb la o biată tocăniță, dar vorba 'ceea pe care nu știu cine a zis-o: "vai de profesorul pe care nu îl întrece elevul!" 😀

Nu renunțați la vin și nu vă faceți griji dacă aveți și copii la masă! Alcoolul se evaporă, aroma minunată, rămâne! Că doar și copiii trebuiesc învățați cu gustul bun, nu-i așa?

Tocăniță de pui cu arpagic

Tocanei mele i-au mai trebuit câteva mirodenii, niște cuburi de roșii puse la borcan astă vară și un pic de răbdare. Am dat-o la cuptor să fiarbă molcom, iar eu între timp am pus-o de mămăligă făcut o mămăliguță. Ne-am așezat voioși la masă și tocănița mea de pui cu arpagic a fost un succes!

Dacă sunteți începățori într-ale bucătăriei, vedeți aici explicații detaliate despre cum se face mămăliga.

Vă scriu mai jos rețeta tocăniței de pui cu arpagic și vă îndemn să o încercați. Tocănița asta e o bucurie-n farfurie! E delicioasă și deosebită, puțin dulceagă de la ceapă, acrișoară de la sosul de roșii, cu aromă grozavă de vin și de mirodenii. Poftă bună și vouă! 🙂

Iar dacă vă place rețeta aceasta, trebuie neapărat să o încercați și pe cea de ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi. E la fel de bună și de rapidă! 😉

Tocăniță de pui cu arpagic

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Tocăniță de pui cu arpagic

Tocăniță de pui cu arpagic

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 2
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 400 g carne de pui (eu am avut pulpe dezosate)
  • 70 ml de ulei
  • 250 g arpagic (cântărit după ce a fost curățat)
  • 200 ml cuburi de roșii (sau suc de roșii cu pulpă)
  • 120 ml vin alb
  • 2 căței de usturoi
  • 1 linguriță boia de ardei
  • 1 linguriță de cimbru uscat
  • ½ linguriță semințe de chimen
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper după gust
  • rozmarin proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Puneți la fiert aproximativ 500 ml de apă. Opăriți arpagicul 1 minut, apoi se va curăța foarte ușor. Puneți uleiul la încins într-o tigaie sau cratiță care ulterior va merge la cuptor.
  • Puneți carnea în tigaie, usturoiul trecut prin presă, puțină sare și puțin piper. Prăjiți carnea 2-3 minute pe toate părțile doar până își schimbă puțin culoarea.
  • Adăugați arpagicul curățat și lăsați-l câteva minute să se înmoaie, amestecând continuu să se prăjiească pe toate părțile.
  • Adaugați vinul și lăsați să fiarbă la foc mediu până se evaporă alcoolul și rămâne doar aroma în tigaie.
  • Puneți condimentele și cuburile de roșii, lăsați să dea 2-3 clocote, apoi băgați tigaia în cuptorul preîncins la 180 de grade.
  • Tocănița va fi gata în jumătate de oră, timp în care vă puteți ocupa de mămăliguță.
  • Tocănița de pui cu arpagic e grozav de bună și se servește caldă.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Tocăniță de pui cu arpagic

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Mâncare cu cuscus, legume și carne de pui gătită în cratiță, gata de servire
    Cuscus cu pui și legume – rețeta rapidă într-o singură tigaie
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • osso bucco fraged cu mamaliguta si sos cu multe legume presarat cu gremolata
    Cum să faci Osso Buco cu gremolata – rețeta clasică italiană (video)
110 shares

Comentarii

  1. Mihaela a zis

    aprilie 30, 2022 at 9:06 am

    Bună dimineața. Mă bucur tare mult că am redescoperit această rețetă. Am făcut-o,prima dată, acum vreo 10 ani și a fost un succes. Băiatul meu a fost foarte încântat, deși el nu e fan carne. A fost distractiv să curățăm, împreună, arpagicul după ce l-am opărit puțin. Nu știu de ce nu am mai făcut-o de atunci. De abia aștept să o fac azi. Este minunată!!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      aprilie 30, 2022 at 8:26 pm

      Și eu o fac cam rar, nu știu de ce. Mă bucur că mi-ați amintit și mie de ea 🙂

      Răspunde
  2. Klaudia a zis

    noiembrie 05, 2018 at 12:42 am

    Mulțumesc 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      noiembrie 05, 2018 at 8:05 am

      🙂

      Răspunde
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Salată de castraveți cu sos cremos de iaurt și mărar, decorată cu rondele de ceapă roșie și mărar verde.
    Salată de castraveți cu iaurt grecesc și mărar – rețeta perfectă de vară
  • Gros-plan cu paste în sos de roșii și brânză Feta, decorate cu busuioc proaspăt, alături de un pahar cu vin rosé
    Paste cu brânză Feta și roșii coapte – rețetă simplă și rapidă
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
  • Provizii pentru gătit rapid: ingrediente de bază din cămară, congelator, frigider și verdețuri proaspete.
    Ce să ai mereu în casă ca să gătești rapid — lista mea de provizii esențiale

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • Cum gătim lintea?
    Cum să gătești lintea perfect. Fierbere și rețete cu linte
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.