Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fursecuri

Ișlere cu nucă și gem, glazurate cu ciocolată

Publicat la 26 decembrie 2019 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

395 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta clasică de ișlere cu nucă și gem. Cum se fac fursecurile cu nucă. Cum se face glazura de ciocolată pentru fursecuri.

Prin părțile unde m-am născut sau unde am locuit eu, nu se fac aceste fursecuri cu nucă și gem. Deserturile preferate de moldoveni și munteni sunt ceva mai robuste, nu atât de fine și delicate. Venind, se pare, pe filiera austroungară, ișlerele sunt specifice Ardealului și Banatului.

Islere cu nuci

Anul acesta, pe lângă dulciurile pe care le facem de obicei de Crăciun, mi-am dorit și să fie pe platou și ceva prăjiturele noi pentru familia noastră. Am ales ișlerele, iar pentru inspirație am mers direct la sursă, la Laura Laurențiu, cea mai pricepută bănățeancă 🙂

Mărturisesc că nu am gustat ișlere niciodată. Nu știu cum trebuie să fie, dar acestea, făcute după rețeta Laurei , mi se par desăvârșite. Nu-mi imaginez cum ar putea fi mai fine și mai bune de atât.

Islere cu nuci

Atâta doar, că spre deosebire de Laura, eu am lipit biscuiții cu magiun de prune, nu cu cremă de cremă de ciocolată. Pe de o parte pentru că aveam în frigider un borcan desfăcut pe care voiam să îl termin, pe de altă parte pentru că era deja prea multă ciocolată pe platourile noastre 🙂

Pe blog veți mai găsi o rețetă asemănătoare de fursecuri cu magiun de prune . Spre deosebire de ișlere, aceștia nu au nucă în aluat și nici glazura de ciocolată, dar sunt fragezi și delicioși. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.

Fursecuri cu magiun de prune şi nuci

Mod de preparare ișlere cu nucă și gem

Ca la orice rețetă necunoscută, mă așteptam să fie mai complicată, dar dimpotrivă, prăjiturelele acestea fine și delicate sunt foarte ușor de făcut. La fel de ușor ca toate rețetele de fursecuri, de altfel.

  • Aluat la rece pentru islere
  • Decupare fursecuri cu nuca
  • Coacere frusecuri

Ișlerele au multă nucă măcinată în compoziție. Puteți măcina miezul de nucă crud, sau îl puteți rumeni câteva minute în cuptor sau într-o tigaie, amestecând continuu să nu se ardă.

Eu în general la mai toate prăjiturile cu nucă obișnuiesc să rumenesc miezul de nucă pentru a avea o aromă mai intensă.

Jumătățile de miez de nucă pe care le-am folosit ca decor nu sunt nici ele obligatorii. Am văzut multe rețete de ișlere care nu le au doar un sfert de miez. Și în rețeta Laurei glazura de ciocolată e simplă, fără decor, așadar procedați cum doriți.

  • Islere cu magiun
  • Islere cu nuci

Găsiți mai jos rețeta pas cu pas în formatul pe care îl puteți tipări, dar și rețeta video postată pe canaluld e YouTube, unde puteți urmări exact cum am pregătit rețeta de ișlere.

Dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube al blogului, click aici. Postez rețete video noi, de 2 ori pe săptămână.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Islere cu nuci

Ișlere cu nucă și gem

5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 12 minutes minutes
La rece: 30 minutes minutes
Timp total: 52 minutes minutes
Număr de porții: 25 bucăți
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

biscuiții

  • 250 g făină tip 000
  • 180 g unt cu min. 80% grăsime, la temperatura camerei
  • 100 g miez de nucă măcinat fin (prăjit sau nu)
  • 1 gălbenuș
  • 150 g zahăr pudră
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
  • 1 praf de sare

umplutura

  • magiun de prune (sau orice alt gem mai consistent, bine legat)

glazura

  • 50 g ciocolată neagră (am folosit Nestle Dessert Noir)
  • 1 linguriță ulei

opțional

  • miez de nucă pentru decor

Instrucțiuni de preparare
 

  • Rumeniți miezul de nucă pentru 5-10 minute în cuptor, sau într-o tigaie pe aragaz. Dacă îl rumeniți în tigaie, va trebui să amestecați continuu ca să nu se ardă pentru că devine amar.
  • Lăsați nuca să se răcească, apoi o măcinați fin.
  • Mixați untul cu zahărul, sarea și gălbenușul până când obțineți o consistență cremoasă.
  • Adaugați făina și nuca măcinată și încorporați-le folosind mixerul sau o spatulă.
  • Nu frământați prea mult, ci doar până când reușiți să formați o bilă de aluat.
  • Puneți aluatul într-o pungă, sau înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.
  • Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
  • Presărați blatul de lucru cu puțina făină, apoi, folosind sucitorul, întindeți o foaie de 4-5 mm grosime.
  • Decupați fursecurile cu un decupator sau un pahar. Ale mele au 4,5 cm diametru. Le puteți face și puțin mai mari, dacă doriți.
  • Marginile care rămân, le adunați la un loc, le întindeți și decupați alte fursecuri.
  • Puneți fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt și le dați la cuptor pentru 12-15 minute.
  • Lăsați fursecurile să se răcească, apoi le lipiți două câte două cu magiun de prune.

glazura și decor

  • Mărunțiți ciocolata cu un cuțit. Puneți peste ciocolată o linguriță de ulei, apoi o topiți pe baie de abur.
  • Puneți câte o linguriță de ciocolată topită pe fiecare fursec, apoi, cât ciocolata este încă moale, așezați deasupra un miez de nucă.
  • Lăsați glazura să se usuce într-un loc răcoros.
  • Ișlerele se înmoaie și devin tot mai fragede de la o zi la alta, așa că e bine să le pregătiți cu 2-3 zile înainte.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Islere cu nuci

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
  • cornulete semiluna cu nuca si unt pudrate cu zahar
    Cornulețe semilună cu nucă – rețetă tradițională pentru sărbători
  • fursecuri cu stafide pe farfurie alaturi de o ceasca de ceai
    Fursecuri cu stafide - cum să le faci simplu și repede
  • biscuiti spritati cu unt
    Biscuiți șprițați cu unt sau untură - rețeta fără formă sau aparat special
395 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x