Rețeta clasică de ișlere cu nucă și gem. Cum se fac fursecurile cu nucă. Cum se face glazura de ciocolată pentru fursecuri.
Prin părțile unde m-am născut sau unde am locuit eu, nu se fac aceste fursecuri cu nucă și gem. Deserturile preferate de moldoveni și munteni sunt ceva mai robuste, nu atât de fine și delicate. Venind, se pare, pe filiera austroungară, ișlerele sunt specifice Ardealului și Banatului.
Anul acesta, pe lângă dulciurile pe care le facem de obicei de Crăciun, mi-am dorit și să fie pe platou și ceva prăjiturele noi pentru familia noastră. Am ales ișlerele, iar pentru inspirație am mers direct la sursă, la Laura Laurențiu, cea mai pricepută bănățeancă 🙂
Mărturisesc că nu am gustat ișlere niciodată. Nu știu cum trebuie să fie, dar acestea, făcute după rețeta Laurei, mi se par desăvârșite. Nu-mi imaginez cum ar putea fi mai fine și mai bune de atât.
Atâta doar, că spre deosebire de Laura, eu am lipit biscuiții cu magiun de prune, nu cu cremă de cremă de ciocolată. Pe de o parte pentru că aveam în frigider un borcan desfăcut pe care voiam să îl termin, pe de altă parte pentru că era deja prea multă ciocolată pe platourile noastre 🙂
Pe blog veți mai găsi o rețetă asemănătoare de fursecuri cu magiun de prune. Spre deosebire de ișlere, aceștia nu au nucă în aluat și nici glazura de ciocolată, dar sunt fragezi și delicioși. Click pe fotografia de mai jos pentru a ajunge la rețetă.
Mod de preparare ișlere cu nucă și gem
Ca la orice rețetă necunoscută, mă așteptam să fie mai complicată, dar dimpotrivă, prăjiturelele acestea fine și delicate sunt foarte ușor de făcut. La fel de ușor ca toate rețetele de fursecuri, de altfel.
Ișlerele au multă nucă măcinată în compoziție. Puteți măcina miezul de nucă crud, sau îl puteți rumeni câteva minute în cuptor sau într-o tigaie, amestecând continuu să nu se ardă.
Eu în general la mai toate prăjiturile cu nucă obișnuiesc să rumenesc miezul de nucă pentru a avea o aromă mai intensă.
Jumătățile de miez de nucă pe care le-am folosit ca decor nu sunt nici ele obligatorii. Am văzut multe rețete de ișlere care nu le au doar un sfert de miez. Și în rețeta Laurei glazura de ciocolată e simplă, fără decor, așadar procedați cum doriți.
Găsiți mai jos rețeta pas cu pas în formatul pe care îl puteți tipări, dar și rețeta video postată pe canaluld e YouTube, unde puteți urmări exact cum am pregătit rețeta de ișlere.
Dacă doriți să vă abonați la canalul de YouTube al blogului, click aici. Postez rețete video noi, de 2 ori pe săptămână.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Rețeta Video
Ingrediente
biscuiții
- 250 g făină tip 000
- 180 g unt cu min. 80% grăsime, la temperatura camerei
- 100 g miez de nucă măcinat fin (prăjit sau nu)
- 1 gălbenuș
- 150 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- 1 praf de sare
umplutura
- magiun de prune (sau orice alt gem mai consistent, bine legat)
glazura
- 50 g ciocolată neagră (am folosit Nestle Dessert Noir)
- 1 linguriță ulei
opțional
- miez de nucă pentru decor
Instrucțiuni de preparare
- Rumeniți miezul de nucă pentru 5-10 minute în cuptor, sau într-o tigaie pe aragaz. Dacă îl rumeniți în tigaie, va trebui să amestecați continuu ca să nu se ardă pentru că devine amar.
- Lăsați nuca să se răcească, apoi o măcinați fin.
- Mixați untul cu zahărul, sarea și gălbenușul până când obțineți o consistență cremoasă.
- Adaugați făina și nuca măcinată și încorporați-le folosind mixerul sau o spatulă.
- Nu frământați prea mult, ci doar până când reușiți să formați o bilă de aluat.
- Puneți aluatul într-o pungă, sau înfășurați-l în folie alimentară și lăsați-l la frigider pentru 30 de minute.
- Aprindeți cuptorul la 180 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Presărați blatul de lucru cu puțina făină, apoi, folosind sucitorul, întindeți o foaie de 4-5 mm grosime.
- Decupați fursecurile cu un decupator sau un pahar. Ale mele au 4,5 cm diametru. Le puteți face și puțin mai mari, dacă doriți.
- Marginile care rămân, le adunați la un loc, le întindeți și decupați alte fursecuri.
- Puneți fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt și le dați la cuptor pentru 12-15 minute.
- Lăsați fursecurile să se răcească, apoi le lipiți două câte două cu magiun de prune.
glazura și decor
- Mărunțiți ciocolata cu un cuțit. Puneți peste ciocolată o linguriță de ulei, apoi o topiți pe baie de abur.
- Puneți câte o linguriță de ciocolată topită pe fiecare fursec, apoi, cât ciocolata este încă moale, așezați deasupra un miez de nucă.
- Lăsați glazura să se usuce într-un loc răcoros.
- Ișlerele se înmoaie și devin tot mai fragede de la o zi la alta, așa că e bine să le pregătiți cu 2-3 zile înainte.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu