Rețeta tradițională de supă de pui cu găluște de griș pufoase. Cum se face supa de pui limpede. Supă din carne de pasăre sănătoasă și consistentă.
Bine v-am regăsit în 2020, dragii mei! M-am gândit să începem anul cu o rețetă tradițională de supă de pui cu găluște, foarte potrivită după ciorba de porc pe care probabil că fiecare am avut-o în meniu de Crăciun.
Despre supa de pui....numai de bine. Este acea licoare cu care mamele noastre ne doftoriceau în caz de gripă sau răceală, sau pur și simplu ne-o făceau doar pentru că e bună, sănătoasă, hrănitoare și nici chiar copiii mofturoși nu o refuză 🙂
Ideal ar fi să faceți această supă dintr-un pui de țară, crescut în curte și hrănit natural. Carnea ar fierbe mai greu, dar supa ar avea un gust mult mai bun. Cum așa ceva este din ce în ce mai greu de găsit, să știți că supa aceasta reușește să fie absolut minunată chiar și dacă o facem cu carne de pui cumpărată.
Mai puteți face supă cu găluște și din oase de vită. Vedeți aici rețeta mea de supă concentrată din rasol de vită.
Cât mă vedeți de gospodină, să șțiți că în tinerețea mea am avut vreo 2 rateuri cu găluștele de griș din supă și apoi am prins așa o teamă de ele, că vreo 2 ani nu am mai făcut supă cu găluște. Mâncam așa ceva doar la mama. Oricât mi-a explicat mama cum să fac să fie bine, eu nu și nu, aveam o teamă imensă de eșec.
Până la urmă am depășit această teamă...cu ajutorul cântarului de bucătărie 😀
Când am cântărit ouăle și grișul nu mi s-a mai întâmplat să îmi iasă găluștele tari ca piatra. Așadar găluștele pufoase nu au nici un secret. E vorba doar despre proporția dintre cantitatea de lichid (ouăle bătute) și cantitatea de griș încorporată. Când le cântărești pe ambele pur și simplu nu poți greși. Cred că am cel mai ieftin cântar de bucătărie, modelul acesta de aici, dar ajutorul lui îmi este neprețuit.
De bucurie că am învățat să fac găluște bune, am început să le pun și în supele de legume. Click pe fotografia de mai jos pentru rețeta de supă de legume cu găluște de griș.
În mod similar puteți face și o supă delicioasă din oase de vită cu găluște. Eu fac uneori supă de vită cu tăieței de casă dar dacă înlocuiți tăiețeii cu găluște, cred că e și mai bună.
Mod de preparare supă de pui cu găluște de griș
După ce fac compoziția pentru găluște, o las 15 minute deoparte, timp necesar pentru ca grișul să se hidrateze, apoi, cu lingura umezită în supă, încep să pun găluștele în oală. Las supa să fiarbă la foc mic 10-15 minute, apoi sting focul, pun capacul și o las să se liniștească, iar găluștele să se umfle încă 10 minute. Asta e tot.
Mai are cineva teamă de găluște? Ce ziceți, încercați și voi? Vă las mai jos rețeta printabilă cu cantități și pași de preparare. Poftă bună! 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă de pui cu găluște de griș
Ingrediente
supa
- aprox. 1 kg carne de pui cu os (spinări, gâturi, aripi, pulpe)
- 1 ceapă mare
- 4 morcovi
- 1 felie mare de țelină
- 1 rădăcină de pătrunjel
- 1 ardei gras mic (de preferat roșu)
- sare și piper proaspăt măcinat, după gust
- pătrunjel proaspăt pentru servit
găluște
- 2 ouă mari, cântărite cu tot cu coajă - ale mele au avut 130 g împreună
- 130 g griș (sau greutatea ouălor, dacă au mai mult/mai puțin)
- un praf de sare
Instrucțiuni de preparare
supa
- Se curăță carnea de pene. Dacă aveți un pui de țară, poate fi nevoie să îl pârliți puțin la flacăra aragazului sau cu o torță de bucătărie.
- Se pune carnea la fiert în 3 litri de apă rece cu o linguriță de sare. Focul trebuie să fie potrivit spre mic. Când supa începe să fiarbă, dați focul la minim și îndepărtați constant spuma care se formează.
- Când nu se mai formează spumă la suprafața supei, se pot adăuga legumele curățate, spălate și tăiate în bucăți mari.
- Supa se fierbe la foc foarte mic, cu capacul așezat doar parțial pentru ca lichidul să poată respira. În acest fel, supa nu se va tulbura, ci va rămâne limpede, clară.
- Dacă supa scade prea mult, puteți completa nivelul cu apă fierbinte.
- Când carnea și legumele sunt fierte, se scot cu o spumieră. Morcovii se păstrează, îi vom folosi la supă, dar restul legumelor și carnea se folosesc la alte mâncăruri.
- Turnați supa de pui trecând-o printr-o sită foarte deasă într-o oală curată. Ca să vă asigurați că obțineți o supă cât mai limpede puteți pune în sită și o hârtie de filtru, dacă aveți (cum sunt filtrele pentru cafea).
- Puneți înapoi în supă bucățile de morcov păstrate deoparte.
- Păstrați supa la temperatura de fierbere, la foc foarte mic, cât timp vă ocupați de găluște.
găluștele
- Cântăriți ouăle cu tot cu coajă, apoi pregătiți exact aceeași cantitate de griș.
- Bateți ouăle cu o furculiță doar până fac un pic de spumă, adăugați un praf de sare, apoi turnați grișul amestecând continuu.
- Veți obține o compoziție ca o pastă mai groasă. Lăsați compoziția să se odihnească timp de 15 minute. În acest timp, grișul de hidratează și devine pufos.
- Înmuiați o lingură în supă și luați câte puțin din compoziția de griș. Dați drumul găluștelor în supă. Nu puneți cantități mari, faceți găluște micuțe, pentru că se vor umfla foarte mult la fiert, aproape se vor dubla.
- Fierbeți găluștele cam 10-15 minute la foc mic, apoi stingeți focul și lăsați supa să se odihnească, acoperită cu un capac, încă 10 minute.
- Presărați pătrunjel proaspăt tocat și supa este gata de servit.
Bine de știut:
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu