Tartă cu brânză și sparanghel, o rețetă ușoară dar foarte aspectuoasă. Cum se face tarta cu brânză cu aluat de foietaj. Cum se folosește sparanghelul.
Mai aveam un rest de brânză de vaci și un rest de smântână rămase de la o cină la care avusesem mămăliguță cu brânză și smântână. Nu prea reușeam să le găsesc locul în alte rețete, așa că am scos o foaie de aluat din congelator și am încropit ad-hoc tarta aceasta care s-a dovedit un deliciu.
Pe lângă faptul că este gustoasă și atât de ușor de făcut, această tartă ne-a asigurat prânzul, cina, ba chiar și pachetul de la serviciu. Destul de bine pentru o tartă făcută practic din resturile de prin frigider, nu-i așa? 🙂
Despre sparanghel am mai povestit pe blog. La rețeta de ciulama de sparanghel v-am povestit cum bunicii mei culegeau sparanghel sălbatic pe care îl găteau cel mai adesea în cel mai simplu mod cu putință: fript pe o tablă încinsă pe foc şi stropit apoi cu mujdei de usturoi.
Așadar sparanghelul ăsta nu e chiar o plantă așa simandicoasă cum credem noi acum când îl găsim în magazine la raioanele de delicatese.
Eu cumpăr uneori câte o pungă de sparanghel congelat pe care îl folosesc la micul dejun sau îl pun în tarte și în omleta cu sparanghel.
Revenind la tarta noastră de astăzi, când am scos-o din cuptor, arăta ca în fotografia de mai jos: foarte frumoasă și mirosea grozav de bine! Sper din suflet să o încercați. Sunt convinsă că o să vă placă mult!
Ideal ar fi să faceți această tartă cu un foietaj făcut acasă, cu ingrediente de calitate, alese de voi și nu cu aluat cumpărat care știm bine că e făcut cu margarină. Se face mult mai ușor decât ați crede dacă urmați rețeta mea de foietaj de casă. Rețeta o găsiți și în format video pe canalul meu de YouTube.
Click pe fotografia de mai jos ca să vedeți cum se face!
Mod de preparare tartă cu brânză și sparanghel
Ca de obicei, vă las mai jos ingredientele și rețeta scrisă în formatul pe care voi îl puteți tipări ca să îl aveți la îndemână atunci când preparați tarta.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 1 foaie aluat de foietaj
- 250 g brânză de vaci grasă (sau orice altă brânză)
- 100 g smântână
- 3 ouă
- 8 fire de sparanghel (proaspăt sau congelat)
- câteva roșii cherry
- sare, piper, semințe de chimen, boia de ardei - după gust
- semințe de chimen negru pentru decor
- puțin cașcaval ras deasupra - opțional
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la temperatura indicată pe pachetul de foietaj. La mine au fost 220 de grade.
- Puneți foaia de aluat direct pe o hârtie de copt și treceți de câteva ori cu sucitorul peste ea ca să o neteziți puțin.
- Tăiați de jur împrejurul foii margini de aproximativ 2 cm. Suprapuneți fâșiile tăiate pe fiecare latură a foii de aluat, în așa fel încât marginile tartei să fie mai înalte decât mijlocul.
- Înțepați partea din mijloc a aluatului cu dinții unei furculițe.
- Trageți aluatul cu tot cu hârtie în tavă și dați tava la cuptor pentru 15 minute.
- Scoateți aluatul din cuptor. Veți vedea că blatul de tartă s-a umflat. Cu o lingură apăsați doar partea din mijloc, cea înțepată cu furculița, ca să eliminați aerul. Marginile vor rămâne mai înalte, pentru a putea susține umplutura.
- Bateți ouăle cu o furculiță. În umplutură vom folosi cam ¾ din ouăle bătute. Păstrăm puțin deoparte ca să ungem marginile aluatului.
- Amestecați brânza cu smântâna, ¾ din ouăle bătute și condimentați după gust cu: sare, piper, chimen și boia de ardei.
- Turnați umplutura în blatul de tartă.
- Peste umplutură așezați sparanghelul și roșiile cherry întregi sau tăiate în jumătăți.
- Ungeți marginile cu oul bătut păstrat deoparte și presărați cu semințe de chimen negru. Opțional, presărați puțin cașcaval ras.
- Dați tarta la cuptor pentru 30 de minute, sau până când umplutura este bine închegată. iar marginile sunt rumenite frumos.
- Tarta cu brânză și sparanghel se poate servi și caldă și rece.
Bine de știut:
-
Curăţaţi tijele de sparanghel şi puneţi-le la fiert timp de 2 minute în apă cu puţină sare.
-
Dupa cele 2 minute, scoateţi tijele într-un castron cu apă rece în care aţi pus 3-4 cuburi de gheaţă. Apa rece va opri procesul de gătire, iar tijele vor rămâne crocante şi cu o culoare frumoasă.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu