Secretele mele pentru șnițele din piept de pui la cuptor, o rețetă simplă, rapidă și dietetică. Șnițele delicioase fără niciun strop de ulei!
Dragii mei, pe canalul de YouTube avem un fel de joc. Eu propun 2 rețete pentru săptămâna următoare, iar voi alegeți una dintre ele care să apară prima pe canal.
Pentru săptămâna în curs, am propus un desert și rețeta aceasta de șnițele la cuptor. Spre surprinderea mea, șnițelele dietetice au câștigat detașat în defavoarea desertului, așa că iată-le și pe blog, în varianta scrisă, dar și pe YouTube în format video 🙂
Dacă vrei să participi și tu la alegerea rețetelor, e foarte simplu: abonează-te la canalul de YouTube Bucate Aromate (click aici), urmărește postările și votează rețeta dorită în sondajul săptămânal! 😉
O să vă scriu mai jos secretele mele pentru șnițele din piept de pui delicioase, gătite fără niciun strop de ulei, dar înainte de toate, trebuie să vă spun ceva: niciodată niște șnițele la cuptor nu vor fi la fel de fragede și de gustoase ca cele prăjite în ulei. Niciodată!
Doar că vine o vreme în viață când pur și simplu condiția fizică sau starea de sănătate ne impun să fim mai atenți la ce și cum gătim. Nu prea le poți avea pe toate: și gust, și frăgezime, și un preparat sănătos, și calorii puține...sau cel puțin nu când e vorba despre șnițele.
Vestea bună e că totuși, șnițelele pot fi foarte bune și gătite dietetic dacă ne folosim de câteva mici trucuri 😉
Aici găsiți și rețeta mea de chiftele la cuptor din carne amestec care se păstrează fragede și suculente deși sunt gătite cu foarte puțin ulei.
Câteva secrete pentru șnițele din piept de pui la cuptor delicioase
- folosește mușchiuleț de pui (inner file) și nu pieptul mare. Mușchiulețul e mai fraged, are doar 2% grăsime și are dimensiunea ideală pentru șnițele
- nu secționați, adică nu subțiați mușchiulețul de pui, este perfect pentru gătit la cuptor la grosimea lui naturală
- mușchiulețul de pui nu are nevoie să fie frăgezit cu ciocanul pentru șnițele. Bateți doar foarte ușor și doar cu partea cea mai plată și mai fără zimți a ciocanului. Scopul este să egalizăm grosimea fâșiilor de carne ca să se gătească uniform. Așadar, acoperiți carnea cu o folie alimentară și bateți fără să apăsați prea tare, doar în părțile mai groase ale mușchiuleților.
- condimentați carnea și lăsați-o câteva minute deoparte înainte de gătire.
- folosiți condimentele care vă plac, cu generozitate. O carne bine condimentată va fi o carne gustoasă. Eu pun: sare, piper, boia de ardei (dulce, iute, afumată) și cimbru.
- șnițelele se trec prin făină, apoi prin ou bătut, apoi prin pesmet. În acest fel carnea va fi îmbrăcată într-o crustă groasă care la copt va deveni crocantă și va păstra sucurile cărnii în interior. Dacă nu aveți pesmet în casă, puteți face câteva crutoane din pâine (rețeta aici), uscate în tigaie sau în cuptor, pe care apoi să le măcinați în blender sau chopperul electric.
- nu lăsați carnea prea mult în cuptor! Șnițelele se gătesc la 200 de grade, pentru 15 minute. La jumătatea timpului, se întorc pe partea cealaltă ca să se rumenească uniform. Firește că timpul de coacere poate fi diferit în funcție de cuptor, dar nu depășiți în niciun caz 20 de minute!
Cum se păstrează șnițelele din piept de pui la cuptor
- ideal ar fi să faceți atâtea șnițele câte mâncați la o masă. Șnițelele gătite la cuptor se usucă dacă le păstrați de pe o zi pe alta.
- dacă alegeți totuși să faceți mai multe șnițele, păstrați-le la frigider, într-o cutie cu capac.
- încălziți șnițelele la microunde înainte de servire și își vor recăpăta frăgezimea.
Cum se servesc șnițelele din piept de pui la cuptor
Pentru că am plecat de la ideea unor șnițele dietetice, și garnitura de lângă ele ar trebui să meargă pe aceeași idee. Șnițelele la cuptor se pot servi cu:
- salată proaspătă
- salată de varză roșie (vezi rețeta)
- ceapă roșie murată în oțet (vezi rețeta)
- cartofi natur
- piure de cartofi gătit dietetic (cu foarte puțin unt)
- un orez basmati sau sălbatic, fiert simplu
- broccoli, conopidă sau sparanghel gătite la abur
- sote de ciuperci (vezi rețeta)
Rețeta de șnițele din piept de pui la cuptor, fără pic de ulei
Dragii mei, aveți mai jos rețeta scrisă, în formatul pe care îl puteți tipări, iar la final rețeta video dacă doriți să vedeți exact cum am făcut eu șnițelele pe care le vedeți în fotografii.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Șnițele din piept de pui la cuptor, fără pic de ulei
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
- 350 g mușchiuleț de pui (inner file)
- 1 ou mare
- aprox. 6 linguri făină
- aprox. 6 linguri pesmet
- 1 linguriță boia de ardei (iute, dulce, afumată)
- 1 linguriță cimbru uscat
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Așezați carnea pe un fund de lemn și acoperiți-o cu o folie alimentară. Bateți carnea cu partea plată a ciocanului de șnițele, foarte ușor și doar în părțile mai groase. Scopul este să avem grosime egală a bucăților de carne ca să se gătească uniform în cuptor.
- Condimentați carnea cu sare, piper, boia de ardei și cimbru și lăsați-o deoparte 5-10 minute.
- Bateți bine oul și adăugați sare, piper și puțină boia deardei.
- Treceți carnea pe rând prin: făină, ou bătut și pesmet. Așezați șnițelele în tavă.
- Dați tava la cuptor pentru 15 sau maxim 20 de minute. La jumătatea timpului, întoarceți șnițelele pe partea cealaltă ca să se rumenească uniform.
- Serviți șnițelele imediat, cu o salată sau cu o garnitură dietetică.
- Dacă vă rămân șnițele de pe o zi pe alta, păstrați-le la frigider într-o caserolă cu capac. Încălziți șnițelele la microunde sau în cuptor înainte de servire și își vor recăpăta frăgezimea.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ana a zis
Trebuie sa îți mulțumesc pentru rețeta! Sunt extraordinar de bune, mai ales ca gustul nu difera deloc de preparatul clasic. Bine, pot spune ca s chiar mai bune!
Iuliana a zis
Bună Ana!
Mă bucur că îți plac șnițelele la cuptor. Adevărul este că sunt o variantă foarte bună. Se poate și fără ulei, fum și miros în toată casa! 🙂