• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Păscuțe cu brânză dulce și stafide, cu aluat de cozonac

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 14 iul. 2025 · Publicată: 16 apr. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
87 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Păscuțe cu brânză dulce și stafide, mici, aurii și delicioase. O rețetă de mini pască cu aluat de cozonac, ideală pentru sărbătorile pascale.

De Paște, mai ales atunci când vrem să împărțim pască la cimitir, celor săraci sau poate copiilor sau altor membri ai familiei extinse, este de preferat să facem mai multe păscuțe individuale decât o singură pască mare pe care sa o tăiem felii.

Pascute cu branza dulce si stafide

Așa cum nu există Paște fără ouă vopsite natural și fără cozonac pufos, tot așa, mai ales în unele zone ale țării, nu există masă de Înviere fără pască tradițională, cu brânză dulce și stafide.

Aceste păscuțe cu brânză dulce și stafide sunt exact ca o pască tradițională, dar în varianta mini. Au o bază din aluat de cozonac pufos și aromat și o umplutură vanilată din brânză dulce, fină și cremoasă. Sunt absolut minunate și stau numai bine în mânuțe mici, de copii! 🙂

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Ce puteți schimba în rețetă
  • Extra-sfaturi pentru cele mai reușite păscuțe cu brânză și stafide
  • Alte rețete de pască
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ingredientele pentru aceste mini păscuțe cu brânză sunt aceleași ca și pentru rețeta clasică de pască, ca de altfel și modul de preparare.

Pascute cu branza dulce si stafide

Iată care sunt ingredientele cele mai importante și câteva aspecte de care trebuie să țineți seama:

  • făina - ca și la cozonaci, folosim făină de patiserie, tip 000, de bună calitate.
  • unt - folosim unt cu 82% grăsime.
  • drojdie - puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă, aluatul va crește la fel de bine cu oricare dintre ele. Aici găsiți un tabel de conversie de la drojdia proaspătă la cea uscată sau invers.
  • lapte - folosim de asemenea lapte gras, cu min. 3.5% grăsime.
  • ouă - în aluatul de cozonac pe care îl folosim ca bază pentru păscuțe vom avea nevoie doar de gălbenușuri. Albușurile le puteți păstra la congelator și le folosiți mai târziu la bezele sau la un chec din albușuri.
  • brânza - folosim brânză de vaci grasă pe care o lăsăm să se scurgă bine de zer. Puteți folosi de asemenea și urdă sau ricotta , cu mențiunea că acestea sunt brânzeturi mai slabe și mai fade.
  • smântână - folosim o cantitate mică de smântână fermentată (smântână acră) care să dea cremozitate umpluturii.
  • griș - mai ales dacă folosiți o brânză umedă, e nevoie de puțin griș care să absoarbă umiditatea în exces.

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

În mare, până la un punct, modul de preparare pentru aceste păscuțe cu brânză dulce și stafide este același ca la o pască clasică:

  • Frământăm un aluat de cozonac pe care îl lăsăm la dospit până când își dublează volumul.
  • Împărțim aluatul în 6 părți și dăm fiecărei bucăți de aluat formă de bilă. Așezăm bilele de aluat în tavă și le lăsăm să dospească din nou, încă 20-30 de minute.
  • Între timp, pregătim umplutura amestecând: brânza, smântâna, ouăle, zahărul si vanilia. Punem în umplutură și stafidele hidratate în prealabil.
6 bile de aluat
apasam fiecare bila de aluat cu fundul unui pahar
  • Cu fundul unui pahar, apăsăm fiecare bilă de aluat formând astfel o adâncitură.
  • Umplem fiecare adâncitură cu umplutura de brânză și stafide.
  • Ungem păscuțele cu ou bătut și le coacem până devin aurii și frumos rumenite.
Umplere păscuțe cu brânză
păscuțe în tavă

Ce puteți schimba în rețetă

  • Unt - se poate înlocui cu aceeași cantitate de ulei.
  • Lapte - dacă aveți intoleranță la lactoză, îl puteți înlocui cu un lapte fără lactoză sau cu un lapte vegetal de soia, migdale, cocos, etc.
  • Stafide - se pot înlocui cu alte fructe uscate: merișoare, agrișe, aronia, etc. Puteți folosi de asemenea fructe proaspete, congelate sau din compot, așa cum am folosit și eu la rețeta de pască fără aluat cu vișine.
  • Zahăr tos - eu am presărat păscuțele cu zahăr tos înainte să le bag la cuptor. După gusturile voastre, le puteți presăra cu semințe de mac, susan alb sau negru, fulgi de migdale, etc.
Pascute cu branza dulce si stafide

Extra-sfaturi pentru cele mai reușite păscuțe cu brânză și stafide

  1. Atenție la drojdia pe care o folosiți! A mea a fost drojdie uscată instant și se adaugă uscată, odată cu făina. Pentru drojdia de la alte firme (de exemplu Pakmaya) modul de preparare poate fi diferit. Dacă drojdia voastră trebuie hidratată în prealabil, folosiți o parte din laptele deja cântărit, cel din lista de ingrediente.
  2. Dacă folosiți brânză de vaci mai umedă, lăsați-o să se scurgă într-o sită cel puțin o oră.
  3. Adaptați cantitatea de griș la tipul de brânză pe care îl folosiți. Pentru o brânză de vaci umedă puneți o lingură rasă de griș. Dacă folosiți urdă sau ricotta, acestea vor fi mai uscate și puteți renunța la griș.
  4. Dacă decideți ca în locul stafidelor să folosiți fructe proaspete, din compot sau congelate, lăsați-le la scurs într-o sită ca să se scurgă bine de siropul în exces.
  5. Dacă păscuțele dau semne că se rumenesc prea tare, dar încă nu sunt coapte suficient, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.

Alte rețete de pască

  • Pasca cu branza dulce
    Pască tradițională cu brânză dulce și stafide - cu aluat de cozonac și cruce pe mijloc
  • Pasca fara aluat
    Pască fără aluat cu brânză și stafide - rețetă tradițională pentru Paște
  • Pasca cu blat de pandispan
    Pască cu blat de pandișpan - rețetă rapidă cu brânză dulce și stafide
  • Pască cu ciocolată
    Pască delicioasă cu ciocolată - rețeta simplă pe care o vei face tot anul

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Pascute cu branza dulce si stafide

Păscuțe cu brânză dulce și stafide. Mini pască cu aluat de cozonac.

Păscuțe cu brânză dulce și stafide, mici, aurii și delicioase. O rețetă de mini pască cu aluat de cozonac, ideală pentru sărbătorile pascale.
5 from 6 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 30 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
dospire: 1 hour hour 30 minutes minutes
Timp total: 2 hours hours 30 minutes minutes
Număr de porții: 6 păscuțe
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA
tavă cuptor aprox. 40x30 cm
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

aluat de cozonac

  • 500 g făină tip 000
  • 100 g zahăr
  • 50 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
  • 7 g drojdie uscată instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
  • 220 ml lapte 3,5% grăsime
  • 2 gălbenușuri
  • 5 g sare
  • 1 linguriță coajă rasă de lămâie

umplutură de brânză

  • 200 g brânză dulce (brânză de vaci, urdă)
  • 50 g smântână fermentată (25% grăsime)
  • 100 g zahăr
  • 2 ouă
  • 50 g stafide
  • 20 ml rom
  • 1 lingură rasă griș (dacă aveți brânză umedă)
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • un praf de sare

pentru uns deasupra

  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță lapte
  • zahăr tos, semințe de mac, susan, etc.

opțional

  • zahăr pudră pentru decor

Instrucțiuni de preparare
 

cum se face umplutura de brânză pentru păscuțe

  • Puneți stafidele în apă cât să le acopere bine, peste care turnați 20 ml de rom. Lăsați-le să se hidrateze cel puțin o oră.
  • Într-un castron amestecați brânza, cu smântâna, ouăle, zahărul și vanilia.
  • Dacă folosiți o brânză moale, umedă, adăugați și o lingură rasă de griș. Dacă brânza este uscată (cum e urda), nu este nevoie de griș.
  • În amestecul de brânză încorporați stafidele hidratate și scurse bine de apa în exces.

cum se face aluatul de cozonac pentru păscuțe

  • Turați zahărul peste laptele călduț și amestecați cu un tel de mână să se dizolve.
  • Frecați gălbenușurile cu sarea.
  • Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneți tot aici drojdia uscată și coaja rasă de lâmâie. Amestecați cu o spatulă să omogenizați amestecul.
  • Peste făină turnți laptele puțin câte puțin și gălbenușurile. Amestecați la început cu o spatulă, apoi începeți să frământați cu mâna.
  • După ce aluatul s-a format, începeți să încorporați untul topit și răcit puțin câte puțin, frământând continuu.
  • Frământați timp de 20 de minute la mânâ sau 10 minute la robot. Trebuie să obțineti o bilă de aluat moale, elastic, care nu se mai lipește de mâini.
  • Lăsați aluatul să dospească acoperit cu folie alimentară până când își dublează volumul.
  • Răsturnați aluatul pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin și îl împărțiți în 6 părți egale.
  • Dați fiecărei părți de aluat formă de bilă și așezați-le într-o tavă. Acoperiți tava cu un șervet de bucătărie și lăsați bilele de aluat să dospească încă 30 de minute.
  • Cu fundul unui pahar, apăsați fiecare bilă de aluat formând astfel o adâncitură în care veți pune umplutura de brânză și stafide.
  • După ce ați umplut toate păscuțele, le ungeți de jur împrejur cu gălbenuș de ou subțiat cu o lingură de lapte. După preferințe, peste aluat puteți presăra zahăr tos, semințe de mac sau de susan.

cum se coc păscuțele cu brânză dulce și stafide

  • Dați tava cu păscuțe la cuptor, la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până când sunt aurii și rumenite frumos.
  • Lăsăm păscuțele să se răcească, iar înainte de servire le pudrăm cu zahăr.
Nutrition Facts
Păscuțe cu brânză dulce și stafide. Mini pască cu aluat de cozonac.
Amount per Serving
Calorii
670
% Daily Value*
Grăsimi
 
19
g
29
%
Colesterol
 
196
mg
65
%
Carbohidrați
 
105
g
35
%
Fibre
 
3
g
13
%
Zahăr
 
36
g
40
%
Proteine
 
19
g
38
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Păscuțe cu brânză dulce și stafide

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
87 shares
5 from 6 votes (6 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.