Păscuțe cu brânză dulce și stafide, mici, aurii și delicioase. O rețetă de mini pască cu aluat de cozonac, ideală pentru sărbătorile pascale.
De Paște, mai ales atunci când vrem să împărțim pască la cimitir, celor săraci sau poate copiilor sau altor membri ai familiei extinse, este de preferat să facem mai multe păscuțe individuale decât o singură pască mare pe care sa o tăiem felii.
Așa cum nu există Paște fără ouă vopsite natural și fără cozonac pufos, tot așa, mai ales în unele zone ale țării, nu există masă de Înviere fără pască tradițională, cu brânză dulce și stafide.
Aceste păscuțe cu brânză dulce și stafide sunt exact ca o pască tradițională, dar în varianta mini. Au o bază din aluat de cozonac pufos și aromat și o umplutură vanilată din brânză dulce, fină și cremoasă. Sunt absolut minunate și stau numai bine în mânuțe mici, de copii! 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
Ingredientele pentru aceste mini păscuțe cu brânză sunt aceleași ca și pentru rețeta clasică de pască, ca de altfel și modul de preparare.
Iată care sunt ingredientele cele mai importante și câteva aspecte de care trebuie să țineți seama:
- făina - ca și la cozonaci, folosim făină de patiserie, tip 000, de bună calitate.
- unt - folosim unt cu 82% grăsime.
- drojdie - puteți folosi drojdie uscată sau drojdie proaspătă, aluatul va crește la fel de bine cu oricare dintre ele. Aici găsiți un tabel de conversie de la drojdia proaspătă la cea uscată sau invers.
- lapte - folosim de asemenea lapte gras, cu min. 3.5% grăsime.
- ouă - în aluatul de cozonac pe care îl folosim ca bază pentru păscuțe vom avea nevoie doar de gălbenușuri. Albușurile le puteți păstra la congelator și le folosiți mai târziu la bezele sau la un chec din albușuri.
- brânza - folosim brânză de vaci grasă pe care o lăsăm să se scurgă bine de zer. Puteți folosi de asemenea și urdă sau ricotta, cu mențiunea că acestea sunt brânzeturi mai slabe și mai fade.
- smântână - folosim o cantitate mică de smântână fermentată (smântână acră) care să dea cremozitate umpluturii.
- griș - mai ales dacă folosiți o brânză umedă, e nevoie de puțin griș care să absoarbă umiditatea în exces.
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
În mare, până la un punct, modul de preparare pentru aceste păscuțe cu brânză dulce și stafide este același ca la o pască clasică:
- Frământăm un aluat de cozonac pe care îl lăsăm la dospit până când își dublează volumul.
- Împărțim aluatul în 6 părți și dăm fiecărei bucăți de aluat formă de bilă. Așezăm bilele de aluat în tavă și le lăsăm să dospească din nou, încă 20-30 de minute.
- Între timp, pregătim umplutura amestecând: brânza, smântâna, ouăle, zahărul si vanilia. Punem în umplutură și stafidele hidratate în prealabil.
- Cu fundul unui pahar, apăsăm fiecare bilă de aluat formând astfel o adâncitură.
- Umplem fiecare adâncitură cu umplutura de brânză și stafide.
- Ungem păscuțele cu ou bătut și le coacem până devin aurii și frumos rumenite.
Ce puteți schimba în rețetă
- Unt - se poate înlocui cu aceeași cantitate de ulei.
- Lapte - dacă aveți intoleranță la lactoză, îl puteți înlocui cu un lapte fără lactoză sau cu un lapte vegetal de soia, migdale, cocos, etc.
- Stafide - se pot înlocui cu alte fructe uscate: merișoare, agrișe, aronia, etc. Puteți folosi de asemenea fructe proaspete, congelate sau din compot, așa cum am folosit și eu la rețeta de pască fără aluat cu vișine.
- Zahăr tos - eu am presărat păscuțele cu zahăr tos înainte să le bag la cuptor. După gusturile voastre, le puteți presăra cu semințe de mac, susan alb sau negru, fulgi de migdale, etc.
Extra-sfaturi pentru cele mai reușite păscuțe cu brânză și stafide
- Atenție la drojdia pe care o folosiți! A mea a fost drojdie uscată instant și se adaugă uscată, odată cu făina. Pentru drojdia de la alte firme (de exemplu Pakmaya) modul de preparare poate fi diferit. Dacă drojdia voastră trebuie hidratată în prealabil, folosiți o parte din laptele deja cântărit, cel din lista de ingrediente.
- Dacă folosiți brânză de vaci mai umedă, lăsați-o să se scurgă într-o sită cel puțin o oră.
- Adaptați cantitatea de griș la tipul de brânză pe care îl folosiți. Pentru o brânză de vaci umedă puneți o lingură rasă de griș. Dacă folosiți urdă sau ricotta, acestea vor fi mai uscate și puteți renunța la griș.
- Dacă decideți ca în locul stafidelor să folosiți fructe proaspete, din compot sau congelate, lăsați-le la scurs într-o sită ca să se scurgă bine de siropul în exces.
- Dacă păscuțele dau semne că se rumenesc prea tare, dar încă nu sunt coapte suficient, le acoperiți cu o hârtie de copt și continuați coacerea.
Alte rețete de pască
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Păscuțe cu brânză dulce și stafide. Mini pască cu aluat de cozonac.
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
aluat de cozonac
- 500 g făină tip 000
- 100 g zahăr
- 50 g unt 82% grăsime (topit și răcit)
- 7 g drojdie uscată instant (sau 25 g drojdie proaspătă)
- 220 ml lapte 3,5% grăsime
- 2 gălbenușuri
- 5 g sare
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie
umplutură de brânză
- 200 g brânză dulce (brânză de vaci, urdă)
- 50 g smântână fermentată (25% grăsime)
- 100 g zahăr
- 2 ouă
- 50 g stafide
- 20 ml rom
- 1 lingură rasă griș (dacă aveți brânză umedă)
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
pentru uns deasupra
- 1 gălbenuș
- 1 linguriță lapte
- zahăr tos, semințe de mac, susan, etc.
opțional
- zahăr pudră pentru decor
Instrucțiuni de preparare
cum se face umplutura de brânză pentru păscuțe
- Puneți stafidele în apă cât să le acopere bine, peste care turnați 20 ml de rom. Lăsați-le să se hidrateze cel puțin o oră.
- Într-un castron amestecați brânza, cu smântâna, ouăle, zahărul și vanilia.
- Dacă folosiți o brânză moale, umedă, adăugați și o lingură rasă de griș. Dacă brânza este uscată (cum e urda), nu este nevoie de griș.
- În amestecul de brânză încorporați stafidele hidratate și scurse bine de apa în exces.
cum se face aluatul de cozonac pentru păscuțe
- Turați zahărul peste laptele călduț și amestecați cu un tel de mână să se dizolve.
- Frecați gălbenușurile cu sarea.
- Cerneți făina într-un bol încăpător. Puneți tot aici drojdia uscată și coaja rasă de lâmâie. Amestecați cu o spatulă să omogenizați amestecul.
- Peste făină turnți laptele puțin câte puțin și gălbenușurile. Amestecați la început cu o spatulă, apoi începeți să frământați cu mâna.
- După ce aluatul s-a format, începeți să încorporați untul topit și răcit puțin câte puțin, frământând continuu.
- Frământați timp de 20 de minute la mânâ sau 10 minute la robot. Trebuie să obțineti o bilă de aluat moale, elastic, care nu se mai lipește de mâini.
- Lăsați aluatul să dospească acoperit cu folie alimentară până când își dublează volumul.
- Răsturnați aluatul pe masa de lucru unsă cu puțin ulei, îl frământați foarte puțin și îl împărțiți în 6 părți egale.
- Dați fiecărei părți de aluat formă de bilă și așezați-le într-o tavă. Acoperiți tava cu un șervet de bucătărie și lăsați bilele de aluat să dospească încă 30 de minute.
- Cu fundul unui pahar, apăsați fiecare bilă de aluat formând astfel o adâncitură în care veți pune umplutura de brânză și stafide.
- După ce ați umplut toate păscuțele, le ungeți de jur împrejur cu gălbenuș de ou subțiat cu o lingură de lapte. După preferințe, peste aluat puteți presăra zahăr tos, semințe de mac sau de susan.
cum se coc păscuțele cu brânză dulce și stafide
- Dați tava cu păscuțe la cuptor, la 180 de grade pentru 25-30 de minute, sau până când sunt aurii și rumenite frumos.
- Lăsăm păscuțele să se răcească, iar înainte de servire le pudrăm cu zahăr.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu