Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Masa de Crăciun

Choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală

Publicat la 3 mai 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

323 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Vrei să faci un desert elegant și rafinat? Încearcă această rețetă de choux a la creme vanilate și delicioase! Vor fi pe gustul tuturor!

Sunt fascinante aceste mici prăjiturele cu înveliș ușor crocant și pline de cremă delicioasă! După mine, choux a la creme este unul dintre cele mai fine și mai bune deserturi clasice. Cu toate că necesită mai mulți pași pentru preparare, cred că merită orice efort!

choux a la creme

Choux a la creme sunt de fapt niște mici gogoșele din aluat opărit , coapte în cuptor pentru a se umfla. Aceste gogoșele se umplu apoi cu o cremă de vanilie clasică și cu frișcă naturală. Nu au nevoie de alt decor, dar le stă tare bine ninse cu puțin zahăr pudră.

Sunt desertul ideal pentru orice ocazie. Vor arata minunat pe masa de Crăciun, de Paște sau la o aniversare.

Nu vă lăsați intimidați de acest desert! În ciuda aparențelor, este destul de ușor de făcut, dacă urmați pașii din rețeta de mai jos!

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de choux a la creme
  • Sfaturi de preparare pentru cele mai reușite choux a la creme
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de choux a la creme

Rețeta de astăzi are 3 componente: coji de choux, crema de vanilie, frișcă naturală.

Ingrediente pentru coji de choux

Cojile de choux se fac din aluat opărit, exact la fel ca eclerele. Găsiți pe blog rețeta detaliată pentru coji de eclere și choux. Dacă preferați varianta video, găsiți această rețetă și pe canalul de YouTube .

Ingredientele pentru acest aluat opărit sunt simple și cred că le aveți în bucătărie chiar acum:

  • lapte cu 3,5% grăsime - îl vom folosi în combinație cu apă plată
  • unt cu 82% grăsime
  • ouă
  • făină
  • zahăr
  • sare

Ingrediente pentru crema de vanilie

Folosim rețeta de bază pentru o cremă de vanilie aromată și onctuoasă. Avem nevoie de câteva ingrediente:

  • lapte cu 3,5% grăsime
  • gălbenușuri (albușurile le puteți păstra pentru bezele sau un chec)
  • zahăr
  • vanilie - extract, pastă sau mai simplu, zahăr vanilat Bourbon
  • amidon alimentar
  • sare

Ingrediente pentru frișca naturală

Ar fi păcat să folosiți la un desert atât de fin acea frișcă așa-zis vegetală sau lichidă care ne-a invadat viețile! Haideți să facem frișcă naturală, adică din smântână!

  • smântână specială pentru frișcă cu minim 32% grăsime
  • zahăr vanilat

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

choux a la creme

Sfaturi de preparare pentru cele mai reușite choux a la creme

Veți găsi mai jos rețeta completă, pas cu pas atât pentru choux, cât și pentru crema de vanilie și frișca naturală. Dacă le urmați, nu aveți cum să dați greș cu acest desert deosebit.

Totuși, am pentru voi câteva sfaturi pentru o reușită sigură:

  • respectați cantitățile din rețetă. Mai ales cojile de choux nu sunt un preparat care se pot face "din ochi"
  • uscați bine aluatul opărit, amestecând-ul cu o lingură de lemn până când observați că nu mai degajă aburi și nu se mai lipește de pereții cratiței
  • pentru niciun motiv nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere!
  • lăsați choux să se răcească complet înainte să le tăiați în jumătăți pe orizontală
  • cojile de choux se pot face cu câteva zile înainte de servire și se pot păstra la frigider într-o pungă cu zip sau într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară)
  • la crema de vanilie, amidonul din rețetă se poate înlocui cu o cantitate dublă de făină
  • smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, de la frigider! La fel și castronul în care o preparați, și telurile mixerului!
  • cojile de choux se înmoaie foarte repede în contact cu crema, de aceea e de preferat să le umpleți cu 2-4 ore înainte de servire.
umplere choux

Rețete asemănătoare

  • Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
    Eclere de casă umplute cu cremă de ciocolată
  • Choux a la creme cu mascarpone
    Choux a la creme cu mascarpone și șerbet de trandafiri
  • Prajitura Paris Brest cu crema de ness si capsuni
    Prăjitura Paris Brest cu cremă de ness și căpșuni
  • Choux a la creme cu căpşuni
    Eclere şi choux a la creme cu căpşuni (fără gluten)

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

choux a la creme

Choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală

Vrei să faci un desert elegant și rafinat? Încearcă această rețetă de choux a la creme vanilate și delicioase! Vor fi pe gustul tuturor!
5 from 5 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 55 minutes minutes
Număr de porții: 12
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
pos silicon
pos silicon
hârtie de copt

Rețeta Video

Ingrediente
 

pentru 12-15 coji de choux

  • 70 ml lapte (3.5% grăsime)
  • 100 ml apă plată
  • 70 g unt (82% grăsime)
  • 90 g făină (de preferat tip 650)
  • 3 ouă (mărime M)
  • 1 linguriță zahăr tos
  • un praf de sare

crema de vanilie

  • 500 ml lapte (3.5% grăsime)
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g zahăr tos
  • 15 g zahăr vanilat Bourbon (sau extract/pastă de vanilie naturală)
  • 50 g amidon alimentar
  • un praf de sare

frișcă

  • 300 ml smântână pentru frișcă (min 32% grăsime, foarte rece!)
  • 1 linguriță zahăr pudră

Instrucțiuni de preparare
 

aluat opărit pentru coji de coux și eclere

  • Puneți laptele la fiert împreună cu: apa, untul, zahărul şi un praf de sare. Când laptele începe să se umfle, dați focul la mic şi turnați făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
  • Amestecați cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Pe fundul cratiţei se va forma o peliculă albă. Dați cratiţa deoparte şi lăsați aluatul să se răcească.
  • Mixați aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugați primul ou întreg. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugați pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
  • Al treilea ou îl spargeți într-un castron şi îl bateți cu furculiţa. Adăugați din al treilea ou cu o lingură, puţin câte puţin, până când aluatul devine, dar nu curge şi îşi păstrează forma.
  • Puneți aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat şi formați mici grămăjoare de aprox. 5-6 cm diametru.
  • Coaceți choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade, fără să deschideți deloc cuptorul în acest timp!
  • După cele 20 de minute, deschideți cuptorul și coborâți tava la mijlocul cuptorului. Reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți în continuare încă 15-20 de minute.
  • Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.

crema de vanilie

  • Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
  • Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
  • Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
  • Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
  • Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
  • Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
  • Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.

frișcă naturală

  • Mixați smântâna rece, de la frigider până când simțiți că se îngroașă puțin.
  • Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și mixați în continuare până când obțineți o frișcă fermă, care formează valuri frumoase și își păstrează bine forma.

asamblare choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală

  • După ce choux-urile s-au răcit foarte bine, tăiați-le în jumătăţi pe orizontală.
  • Umpleți mai întâi jumătățile inferioare cu cremă de vanilie, apoi, cu un poș cu dui stelat puneți frișca bătută.
  • Așezați deasupra celelalte jumătăți tăiate de choux și dacă doriți, le puteți presăra cu puțin zahăr pudră.
Valori nutriționale
Choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală
Valori per porție
Calorii
271
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
18
g
28
%
Colesterol
 
152
mg
51
%
Carbohidrați
 
22
g
7
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
13
g
14
%
Proteine
 
5
g
10
%
Vitamina A
 
736
IU
15
%
Calciu
 
92
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
choux a la creme

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Tort Paradis cu cremă de brânză (urdă) și fructe din compot
    Tort Paradis cu cremă de brânză și fructe – rețetă ușoară pentru ocazii speciale
  • pogacele cu untura cu seminte de negrilixa si susan
    Pogăcele fragede cu brânză și untură - rețetă tradițională românească, pas cu pas
  • rețeta fursecuri piersici de casă umplute cu gem
    Piersici (caise) fragede de casă umplute cu gem - rețeta veche cu unt și untură
323 shares
5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x