Vrei să faci un desert elegant și rafinat? Încearcă această rețetă de choux a la creme vanilate și delicioase! Vor fi pe gustul tuturor!
Sunt fascinante aceste mici prăjiturele cu înveliș ușor crocant și pline de cremă delicioasă! După mine, choux a la creme este unul dintre cele mai fine și mai bune deserturi clasice. Cu toate că necesită mai mulți pași pentru preparare, cred că merită orice efort!
Choux a la creme sunt de fapt niște mici gogoșele din aluat opărit, coapte în cuptor pentru a se umfla. Aceste gogoșele se umplu apoi cu o cremă de vanilie clasică și cu frișcă naturală. Nu au nevoie de alt decor, dar le stă tare bine ninse cu puțin zahăr pudră.
Sunt desertul ideal pentru orice ocazie. Vor arata minunat pe masa de Crăciun, de Paște sau la o aniversare.
Nu vă lăsați intimidați de acest desert! În ciuda aparențelor, este destul de ușor de făcut, dacă urmați pașii din rețeta de mai jos!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de choux a la creme
Rețeta de astăzi are 3 componente: coji de choux, crema de vanilie, frișcă naturală.
Ingrediente pentru coji de choux
Cojile de choux se fac din aluat opărit, exact la fel ca eclerele. Găsiți pe blog rețeta detaliată pentru coji de eclere și choux. Dacă preferați varianta video, găsiți această rețetă și pe canalul de YouTube.
Ingredientele pentru acest aluat opărit sunt simple și cred că le aveți în bucătărie chiar acum:
- lapte cu 3,5% grăsime - îl vom folosi în combinație cu apă plată
- unt cu 82% grăsime
- ouă
- făină
- zahăr
- sare
Ingrediente pentru crema de vanilie
Folosim rețeta de bază pentru o cremă de vanilie aromată și onctuoasă. Avem nevoie de câteva ingrediente:
- lapte cu 3,5% grăsime
- gălbenușuri (albușurile le puteți păstra pentru bezele sau un chec)
- zahăr
- vanilie - extract, pastă sau mai simplu, zahăr vanilat Bourbon
- amidon alimentar
- sare
Ingrediente pentru frișca naturală
Ar fi păcat să folosiți la un desert atât de fin acea frișcă așa-zis vegetală sau lichidă care ne-a invadat viețile! Haideți să facem frișcă naturală, adică din smântână!
- smântână specială pentru frișcă cu minim 32% grăsime
- zahăr vanilat
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Sfaturi de preparare pentru cele mai reușite choux a la creme
Veți găsi mai jos rețeta completă, pas cu pas atât pentru choux, cât și pentru crema de vanilie și frișca naturală. Dacă le urmați, nu aveți cum să dați greș cu acest desert deosebit.
Totuși, am pentru voi câteva sfaturi pentru o reușită sigură:
- respectați cantitățile din rețetă. Mai ales cojile de choux nu sunt un preparat care se pot face "din ochi"
- uscați bine aluatul opărit, amestecând-ul cu o lingură de lemn până când observați că nu mai degajă aburi și nu se mai lipește de pereții cratiței
- pentru niciun motiv nu deschideți cuptorul în primele 20 de minute de coacere!
- lăsați choux să se răcească complet înainte să le tăiați în jumătăți pe orizontală
- cojile de choux se pot face cu câteva zile înainte de servire și se pot păstra la frigider într-o pungă cu zip sau într-o cutie de carton într-un loc răcoros (cămară)
- la crema de vanilie, amidonul din rețetă se poate înlocui cu o cantitate dublă de făină
- smântâna pentru frișcă trebuie să fie foarte rece, de la frigider! La fel și castronul în care o preparați, și telurile mixerului!
- cojile de choux se înmoaie foarte repede în contact cu crema, de aceea e de preferat să le umpleți cu 2-4 ore înainte de servire.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală
Echipamente necesare
Rețeta Video
Ingrediente
pentru 12-15 coji de choux
- 70 ml lapte (3.5% grăsime)
- 100 ml apă plată
- 70 g unt (82% grăsime)
- 90 g făină (de preferat tip 650)
- 3 ouă (mărime M)
- 1 linguriță zahăr tos
- un praf de sare
crema de vanilie
- 500 ml lapte (3.5% grăsime)
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr tos
- 15 g zahăr vanilat Bourbon (sau extract/pastă de vanilie naturală)
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
frișcă
- 300 ml smântână pentru frișcă (min 32% grăsime, foarte rece!)
- 1 linguriță zahăr pudră
Instrucțiuni de preparare
aluat opărit pentru coji de coux și eclere
- Puneți laptele la fiert împreună cu: apa, untul, zahărul şi un praf de sare. Când laptele începe să se umfle, dați focul la mic şi turnați făina, toată deodată amestecând continuu cu telul de mână.
- Amestecați cu o lingură de lemn până când aluatul se leagă şi nu se mai lipeşte de pereţii vasului. Pe fundul cratiţei se va forma o peliculă albă. Dați cratiţa deoparte şi lăsați aluatul să se răcească.
- Mixați aluatul rece cu un mixer de mână şi adăugați primul ou întreg. După ce primul ou este bine încorporat îl adăugați pe al doilea. Aluatul va începe să se lege şi să se relaxeze.
- Al treilea ou îl spargeți într-un castron şi îl bateți cu furculiţa. Adăugați din al treilea ou cu o lingură, puţin câte puţin, până când aluatul devine, dar nu curge şi îşi păstrează forma.
- Puneți aluatul într-un poş cu dui larg sau stelat şi formați mici grămăjoare de aprox. 5-6 cm diametru.
- Coaceți choux-urile timp de 20 de minute la 210 grade, fără să deschideți deloc cuptorul în acest timp!
- După cele 20 de minute, deschideți cuptorul și coborâți tava la mijlocul cuptorului. Reduceți temperatura la 180 de grade și coaceți în continuare încă 15-20 de minute.
- Choux-urile trebuie să fie puţin rumene, lucioase, uşoare şi să se desprindă singure de pe hârtia de copt.
crema de vanilie
- Într-un castron puneți: gălbenușurile, zahărul pudră și cel Bourbon, sarea și amidonul.
- Turnați 50 ml de lapte rece, din cei 500 ml specificați în lista de ingrediente. Amestecați cu un tel de mână până când dispar toate cocoloașele iar ouăle sunt ușor spumate.
- Restul de lapte îl puneți la fiert într-o crăticioară cu fund gros sau dublu. Când laptele dă semne că începe să fiarbă, turnați amestecul de ouă, tot odată.
- Din acest moment, reduceți focul la mic și nu scăpați cratița din ochi. Amestecați continuu în cremă cu un tel de mână.
- Veți simți la mână când crema s-a îngroșat. Din acel moment, mai lăsați crema pe foc încă un minut, pentru a o stabiliza. Amestecați continuu.
- Lăsați crema să se răcească. Ca să nu facă crustă, acoperiți-o deasupra cu o folie alimentară, lipită chiar pe suprafața cremei.
- Înainte de folosire, trebuie aerată folosind un mixer de mână timp de câteva minute ca să devină fină și mătăsoasă.
frișcă naturală
- Mixați smântâna rece, de la frigider până când simțiți că se îngroașă puțin.
- Opriți mixerul, puneți zahărul pudră și mixați în continuare până când obțineți o frișcă fermă, care formează valuri frumoase și își păstrează bine forma.
asamblare choux a la creme cu vanilie și frișcă naturală
- După ce choux-urile s-au răcit foarte bine, tăiați-le în jumătăţi pe orizontală.
- Umpleți mai întâi jumătățile inferioare cu cremă de vanilie, apoi, cu un poș cu dui stelat puneți frișca bătută.
- Așezați deasupra celelalte jumătăți tăiate de choux și dacă doriți, le puteți presăra cu puțin zahăr pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu