Oricând vrei o mâncare tradițională rapidă și extraordinar de gustoasă, încearcă această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână. Fă și o mămăliguță alături și vei avea parte de un prânz pe cinste! 😉
Ne plac mâncărurile cu gust de "acasă la bunici" iar această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână este exact una dintre ele: o mâncare rustică, fină și cremoasă cu aromă intensă de ciuperci. Merge bine și cu o pâine bună de casă, dar parcă și mai bine merge cu o mămăliguță moale lângă ea.
Dacă vă plac mâncărurile cu smântână, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de ciulama de pui. E delicioasă!
Mergi direct la:
Ingrediente
Ca la orice mâncare tradițională, și pentru această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână, ingredientele sunt doar câteva, foarte simple și la îndemâna oricui. Avem nevoie de:
- ciuperci - orice fel de ciuperci comestibile merg de minune în această rețetă
- ceapă uscată
- unt - pentru aroma lui irezistibilă. Se poate înlocui cu ulei.
- ulei - îl folosim în combinație cu untul pentru a crește temperatura de fumegare
- făină - pentru a îngroșa sosul de smântână
- smântână fermentată - pentru un gust autentic folosim smântână acră, grasă și nu smântână de gătit
- supă de legume sau apă
- sare și piper
- usturoi
- pătrunjel sau mărar
Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum se face ciulama de ciuperci cu smântână
- Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
- Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
- Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se gătesc (aprox. 10 minute), ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum.
- După ce ciupercile s-au gătit, turnați în cratiță cei 400 ml de apă sau supă de legume făcută cu cuburi "magice"..
- Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
- Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
- Turnați amestecul de smântână peste ciuperci. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
- Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
- Serviți această ciulama de ciuperci cu smântână presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță.
Cum se păstrează
Este de preferat să faceți atâta ciulama de ciuperci cu smântână câtă puteți mânca pe loc, imediat ce este gata. Ciulamaua proaspătă este mătăsoasă și cremoasă. După ce se răcește se mai întărește.
Dacă totuși nu se mănâncă toată, o puteți păstra într-o caserolă la frigider timp de 1-2 zile. Înainte de servire o încălziți în cuptor la 180 de grade timp de 10-15 minute sau la microunde.
Extra-sfaturi pentru cea mai bună ciulama cu ciuperci și smântână
- Folosiți doar smântână foarte proaspătă, cu procent de grăsime peste 20%, altfel există riscul să se taie.
- Nu vă grăbiți, încorporați puțin câte puțin din supa fierbinte în amestecul de smântână și făină. atunci când turnați sosul de smântână peste ciuperci, acesta trebuie să fie fierbinte.
- La început sosul de smântână amestecat cu supa din cratiță poate părea subțire și fluid. Nu mai adăugați făină în plus față de cea din rețetă! Sosul se va îngroșa după ce făina se gătește și se umflă.
Întrebări frecvente
Puteți folosi la ciulama orice fel de ciuperci comestibile, fie sălbatice sau de cultură: champignon, ciuperci brune, pleurotus, gălbiori, hribi, ghebe, etc.
La rețeta tradițională de ciulama se folosește smântână fermentată, acră (sour cream în engleză), cea pe care o punem în mod obișnuit peste sarmale sau în ciorba de burtă.
Pentru ca ciulamaua să nu se "brânzească" folosiți smântână cât mai grasă, cu minim 20% grăsime.
Alte rețete la fel de simple și de bune
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g ciuperci (Champignon, hribi, gălbiori, etc.)
- 1 ceapă uscată
- 20 g unt
- 2 linguri ulei
- 30 g făină (aprox. 2 linguri)
- 300 g smântână fermentată (acră) (cu min. 20% grăsime)
- sare și piper după gust
- 3-4 căței de usturoi
- 400 ml supă de legume sau apă
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
- Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
- Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum (aprox. 10 minute).
- După ce ciupercile s-au micșorat, turnați în cratiță cei 400 ml de supă sau apă.
- Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
- Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
- Turnați amestecul de smântână peste ciuperci și amestecați. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
- Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt, amestecați și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
- Serviți ciulamaua de ciuperci presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță. Dacă mai rămâne se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Anca Horvat a zis
Excelentă rețetă! Mi-a ieșit exact ca în poză, recomand cu drag să încercați! 👩🏼🍳🍄🟫🍄
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur foarte mult că v-a plăcut ciulamaua! Să vă fie de bine!