Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Fără carne

Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță

Publicat la 28 iulie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

183 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Oricând vrei o mâncare tradițională rapidă și extraordinar de gustoasă, încearcă această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână. Fă și o mămăliguță alături și vei avea parte de un prânz pe cinste! 😉

Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta

Ne plac mâncărurile cu gust de "acasă la bunici" iar această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână este exact una dintre ele: o mâncare rustică, fină și cremoasă cu aromă intensă de ciuperci. Merge bine și cu o pâine bună de casă, dar parcă și mai bine merge cu o mămăliguță moale lângă ea.

Dacă vă plac mâncărurile cu smântână, trebuie neapărat să încercați și rețeta mea de ciulama de pui. E delicioasă!

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum se face ciulama de ciuperci cu smântână
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi pentru cea mai bună ciulama cu ciuperci și smântână
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete la fel de simple și de bune
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Ca la orice mâncare tradițională, și pentru această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână, ingredientele sunt doar câteva, foarte simple și la îndemâna oricui. Avem nevoie de:

  • ciuperci - orice fel de ciuperci comestibile merg de minune în această rețetă
  • ceapă uscată
  • unt - pentru aroma lui irezistibilă. Se poate înlocui cu ulei.
  • ulei - îl folosim în combinație cu untul pentru a crește temperatura de fumegare
  • făină - pentru a îngroșa sosul de smântână
  • smântână fermentată - pentru un gust autentic folosim smântână acră, grasă și nu smântână de gătit
  • supă de legume sau apă
  • sare și piper
  • usturoi
  • pătrunjel sau mărar

Pentru cantitățile exacte ale ingredientelor, vedeți rețeta completă de mai jos.

Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta

Cum se face ciulama de ciuperci cu smântână

  1. Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
  2. Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
  3. Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se gătesc (aprox. 10 minute), ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum.
  4. După ce ciupercile s-au gătit, turnați în cratiță cei 400 ml de apă sau supă de legume făcută cu cuburi "magice"..
  5. Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
  6. Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
  7. Turnați amestecul de smântână peste ciuperci. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
  8. Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
  9. Serviți această ciulama de ciuperci cu smântână presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță.
cratiță cu mâncare de ciuperci cu smântână

Cum se păstrează

Este de preferat să faceți atâta ciulama de ciuperci cu smântână câtă puteți mânca pe loc, imediat ce este gata. Ciulamaua proaspătă este mătăsoasă și cremoasă. După ce se răcește se mai întărește.

Dacă totuși nu se mănâncă toată, o puteți păstra într-o caserolă la frigider timp de 1-2 zile. Înainte de servire o încălziți în cuptor la 180 de grade timp de 10-15 minute sau la microunde.

Extra-sfaturi pentru cea mai bună ciulama cu ciuperci și smântână

  • Folosiți doar smântână foarte proaspătă, cu procent de grăsime peste 20%, altfel există riscul să se taie.
  • Nu vă grăbiți, încorporați puțin câte puțin din supa fierbinte în amestecul de smântână și făină. atunci când turnați sosul de smântână peste ciuperci, acesta trebuie să fie fierbinte.
  • La început sosul de smântână amestecat cu supa din cratiță poate părea subțire și fluid. Nu mai adăugați făină în plus față de cea din rețetă! Sosul se va îngroșa după ce făina se gătește și se umflă.

Întrebări frecvente

Ce fel de ciuperci sunt potrivite pentru ciulama?

Puteți folosi la ciulama orice fel de ciuperci comestibile, fie sălbatice sau de cultură: champignon, ciuperci brune, pleurotus, gălbiori, hribi, ghebe, etc.tipuri de ciuperci folosite la ciulama

Ce smântână se folosește la rețeta de ciulama?

La rețeta tradițională de ciulama se folosește smântână fermentată, acră (sour cream în engleză), cea pe care o punem în mod obișnuit peste sarmale sau în ciorba de burtă.
Pentru ca ciulamaua să nu se "brânzească" folosiți smântână cât mai grasă, cu minim 20% grăsime.smântână fermentată

Alte rețete la fel de simple și de bune

  • Ciuperci la tigaie
    Ciuperci la tigaie cu ceapă verde și usturoi
  • Piept de pui cu ciuperci si sos alb în tigaie
    Piept de pui cu ciuperci și sos alb
  • Ciorba de pui a la grec
    Ciorbă de pui a la grec - fină și extraordinar de gustoasă
  • Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi
    Mâncare de ardei copți cu smântână și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta

Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță

Oricând vrei o mâncare tradițională rapidă și extraordinar de gustoasă, încearcă această rețetă de ciulama de ciuperci cu smântână. Fă și o mămăliguță alături și vei avea parte de un prânz pe cinste!
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g ciuperci (Champignon, hribi, gălbiori, etc.)
  • 1 ceapă uscată
  • 20 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 30 g făină (aprox. 2 linguri)
  • 300 g smântână fermentată (acră) (cu min. 20% grăsime)
  • sare și piper după gust
  • 3-4 căței de usturoi
  • 400 ml supă de legume sau apă

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați ceapa mărunt. Curățați sau spălați ciupercile și tăiați-le cuburi, atât pălăriile cât și piciorușele.
    ciuperci taiate cuburi sau felii
  • Într-o cratiță încăpătoare puneți uleiul și apoi untul. După ce se topește untul, puneți ceapa în tigaie, presărați un praf de sare și lăsați-o să se călească timp de 5-7 minute, până când devine ușor sticloasă.
    ceapa calita in unt
  • Puneți acum și ciupercile în cratiță, sare și piper după gust. Amestecați. Pe măsură ce se încălzesc, ciupercile își schimbă culoarea, lasă apă și se micșorează în volum (aprox. 10 minute).
    ciuperci calite in tigaie
  • După ce ciupercile s-au micșorat, turnați în cratiță cei 400 ml de supă sau apă.
    apa turata in tigaie peste ciuperci
  • Între timp, puneți smântâna într-un castron, făina peste ea și amestecați cu un tel de mână ca să omogenizați amestecul.
    smantana amestecata cu faina
  • Când apa din cratiță ajunge la fierbere, luați câte un polonic din supa formată și turnați peste smântâna amestecată cu făină. Amestecați energic cu un tel de mână ca să nu se formeze cocoloașe. Procedați în acest fel până când terminați supa din cratiță iar amestecul de smântână a devenit fierbinte, ajungând aproape la aceeași temperatură cu ciupercile din cratiță.
    supa fierbinte turnata peste smantana
  • Turnați amestecul de smântână peste ciuperci și amestecați. Lăsați să se gătească încă 10 minute la foc mediu spre mic, amestecând din când în când cu o lingură de lemn.
    smantana turnata peste ciuperci
  • Dați cratița jos de pe foc, puneți usturoiul tocat mărunt, amestecați și acoperiți cratița cu un capac. Lăsați ciulamaua să se aromatizeze timp de 10 minute înainte de servire.
    usturoi adaugat in ciulama de ciuperci cu smantana
  • Serviți ciulamaua de ciuperci presărată cu mărar sau pătrunjel, alături de mămăliguță. Dacă mai rămâne se poate încălzi a doua zi în cuptor sau la microunde.
    Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
Valori nutriționale
Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
Valori per porție
Calorii
362
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
32
g
49
%
Colesterol
 
96
mg
32
%
Carbohidrați
 
15
g
5
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
1228
IU
25
%
Calciu
 
63
mg
6
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • Taci și Înghite – Rețeta Tradițională de Mămăligă în Straturi cu Brânză și Afumătură
  • tigaie cu piperchi targasiti reteta aromana
    Piperchi Țârgâsiti - Rețetă Tradițională Aromână din Dobrogea
  • bulz de mămăligă la air fryer în farfurie cu smântână și unt
    Bulz de Mămăligă: rețeta pentru cuptor sau air fryer. Care e mai bun?
183 shares

Comentarii

  1. Anca Horvat a zis

    septembrie 22, 2024 at 5:23 pm

    5 stars
    Excelentă rețetă! Mi-a ieșit exact ca în poză, recomand cu drag să încercați! 👩🏼‍🍳🍄‍🟫🍄

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      septembrie 24, 2024 at 7:23 am

      5 stars
      Mă bucur foarte mult că v-a plăcut ciulamaua! Să vă fie de bine!

      Răspunde
5 from 9 votes (7 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x