Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Supe

Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

Publicat la 25 septembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - 8 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

736 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Supa finlandeză de somon sau Lohikeitto, este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă. E gata în 30 de minute, foarte gustoasă, cu multe legume și bucăți fragede de somon care se topesc în gură. Și cu mult mărar proaspăt!

Castron cu supă albă cu somon, morcovi, cartofi si marar

Am descoperit supa aceasta acum câțiva ani în meniul unui restaurant și a fost dragoste de la prima lingură! De atunci o gătesc foarte des și acasă pentru că se face rapid și e atât de cremoasă și de bună! Ingredientele sunt simple și are exact proporția perfectă de legume și pește proaspăt și sănătos!

Dacă și voi sunteți iubitori de somon, vă recomand să încercați neapărat și rețeta de mea de somon în foietaj la cuptor . E delicioasă!

Banner selgros
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se păstrează
  • Extra sfaturi
  • Alte rețete de supe și ciorbe cu pește
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

  • file de somon - fără piele și fără oase
  • legume - praz, morcovi, cartofi roz 
  • unt - cu 82% grăsime în care vom căli prazul
  • stock de pește - este o supă concentrată făcută din tacâmuri de pește. Dacă nu o aveți, se poate înlocui cu un stock de legume sau chiar cu apă.
  • smântână - folosim smântână lichidă pentru gătit cu min 20% grăsime
  • sare și piper 
  • mărar - aroma mărarului se potrivește cel mai bine cu somonul. Folosiți neapărat mărar proaspăt sau congelat, cel uscat nu are deloc aceeași savoare.
  • suc de lămâie - opțional, după gust, dacă doriți mai multă aciditate

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Farfurie cu supa asezata pe panza de sac

Preparare

Nimic mai simplu de făcut decât această supă finlandeză de pește!

praz calit in unt

Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.

stock de peste turnat peste legume

Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.

cuburi de somon în supa alba finlandeza

Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.

supa finlandeza dreasa cu marar proaspat

Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.

Cum se păstrează

Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.

Farfurie cu supa de somon cu marar

Extra sfaturi

  • Dacă nu aveți stock de pește, o idee ar fi să cumpărați somon cu piele și oase. Îl curățați acasă și separat puneți oasele și pielea la fiert. În acest fel obțineți rapid o supă de pește gustoasă pe care o puteți folosi la această rețetă de Lohikeitto.
  • Nu gătiți supa mai mult decât timpii indicați! Un pește gătit în exces nu mai este la fel de gustos!

Alte rețete de supe și ciorbe cu pește

V-a plăcut această rețetă? Pentru iubitorii de pește, iată și alte rețete de supe și ciorbe pe care vă recomand să le încercați:

  • Supa de somon
    Supă de somon cu legume, ușoară și dietetică
  • ciorba din cap de peste
    Ciorbă din cap de pește cu orez
  • Supa crema de peste
    Supă cremă de peşte
  • bors de peste dobrogean
    Borș de pește dobrogean

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Castron cu supă albă cu somon, morcovi, cartofi si marar

Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)

Supa finlandeză de somon (Lohikeitto), este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă și e gata în doar 30 de minute!
5 from 9 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
Timp total: 30 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 30 g unt (82% grăsime)
  • 2 fire praz
  • 1 morcov mare
  • 5 cartofi roz (aprox. 400 g)
  • 1,2 litri stock de pește (sau apă)
  • 200 ml smântână pentru gătit (min 20% grăsime)
  • 500 g file de somon
  • sare și piper (după gust)
  • mărar proaspăt (pentru servit)
  • suc de lămâie (opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.
  • Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.
  • Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.
  • Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.
  • Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.
Valori nutriționale
Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
Valori per porție
Calorii
599
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
33
g
51
%
Colesterol
 
142
mg
47
%
Carbohidrați
 
46
g
15
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
32
g
64
%
Vitamina A
 
5180
IU
104
%
Calciu
 
85
mg
9
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • supa crema de telina
    Supă cremă de țelină - rețeta ieftină, de post
  • supa de dovlecei a la grec
    Supă de dovlecei a la grec - rețeta cu smântână și usturoi
736 shares

Comentarii

  1. Ioana a zis

    noiembrie 24, 2023 at 9:29 pm

    Nu puneti si lamaie ca se branzeste supa!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      noiembrie 25, 2023 at 8:17 am

      Depinde ce smântână folosiți. La mine după cum vedeți, nu s-a brânzit!

      Răspunde
      • Ioana a zis

        noiembrie 25, 2023 at 11:21 am

        Smântâna de gătit light de la Lidl.

        Răspunde
        • Iuliana Sbîrnea a zis

          noiembrie 25, 2023 at 2:05 pm

          Posibil să mă înșel, dar smântâna light de la Lidl nu este lichidă, este smântână fermentată și are 12% grăsime. Aceea se brânzește în orice preparat, și la ciulama sau la ciorba de burtă, de exemplu. În rețeta aceasta folosim smântână lichidă cu minim 20%.

          Răspunde
  2. Geo a zis

    iunie 29, 2023 at 6:48 pm

    Multumim pentru reteta,extraordinara, mai buna ca cea din Finlanda!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      iunie 29, 2023 at 7:04 pm

      Mulțumesc și eu pentru feedback!

      Răspunde
  3. Iuliana a zis

    decembrie 20, 2022 at 8:14 am

    Multumim tare mult pentru aceasta reteta! Foarte bine a iesit, gustul e minunat, exact cum am servit in Finlanda!

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 20, 2022 at 8:35 am

      Mă bucur mult că v-a plăcut! E o supă pe cât de simplă, pe atât de bună 🙂

      Răspunde
5 from 9 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x