Supa finlandeză de somon sau Lohikeitto, este extraordinar de reconfortantă într-o zi friguroasă. E gata în 30 de minute, foarte gustoasă, cu multe legume și bucăți fragede de somon care se topesc în gură. Și cu mult mărar proaspăt!
Am descoperit supa aceasta acum câțiva ani în meniul unui restaurant și a fost dragoste de la prima lingură! De atunci o gătesc foarte des și acasă pentru că se face rapid și e atât de cremoasă și de bună! Ingredientele sunt simple și are exact proporția perfectă de legume și pește proaspăt și sănătos!
Dacă și voi sunteți iubitori de somon, vă recomand să încercați neapărat și rețeta de mea de somon în foietaj la cuptor. E delicioasă!
Mergi direct la:
Ingrediente
- file de somon - fără piele și fără oase
- legume - praz, morcovi, cartofi roz
- unt - cu 82% grăsime în care vom căli prazul
- stock de pește - este o supă concentrată făcută din tacâmuri de pește. Dacă nu o aveți, se poate înlocui cu un stock de legume sau chiar cu apă.
- smântână - folosim smântână lichidă pentru gătit cu min 20% grăsime
- sare și piper
- mărar - aroma mărarului se potrivește cel mai bine cu somonul. Folosiți neapărat mărar proaspăt sau congelat, cel uscat nu are deloc aceeași savoare.
- suc de lămâie - opțional, după gust, dacă doriți mai multă aciditate
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Nimic mai simplu de făcut decât această supă finlandeză de pește!
Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.
Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.
Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.
Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.
Cum se păstrează
Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.
Extra sfaturi
- Dacă nu aveți stock de pește, o idee ar fi să cumpărați somon cu piele și oase. Îl curățați acasă și separat puneți oasele și pielea la fiert. În acest fel obțineți rapid o supă de pește gustoasă pe care o puteți folosi la această rețetă de Lohikeitto.
- Nu gătiți supa mai mult decât timpii indicați! Un pește gătit în exces nu mai este la fel de gustos!
Alte rețete de supe și ciorbe cu pește
V-a plăcut această rețetă? Pentru iubitorii de pește, iată și alte rețete de supe și ciorbe pe care vă recomand să le încercați:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
Rețeta Video
Ingrediente
- 30 g unt (82% grăsime)
- 2 fire praz
- 1 morcov mare
- 5 cartofi roz (aprox. 400 g)
- 1,2 litri stock de pește (sau apă)
- 200 ml smântână pentru gătit (min 20% grăsime)
- 500 g file de somon
- sare și piper (după gust)
- mărar proaspăt (pentru servit)
- suc de lămâie (opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Într-o oală încăpătoare (de aprox. 4 litri) puneți untul să se topească, apoi prazul tăiat rondele fine. Căliți prazul timp de 6-7 minute, până când se înmoaie.
- Adăugați morcovul tăiat rondele și cartofii tăiați cuburi. Turnați stockul de pește și lăsați supa să fiarbă încă aprox. 10-15 minute, până când legumele sunt gătite.
- Turnați smântâna, condimentați cu sare și piper după gust, apoi puneți în oală și somonul tăiat cuburi de aprox. 3 cm. Lăsați supa să mai fiarbă 3-4 minute.
- Presărați mărar tocat fin și supa este gata de servit. Opțional, puteți adăuga suc de lămâie după gust.
- Supa finlandeză de somon se păstrează la frigider și e chiar mai gustoasă a doua zi, după ce aromele au avut timp să se împrietenească.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Ioana a zis
Nu puneti si lamaie ca se branzeste supa!
Iuliana Sbîrnea a zis
Depinde ce smântână folosiți. La mine după cum vedeți, nu s-a brânzit!
Ioana a zis
Smântâna de gătit light de la Lidl.
Iuliana Sbîrnea a zis
Posibil să mă înșel, dar smântâna light de la Lidl nu este lichidă, este smântână fermentată și are 12% grăsime. Aceea se brânzește în orice preparat, și la ciulama sau la ciorba de burtă, de exemplu. În rețeta aceasta folosim smântână lichidă cu minim 20%.
Geo a zis
Multumim pentru reteta,extraordinara, mai buna ca cea din Finlanda!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc și eu pentru feedback!
Iuliana a zis
Multumim tare mult pentru aceasta reteta! Foarte bine a iesit, gustul e minunat, exact cum am servit in Finlanda!
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur mult că v-a plăcut! E o supă pe cât de simplă, pe atât de bună 🙂