Nu v-am mai arătat demult o supă, deşi nouă niciodată nu ne lipsesc supele şi ciorbele din meniu şi zic eu că sunt destul de inventivă la capitolul ăsta încât să nu repet aceeaşi reţetă prea des.
Supa de azi e una deosebită şi nu ştiu dacă va fi pe gustul tuturor. Nu toată lumea iubeşte peştele atât de mult ca noi, cei care am crescut şi trăim aici, pe malul Dunării. Dar nouă ne-a plăcut mult, a fost foarte gustoasă, uşoară şi hrănitoare în acelaşi timp, de aceea v-o recomand şi cred eu că o să vă placă şi vouă.
Am ales să servesc supa cremă de peşte cu germeni de lucernă şi chimen dulce. Nu fac asta de obicei, dar de mult timp vroiam să văd ce e cu germenii ăştia pe care îi tot găsesc în supermarketuri şi pe care din ce în ce mai multă lume începe să îi includă în meniu.
Germenii sunt seminţe abia încolţite, plăntuţe foarte tinere, neformate încă. Se spune că în germeni o plantă pune tot ce are ea mai bun, precum o mamă în copilul ei. De aceea germenii sunt bogaţi în enzime, proteine, fibre, vitamine, minerale, acizi graşi, etc.
Probabil că trebuiesc consumaţi constant ca să te bucuri de toate beneficiile lor, dar eu deocamdată i-am luat de curiozitate. I-am folosit la supa asta şi la câteva salate şi sandvişuri până am terminat cutiuţa. Mi-au plăcut mult. Au un gust de proaspăt, de “verde”, sunt un pic crocanţi, iar cei de chimen dulce erau şi puţin aromaţi. Probabil că voi repeta experienţa.
Mod de preparare supă cremă de peşte
Supa cremă de peşte se face la fel de uşor ca orice altă supă cremă. Se fierb legumele împreună cu carnea, se curăţă carnea de pe oase (dacă nu folosiţi fileuri), se pasează toate la un loc şi gata! E bună şi cu crutoane aromate dacă nu vă tentează să încercaţi nişte germeni. Spre deosebire de alte supe de carne, cea de peşte nu e atât de grasă şi mie îmi place ca cel puţin acum, vara, să o mănânc rece sau foarte puţin încălzită, nu fierbinte. Încercaţi şi vedeţi cum vă place mai mult.
Dacă vă place peştele, poate veţi dori să încercaţi şi borşul de peşte dobrogean. E grozav, aproape ca-n Deltă de gustos!
Supă cremă de peşte
Ingrediente
- 500 g peşte de preferat nu prea gras eu am avut medalion de crap
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 felie de ţelină
- 1/2 ardei gras
- 120 ml suc de roşii cu pulpă
- un vârf de cuţit de turmeric
- sare şi piper după gust
Mod de preparare
- Legumele curăţate, spălate şi tăiate bucăţi potrivite, se pun la fiert în aprox. 1 litru de apă cu un praf de sare.
- Când legumele sunt fierte, se adaugă bucăţile de peşte şi se lasă să fiarbă cam 10 minute.
- Se scot legumele deoparte, în alt vas.
- Se scoate şi peştele şi se curăţă de pe oase dacă este cazul, sau se verifică să nu aibă oase dacă aţi folosit fileuri.
- Puneţi sucul de roşii la fiert într-un ibric separat şi lăsaţi-l să dea 2-3 clocote.
- Se pasează împreună legumele, sucul de roşii şi peştele, turnând puţin câte puţin din supa în care au fiert până ajungeţi la consistenţa dorită.
- Supa poate fi mai grosuţă, ca o cremă, sau mai lichidă, cum vă place.
- Adaugaţi turmericul, sare şi piper după gust şi supa e gata.
- Se poate servi cu crutoane de pâine, cu germeni sau doar cu puţin pătrunjel proaspăt tocat fin.
Notă
Pâinea pe care o vedeţi în fotografii este pâinea cu maia rapidă şi seminţe de tot felul despre care v-am povestit zilele trecute. Poate doriţi să o încercaţi. La noi a mers de minune lângă supa cremă de peşte 🙂
Lasă un comentariu