Timp estimat pentru citit: 10 minute
Aceste 6 rețete de somon la cuptor sunt perfecte! În plus, ai în această postare și 6 idei de garnituri potrivite pentru ele. Toate sunt ușor de făcut, doar cu ingrediente naturale, sănătoase și delicioase. Alege rețeta preferată sau încearcă-le pe toate!
Cu aceste 6 idei de marinade pentru somon, nu doar că vei avea cel mai suculent și cel mai aromat pește, dar nici nu există pericolul să rămâi fără inspirație!
Avem marinade mai blânde, mai aromate sau mai picante, dar și 6 garnituri pentru toate gusturile! Poți face atâtea combinații încât nu te vei plictisi niciodată!
Iar dacă tot ce ai la îndemână acum e o conservă de ton, pe blog veți găsi 3 rețete de salate de ton numai bune pentru o masă rapidă sau de luat la pachet!
Mergi direct la:
Ce fel de somon folosim
Puteți folosi atât somon proaspăt, cât și somon congelat pentru rețetele de mai jos.
Dacă e pe alese, vă recomand să cumpărați file de somon fără piele sau să îi îndepărtați voi pielea înainte de marinare. Dacă nu găsiți file, și medalioanele de somon sunt o opțiune bună și au puține oase.
Puteți calcula 120 -150 g de somon per porție.
Ce trebuie să conțină marinada
Există trei elemente importante pentru o marinadă:
- grăsimi - ulei sau unt
- acid - suc de citrice: lămâie, lime sau portocale
- arome - usturoi, ghimbir, ierburi aromatice, muștar, fulgi de chilli, piper
Toate cele 3 elemente sunt la fel de importante și lucrează împreună pentru a face ca fileul de somon gătit la cuptor să fie fraged, suculent și plin de arome.
Veți găsi mai jos ingredientele pentru fiecare rețetă în parte. Cantitățile se pot adapta ușor la gusturile voastre. Puteți omite ingredientele care nu vă plac sau puteți pune mai mult din aroma voastră preferată.
Jucați-vă cu proporțiile ingredientelor pentru a obține un somon la cuptor exact așa cum vă place!
6 idei de marinade pentru somon la cuptor
1. Rozmarin & lămâie
Aroma rășinoasă și pregnantă a rozmarinului pune în valoare textura fină și untoasă a somonului scăldat în suc de lămâie. Așezați-l alături de bulgur fiert simplu și o mână de păstăi înăbușite și veți avea un prânz complet și delicios!
- Ulei de floarea soarelui
- Suc și coajă de lămâie
- Rozmarin - proaspăt sau uscat
- Sare și piper
2. Chilli & lime
Dacă sunteți amatori de mâncăruri picante, combinația aceasta de chilli, usturoi pudră și coajă de lime, va deveni preferata voastră! Și cât de bine merge somonul picant așezat pe un pat de orez cu legume!
- Ulei de floarea soarelui
- Suc și coajă de lime
- Usturoi pudră
- Fulgi de chilli
- Sare și piper
3. Usturoi & pătrunjel
Iată dovada că aromele clasice sunt cele mai bune! Suc de lămâie și o aromă îndrăzneață dar irezistibilă de usturoi! Toul înveselit cu pătrunjel proaspăt. O marinadă versatilă, pe gustul tuturor. Merge de minune cu un piure de cartofi cremos sau chiar cu scordolea.
- Ulei de floarea soarelui
- Suc și coajă de lămâie
- Usturoi
- Pătrunjel
- Sare și piper
4. Miere & muștar
Mierea dulce se caramelizează atât de plăcut în cuptor, iar muștarul acidulat echilibrează minunat gustul special al somonului marinat astfel! Servește somonul cu o salată verde sau cu cartofi natur.
- Ulei de floarea soarelui
- Muștar - de preferat franțuzesc, cu bobițe
- Miere de albine - lichidă
- Suc de lămâie
- Sare și piper
5. Arome mediteraneene
Arome de inspirație mediteraneeană care pătrund în textura mătăsoasă a somonului! Ce poate fi mai apetisant? Somonul astfel marinat se potrivește perfect cu aproape orice garnitură, de la orez și până la legume proaspete.
- Ulei de măsline
- Ierburi de Provence - rozmarin, pătrunjel, cimbrișor, busuioc, măghiran, cimbru, oregano și leuștean
- Mărar
- Suc de lămâie
- Sare și piper
6. Ghimbir & portocale
Dacă nu te decizi între dulce și picant, combinația acesta te va convinge că le poți avea pe amândouă! Sucul dulce de portocale și gustul iute al ghimbirului dau somonului marinat arome profunde și irezistibile. Serviți-l cu legume mexicane ușor înăbușite în tigaie și veți avea o masă perfect echilibrată!
- Ulei de floarea soarelui
- Suc și coajă de portocală
- Suc de lămâie
- Ghimbir
- Sare și piper
Cum să marinați somonul
Alegeți una dintre marinadele de mai sus și pregătiți ingredientele.
O idee excelentă ar fi să faceți mai multe marinade, dacă membrii familiei au gusturi diferite.
Marinadele se fac atât de simplu, chiar dacă vă decideți să faceți mai multe, aproape că nu e niciun efort în plus:
- pur și simplu puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână;
- pregătiți pungi cu zip sau orice pungi rezistente.
- puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga;
- dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă;
- lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider.
Cum se gătește somonul la cuptor
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade
- Puneți hârtie de copt în tavă
- Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
- Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
- Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
- În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).
❗ Important! Marinada rămasă în pungă trebuie aruncată. Nu o reutilizați!
6 idei de garnituri pentru somon la cuptor
Vă las mai jos și 6 idei de garnituri care merg de minune cu oricare dintre rețetele de somon marinat la cuptor prezentate mai sus. Sunt atât de simple și de rapide, încât nici nu e nevoie de rețete detaliate pentru ele:
- legume mexicane - le găsiți congelate, trebuie doar să le puneți în tigaie cu o ceașcă de apă, puțin ulei, sare și piper. Sunt gata în aprox. 20 de minute.
- piure de cartofi cremos, făcut cu unt și lapte sau puteți face un piure de post cu ulei de măsline.
- cartofi natur - cuburi de cartofi fierți, fierbinți, peste care punem un cub de unt, sare, piper, nucșoară rasă și mărar sau pătrunjel, după gust.
- orice salată cu frunze verzi -: baby spanac, rucola, fetică, salată iceberg, etc. peste care mai puteți adăuga legume proaspete: roșii cherry, castraveți, ardei gras, ceapă verde, etc.
- orez fiert simplu - cu câteva legume: morocov, ardei gras, ciuperci, porumb, etc.
- bulgur fiert și păstăi înăbușite cu puțin ulei de măsline, sare și piper.
Cum se păstrează
Firește că cel mai bun somon marinat este cel cald, imediat după ce a fost scos din cuptor.
Să știți că este foarte gustos și după ce se răcește, așa că dacă mai rămâne sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, veți avea parte de un prânz excelent.
Se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.
Nu vă recomand să congelați somonul gătit!
Alte rețete cu somon
Dacă v-au plăcut aceste rețete de somon la cuptor, vă las mai jos pentru inspirație și alte rețete la fel de simple și de bune:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite
Rețeta Video
Ingrediente
somon
- fileuri sau medalioane de somon (120-150 g/persoană)
1. marinadă rozmarin & lămâie
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
- 1 linguriță ace de rozmarin tocate mărunt (rozmarin proaspăt sau uscat)
- sare și piper
2. marinadă chilli & lime
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- sucul și coaja rasă de la ½ de lime
- 1 linguriță fulgi de chilli
- 1 linguriță pudră de usturoi
- sare și piper
3. marinadă usturoi & pătrunjel
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
- 3-4 căței de usturoi
- 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat mărunt
- sare și piper
4. marinadă miere & muștar
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 2 lingurițe muștar franțuzesc
- 2 lingurițe de miere
- sucul de la ½ lămâie
- sare și piper
5. marinadă mediteraneeană
- 50 ml ulei de măsline
- sucul de la ½ lămâie
- 1 linguriță ierburi de Provence
- câteva fire de mărar proaspăt tocat fin
- sare și piper
6. marinadă ghimbir & portocale
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- 2 lingurițe rădăcină de ghimbir rasă
- sucul de la ½ lămâie
- sucul și coaja de la ½ portocală
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
marinade
- Puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână.
- Puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga.
- Dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă
- Lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider
somon la cuptor
- Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
- Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
- Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
- Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
- În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).
păstrare
- Dacă nu se mănâncă imediat sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, somonul se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Andra
extraordinar de folositor
multumesc
Iuliana Sbîrnea
Mă bucur mult că vă place!
Sorin
Superb ca au fost descrise toate metodele de marinare, multumim!!
Iuliana Sbîrnea
Cu mult drag!