• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete dietetice

    6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

    Publicat la 2 ianuarie 2023 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Timp estimat pentru citit: 10 minute

    Aceste 6 rețete de somon la cuptor sunt perfecte! În plus, ai în această postare și 6 idei de garnituri potrivite pentru ele. Toate sunt ușor de făcut, doar cu ingrediente naturale, sănătoase și delicioase. Alege rețeta preferată sau încearcă-le pe toate!

    6 retete de somon la cuptor

    Cu aceste 6 idei de marinade pentru somon, nu doar că vei avea cel mai suculent și cel mai aromat pește, dar nici nu există pericolul să rămâi fără inspirație!

    Avem marinade mai blânde, mai aromate sau mai picante, dar și 6 garnituri pentru toate gusturile! Poți face atâtea combinații încât nu te vei plictisi niciodată!

    Iar dacă tot ce ai la îndemână acum e o conservă de ton, pe blog veți găsi 3 rețete de salate de ton numai bune pentru o masă rapidă sau de luat la pachet!

    Mergi direct la:
    • Ce fel de somon folosim
    • Ce trebuie să conțină marinada
    • 6 idei de marinade pentru somon la cuptor
    • Cum să marinați somonul
    • Cum se gătește somonul la cuptor
    • 6 idei de garnituri pentru somon la cuptor
    • Cum se păstrează
    • Alte rețete cu somon
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Ce fel de somon folosim

    Puteți folosi atât somon proaspăt, cât și somon congelat pentru rețetele de mai jos.

    Dacă e pe alese, vă recomand să cumpărați file de somon fără piele sau să îi îndepărtați voi pielea înainte de marinare. Dacă nu găsiți file, și medalioanele de somon sunt o opțiune bună și au puține oase.

    Puteți calcula 120 -150 g de somon per porție.

    fileuri de somon
    file de somon fără piele
    Banner selgros

    Ce trebuie să conțină marinada

    Există trei elemente importante pentru o marinadă:

    1. grăsimi - ulei sau unt
    2. acid - suc de citrice: lămâie, lime sau portocale
    3. arome - usturoi, ghimbir, ierburi aromatice, muștar, fulgi de chilli, piper

    Toate cele 3 elemente sunt la fel de importante și lucrează împreună pentru a face ca fileul de somon gătit la cuptor să fie fraged, suculent și plin de arome.

    Veți găsi mai jos ingredientele pentru fiecare rețetă în parte. Cantitățile se pot adapta ușor la gusturile voastre. Puteți omite ingredientele care nu vă plac sau puteți pune mai mult din aroma voastră preferată.

    Jucați-vă cu proporțiile ingredientelor pentru a obține un somon la cuptor exact așa cum vă place!

    6 idei de marinade pentru somon la cuptor

    1. Rozmarin & lămâie

    Aroma rășinoasă și pregnantă a rozmarinului pune în valoare textura fină și untoasă a somonului scăldat în suc de lămâie. Așezați-l alături de bulgur fiert simplu și o mână de păstăi înăbușite și veți avea un prânz complet și delicios!

    ingrediente marinadă cu rozmarin si lamaie
    • Ulei de floarea soarelui
    • Suc și coajă de lămâie
    • Rozmarin - proaspăt sau uscat
    • Sare și piper

    2. Chilli & lime

    Dacă sunteți amatori de mâncăruri picante, combinația aceasta de chilli, usturoi pudră și coajă de lime, va deveni preferata voastră! Și cât de bine merge somonul picant așezat pe un pat de orez cu legume!

    ingrediente marinadă cu  chilli si lime
    • Ulei de floarea soarelui
    • Suc și coajă de lime
    • Usturoi pudră
    • Fulgi de chilli
    • Sare și piper

    3. Usturoi & pătrunjel

    Iată dovada că aromele clasice sunt cele mai bune! Suc de lămâie și o aromă îndrăzneață dar irezistibilă de usturoi! Toul înveselit cu pătrunjel proaspăt. O marinadă versatilă, pe gustul tuturor. Merge de minune cu un piure de cartofi cremos sau chiar cu scordolea.

    ingrediente marinadă pentru somon cu usturoi si patrunjel
    • Ulei de floarea soarelui
    • Suc și coajă de lămâie
    • Usturoi
    • Pătrunjel
    • Sare și piper

    4. Miere & muștar

    Mierea dulce se caramelizează atât de plăcut în cuptor, iar muștarul acidulat echilibrează minunat gustul special al somonului marinat astfel! Servește somonul cu o salată verde sau cu cartofi natur.

    Marinada somon - miere si mustar
    • Ulei de floarea soarelui
    • Muștar - de preferat franțuzesc, cu bobițe
    • Miere de albine - lichidă
    • Suc de lămâie
    • Sare și piper

    5. Arome mediteraneene

    Arome de inspirație mediteraneeană care pătrund în textura mătăsoasă a somonului! Ce poate fi mai apetisant?  Somonul astfel marinat se potrivește perfect cu aproape orice garnitură, de la orez și până la legume proaspete.

    Marinada somon - mediteranean
    • Ulei de măsline
    • Ierburi de Provence - rozmarin, pătrunjel, cimbrișor, busuioc, măghiran, cimbru, oregano și leuștean
    • Mărar
    • Suc de lămâie
    • Sare și piper

    6. Ghimbir & portocale

    Dacă nu te decizi între dulce și picant, combinația acesta te va convinge că le poți avea pe amândouă! Sucul dulce de portocale și gustul iute al ghimbirului dau somonului marinat arome profunde și irezistibile. Serviți-l cu legume mexicane ușor înăbușite în tigaie și veți avea o masă perfect echilibrată!

    ingrediente marinadă cu ghimbir si portocale
    • Ulei de floarea soarelui
    • Suc și coajă de portocală
    • Suc de lămâie
    • Ghimbir
    • Sare și piper

    Cum să marinați somonul

    Alegeți una dintre marinadele de mai sus și pregătiți ingredientele.

    O idee excelentă ar fi să faceți mai multe marinade, dacă membrii familiei au gusturi diferite.

    6 retete marinada pentru somon la cuptor

    Marinadele se fac atât de simplu, chiar dacă vă decideți să faceți mai multe, aproape că nu e niciun efort în plus:

    • pur și simplu puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână;
    • pregătiți pungi cu zip sau orice pungi rezistente.
    • puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga;
    • dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă;
    • lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider.
    6 marinade pentru somon gătit la cuptor

    Cum se gătește somonul la cuptor

    • Aprindeți cuptorul la 200 de grade
    • Puneți hârtie de copt în tavă
    • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
    • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
    • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
    • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).
    fileuri de somon marinat în tavă

    ❗ Important! Marinada rămasă în pungă trebuie aruncată. Nu o reutilizați!

    6 idei de garnituri pentru somon la cuptor

    Vă las mai jos și 6 idei de garnituri care merg de minune cu oricare dintre rețetele de somon marinat la cuptor prezentate mai sus. Sunt atât de simple și de rapide, încât nici nu e nevoie de rețete detaliate pentru ele:

    1. legume mexicane - le găsiți congelate, trebuie doar să le puneți în tigaie cu o ceașcă de apă, puțin ulei, sare și piper. Sunt gata în aprox. 20 de minute.
    2. piure de cartofi cremos, făcut cu unt și lapte sau puteți face un piure de post cu ulei de măsline.
    3. cartofi natur - cuburi de cartofi fierți, fierbinți, peste care punem un cub de unt, sare, piper, nucșoară rasă și mărar sau pătrunjel, după gust.
    4. orice salată cu frunze verzi -: baby spanac, rucola, fetică, salată iceberg, etc. peste care mai puteți adăuga legume proaspete: roșii cherry, castraveți, ardei gras, ceapă verde, etc.
    5. orez fiert simplu - cu câteva legume: morocov, ardei gras, ciuperci, porumb, etc.
    6. bulgur fiert și păstăi înăbușite cu puțin ulei de măsline, sare și piper.
    6 garnituri pentru somon la cuptor

    Cum se păstrează

    Firește că cel mai bun somon marinat este cel cald, imediat după ce a fost scos din cuptor.

    Să știți că este foarte gustos și după ce se răcește, așa că dacă mai rămâne sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, veți avea parte de un prânz excelent.

    Se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

    Nu vă recomand să congelați somonul gătit!

    6 rețete de somon la cuptor

    Alte rețete cu somon

    Dacă v-au plăcut aceste rețete de somon la cuptor, vă las mai jos pentru inspirație și alte rețete la fel de simple și de bune:

    • Farfurie cu supa de somon cu marar
      Supă finlandeză de somon (Lohikeitto)
    • Tacos cu somon
      Tacos cu somon în crustă crocantă
    • Somon in aluat de foietaj
      Somon în foietaj (Somon en croûte)
    • Frigarui de somon
      Frigărui de somon cu legume colorate

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    6 retete de somon marinat la cuptor

    6 rețete de somon la cuptor și 6 garnituri potrivite

    6 rețete de somon la cuptor simple, naturale și delicioase! În plus, 6 idei de garnituri! Ideale pentru mese sănătoase sau pachet!
    5 from 3 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 5 minutes minutes
    Gătire: 15 minutes minutes
    marinare: 30 minutes minutes
    Timp total: 50 minutes minutes
    Număr de porții: 1
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    somon

    • fileuri sau medalioane de somon (120-150 g/persoană)

    1. marinadă rozmarin & lămâie

    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
    • 1 linguriță ace de rozmarin tocate mărunt (rozmarin proaspăt sau uscat)
    • sare și piper

    2. marinadă chilli & lime

    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • sucul și coaja rasă de la ½ de lime
    • 1 linguriță fulgi de chilli
    • 1 linguriță pudră de usturoi
    • sare și piper

    3. marinadă usturoi & pătrunjel

    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • sucul și coaja rasă de la ½ de lămâie
    • 3-4 căței de usturoi
    • 2 lingurițe pătrunjel proaspăt tocat mărunt
    • sare și piper

    4. marinadă miere & muștar

    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • 2 lingurițe muștar franțuzesc
    • 2 lingurițe de miere
    • sucul de la ½ lămâie
    • sare și piper

    5. marinadă mediteraneeană

    • 50 ml ulei de măsline
    • sucul de la ½ lămâie
    • 1 linguriță ierburi de Provence
    • câteva fire de mărar proaspăt tocat fin
    • sare și piper

    6. marinadă ghimbir & portocale

    • 50 ml ulei de floarea soarelui
    • 2 lingurițe rădăcină de ghimbir rasă
    • sucul de la ½ lămâie
    • sucul și coaja de la ½ portocală
    • sare și piper

    Instrucțiuni de preparare
     

    marinade

    • Puneți ingredientele într-un castron și amestecați ușor cu un tel de mână.
    • Puneți fileurile de somon în pungă și turnați peste ele marinada. Masați ușor și sigilați punga.
    • Dacă faceți marinade diferite, nu uitați să scrieți pe etichetă ce conține fiecare pungă
    • Lăsați somonul la marinat timp de 30 de minute la temperatura camerei sau până la 12 ore (de seara până dimineața) la frigider

    somon la cuptor

    • Aprindeți cuptorul la 200 de grade și puneți hârtie de copt în tavă.
    • Așezați fileurile de somon. Dacă ați folosit fileuri cu piele, așezați-le cu pielea în jos.
    • Puneți peste fiecare file o lingură din marinada în care a stat. În acest fel somonul rămâne umed, nu se usucă în cuptor și va fi fraged și suculent.
    • Dați tava la cuptor pentru 12-15 minute până când peștele este fraged și rumenit ușor.
    • În mod similar puteți găti somonul și la air fryer, doar timpul trebuie ajustat în funcție de recomandările fiecărui aparat (7-9 minute).

    păstrare

    • Dacă nu se mănâncă imediat sau dacă doriți să îl puneți în caserolă și să îl luați la birou, somonul se poate încălzi pentru 10 minute în cuptorul clasic sau 2-3 minute la microunde.

    Rețeta Video

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • vinete umplute cu legume si mozzarella
      Vinete umplute cu legume și mozzarella - rețeta simplă de vinete la cuptor
    • salata de dovlecei cruzi
      Salată de dovlecei cruzi în 5 minute! Cea mai simplă rețetă.
    • 3 retete de salate cu oua fierte
      3 rețete de salată cu ouă fierte - simple, delicioase, gata în 15 minute
    • reteta stufat de post cu ciuperci
      Stufat de post cu ciuperci - rețeta tradițională cu ceapă și usturoi verde

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. Sorin

      mai 23, 2023 at 12:50 am

      5 stars
      Superb ca au fost descrise toate metodele de marinare, multumim!!

      Răspunde
      • Iuliana Sbîrnea

        mai 23, 2023 at 7:24 am

        Cu mult drag!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.