Timp estimat pentru citit: 5 minute
Oricând ți-e dor de o mâncare simplă și gustoasă, încearcă această rețetă de pilaf de orez cu pipote și inimi! Ușor de făcut, ieftină și hrănitoare!
Pilaful de orez era o mâncare pe care o primeam de multe ori în copilărie! Fie că era cu pipote și inimi, ca în rețeta mea de astăzi, fie că era cu carne de pui, de obicei cu pulpe, era mereu pufos, cremos și cu o minunată culoare aurie!
Rețeta mea de pilaf este la fel ca cel din copilărie. O mâncare simplă, ieftină și foarte hrănitoare. Încercați-l și voi pentru masa de prânz sau pentru cină!
Iar dacă vă e dor și de alte mâncăruri gătite ca odinioară, încercați și rețeta mea de ciulama cu pulpe de pui sau minunata mea tocăniță de ceapă cu mămăliguță! 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
O rețetă simplă cu ingrediente puține, ieftine, pe care le avem mereu în casă. Iată ce ne trebuie:
- pipote și inimi de pui
- ulei de floarea soarelui
- ceapă uscată
- morcovi - unul mare, unul mic
- ardei gras
- orez alb, cu bob rotund
- sare și piper
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos în format scris și video.
Preparare
Pipotele și inimile spălate și curățate de pielițe le puneți la fiert într-o oală cu 1 litru de apă și un praf de sare. Îndepărtați spuma care se formează. Când pipotele devin fragede (aprox. 25 minute). Apoi strecurați supa și o păstrați deoparte.
Tocați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și morcovul mare. Morcovul mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. El va da culoare pilafului. Căliți legumele timp de 7-8 minute într-o cratiță cu ulei.
Când legumele s-au înmuiat și ceapa a devenit ușor sticloasă, adăugați orezul spălat sub un jet de apă rece, pipotele și inimile fierte, sare și piper după gust. Turnați aici 500 ml din supa în care au fiert pipotele.
Lăsați pilaful să fiarbă aprox. 20 de minute la foc mic, cu capac. Amestecați din când în când și pe măsură ce orezul se umflă mai turnați din supa strecurată atât cât este nevoie.
Cum se păstrează
Pilaful este minunat, gustos și cremos dacă îl serviți proaspăt, imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas pentru a doua zi, se poate încălzi în cuptor, la 160 de grade pentru 10-15 minute sau și mai simplu, în 2 minute la microunde.
Extra sfaturi
- Fierbeți separat pipotele și inimile, nu le puneți crude în cratiță în ideea că vor fierbe odată cu celelalte ingrediente. În acest fel putem îndepărta spuma care se formează, iar pilaful va rămâne alb, curat și cu aspect frumos.
- Unul dintre morcovi, cel mai mic, dați-l pe răzătoarea cu găuri mici. În acest fel va elibera mai mult beta caroten și va da pilafului o culoare ușor gălbuie, foarte plăcută.
- Dacă vă place pilaful cremos, bine legat, nu spălați excesiv orezul! Un jet scurt de apă este suficient pentru a îndepărta eventualele particule de praf depuse în procesul de ambalare, apoi îl punem rapid în oală.
- Dacă doriți un pilaf cu boabe separate, spălați orezul sub mai multe jeturi de apă pentru a îndepărta tot amidonul care se formează pe suprafața boabelor.
- În funcție de tipul de orez, poate fi nevoie de mai multă sau mai puțină supă. De aceea nu o adăugăm de la început pe toată, ci doar 500 ml, apoi puțin câte puțin ca să avem un pilaf pufos și potrivit de moale.
Întrebări frecvente
În rețetele moderne se folosește orez cu bobul lung iar în final pilaful trebuie să fie aerat, cu boabele separate.
La pilaful românesc, tradițional, se folosește orez cu bob rotund, bogat în amidon care prin ferbere devine pufos și ușor lipicios. Aspectul final va fi cremos, cu boabele lipite.
În general, proporția este de: 3 măsuri apă / 1 măsură orez, dar poate să difere ușor în funcție de tipul de orez folosit.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pilaf de orez cu pipote și inimi
Rețeta Video
Ingrediente
- 500 g pipote și inimi de pui
- 1 litru apă
- 30 ml ulei
- 1 ceapă mare
- 2 morcovi (unul mare, unul mic)
- 1 ardei gras
- 150 g orez
- sare și piper (după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Pipotele și inimile spălate și curățate de pielițe le puneți la fiert într-o oală cu 1 litru de apă și un praf de sare. Îndepărtați spuma care se formează. Când pipotele devin fragede (aprox. 25 minute). Apoi strecurați supa și o păstrați deoparte.
- Tocați cubulețe: ceapa, ardeiul gras și morcovul mare. Morcovul mic îl dați pe răzătoarea cu găuri mici. El va da culoare pilafului. Căliți legumele timp de 7-8 minute într-o cratiță cu ulei.
- Când legumele s-au înmuiat și ceapa a devenit ușor sticloasă, adăugați orezul spălat sub un jet de apă rece, pipotele și inimile fierte, sare și piper după gust. Turnați aici și 500 ml din supa în care au fiert pipotele.
- Lăsați pilaful să fiarbă aprox. 20 de minute la foc mic, cu capac. Amestecați din când în când și pe măsură ce orezul se umflă mai turnați din supa strecurată atât cât este nevoie.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu