La câte conserve şi torturi am tot postat în ultima vreme, aţi putea crede că noi atât mâncăm: tort cu murături 😀 Nicidecum! Supele sau ciorbele nu ne lipsesc în nicio zi doar că...mie a face ciorbă mi se pare aşa de banal încât mereu mă sfiesc să le fac poze. Toată lumea ştie a face ciorbă, nu-i aşa? Chiar şi ciorbă ţărănească cu pipote cum am făcut eu.
De ce i-am zis că-i ţărănească? Pentru că la mine tot ce-i aşa, nefiţos, rapid, ieftin, cu ingrediente foarte la îndemână dar cu rezultat extraordinar de gustos, de-ţi vine să mai ceri o porţie, zic că e ca la mamaia mea la ţară. De obicei îmi amintesc şi-mi vine să fac comparaţia asta mai ales când e vorba de ciorbe.
Pentru reţeta de azi, eu am avut doar pipote pur şi simplu pentru că aşa s-a nimerit să fie în pungă. De obicei iau pipote şi inimi că aşa se găsesc. Nici nu ştiam că sunt şi pungi doar cu pipote, m-am trezit acasă când le-am spălat că nu găsesc inimile. Dacă nu găsiţi doar pipote, e foarte bine şi cu mix pipote+inimi. În rest, legume, orez sau paste de care aveţi, borş şi cam asta e, ca la orice ciorbiţă. A ieşit tare bună şi am zis să vin să vă dau şi vouă o idee de zeamă caldă şi gustoasă. Ce ziceţi, când o faceţi? 🙂
Mod de preparare ciorbă ţărănească de pipote
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 400 g pipote de pui
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- ½ rădăcină de pătrunjel
- 1 feliuţă de telină
- 150 ml de roşii tocate
- 2 linguri de paste cât mai mărunte sau orez (eu am avut paste alfabet)
- 100 ml de borş - opţional
- sare - după gust
- leuştean sau pătrunjel verde
Instrucțiuni de preparare
- Curăţaţi foarte bine pipotele sub jet de apă. Se întâmplă să mai rămână pe acolo tot felul de pieliţe, nisip, etc.
- Puneţi pipotele la fiert în aprox 2, 5 litri de apă cu o linguriţă rasă de sare. Îndepărtaţi spuma care se formează la fiert.
- După ce supa ajunge la temperatura de fierbere daţi oala la cel mai mic foc pe care îl aveţi. Ca să avem o ciorbă plăcută la culoare, trebuie să fiarbă încet, la foc molcom.
- Când pipotele sunt aproape fierte, adică furculiţa intră uşor în ele, se adaugă legumele tăiate cuburi sau date pe răzătoarea cu găuri mari, cum vă e mai uşor.
- Când şi legumele sunt aproape fierte, puneţi pastele sau orezul, potriviţi gustul de sare, apoi adăugaţi roşiile.
- Separat, într-un ibric fierbeţi borşul şi la final îl adăugaţi şi pe el în ciorbă. Lăsaţi să mai dea un claocot, două şi stingeţi focul.
- Presăraţi cu leuştean (de preferat) sau pătrunjel verde tocat mărunt.
- Dacă vă place, adăugaţi puţină smântână atunci când o serviţi.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mark
Am să încerc ceva asemănător, doar că în loc de pipote și inimi, am o singură inimă. De vițel. Pe care o voi toca cubulețe, ca să fiarbă mai ușor, după ce am curățat-o de pielițe și vene și am schimbat apa în care am ținut-o câteva ceasuri, ca să lase sângele. Nu găseam decât rețete de mâncărică din inimă așa că am căutat ceva ciorbă țărănească de pipote, fiindcă bucățelele de inimă fierte, au cam aceeași textură/consistență, ca pipotele. Sper să iasă ceva comestibil.
Iuliana Sbîrnea
Sigur iese foarte gustoasă! Spor la gătit și poftă bună!
Daniel
E foarte gustoasă!!!Va multumesc ptr rețetă!!
Iuliana
Ma bucur ca v-a placut. Sa va fie de bine! 🙂
Claudia
Orice fel de ciorba e cel mai bun fel de mancare :))
La noi in casa cel putin, ciorba e la loc de cinste si nelipsita.
Cu pipote si inimi am facut si eu dar nu in varianta autohtona :p
Buna oricum...ceva bors sa aiba si sa fie acruta. In rest...nu mai conteaza cu ce e 🙂
Iuliana
Mi-a placut asta: "orice fel de ciorba e cel mai bun fel de mancare". Corect! :))
doina
Draga mea te contrazic : nu oricine stie sa faca o ciorba . E mare lucru sa faci o ciorba gustoasa si aratoasa . Nu e deajuns sa pui la fiert niste legume in apa cu sare trebuie si un pic de pricepere. Cu acesta postare mi-ai trezit amintiri gustoase de cand erau copii mici si pipotele cu inimioare erau o mancare la ordinea zilei. Pe langa ciorba care este foarte gustoasa eu mai faceam ciulama , pilaf , sau pateu toate cu pipote si inimioare de pui . In pateu se mai adauga si un pic de ficatel de pui. Le mai puneam si la racituri uneori ca sa nu fie numai tacam de pui.O zi frumoasa iti doresc ! Cu drag Doina.
Iuliana
Si eu fac ciulama si pilaf. Le mai pun si la drob. Multumesc pentru vizita, Doina! Pup!