Timp estimat pentru citit: 5 minute
Când doriți un prânz rapid și gustos, încercați această mâncare bulgărească de cartofi cu orez. O rețetă de post, pe cât de simplă, pe atât de hrănitoare!
În satul de lângă Giurgiu unde am crescut eu, se făcea foarte des această mâncare de post și toată lumea o știa ca "mâncare bulgărească". Bulgarii erau efectiv vecinii noștri, nu ne despărțea decât Dunărea și desigur, existau oarece influențe culinare venite de pe malul celălalt.
Oricare i-ar fi originea, e o mâncare tare simplă și tare bună! Și pentru că ne place atât de mult, vara facem exact la fel mâncare de dovlecei cu orez.
Mergi direct la:
Ingrediente
Cred că deja aveți în casă toate ingredientele pentru a începe să gătiți această mâncare bulgărească de cartofi cu orez! Iată mai jos ce ne trebuie:
- cartofi
- orez
- ceapă
- ardei gras
- suc de roșii
- ulei
- condimente - sare, piper, cimbru uscat
- opțional, verdețuri - pătrunjel sau mărar proaspăt
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Preparare
Ca orice rețetă de post, și mâncarea aceasta se face ușor, în câțiva pași simpli:
Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras și căliți-le în uleiul încins până când se înmoaie puțin (5-7 minute).
Adăugați orezul și amestecați continuu timp de 5 minute ca să se prăjească puțin și să absoarbă uleiul aromat.
Puneți condimentele și 200 ml de apă caldă și lăsați orezul pe foc timp de 5 minute, doar cât să se umfle puțin.
Puneți cartofii tăiați cuburi de 3-4 cm și completați cu încă 300 ml de apă. Lăsați mâncarea să fiarbă sub capac aprox. 20 de minute, până când orezul se umflă și cartofii sunt gătiți.
Adăugați sucul de roșii, amestecați și lăsați mâncarea să mai fiarbă la foc mic încă 10 minute.
Presărați pătrunjel sau mărar tocat fin și serviți mâncarea bulgărească de cartofi cu orez alături de o salată.
Cum se servește
Mâncarea bulgărească de cartofi cu orez e bună caldă, dar având puține grăsimi, e foarte bună și după ce se răcește.
E bine să știți, totuși, că după ce se răcește se mai îngroașă puțin datorită amidonului din orez și cartofi.
Puteți servi această mâncare de cartofi cu orez alături de orice salată verde proaspăta sau de o salată de crudități, o salată de sfeclă sau orice fel de murături aveți în cămară.
Încercați și alte rețete de post
Dacă v-a plăcut această rețetă simplă, sper că veți dori să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 ceapă
- 1 ardei gras (de preferat roșu)
- 2 linguri ulei
- sare, piper, cimbru uscat (după gust)
- 900 g cartofi (albi sau roz)
- 60 g orez (cu bob rotund)
- 150 ml suc de roșii (cu pulpă)
- aprox. 500 ml apă
- pătrunjel sau mărar proaspăt (pentru servit, opțional)
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras și căliți-le în uleiul încins până când se înmoaie puțin (5-7 minute).
- Adăugați orezul și amestecați continuu timp de 5 minute ca să se prăjească puțin și să absoarbă uleiul aromat.
- Puneți condimentele și 200 ml de apă caldă și lăsați orezul pe foc timp de 5 minute, doar cât să se umfle puțin.
- Puneți cartofii tăiați cuburi de 3-4 cm și completați cu încă 300 ml de apă. Lăsați mâncarea să fiarbă sub capac aprox. 20 de minute, până când orezul se umflă și cartofii sunt gătiți.
- Adăugați sucul de roșii, amestecați și lăsați mâncarea să mai fiarbă la foc mic încă 10 minute.
- Presărați mărar sau pătrunjel tocat fin și serviți mâncarea bulgărească de cartofi cu orez alături de o salată.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu