Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post

Publicat la 29 noiembrie 2022 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

386 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 5 minute

Când doriți un prânz rapid și gustos, încercați această mâncare bulgărească de cartofi cu orez. O rețetă de post, pe cât de simplă, pe atât de hrănitoare!

Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca

În satul de lângă Giurgiu unde am crescut eu, se făcea foarte des această mâncare de post și toată lumea o știa ca "mâncare bulgărească". Bulgarii erau efectiv vecinii noștri, nu ne despărțea decât Dunărea și desigur, existau oarece influențe culinare venite de pe malul celălalt.

Oricare i-ar fi originea, e o mâncare tare simplă și tare bună! Și pentru că ne place atât de mult, vara facem exact la fel mâncare de dovlecei cu orez.

Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Preparare
  • Cum se servește
  • Încercați și alte rețete de post
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Cred că deja aveți în casă toate ingredientele pentru a începe să gătiți această mâncare bulgărească de cartofi cu orez! Iată mai jos ce ne trebuie:

ingrediente reteta bulgareasca
  • cartofi 
  • orez
  • ceapă
  • ardei gras 
  • suc de roșii
  • ulei
  • condimente - sare, piper, cimbru uscat 
  • opțional, verdețuri - pătrunjel sau mărar proaspăt

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Preparare

Ca orice rețetă de post, și mâncarea aceasta se face ușor, în câțiva pași simpli:

ceapa si ardei calite in tigaie

Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras și căliți-le în uleiul încins până când se înmoaie puțin (5-7 minute).

orez pus in tigaie peste ceapa calita

Adăugați orezul și amestecați continuu timp de 5 minute ca să se prăjească puțin și să absoarbă uleiul aromat.

condimente si apa adaugate in tigaie

Puneți condimentele și 200 ml de apă caldă și lăsați orezul pe foc timp de 5 minute, doar cât să se umfle puțin.

cuburi de cartofi puse in cratita

Puneți cartofii tăiați cuburi de 3-4 cm și completați cu încă 300 ml de apă. Lăsați mâncarea să fiarbă sub capac aprox. 20 de minute, până când orezul se umflă și cartofii sunt gătiți.

sos de rosii turnat in tigaie

Adăugați sucul de roșii, amestecați și lăsați mâncarea să mai fiarbă la foc mic încă 10 minute.

Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca

Presărați pătrunjel sau mărar tocat fin și serviți mâncarea bulgărească de cartofi cu orez alături de o salată.

Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca

Cum se servește

Mâncarea bulgărească de cartofi cu orez e bună caldă, dar având puține grăsimi, e foarte bună și după ce se răcește.

E bine să știți, totuși, că după ce se răcește se mai îngroașă puțin datorită amidonului din orez și cartofi.

Puteți servi această mâncare de cartofi cu orez alături de orice salată verde proaspăta sau de o salată de crudități, o salată de sfeclă sau orice fel de murături aveți în cămară.

Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca

Încercați și alte rețete de post

Dacă v-a plăcut această rețetă simplă, sper că veți dori să încercați și alte rețete asemănătoare de pe blog:

  • Pilaf de bulgur cu legume
    Pilaf de bulgur cu legume, sănătos și dietetic
  • cartofi țărănești la tigaie
    Cartofi țărănești la tigaie cu ceapă și boia
  • Mancare de linte de post_reteta
    Mâncare de linte cu legume, rețeta de post
  • Musaca de post cu ciuperci
    Musaca de post cu ciuperci

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Mancare de cartofi cu orez reteta bulgareasca

Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post

Când doriți un prânz rapid și gustos, încercați această mâncare bulgărească de cartofi cu orez. O rețetă de post, pe cât de simplă, pe atât de hrănitoare!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras (de preferat roșu)
  • 2 linguri ulei
  • sare, piper, cimbru uscat (după gust)
  • 900 g cartofi (albi sau roz)
  • 60 g orez (cu bob rotund)
  • 150 ml suc de roșii (cu pulpă)
  • aprox. 500 ml apă
  • pătrunjel sau mărar proaspăt (pentru servit, opțional)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați cubulețe ceapa și ardeiul gras și căliți-le în uleiul încins până când se înmoaie puțin (5-7 minute).
  • Adăugați orezul și amestecați continuu timp de 5 minute ca să se prăjească puțin și să absoarbă uleiul aromat.
  • Puneți condimentele și 200 ml de apă caldă și lăsați orezul pe foc timp de 5 minute, doar cât să se umfle puțin.
  • Puneți cartofii tăiați cuburi de 3-4 cm și completați cu încă 300 ml de apă. Lăsați mâncarea să fiarbă sub capac aprox. 20 de minute, până când orezul se umflă și cartofii sunt gătiți.
  • Adăugați sucul de roșii, amestecați și lăsați mâncarea să mai fiarbă la foc mic încă 10 minute.
  • Presărați mărar sau pătrunjel tocat fin și serviți mâncarea bulgărească de cartofi cu orez alături de o salată.
Valori nutriționale
Mâncare bulgărească de cartofi cu orez - rețeta ieftină de post
Valori per porție
Calorii
301
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
5
g
8
%
Carbohidrați
 
58
g
19
%
Fibre
 
7
g
29
%
Zahăr
 
6
g
7
%
Proteine
 
7
g
14
%
Vitamina A
 
767
IU
15
%
Calciu
 
75
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • taietei cu varza in cratita
    Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
386 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x