• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 20 ian. 2025 · Publicată: 20 dec. 2022 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
808 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Ce poate fi mai bun pentru o masă în familie decât o friptură de porc la cuptor, fragedă și suculentă, înconjurată de cartofi moi și aromați! Încercați această rețetă de friptură înăbușită la cuptor și veți fi surprinși de savoarea ei!

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Știți momentul acela când aduci la masă platoul cu o ceafă de porc întreagă, gătită la cuptor și toată lumea e nerăbdătoare, iar casa se umple de miros delicios de friptură? Ei bine, rețeta aceasta este perfectă pentru astfel de momente!

Este o friptură care nu necesită prea multă manoperă, iar carnea și garnitura se gătesc deodată, într-o singură tavă. Chiar dacă stă o oră în cuptor, pe noi ne solicită, de fapt foarte puțin, așa că putem petrece timpul cu cei dragi, și nu în bucătărie! 😉

Dacă vă sunteți amatori de carne de porc, trebuie neapărat să încercați și rețeta de ceafă de porc gătită în sos de roșii la cuptor și servită apoi cu un piure de cartofi cremos.

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
Mergi direct la:
  • Ingrediente
  • Cum să faci friptură de porc la cuptor
  • Încercați și alte rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente

Pentru cea mai suculentă și mai gustoasă friptură de porc la cuptor avem nevoie doar de câteva ingrediente și condimente simple, de bază, pe care le avem mereu în casă.

ceafa de porc bucata intreaga
ceafă de porc - bucată întreagă
  • carne de porc, bucată întreagă - ceafă, pulpă, spată
  • condimente: boia de ardei, usturoi pudră, cimbru, chimen, dafin, sare și piper
  • ulei
  • legume: ceapă, ardei gras, usturoi, cartofi
  • vin alb

Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.

Cum să faci friptură de porc la cuptor

Cu toate că este o rețetă simplă, are totuși câțiva pași de preparare pentru a obține o friptură de porc fragedă, suculentă și perfect rumenită, precum și legume gustoase și aromate.

ceafa de porc bucata intreaga condimentata

Într-un vas amestecați: sare, piper, boia dulce și pudră de usturoi. Presărați acest amestec peste bucata de carne, pe toate părțile.

Puneți carnea condimentată într-o pungă curată și lăsați-o la temperatura camerei pentru jumătate de oră, cât timp vă ocupați de legume.

ceapa si ardei gras calite in tigaie pentru friptura de porc la cuptor

Într-o tigaie puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați semințele de chimen. Amestecați continuu pentru 2-3 minute, apoi puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii și lăsați-le să se călească 5 minute.

Dați tigaia deoparte, adăugați restul de condimente: cimbru, dafin, sare, piper și usturoiul tăiat rondele.

friptura de porc in tava cu felii de cartofi

Într-o tavă unsă cu puțin ulei, puneți legumele călite mai devreme. Peste legume așezați carnea condimentată și în jurul ei cartofii tăiați sferturi sau felii. Condimentați și cartofii cu sare și piper.

tava acoperita cu folie de aluminiu

Turnați în tavă vinul alb și apa, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau un capac) și dați-o la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade!

friptura de porc cu cartofi in cuptor

După 30 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și întoarceți carnea pe partea cealaltă. Acoperim din nou tava cu folia de aluminiu și dăm din nou friptura la cuptor pentru încă 20-30 de minute sau până când carnea este fragedă. Dacă o doriți mai rumenită, lăsați-o 10 minute în cuptor neacoperită.

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Lăsați friptura să se odihnească 10 minute înainte să o tăiați. Se servește caldă, cu castraveți murați, gogoșari la oțet, gogonele murate, etc.

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Așa arată o secțiune printr-o bucată de ceafă de porc înăbușită la cuptor. Este bine rumenită, suculentă, extraordinar de fragedă și de gustoasă! Neapărat să o încercați și voi!

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Încercați și alte rețete asemănătoare

  • Iepure la cuptor
    Iepure la cuptor marinat în kefir
  • placinta cu carne tocata
    Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
  • Carnati de porc reteta traditionala
    Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
  • Pulpa de curcan in tava cu cartofi
    Curcan la cuptor marinat în iaurt, cu cartofi și usturoi

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Friptură de porc la cuptor cu cartofi și legume - rețeta cu ceafă de porc întreagă

Ce poate fi mai bun pentru o masă în familie decât o friptură de porc la cuptor, fragedă și suculentă, înconjurată de cartofi moi și aromați!
5 from 10 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 20 minutes minutes
Gătire: 1 hour hour
marinarea cărnii: 30 minutes minutes
Timp total: 1 hour hour 50 minutes minutes
Număr de porții: 6
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 bucată întreagă carne de porc (ceafă, pulpă, spată) (aprox. 1,2 -1,5 kg)
  • 1 linguriță boia de ardei (dulce)
  • 1 linguriță usturoi pudră
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 40 ml ulei
  • 2 lingurițe semințe de chimen
  • 3 buc ceapa uscată
  • 1 ardei gras (roșu)
  • 4 căței usturoi
  • 1,5 kg cartofi roz
  • 1 frunză de dafin
  • sare și piper negru (după gust)
  • 150 ml vin alb
  • 200 ml apa

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un vas amestecați: sare, piper, boia dulce și pudră de usturoi. Presărați acest amestec peste bucata de carne, pe toate părțile.
  • Puneți carnea condimentată într-o pungă curată și lăsați-o la temperatura camerei pentru jumătate de oră, cât timp vă ocupați de legume.
  • Într-o tigaie puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați semințele de chimen. Amestecați continuu pentru 2-3 minute, apoi puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii și lăsați-le să se călească 5 minute.
  • Dați tigaia deoparte, adăugați restul de condimente: cimbru, dafin, sare, piper și usturoiul tăiat rondele.
  • Într-o tavă unsă cu puțin ulei, puneți legumele călite mai devreme. Peste legume așezați carnea condimentată și în jurul ei cartofii tăiați sferturi sau felii. Condimentați și cartofii cu sare și piper.
  • Turnați în tavă vinul alb și apa, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau un capac) și dați-o la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade!
  • După 30 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și întoarceți carnea pe partea cealaltă. Acoperiți din nou tava cu folia de aluminiu și dați din nou friptura la cuptor pentru încă 20-30 de minute sau până când carnea este fragedă. Dacă o doriți mai rumenită, lăsați-o 10 minute în cuptor neacoperită.
  • Lăsați friptura să se odihnească 10 minute înainte să o tăiați. Se servește caldă, cu castraveți murați, gogoșari la oțet, gogonele murate, etc.
Nutrition Facts
Friptură de porc la cuptor cu cartofi și legume - rețeta cu ceafă de porc întreagă
Amount per Serving
Calorii
444
% Daily Value*
Grăsimi
 
16
g
25
%
Colesterol
 
82
mg
27
%
Carbohidrați
 
43
g
14
%
Fibre
 
5
g
21
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
29
g
58
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
  • Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii, servită cu piure de cartofi
    Tocăniță de pipote și inimi de pui cu sos de roșii - rețetă simplă și ieftină
808 shares

Comentarii

  1. Elvira a zis

    decembrie 20, 2022 at 8:16 pm

    5 stars
    Simplu și gustos! Cam așa fac și eu. 👍💐

    Răspunde
    • Iuliana Sbîrnea a zis

      decembrie 21, 2022 at 7:28 am

      Mulțumesc!

      Răspunde
5 from 10 votes (9 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)
  • Sarmale de post cu păsat servite calde, cu mămăligă și ardei
    Sarmale de post cu păsat (crupe de porumb) în oală de lut – rețetă pas cu pas

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.