Timp estimat pentru citit: 6 minute
Ce poate fi mai bun pentru o masă în familie decât o friptură de porc la cuptor, fragedă și suculentă, înconjurată de cartofi moi și aromați! Încercați această rețetă de friptură înăbușită la cuptor și veți fi surprinși de savoarea ei!
Știți momentul acela când aduci la masă platoul cu o ceafă de porc întreagă, gătită la cuptor și toată lumea e nerăbdătoare, iar casa se umple de miros delicios de friptură? Ei bine, rețeta aceasta este perfectă pentru astfel de momente!
Este o friptură care nu necesită prea multă manoperă, iar carnea și garnitura se gătesc deodată, într-o singură tavă. Chiar dacă stă o oră în cuptor, pe noi ne solicită, de fapt foarte puțin, așa că putem petrece timpul cu cei dragi, și nu în bucătărie! 😉
Dacă vă sunteți amatori de carne de porc, trebuie neapărat să încercați și rețeta de ceafă de porc gătită în sos de roșii la cuptor și servită apoi cu un piure de cartofi cremos.
Mergi direct la:
Ingrediente
Pentru cea mai suculentă și mai gustoasă friptură de porc la cuptor avem nevoie doar de câteva ingrediente și condimente simple, de bază, pe care le avem mereu în casă.
- carne de porc, bucată întreagă - ceafă, pulpă, spată
- condimente: boia de ardei, usturoi pudră, cimbru, chimen, dafin, sare și piper
- ulei
- legume: ceapă, ardei gras, usturoi, cartofi
- vin alb
Pentru cantitățile exacte, vedeți rețeta completă de mai jos.
Cum să faci friptură de porc la cuptor
Cu toate că este o rețetă simplă, are totuși câțiva pași de preparare pentru a obține o friptură de porc fragedă, suculentă și perfect rumenită, precum și legume gustoase și aromate.
Într-un vas amestecați: sare, piper, boia dulce și pudră de usturoi. Presărați acest amestec peste bucata de carne, pe toate părțile.
Puneți carnea condimentată într-o pungă curată și lăsați-o la temperatura camerei pentru jumătate de oră, cât timp vă ocupați de legume.
Într-o tigaie puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați semințele de chimen. Amestecați continuu pentru 2-3 minute, apoi puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii și lăsați-le să se călească 5 minute.
Dați tigaia deoparte, adăugați restul de condimente: cimbru, dafin, sare, piper și usturoiul tăiat rondele.
Într-o tavă unsă cu puțin ulei, puneți legumele călite mai devreme. Peste legume așezați carnea condimentată și în jurul ei cartofii tăiați sferturi sau felii. Condimentați și cartofii cu sare și piper.
Turnați în tavă vinul alb și apa, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau un capac) și dați-o la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade!
După 30 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și întoarceți carnea pe partea cealaltă. Acoperim din nou tava cu folia de aluminiu și dăm din nou friptura la cuptor pentru încă 20-30 de minute sau până când carnea este fragedă. Dacă o doriți mai rumenită, lăsați-o 10 minute în cuptor neacoperită.
Lăsați friptura să se odihnească 10 minute înainte să o tăiați. Se servește caldă, cu castraveți murați, gogoșari la oțet, gogonele murate, etc.
Așa arată o secțiune printr-o bucată de ceafă de porc înăbușită la cuptor. Este bine rumenită, suculentă, extraordinar de fragedă și de gustoasă! Neapărat să o încercați și voi!
Încercați și alte rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Friptură de porc la cuptor cu cartofi și legume - rețeta cu ceafă de porc întreagă
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 bucată întreagă carne de porc (ceafă, pulpă, spată) (aprox. 1,2 -1,5 kg)
- 1 linguriță boia de ardei (dulce)
- 1 linguriță usturoi pudră
- 1 linguriță cimbru uscat
- 40 ml ulei
- 2 lingurițe semințe de chimen
- 3 buc ceapa uscată
- 1 ardei gras (roșu)
- 4 căței usturoi
- 1,5 kg cartofi roz
- 1 frunză de dafin
- sare și piper negru (după gust)
- 150 ml vin alb
- 200 ml apa
Instrucțiuni de preparare
- Într-un vas amestecați: sare, piper, boia dulce și pudră de usturoi. Presărați acest amestec peste bucata de carne, pe toate părțile.
- Puneți carnea condimentată într-o pungă curată și lăsați-o la temperatura camerei pentru jumătate de oră, cât timp vă ocupați de legume.
- Într-o tigaie puneți uleiul să se încingă, apoi adăugați semințele de chimen. Amestecați continuu pentru 2-3 minute, apoi puneți ceapa tăiată solzișori și ardeiul gras tăiat fâșii și lăsați-le să se călească 5 minute.
- Dați tigaia deoparte, adăugați restul de condimente: cimbru, dafin, sare, piper și usturoiul tăiat rondele.
- Într-o tavă unsă cu puțin ulei, puneți legumele călite mai devreme. Peste legume așezați carnea condimentată și în jurul ei cartofii tăiați sferturi sau felii. Condimentați și cartofii cu sare și piper.
- Turnați în tavă vinul alb și apa, apoi acoperiți tava cu folie de aluminiu (sau un capac) și dați-o la cuptor. Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 180 de grade!
- După 30 de minute deschideți cuptorul, îndepărtați folia și întoarceți carnea pe partea cealaltă. Acoperiți din nou tava cu folia de aluminiu și dați din nou friptura la cuptor pentru încă 20-30 de minute sau până când carnea este fragedă. Dacă o doriți mai rumenită, lăsați-o 10 minute în cuptor neacoperită.
- Lăsați friptura să se odihnească 10 minute înainte să o tăiați. Se servește caldă, cu castraveți murați, gogoșari la oțet, gogonele murate, etc.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Elvira a zis
Simplu și gustos! Cam așa fac și eu. 👍💐
Iuliana Sbîrnea a zis
Mulțumesc!