• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete rapide

Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 29 iun. 2023 · Publicată: 29 iun. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
70 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Cauți o idee simplă și rapidă pentru un prânz care să fie pe gustul întregii familii? Încearcă această rețetă de păstrăv somonat cu legume de vară! Peștele se gătește întreg, la cuptor, în aceeași tavă cu legumele. Va fi suculent și delicios, îmbrăcat în sos bogat de unt și înconjurat de legume aromate.

pastrav somonat la cuptor cu legume

Un păstrăv somonat gătit întreg, la cuptor, împreună cu câteva legumele de vară, poate constitui un prânz delicios și hrănitor sau o cină ușoară și rapidă după o zi obositoare.

Păstrăvul întreg, înconjurat de legume colorate, arată spectaculos pe orice platou, așa că nu vă sfiiți să îl pregătiți chiar și pentru o masă festivă. Vă asigur că satisface toate gusturile și va fi primit ca o adevărată vedetă 🙂

pastrav somonat pe platou alb cu legume
Mergi direct la:
  • Ce este păstrăvul somonat?
  • Ce ne trebuie
  • Cum alegem cel mai bun pește
  • Preparare
  • Cum se păstrează
  • Extra-sfaturi
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce este păstrăvul somonat?

Contrar a ceea ce ai putea crede judecând după denumire sau după culoarea deosebită a cărnii, păstrăvul somonat nu este nicidecum o încrucișare între păstrăvul obișnuit și somon.

Acest tip de păstrăv este originar din America de Nord și a fost introdus în Europa la sfârșitul secolului al XIX-lea. Păstrăvul somonat este de fapt un păstrăv curcubeu obișnuit, crescut în mod în fermele piscicole, dar care beneficiază de o hrană deosebită, bogată în beta-caroten, ceea ce duce la colorarea cărnii într-un roz-portocaliu foarte plăcut.

Acest tip de pește păstrează gustul specific de păstrav, ușor dulceag, are o textură delicată și o aromă plăcută, ceea ce îl face foarte apreciat în bucătărie.

Păstrăvul somonat este o sursă bogată de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine, fiind recomandat tuturor celor care își doresc o alimentație sănătoasă. Poate fi gătit în mai multe moduri: afumat, prăjit în ulei, pregătit la grătar sau la cuptor.

În concluzie, păstrăvul somonat este o specie de pește populară și apreciată pentru carnea sa gustoasă și sănătoasă. Dacă sunteți iubitor de pește și doriți să încercați ceva nou, păstrăvul somonat va fi o alegere excelentă, așa că nu vă rămâne decât să îl căutați în pescării. Îl veți găsi mai ales în supermarketurile mari , proaspăt, eviscerat și gata de preparare!

Ce ne trebuie

E foarte simplă rețeta de păstrăv somonat cu legume de vară și tot așa sunt și ingredientele: simple și accesibile. Iată ce ne trebuie:

  • păstrăv somonat - întreg, proaspăt (sau decongelat), eviscerat și curățat de solzi
  • legume: ceapă roșie, ardei gras colorat, morcov, roșii, usturoi. Puteți pune și alte legume după gustul vostru, de exemplu felii de dovlecel, cuburi de țelină, păstârnac, etc.
  • pentru aromă: usturoi, lămâie, mărar proaspăt
  • sare și piper
  • ulei de măsline - îl folosim pentru a unge tava și turnăm un fir subțire peste legume și peste păstrăv
  • unt - cu 82% grăsime, îl folosim la sosul cu care vom servi peștele
  • usturoi verde - îl folosim la sosul de unt, pentru că are o aromă mai blândă și mai subtilă. Dacă nu aveți, îl puteți înlocui cu usturoi uscat.
  • vin alb - pentru sosul de unt, adaugă aciditate și o aromă foarte plăcută

Vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum alegem cel mai bun pește

Pentru o masă delicioasă, trebuie să știm mai întâi cum să alegem cel mai bun pește și cum să verificăm dacă acesta este proaspăt și de calitate.

Înainte de a cumpăra păstrăvul somonat, este important să verificăm aspectul și mirosul acestuia. Peștele ar trebui să fie strălucitor, cu solzi bine lipiți și ochi limpezi. Mirosul trebuie să fie proaspăt și plăcut.

Banner selgros

De asemenea, pentru a pregăti această rețetă de păstrăv somonat cu legume, este important să alegem un pește care să fie potrivit pentru dimensiunea tăvii de copt, dar și pentru nevoile noastre. Dacă păstrăvul este prea mare, nu se va încăpea în tavă și va fi dificil de gătit uniform. În general, un păstrăv de aprox. 800 de grame este potrivit pentru o tavă de dimensiuni medii și din el rezultă 3-4 porții.

Preparare

pastrav somonat intreg in tava
  1. Crestați păstrăvul pe ambele părți, îl puneți într-o tavă unsă cu ulei și îl presărați cu sare și piper atât la exterior, cât și la interior. În interiorul peștelui puneți câțiva căței de usturoi, câteva rondele de ceapă, felii de lămâie și crenguțe de mărar. Păstrați ceapă și lămâie și pentru pus în tavă.
pastrav somonat in tava cu legume

2. Tăiați și restul legumelor în rondele sau fâșii. Roșiile, dacă sunt mai mari le tăiați în jumătăți, dacă sunt micuțe le puteți lăsa întregi. Puneți legumele în tavă, în jurul peștelui. Stropiți peștele și legumele cu ulei de măsline. Presărați sare și piper peste legume.

pastrav la cuptor

3. Dați tava la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute, apoi apoi încă 15 minute la programul grill al cuptorului, pentru ca peștele și legumele să se rumenească frumos.

sos de unt cu usturoi

4. Într-o crăticioară puneți: untul, usturoiul verde tăiat mărunt și vinul. Puneți crăticioara pe foc mic până când untul se topește. Adăugați sare, piper și mărar tocat fin. Amestecați.

pastrav somonat gatit la cuptor

5. Când peștele este gata, turnați peste el sosul de unt și serviți-l cald alături de legume. Decorați cu mărar proaspăt.

Cum se păstrează

E de preferat să serviți acest păstrăv somonat la cuptor cât e cald, imediat după gătire. Dacă totuși a mai rămas, păstrați-l la frigider, într-o caserolă cu capac pentru 1-2 zile.

Când doriți să îl serviți, se încălzește ușor în cuptorul mare, la 180 de grade pentru 10 minute sau în 2-3 minute la microunde.

pastrav somonat la cuptor cu legume

Extra-sfaturi

  • Alegeți un păstrăv proaspăt, care are ochii clari și strălucitori, iar solzii sunt lipiți de corp. Dacă nu puteți găsi un păstrăv proaspăt, puteți folosi și unul congelat, dar asigurați-vă că îl dezghețați complet înainte de a-l găti.
  • Curățați păstrăvul și îndepărtați intestinele. Spălați-l bine sub apă rece și ștergeți-l cu un prosop de hârtie.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete delicioase cu pește? Iată ce mai găsești pe blog:

  • stavrid pane
    Stavrid pane. Rețeta de stavrid în crustă de pesmet
  • prim plan cu peste in tigaie
    Trunchi de redfish la cuptor cu unt și rozmarin
  • baby hering în farfurie cu salata si lamaie
    Baby hering la cuptor - rețeta simplă de pește la tavă cu lămâie și ardei iute
  • Doradă la cuptor cu cartofi
    Doradă la cuptor cu cartofi și rozmarin

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

pastrav somonat la cuptor cu legume

Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor

Cauți o idee simplă pentru prânz sau cină? Încearcă această rețetă de păstrăv somonat cu legume la cuptor! Este suculent și delicios!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

în tavă

  • 1 păstrăv somonat întreg (aprox. 800 g)
  • 1 ceapă roșie (micuță)
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ardei gras verde
  • 1 morcov
  • 3-4 roșii (micuțe)
  • 5-6 căței de usturoi
  • 1 lămâie
  • sare și piper
  • mărar proaspăt

pentru uns tava și peștele

  • 4-5 linguri ulei de măsline

sos de unt cu usturoi verde

  • 100 g unt
  • 2-3 fire de usturoi verde (sau 1-2 căței de usturoi uscat)
  • 150 ml vin alb
  • mărar

Instrucțiuni de preparare
 

  • Crestați păstrăvul pe ambele părți, îl puneți într-o tavă unsă cu ulei și îl presărați cu sare și piper atât la exterior, cât și la interior. În interiorul peștelui puneți câțiva căței de usturoi, câteva rondele de ceapă, felii de lămâie și crenguțe de mărar. Păstrați ceapă și lămâie și pentru pus în tavă.
  • Tăiați și restul legumelor în rondele sau fâșii. Roșiile, dacă sunt mai mari le tăiați în jumătăți, dacă sunt micuțe le puteți lăsa întregi. Puneți legumele în tavă, în jurul peștelui. Stropiți peștele și legumele cu ulei de măsline. Presărați sare și piper peste legume.
  • Dați tava la cuptor, la 200 de grade pentru 15 minute, apoi apoi încă 15 minute la programul grill al cuptorului, pentru ca peștele și legumele să se rumenească frumos.

sos de unt cu usturoi verde

  • Într-o crăticioară puneți: untul, usturoiul verde tăiat mărunt și vinul. Puneți crăticioara pe foc mic până când untul se topește. Adăugați sare, piper și mărar tocat fin. Amestecați.
  • Când peștele este gata, turnați peste el sosul de unt și serviți-l cald alături de legume. Decorați cu mărar proaspăt.
Nutrition Facts
Păstrăv somonat cu legume de vară - rețeta de pește întreg la cuptor
Amount per Serving
Calorii
535
% Daily Value*
Grăsimi
 
34
g
52
%
Colesterol
 
163
mg
54
%
Carbohidrați
 
10
g
3
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
40
g
80
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Pastă de ton cu brânză cottage, ouă fierte, ceapă și castraveți murați – servită într-un bol alb, alături de pâine de casă
    Pastă de ton cu brânză cottage și ouă fierte – rețetă sănătoasă, cu multe proteine
  • castron alb cu salata calda de naut si legume diverse morcov, ardei, ceapa decorata cu patrunjel
    Salată caldă de năut cu legume – rapidă, sănătoasă, gata în 20 de minute
  • Farfurie cu couscous cu ciuperci, servit cald, ideal pentru prânz sau cină de post
    Couscous cu ciuperci – rețetă de post rapidă și gustoasă, gata în 30 de minute!
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
70 shares
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.