Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu pește și fructe de mare

Stavrid pane. Rețeta de stavrid în crustă de pesmet

93 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Rețeta simplă și rapidă de stavrid pane, cel mai gustos pește gătit în crustă crocantă de pesmet, cu interior moale și suculent.

În momentul acesta am pe blog 85 de rețete cu pește . Aproape că începusem să cred că materie de pește sunt o persoană greu de surprins, dar iată că am dat peste un pește mic și argintiu care m-a dat gata: stavridul.

stavrid pane

De ce să alegi stavridul?

Deși l-am gătit extrem de simplu, peștele acesta a reușit să mă surprindă foarte plăcut. Are o carne dulce și extraordinar de gustoasă. Aș zice că stavridul pane seamănă puțin la gust cu carasul de baltă, care după mine este regele tuturor peștilor prăjiți!

Și cum carasul proaspăt e din ce în ce mai greu de găsit, mă bucur tare mult că avem la îndemână o opțiune la fel de gustoasă. Ca un avantaj: stavridul nici măcar nu trebuie curățat de solzi! 😉

Dar să vă spun de ce am ales stavridul dintre atâția pești câți erau expuși în galantarul pescăriei !

Stavridul nu este un pește de cultură, ci unul de captură. Este un pește răpitor și migrator care trăiește în bancuri mari și care, ocazional, doar în anumite luni ale anului, ajunge și în Marea Neagră. Așadar avem garanția că mâncăm un pește crescut 100% în mediul lui natural, iar aspectul acesta este suficient de convingător, nu-i așa?

Cum se gătește stavridul

Ajunsă cu stavridul acasă, a trebuit să fac o scurtă cercetare cu privire la modul de gătire, căci peștele acesta era o premieră în bucătăria mea.

Am găsit foarte puține rețete cu stavrid și în general modul de preparare este simplu, nesofisticat, fără sosuri sau știu eu ce adaosuri. Puteți găti stavridul astfel:

  • prăjit simplu, în crustă de făină sau mălai
  • făcut pane ca în rețeta mea de astăzi
  • la grătar
  • frigărui alături de câteva legume
  • sărat și uscat
  • marinat și pus la borcan - ca în rețeta de macrou marinat

Dacă doriți să căutați mai multă inspirație, în engleză veți găsi stavridul sub denumirea de "horse mackerel".

Garnituri potrivite pentru stavrid pane

Stavridul gătit în crustă de pesmet nu va fi deloc gras sau uleios, așa că se poate consuma atât cald, cât și după ce s-a răcit. Îi puteți pune alături orice garnitură vă place:

  • cartofi natur
  • piure de cartofi
  • cartofi prăjiți
  • salată verde
  • garnitură de orez
  • mămăliguță și mujdei de usturoi

După cum ați văzut în fotografii, noi l-am servit cu o garnitură de orez gătit simplu cu roșii și pătrunjel.

Mod de preparare stavrid pane în crustă de pesmet crocant

Doamna care m-a servit la pescărie mi-a recomandat să prăjesc stavridul în ulei pentru că așa este cel mai gustos. Am primit mereu sfaturi bune de la personalul pescăriei și au avut dreptate și de această dată: stavridul prăjit a fost excelent!

pește, stavrid

Eu am ales să nu prăjesc stavridul simplu, ci să îl fac pane, adică să îl trec mai întâi prin ou și să îl îmbrac în pesmet.

Contrar părerii generale, crusta de pesmet nu absoarbe uleiul fierbinte din tigaie, ci dimpotrivă, se rumenește rapid și nu permite acestuia să treacă în interior. Vom avea de fapt un pește gătit cu mai puțin ulei și care practic se coace acolo, în interiorul crustei groase și crocante care se formează în jurul lui.

pește în pesmet

Vă las mai jos rețeta scrisă pas cu pas, pe care o puteți tipări dacă doriți să o aveți la îndemână sau să o păstrați la colecție.

Imediat sub rețeta scrisă veți găsi rețeta video unde veți putea vedea exact cum am "îmbrăcat" eu peștele în sos de ouă cu făină și cât de crocantă este crusta de pesmet după prăjire.

Dacă vă sunt utile rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube pentru că săptămânal postez acolo 2 sau 3 rețete noi. Ca să fiți siguri că nu le ratați, click aici pentru abonare!

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

stavrid pane

Stavrid pane

Rețeta simplă și rapidă de stavrid pane, cel mai gustos pește gătit în crustă crocantă de pesmet, cu interior moale și suculent.
5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 25 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 500 g stavrid proaspăt
  • 2 ouă
  • 50 g făină ((cam 3 linguri))
  • 100 g pesmet
  • sare și piper după gust
  • lămâie și pătrunjel proaspăt pentru servit
  • ulei pentru prăjit ((aprox. 200 ml))

Instrucțiuni de preparare
 

  • Stavridul se curăță și se spală bine în mai multe ape, apoi se tamponează cu șervete de hârtie ca să se usuce.
  • Batem cele două ouă cu 3 linguri de făină. Vom obține un sos gros și bine legat.
  • Presărăm peștele pe toate părțile cu sare și piper după gust.
  • Trecem fiecare pește prin sosul de ouă și făină. Sosul trebuie să îmbrace peștele, pe toate părțile, într-un strat gros.
  • Tăvălim apoi peștele prin pesmet pe ambele părți.
  • După ce pregătim în acest fel toți peștii, punem tigaia cu ulei la încins.
  • Prăjim peștele pe ambele părți până când este frumos rumenit.
  • Scoatem stavridul pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei.
  • Stavridul pane se poate servi cald sau rece, alături de garnitura preferată: salată, orez, cartofi natur sau piure.
Valori nutriționale
Stavrid pane
Valori per porție
Calorii
484
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
26
g
40
%
Colesterol
 
141
mg
47
%
Carbohidrați
 
28
g
9
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
32
g
64
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
stavrid pane

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baby hering la airfryer
    Baby hering la air fryer cu mălai și sos de usturoi și pătrunjel
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură
  • reteta ton la airfryer
    File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
  • tentacule de calamar cu unt si usturoi
    Tentacule de calamar la tigaie în unt cu usturoi
93 shares
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • tava cu cartofi fierti si zdrobiti rumeniti in cuptor pana devin crocanti presarati cu mujdei si marar
    Cartofi zdrobiți la cuptor cu usturoi și mărar – rețetă de post, fără unt
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • gem de căpşuni
    Gem de căpşuni cu puțin zahăr. Rețeta fără conservanţi.
  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă
  • vas alb cu castraveți murați și flori de mărar
    Castraveți murați de vară. Castraveți acriți la soare.

  • Rețete cu căpșuni
  • Rețete cu vișine sau cireșe
  • Rețete cu caise
  • Rețete cu dovlecei
  • Salate

  • Paste
  • Rețete cu pește și fructe de mare
  • Conserve
  • Rețete fără carne

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort cu mascarpone și vișine – rețeta simplă și spectaculoasă
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • clafoutis cu capsuni
    Clafoutis cu căpșuni - un desert cremos și delicios
  • prajitura cu visine
    Prăjitură pufoasă cu vișine sau cu cireșe
  • prajitura cu iaurt si fructe
    Prăjitură cu iaurt și fructe. Simplă, ieftină, delicioasă!
  • Pandispan cu caise si cirese
    Pandișpan cu caise și cireșe – desertul perfect de vară
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • 30 de retete de vara
    30 de rețete de vară care nu te țin mult în bucătărie
  • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
    Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
  • colecție de rețete de deserturi fără coacere pentru vară și mese festive
    Cele mai bune deserturi fără coacere – 20 de rețete rapide
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.