Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Cum se face

Porumb fiert - rețeta tradițională. Savurează-l cu unt și sare!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 10 iul. 2023 · Publicată: 10 iul. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
28 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Porumb fiert, o rețetă simplă, tradițională. Află cum să alegi cel mai fraged porumb, cât timp se fierbe porumbul și cum să îl păstrezi!

porumb fiert cu unt si sare

Porumbul fiert este o gustare tradițională, simplă, ieftină și la îndemâna oricui. Un platou plin cu știuleți de porumb fiert, puțină sare și eventual cuburi de unt rece, e tot ce trebuie pentru a aduce bucurie în întreaga familie sau pentru a organiza un picnic în aer liber.

porumb fiert cu unt si sare
Mergi direct la:
  • Ce tipuri de porumb sunt potrivite pentru fiert?
  • Ce ne trebuie
  • Preparare
  • Cum se servește porumbul fiert
  • Cum se păstrează porumbul fiert
  • Cum se congelează porumbul
  • Extra-sfaturi
  • Întrebări frecvente
  • Rețete de salate cu porumb fiert
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce tipuri de porumb sunt potrivite pentru fiert?

Este recomandat să folosiți porumb proaspăt cules și dacă îl puteți cumpăra de la un fermier local, ar fi perfect. Găsiți de asemenea porumb numai bun pentru fiert și în piețele locale, la aprozarele de cartier, ba chiar și în supermarketuri.

Este important să alegeți porumb sănătos, cu boabe pline și lăptoase. Dați deoparte primul strat de frunze (se numesc pănuși ), care este mai uscat Straturile de dedesubt ar trebui să fie de un verde viu, curat, fără urme de mucegai, fără pete sau dăunători.

Dacă îndepărtați frunzele, boabele de porumb crud trebuie să fie pline, rotunde, uniforme, cu o culoare galben deschis, plăcută și curată. Nu trebuie să existe pete sau stricăciuni de niciun fel.

Dacă nu puteți găsi porumb proaspăt, puteți folosi și porumb congelat.

Ce ne trebuie

Dacă aveți câțiva știuleți proaspeți de porumb, pregătiți pentru fierbere, deja putem spune că treaba e pe jumătate făcută!

porumb pentru fiert

Iată ce ne trebuie pentru cel mai bun porumb fiert:

  • știuleți de porumb, cu tot cu frunze (pănuși)
  • apă pentru fiert
  • ingrediente pentru servit, la alegere: sare, unt, condimente

Notă: sarea cu care serviți porumbul fiert are mare influență asupra gustului acestuia. Dacă aveți în dulap mai multe tipuri de sare, vă recomand să folosiți sare de mare, sare afumată sau sare roz de Himalaya. De asemenea și sarea neagră, vulcanică, poate adăuga o aromă specială și un aspect deosebit.

Preparare

Modul de preparare este foarte simplu și intuitiv. Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini.

porumb curățat de pănușe

Curățați porumbul, tăiați vârful și cotorul ca să nu ocupe loc în oală. Aruncați pănușile exterioare și păstrați-le deoparte pe cele interioare.

porumb pus la fiert în oală cu pănuși

Pe fundul oalei puneți o mână bună de pănuși, așezați apoi știuleții de porumb. Dacă sunt prea lungi, îi rupeți în jumătăți. Deasupra așezați încă un strat de pănuși.

farfurie în oală

Turnați apă cât să acopere foarte bine porumbul. Are tendința să se ridice, așa că apăsați-l cu mâna în oală ca să vă dați seama corect câtă apă să puneți. Așezați deasupra o farfurioară cu fața în jos, care să țină porumbul în apă.

porumb fiert reteta traditionala

Fierbeți porumbul cu capac, între 20-40 de minute, în funcție de soi și de cât de tânăr este. Gustați câteva boabe ca să vă asigurați că e fiert bine.t

Cum se servește porumbul fiert

Porumbul fiert se servește de obicei cald, cu unt și sare. După ce ați scos porumbul din apa în care a fiert, lăsați-l să se scurgă și să se răcorească puțin.

Înainte de a-l servi, adăugați unt și sare după gust. Puteți folosi și alte condimente, cum ar fi: piper, ierburi aromatice, fulgi de chilli, în funcție de preferințele voastre.

Puteți curăța boabele de porumb fiert cu un cuțit și să le serviți ca atare, să îl folosiți în salate, la o pizza cu ton, de exemplu sau ca garnitură alături de alte preparate.

porumb fiert reteta traditionala

Tot un fel de porumb fiert este și rețeta de păsat cu lapte, doar că aici se folosesc crupe de porumb, adică porumb ajuns la maturitate, uscat și măcinat grosier.

Cum se păstrează porumbul fiert

Porumbul are cel mai bun gust proaspăt, imediat după fierbere.

Dacă totuși ați fiert mai mult și a mai rămas și pentru a doua zi,, îl scoateți din apa în care a fiert, îl lăsați să se răcească până la temperatura camerei, apoi îl înveliți în folie alimentară ca să nu se usuce și îl păstrați la frigider. La fel de bine se păstrează și în caserole de plastic cu capac.

Cum se congelează porumbul

Puteți păstra porumbul crud la congelator pentru a-l fierbe mai târziu.

În acest caz, curățați complet știuleții de pănușe și de mătasea de porumb și așezați-i în pungi groase, potrivite pentru congelare. Puteți păstra porumbul la congelator până la 6 luni.

Puteți congela și porumbul care a fost deja fiert. Când doriți să îl consumați, lăsați-l să se dezghețe lent, peste noapte.

Extra-sfaturi

  • Nu fierbeți prea mult porumbul, deoarece va deveni moale și fără gust.
  • Dacă doriți să adăugați un gust mai intens de unt, puteți topi untul și să-l turnați peste porumb.
  • Pentru o variantă vegană sau de post, puteți renunța la unt și să folosiți în schimb ulei de măsline sau unt de cocos.
  • Dacă vreți să faceți o variantă picantă, puteți adăuga un sos iute sau să presărați fulgi de ardei iute peste porumb.

Întrebări frecvente

Porumbul se fierbe cu tot cu frunze și mătase?

Puteți fierbe porumbul și simplu, dar frunzele și mătasea de porumb adaugă mult gust și aromă. Puneți câteva pănușe la fundul oalei, așezați porumbul și deasupra încă câteva pănușe. Apoi turnați apa și fierbeți.

Se pune sare în apa în care se fierbe porumbul?

Da, dacă doriți, puteți pune o jumătate de linguriță de sare în apa în care fierbe porumbul.

Se adaugă zahăr când se fierbe porumbul?

Porumbul are un gust dulce, natural. Nu este nevoie să adăugați zahăr la fiert.

Ce condimente pot adăuga la porumbul fiert?

Puteți adăuga piper, fulgi de chilli, cimbru uscat, usturoi pudră, parmezan ras sau alte condimente, după gust.

Cât timp se fierbe porumbul?

Timpul de fierbere diferă în funcție de soil de porumb și de gradul de coacere. Porumbul tânăr, la început de sezon fierbe în aprox. 20 de minute. Porumbul mai matur în aprox. 40 de minute.

Se poate fierbe porumb la multicooker?

Da, puteți fierbe porumbul la multicooker pe programul manual, la 110 grade pentru 20 de minute. Gustați și dacă după 20 de minute nu este fiert, prelungiți timpul.

Câte calorii are porumbul fiert?

100 de grame de porumb fiert simplu, au 96 kcal.

Rețete de salate cu porumb fiert

Boabele de porumb fiert aduc gust și textură în multe salate. Iată mai jos câteva exemple:

  • Salata de dovlecei cu iaurt_reteta
    Salată de dovlecei cu iaurt. Rețetă ușoară și răcoritoare.
  • salata de paste reci cu macrou marinat
    Salată de paste reci cu macrou marinat - rețeta simplă pentru prânz sau pachet
  • bol cu salata mexicana și lime
    Salată mexicană cu quinoa - rețeta de salată cu fasole roșie, porumb și avocado
  • Salata de sfecla rosie
    Salată de sfeclă roşie cu porumb

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

porumb fiert cu unt si sare

Porumb fiert - rețeta simplă, tradițională. Savurează-l cu unt și sare!

Porumb fiert, o rețetă tradițională. Află cum să alegi cel mai fraged porumb, cât timp se fierbe porumbul și cum să îl păstrezi!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 40 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 1
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • porumb pentru fiert (cu tot cu pănuși)
  • apă

pentru servit

  • sare
  • unt 82% grăsime (sau ulei de măsline, unt de cocos)
  • ate condimente după gust

Instrucțiuni de preparare
 

  • Curățați porumbul, tăiați vârful și cotorul ca să nu ocupe loc în oală. Aruncați pănușile exterioare și păstrați-le deoparte pe cele interioare.
    porumb curățat de pănușe
  • Pe fundul oalei puneți o mână bună de pănuși, așezați apoi știuleții de porumb. Dacă sunt prea lungi, îi rupeți în jumătăți. Deasupra așezați încă un strat de pănuși.
    porumb pus la fiert în oală cu pănuși
  • Turnați apă cât să acopere foarte bine porumbul. Are tendința să se ridice, așa că apăsați-l cu mâna în oală ca să vă dați seama corect câtă apă să puneți. Așezați deasupra o farfurioară cu fața în jos, care să țină porumbul în apă.
    farfurie în oală
  • Fierbeți porumbul cu capac, între 20-40 de minute, în funcție de soi și de cât de tânăr este. Gustați câteva boabe ca să vă asigurați că e fiert bine.
    porumb fiert reteta traditionala
Nutrition Facts
Porumb fiert - rețeta simplă, tradițională. Savurează-l cu unt și sare!
Amount per Serving
Calorii
96
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Carbohidrați
 
21
g
7
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
5
g
6
%
Proteine
 
3
g
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
  • smantana vegetala de caju reteta de post
    Smântână de caju - rețeta de smântână sănătoasă de post sau vegetală
  • Sticla si cana cu lapte de migdale
    Cum să faci lapte de migdale acasă - 2 ingrediente și 10 minute!
28 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.