Timp estimat pentru citit: 7 minute
Dacă ești în căutarea unei rețete rapide și delicioase pentru prânz sau cină, atunci această rețetă de paste cu dovlecei, sos de smântână și parmezan este alegerea perfectă! Este o mâncare ușor de preparat, ușor de personalizat după preferințe și poate fi servită ca fel principal sau garnitură.
Această rețetă este perfectă pentru cei care doresc să mănânce sănătos și să economisească timp în bucătărie. Dovleceii sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale, iar sosul de smântână și parmezan adaugă multă savoare și un gust delicios pastelor.
Dacă sunteți amatori de paste gustoase și rapide, vă recomand să încercați și rețeta mea de paste cu pui și ciuperci în sos cremos.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei de paste cu dovlecei, smântână și parmezan.
Dar iată câteva cuvinte despre ingredientele necesare:
- paste - puteți folosi orice fel de paste aveți în casă, dar cel mai bine se potrivesc pastele scurte gen: penne, fussilli, farfale, etc.
- dovlecei - alegeți dovlecei tineri și proaspeți, cu coaja fragedă și puține semințe
- ulei de măsline
- smântână - folosiți smântână lichidă, pentru gătit, cu minim 20-25% grăsime
- parmezan ras
- pentru aromă - usturoi, coajă rasă de lămâie, busuioc și mentă proaspătă
- sare și piper
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum să faceți paste cu dovlecei, smântână și parmezan
Ca la cele mai multe rețete de paste, modul de preparare nu este deloc complicat. Iată mai jos rețeta pas cu pas, în imagini:
Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.
Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.
Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.
Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.
Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.
Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.
Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.
Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.
Ce puteți înlocui în rețetă
Această rețetă simplă de paste cu dovlecei și smântână se poate adapta ușor în funcție de preferințe sau de ingredientele pe care le aveți la îndemână. Iată ce modificări putem aduce rețetei, astfel încât rezultatul final să fie delicios:
- parmezan - poate fi înlocuit cu orice alt tip de brânză rasă, cum ar fi pecorino sau grana padano. Puteți folosi, de asemenea și un caș foarte uscat.
- smântâna lichidă - puteți folosi și smântână pentru frișcă. Nu vă recomand să folosiți smântână mai slabă de 20% grăsime și nici smântână fermentată (acră) pentru că se vor brânzi.
- verdețuri - în loc de mentă și busuioc, puteți folosi pătrunjel sau mărar
- coaja rasă de lămâie - aduce o aromă superbă în sosul pentru paste, dar puteți renunța la ea dacă nu vă place
- usturoi - dacă nu vă place, îl puteți elimina din rețetă sau puteți folosi usturoi pudră, care are o aromă mai blândă
- picant - dacă mâncați picant, puteți adăuga în sos rondele de ardei iute proaspăt sau fulgi de chilli (ardei iute).
- legume - puteți adăuga și alte legume în sos, de exemplu ciuperci sau ardei gras.
Cum se păstrează
Pastele cu dovlecei, sos de smântână și parmezan pot fi păstrate în frigider timp de 2-3 zile, într-un recipient etanș pentru a evita uscarea pastelor.
Când doriți să le serviți, încălziți pastele în cuptorul cu microunde.
Extra-sfaturi pentru reușita rețetei
- fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet
- puneți o lingură generoasă de sare în apa în care fierbeți pastele. Vor avea gust mai bun!
- nu clătiți pastele cu apă rece după fierbere!
Alte rețete simple și bune cu dovlecei
Vreți să încercați și alte rețete cu dovlecei? Iată câteva sugestii:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Paste cu dovlecei, smântână și parmezan
Rețeta Video
Ingrediente
- 200 g paste scurte (penne, fussilli, farfale, etc.)
- 1 dovlecel (aprox. 400 g)
- 30 ml ulei de măsline
- 2 căței de usturoi
- 200 ml smântână pentru gătit (20-25% grăsime)
- 30 g parmezan ras
- câteva frunze mentă proaspătă
- câteva frunze busuioc verde
- ½ linguriță coajă rasă de lămâie
- sare și piper
Instrucțiuni de preparare
- Feliați dovleceii, apoi îi tăiați bastonașe. Puteți curăța dovleceii de coajă sau o puteți lăsa, după cum doriți.
- Puneți uleiul să se încălzească împreună cu usturoiul zdrobit. Când usturoiul începe să se coloreze, îl scoateți din tigaie și îl aruncați.
- Puneți dovleceii tăiați în tigaie, presărați un praf de sare și îi gătiți 3 minute la foc mare, amestecând din când în când.
- Dați focul la mic, puneți capacul și gătiți dovleceii 10 minute. Dacă nu lasă suficient, lichid, adăugați în tigaie o lingură de apă.
- Între timp fierbeți pastele conform instrucțiunilor de pe pachet.
- Turnați smântână în tigaie peste dovlecei și un polonic din apa în care au fiert pastele. Presărați piper, verdețurile tăiate fin, coaja de lămâie și parmezan ras.
- Scurgeți pastele de apa în care au fiert și puneți-le în tigaie. Amestecați, stingeți focul și lăsați-le 5 minute să absoarbă sosul.
- Serviți pastele cu dovlecei și sos de smântână cu piper râșnit proaspăt și parmezan ras deasupra.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu