• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 13 ian. 2025 · Publicată: 17 oct. 2023 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
96 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Dacă ești în căutarea unei rețete simple, ieftine și delicioase pentru a te întoarce în timp și a retrăi gustul copilăriei, atunci o fidea cu lapte este alegerea perfectă pentru tine.

farfurie alba cu fidea cu lapte

Această rețetă clasică și delicioasă este o încântare atât pentru copii, cât și pentru cei mari. Laptele cu fidea are o textură cremoasă și o aromă subtilă de vanilie. În plus, este foarte ușor de pregătit și necesită doar câteva ingrediente simple, pe care probabil le ai deja în bucătărie .

Dacă ți-e dor de deserturile simple și bune din copilărie încearcă și rețeta mea de păsat cu lapte sau pe cea de colărezi (frecăței) cu lapte.

farfurie alba cu fidea cu lapte
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru rețeta de fidea cu lapte
  • Cum facem fidea cu lapte
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete din copilărie
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru rețeta de fidea cu lapte

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună fidea cu lapte.

ingrediente reteta fidea cu lapte
  • lapte - integral, cu cât mai gras, cu atât mai bine. Dar rețeta se poate face și cu lapte vegetal: de migdale, de soia, ovăz, cocos etc.
  • fidea - puteți folosi și alte tipuri de paste, de exemplu tăieței de casă cu ou sau paste scurte: fusilli, farfale, penne, etc. Trebuie avut în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung și vor absorbi mai mult lapte.
  • zahăr tos - sau îndulcitori, după gust
  • vanilie - nu ar trebui să lipsească din laptele cu fidea. Pentru cea mai bună aromă, alegeți vanilie naturală: păstaie, pastă de vanilie, extract natural. Puteți folosi de asemenea și zahăr vanilat Bourbon care conține păstăi de vanilie măcinate.
  • sare - ecilibrează gustul și potențează aromele. Nu o omiteți!
  • opțional - alte arome, de exemplu: un baton de scorțișoară , coajă rasă de citrice: portocale sau lămâie.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem fidea cu lapte

seminte pastaie vanilie

Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.

lapte aromatizat

Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).

adaugare paste in lapte

Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.

reteta fidea cu lapte -servire

Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.

oala cu lapte acoperita cu capac

Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.

reteta fidea cu lapte

Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.

Cum se păstrează

Laptele cu fidea se poate servi cald sau rece și e ușor de personalizat după preferințe.

Ideal ar fi să faceți fidea cu lapte doar cât se poate mânca pe loc, cât laptele e ușor călduț. Dacă totuși mai rămâne, se păstrează cel mai bine în frigider, acoperit cu folie alimentară sau cu un capac.

Se poate consuma timp de 1-2 zile după preparare.

farfurie alba cu fidea cu lapte

Întrebări frecvente

Pot folosi lapte vegetal în loc de lapte obișnuit?

Da, puteți folosi orice tip de lapte vegetal în loc de lapte obișnuit.

Pot folosi alt tip de paste în loc de fidea?

Puteți folosi orice alte paste, dar să aveți în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung.

Pot folosi îndulcitori în loc de zahăr?

Da, puteți folosi îndulcitori, dar asigurați-vă că citiți instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține doajul potrivit.

Alte rețete din copilărie

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
    Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
  • budinca de gris insiropata cu lapte
    Budincă de griș însiropată cu lapte
  • Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
    Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie alba cu fidea cu lapte

Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie

Cauți o rețetă simplă și delicioasă pentru a te întoarce în timp și a retrăi gustul copilăriei? O fidea cu lapte este alegerea perfectă!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 litru lapte integral
  • 100 g fidea (sau tăieței)
  • 40 g zahăr tos (sau după gust)
  • 1 păstaie de vanilie
  • un praf de sare
  • opțional - un baton de scorțișoară, coajă rasă de portocale sau coajă de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.
    seminte pastaie vanilie
  • Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).
    lapte aromatizat
  • Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.
    adaugare fidea in lapte
  • Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.
    reteta fidea cu lapte -servire
  • Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.
    reteta fidea cu lapte - cu capac
  • Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.
    farfurie alba cu fidea cu lapte
Nutrition Facts
Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie
Amount per Serving
Calorii
289
% Daily Value*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
31
mg
10
%
Carbohidrați
 
41
g
14
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
23
g
26
%
Proteine
 
12
g
24
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare
  • vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase
    Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
96 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.