Timp estimat pentru citit: 6 minute
Dacă ești în căutarea unei rețete simple, ieftine și delicioase pentru a te întoarce în timp și a retrăi gustul copilăriei, atunci o fidea cu lapte este alegerea perfectă pentru tine.
Această rețetă clasică și delicioasă este o încântare atât pentru copii, cât și pentru cei mari. Laptele cu fidea are o textură cremoasă și o aromă subtilă de vanilie. În plus, este foarte ușor de pregătit și necesită doar câteva ingrediente simple, pe care probabil le ai deja în bucătărie.
Dacă ți-e dor de deserturile simple și bune din copilărie încearcă și rețeta mea de păsat cu lapte sau pe cea de colărezi (frecăței) cu lapte.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie pentru rețeta de fidea cu lapte
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună fidea cu lapte.
- lapte - integral, cu cât mai gras, cu atât mai bine. Dar rețeta se poate face și cu lapte vegetal: de migdale, de soia, ovăz, cocos etc.
- fidea - puteți folosi și alte tipuri de paste, de exemplu tăieței de casă cu ou sau paste scurte: fusilli, farfale, penne, etc. Trebuie avut în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung și vor absorbi mai mult lapte.
- zahăr tos - sau îndulcitori, după gust
- vanilie - nu ar trebui să lipsească din laptele cu fidea. Pentru cea mai bună aromă, alegeți vanilie naturală: păstaie, pastă de vanilie, extract natural. Puteți folosi de asemenea și zahăr vanilat Bourbon care conține păstăi de vanilie măcinate.
- sare - ecilibrează gustul și potențează aromele. Nu o omiteți!
- opțional - alte arome, de exemplu: un baton de scorțișoară, coajă rasă de citrice: portocale sau lămâie.
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum facem fidea cu lapte
Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.
Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).
Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.
Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.
Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.
Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.
Cum se păstrează
Laptele cu fidea se poate servi cald sau rece și e ușor de personalizat după preferințe.
Ideal ar fi să faceți fidea cu lapte doar cât se poate mânca pe loc, cât laptele e ușor călduț. Dacă totuși mai rămâne, se păstrează cel mai bine în frigider, acoperit cu folie alimentară sau cu un capac.
Se poate consuma timp de 1-2 zile după preparare.
Întrebări frecvente
Da, puteți folosi orice tip de lapte vegetal în loc de lapte obișnuit.
Puteți folosi orice alte paste, dar să aveți în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung.
Da, puteți folosi îndulcitori, dar asigurați-vă că citiți instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține doajul potrivit.
Alte rețete din copilărie
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 litru lapte integral
- 100 g fidea (sau tăieței)
- 40 g zahăr tos (sau după gust)
- 1 păstaie de vanilie
- un praf de sare
- opțional - un baton de scorțișoară, coajă rasă de portocale sau coajă de lămâie
Instrucțiuni de preparare
- Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.
- Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).
- Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.
- Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.
- Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.
- Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu