Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie

Publicat la 17 octombrie 2023 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

71 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Timp estimat pentru citit: 6 minute

Dacă ești în căutarea unei rețete simple, ieftine și delicioase pentru a te întoarce în timp și a retrăi gustul copilăriei, atunci o fidea cu lapte este alegerea perfectă pentru tine.

farfurie alba cu fidea cu lapte

Această rețetă clasică și delicioasă este o încântare atât pentru copii, cât și pentru cei mari. Laptele cu fidea are o textură cremoasă și o aromă subtilă de vanilie. În plus, este foarte ușor de pregătit și necesită doar câteva ingrediente simple, pe care probabil le ai deja în bucătărie .

Dacă ți-e dor de deserturile simple și bune din copilărie încearcă și rețeta mea de păsat cu lapte sau pe cea de colărezi (frecăței) cu lapte.

farfurie alba cu fidea cu lapte
Mergi direct la:
  • Ce ne trebuie pentru rețeta de fidea cu lapte
  • Cum facem fidea cu lapte
  • Cum se păstrează
  • Întrebări frecvente
  • Alte rețete din copilărie
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ce ne trebuie pentru rețeta de fidea cu lapte

Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.

Mai jos vedeți dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru cea mai bună fidea cu lapte.

ingrediente reteta fidea cu lapte
  • lapte - integral, cu cât mai gras, cu atât mai bine. Dar rețeta se poate face și cu lapte vegetal: de migdale, de soia, ovăz, cocos etc.
  • fidea - puteți folosi și alte tipuri de paste, de exemplu tăieței de casă cu ou sau paste scurte: fusilli, farfale, penne, etc. Trebuie avut în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung și vor absorbi mai mult lapte.
  • zahăr tos - sau îndulcitori, după gust
  • vanilie - nu ar trebui să lipsească din laptele cu fidea. Pentru cea mai bună aromă, alegeți vanilie naturală: păstaie, pastă de vanilie, extract natural. Puteți folosi de asemenea și zahăr vanilat Bourbon care conține păstăi de vanilie măcinate.
  • sare - ecilibrează gustul și potențează aromele. Nu o omiteți!
  • opțional - alte arome, de exemplu: un baton de scorțișoară , coajă rasă de citrice: portocale sau lămâie.

Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!

Cum facem fidea cu lapte

seminte pastaie vanilie

Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.

lapte aromatizat

Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).

adaugare paste in lapte

Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.

reteta fidea cu lapte -servire

Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.

oala cu lapte acoperita cu capac

Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.

reteta fidea cu lapte

Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.

Cum se păstrează

Laptele cu fidea se poate servi cald sau rece și e ușor de personalizat după preferințe.

Ideal ar fi să faceți fidea cu lapte doar cât se poate mânca pe loc, cât laptele e ușor călduț. Dacă totuși mai rămâne, se păstrează cel mai bine în frigider, acoperit cu folie alimentară sau cu un capac.

Se poate consuma timp de 1-2 zile după preparare.

farfurie alba cu fidea cu lapte

Întrebări frecvente

Pot folosi lapte vegetal în loc de lapte obișnuit?

Da, puteți folosi orice tip de lapte vegetal în loc de lapte obișnuit.

Pot folosi alt tip de paste în loc de fidea?

Puteți folosi orice alte paste, dar să aveți în vedere că pentru pastele mai groase timpul de fierbere va fi mai lung.

Pot folosi îndulcitori în loc de zahăr?

Da, puteți folosi îndulcitori, dar asigurați-vă că citiți instrucțiunile de pe ambalaj pentru a obține doajul potrivit.

Alte rețete din copilărie

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • gris cu lapte cremos - 6 portii cu sirop de zahar ars, dulceata si scortisoara
    Griș cu lapte cremos. 3 idei delicioase de servire
  • budinca de gris insiropata cu lapte
    Budincă de griș însiropată cu lapte
  • Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
    Papanași fierți cu brânză de vaci, serviți cu smântână și dulceață
  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

farfurie alba cu fidea cu lapte

Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie

Cauți o rețetă simplă și delicioasă pentru a te întoarce în timp și a retrăi gustul copilăriei? O fidea cu lapte este alegerea perfectă!
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 15 minutes minutes
Timp total: 20 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 litru lapte integral
  • 100 g fidea (sau tăieței)
  • 40 g zahăr tos (sau după gust)
  • 1 păstaie de vanilie
  • un praf de sare
  • opțional - un baton de scorțișoară, coajă rasă de portocale sau coajă de lămâie

Instrucțiuni de preparare
 

  • Tăiați păstaia de vanilie în două pe lungime. Cu vârful unui cuțit scoateți semințele.
    seminte pastaie vanilie
  • Într-o oală încăpătoare, puneți laptele la fiert cu un praf de sare și aromele alese: păstaie de vanilie, baton de scorțișoară, coajă de lămâie întreagă (nu rasă).
    lapte aromatizat
  • Când laptele ajunge să se umfle, adăugați zahărul, fideaua. Dacă folosiți coaja rasă de lămâie sau portocală o adăugați acum, la final.
    adaugare fidea in lapte
  • Fierbeți fideaua așa cum scrie pe pachet (de obicei în jur de 2-4 minute). Păstrați focul la mic și amestecați des, ca să nu se prindă de fundul oalei.
    reteta fidea cu lapte -servire
  • Stingeți focul și acoperiți oala cu un capac pentru 5 minute. Fideaua se va umfla iar laptele se va îngroșa și va căpăta o consistență cremoasă.
    reteta fidea cu lapte - cu capac
  • Îndepărtați păstaia de vanilie, batonul de scorțișoară și coaja de lămâie. Apoi, cu un polonic împărțiți fideaua cu lapte în farfurii și serviți.
    farfurie alba cu fidea cu lapte
Valori nutriționale
Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie
Valori per porție
Calorii
289
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
9
g
14
%
Colesterol
 
31
mg
10
%
Carbohidrați
 
41
g
14
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
23
g
26
%
Proteine
 
12
g
24
%
Vitamina A
 
418
IU
8
%
Calciu
 
322
mg
32
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
71 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x