Timp estimat pentru citit: 10 minute
Iahnie sau mâncare de fasole cu ciolan afumat fiert întreg și sos bogat de roșii - iată una dintre cele mai iubite mâncăruri tradiționale.
Ingrediente simple și puține, combinate cu grijă într-o mâncare fiartă pe îndelete pentru a deveni din ce în ce mai gustoasă. Află din rețeta pas cu pas cum să faci cea mai bună fasole cu ciolan afumat pentru familia ta.
Această iahnie de fasole cu ciolan afumat este, poate, cea mai iubită rețetă tradițională. Românii o pregătesc negreșit, la fiecare început de decembrie de ziua națională a României.
Este o mâncare consistentă, extraordinar de gustoasă, făcută din cele mai simple și mai ieftine ingrediente. Ca orice mâncare țărănească, cea mai bună fasole cu ciolan este cea fiartă lent, în ceaun, la foc de lemne, dând timp gustului să se dezvolte și aromelor să se întrepătrundă.
Dar cum nu toți sau nu mereu avem ocazia să o preparăm astfel, haideți să vedem cum facem cea mai gustoasă mâncare de fasole cu ciolan afumat acasă.
Iar dacă iubiți, fasolea, încercați și rețeta mea de fasole bătută cu ceapă și usturoi sau rețeta de iahnie de fasole de post.
Mergi direct la:
Ce ne trebuie - câteva cuvinte despre ingredientele principale
Cantitățile exacte ale ingredientelor le găsiți la final, în caseta cu rețeta completă pe care o puteți salva sau tipări ca să o aveți la îndemână atunci când gătiți. Tot acolo găsiți și varianta video a rețetei.
1. Ingrediente pentru fierberea fasolei și a ciolanului afumat
Înainte să ne apucăm de prepararea propriu-zisă a mâncării de fasole cu ciolan, trebuie să fierbem atât fasolea, cât și carnea. Se pot fierbe separat, dar un gust mai bun și mai bogat obținem dacă le punem împreună la fiert, ciolanul împrumutând boabelor de fasole din aroma lui grozavă de afumătură.
Iată mai jos ce ne trebuie pentru fierbere:
- fasole - pentru cel mai bun gust, folosiți fasole boabe, uscată. Totuși, dacă vă grăbiți, puteți folosi și fasole gata fiartă, din conservă. Calculați de 3 ori mai multă fasole din conservă față de cantitatea de boabe uscate specificată în rețetă.
- bicarbonat de sodiu alimentar - îl folosim pentru a opări fasolea înainte de a o pune propriu-zis la fiert. În acest fel fasolea fierbe mai repede, iar pielița care învelește boabele se înmoaie mai ușor.
- ciolan de porc - alegeți un ciolan afumat cu os și șorici. Pentru cel mai bun gust, de preferat să fie ciolan crud și nu prefiert.
2. Ingrediente pentru mâncare (iahnie) de fasole boabe cu ciolan afumat
După ce avem fasolea și ciolanul fierte, putem trece la prepararea mâncării propriu zise. Iată ce ne trebuie mai departe:
- ulei - pentru călit legumele
- legume - ceapă, morcov, ardei gras
- condimente - cimen, boia dulce, cimbru uscat, fulgi de ardei iute (opțional), piper
- suc de roșii - și o lingură de pastă de tomate pentru aciditate
- verdeață - la final, pentru servit. Puteți folosi pătrunjel proaspăt sau mărar, tarhon, frunze de țelină
Nu uitați să vedeți cardul de rețetă de la final, pentru cantitățile exacte ale ingredientelor!
Cum se face cea mai gustoasă fasole cu ciolan afumat
Mâncarea de fasole cu ciolan se prepară în 2 etape:
- mai întâi se fierb ingredientele principale - fasolea boabe uscată și ciolanul afumat întreg
- se călesc legumele cu sosul de roșii bine condimentat și se adaugă fasolea fiartă, și carnea curățată de pe os. Se fierb toate împreună pentru a obține o mâncare plină de savoare.
Haideți să vedem mai jos modul de preparare pas cu pas, în imagini:
1. Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
2. Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți.
3. Puneți 3 litri de apă să fiarbă și când clocotește, opăriți ciolanul pentru 5 minute apoi aruncați apa.
4. Într-o oală mare, de 5-6 litri puneți: ciolanul opărit, fasolea scursă, 2 cepe mari tăiate sferturi, usturoi, piper boabe, dafin și o crenguță de cimbru. Turnați aprox. 2 litri de apă, să acopere bine fasolea. NU puneți sare! Ciolanul afumat este deja sărat.
5. Fierbeți pe plită, la foc mic aproximativ 2 ore. Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 40 de minute. Încercați boabele de fasole și carnea să vă asigurați că sunt bine fierte.
6. Scoateți ciolanul, îl lăsați să se răcească și îl tăiați fâșii sau cuburi cât să poată fi luate în furculiță. Îndepărtați grăsimea în exces de pe bucățile de șorici, iar pe acesta îl tăiați fâșii.
7. Îndepărtați legumele, frunza de dafin și crenguța de cimbru, apoi scurgeți fasolea, dar nu aruncați supa! Păstrați-o deoparte.
8. Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță care va merge la cuptor. Căliți legumele tăiate cuburi mici (ceapa, morcov, ardei gras) timp de 4-5 minute sau până când se înmoaie. La final puneți chimen, boia de ardei și mai căliți 1 minut.
9. Adăugați sucul de roșii, bulionul, cimbrul, apoi puneți aici fasolea scursă și carnea tăiată. Turnați din supa de la ciolan păstrată deoparte cât să acopere totul, apoi gustați și reglați gustul de sare și piper măcinat.
10. Continuați fierberea pe plită, la foc mediu-mic încă 30 de minute sau și mai simplu, dați cratița la cuptorul preîncălzit la 180 de grade tot pentru 30 de minute. Când e gata, presărați pătrunjel și serviți fasolea cu ciolan caldă, cu murături.
Echipamente necesare
Nu aveți nevoie de echipamente speciale pentru a găti o fasole cu ciolan extraordinar de bună. Dimpotrivă, fierberea pe îndelete, la foc mic dă timp gustului să se dezvolte și face orice mâncarea mai gustoasă.
Totuși, un multicooker sau o oală de gătit sub presiune poate reduce mult timpul de gătit dacă vă grăbiți.
Mie îmi place să folosesc multicookerul pe o masă în balcon, iar în felul acesta nici nu fac abur în bucătărie.
Cum se păstrează
Fasolea cu ciolan afumat se mănâncă caldă. Dacă mai rămâne, păstrați-o la frigider timp de 3-4 zile, în recipiente cu capac. Când vreți să o serviți o puteți încălzi pe plită la foc mic, la microunde sau în cuptor la 180 de grade pentru 10-15 minute.
Puteți face mai multă fasole cu ciolan afumat și să o congelați pentru mai târziu. Puneți mâncarea în caserole și păstrați-o la congelator până la 2-3 luni.
Lăsați-o să se decongeleze lent, peste noapte în frigider, apoi o încălziți așa cum am arătat mai sus.
Alte rețete cu fasole
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Cu ce poți servi această mâncare de fasole cu ciolan afumat
Iată câteva idei:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Fasole cu ciolan afumat - rețeta tradițională
Rețeta Video
Ingrediente
pentru fiert fasolea și ciolanul
- 500 g fasole boabe uscată (aprox. 1,5 kg de fasole fiartă (din conservă))
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu alimentar (pentru fiert fasolea)
- 1 ciolan de porc afumat cu os (aprox. 1-1,2 kg)
- 2 cepe mari
- 4-5 căței de usturoi
- o crenguță de cimbru
- 1-2 frunze de dafin
- 1 linguriță piper boabe
mâncare de fasole cu ciolan afumat
- 50 ml ulei
- 2 cepe mari
- 2 morcovi mari
- 1 ardei gras roșu (sau un gogoșar)
- 1 linguriță semințe de chimen
- 1 linguriță boia dulce
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță fulgi de chilli (opțional )
- sare și piper după gust (în funcție de cât de sărat e ciolanul)
- 1 lingură pastă de tomate (bulion)
- 250 ml suc de roșii concentrat (cu pulpă)
- pătrunjel proaspăt pentru servit (sau mărar, tarhon)
Instrucțiuni de preparare
cum se opărește fasolea
- Alegeți fasolea, o clătiți sub un jet de apă și o lăsați înmuiat în apă rece cât să o acopere bine, măcar 8 ore, de preferat peste noapte.
- Clătiți fasolea și o puneți la fiert în apă rece cu o linguriță de bicarbonat. Fierbeți 10 minute de când începe să clocotească. La suprafață se va forma o spumă albă. După cele 10 minute, scurgeți fasolea și o clătiți.
cum se opărește ciolanul afumat
- Puneți 3 litri de apă să fiarbă și când clocotește, opăriți ciolanul pentru 5 minute apoi aruncați apa.
fierbere fasole și ciolan afumat
- Într-o oală mare, de 5-6 litri puneți: ciolanul opărit, fasolea scursă, 2 cepe mari tăiate sferturi, usturoi, piper boabe, dafin și o crenguță de cimbru. Turnați aprox. 2 litri de apă, să acopere bine fasolea. NU puneți sare! Ciolanul afumat este deja sărat.
- Fierbeți pe plită, la foc mic aproximativ 2 ore. Verificați nivelul apei din când în când. Dacă folosiți oala sub presiune, fierbeți 40 de minute. Încercați boabele de fasole și carnea să vă asigurați că sunt bine fierte.
- Scoateți ciolanul, îl lăsați să se răcească și îl tăiați fâșii sau cuburi cât să poată fi luate în furculiță. Îndepărtați grăsimea în exces de pe bucățile de șorici, iar pe acesta îl tăiați fâșii.
- Îndepărtați legumele, frunza de dafin și crenguța de cimbru, apoi scurgeți fasolea, dar nu aruncați supa! Păstrați-o deoparte.
mâncare de fasole cu ciolan afumat
- Puneți uleiul să se încingă într-o cratiță care va merge la cuptor. Căliți legumele tăiate cuburi mici (ceapa, morcov, ardei gras) timp de 4-5 minute sau până când se înmoaie. La final puneți chimen, boia de ardei și mai căliți 1 minut.
- Adăugați sucul de roșii, bulionul, cimbrul, chilli, apoi puneți aici fasolea scursă și carnea tăiată. Turnați din supa de la ciolan păstrată deoparte cât să acopere totul, apoi gustați și reglați gustul de sare și piper măcinat.
- Continuați fierberea pe plită, la foc mediu-mic încă 30 de minute sau și mai simplu, dați cratița la cuptorul preîncălzit la 180 de grade tot pentru 30 de minute. Când e gata, presărați pătrunjel și serviți fasolea cu ciolan caldă, cu murături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu