Dragilor, a început Postul Crăciunului, prilej să scoatem de prin sertare și să punem în aplicare toate rețetele cu vegetale pe care le știm. Rețeta de icre de fasole pe care am pregătit-o astăzi pentru voi, e atât de simplă - ca mai toate rețetele cu fasole, de altfel - încât titlul ei aproape că spune totul și despre modul de preparare.
Dacă avem fasolea deja fiartă, sau dacă folosim fasole din conservă, rețeta asta e gata în mai puțin de 10 minute. Iar dacă se cheamă icre de fasole, carevasăzică înseamnă că frecăm fasolea simplu, cu ulei, întocmai ca la icrele de pește (vezi aici rețeta), picurăm puțină lămâie, adăugăm ceapă verde (sau uscată), apoi desigur, dregem gustul de sare și piper. Și cam asta e tot, gata, ne putem așeza la masă!
dar dacă doriți o rețetă de icre de pește vă recomand să încercați rețeta mea de icre de crap și știucă.
Știți că eu nu mă dau deloc în lături de la a folosi câte o conservă din comerț atunci când nu am timp. De data asta însă, cumpărasem niște fasole cu boabe mari și dolofane care îmi făcuse cu ochiul la un aprozar. Într-un final a fost untoasă și gustoasă, nimic de zis, dar tare greu a mai fiert! Noroc că am fost liberă în ziua când am făcut icrele de fasole, altfel nu aveam timp să stau atâta pe lângă oală să tot verific boabele dacă-s fierte sau tot pietroase.
Vezi aici și rețeta de pastă picantă de fasole. Cred că o să-ți placă și aceea!
Mod de preparare icre de fasole cu ceapă verde
În mod normal, pentru rețeta de icre de fasole, boabele se fierb simplu, doar în apă cu puțină sare, fără legume. Dar nu e deloc greșit dacă puneți la fiert și ceva rădăcinoase, dacă așa doriți, dimpotrivă, vor da un gust mai bun și mai intens icrelor.
Știu persoane care la icrele de fasole pun și puțin usturoi. Sunt excelente și așa, dar eu de la mama le-am pomenit cu ceapă și mereu mă trage sufletul să le fac ca ale ei. Când am ceapă verde, o prefer celei uscate care e mai iute și are gust mai pregnant. Fasolea are o aromă foarte subtilă și când fac icre, nu vreau ca gustul de ceapă să fie dominant. De la ceapa verde toc partea albă foarte fin și o pun în pasta de fasole după ce am dat-o prin blender, iar frunzele verzi le toc și le presar deasupra.
Icrele de fasole se servesc cu...orice 🙂 Întinse pe pâine de casă sau pe felii de pâine prăjită, cu o salată alături, sau cu roșii, castraveți, ardei gras, măsline, gogoșari în oțet, murături, etc. În orice combinație, sunt o gustare nemaipomenit de bună și de hrănitoare. Icrele de fasole sunt excelente la orice masă a zilei și o să vedeți voi, că vă vor salva de multe ori în perioadele de post când nu mai știți ce să gătiți sau ce să luați la pachet 😉
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 200 g fasole uscată (sau o conservă)
- 50 ml ulei
- 4 fire de ceapă verde (sau o ceapă uscată micuță)
- ½ lingură de cimbru uscat
- sucul de la ½ de lămâie
- sare și piper după gust
Instrucțiuni de preparare
- Fierbeți fasolea, o lăsați să se răcească și o scurgeți foarte bine de apă.
- Puneți boabele de fasole în blender împreună cu uleiul, sucul de lămâie, cimbrul uscat, sare și piper.
- Mixați bine până obțineți o pastă omogenă. Dacă amestecul vi se pare prea uscat, adăugați pe rând 3-4 linguri de apă până obțineți consistența dorită.
- Tocați fin partea albă de la firele de ceapă și puneți-le peste icrele de fasole. Omogenizați.
- Puneți icrele în vasul de servit și presărați frunzele verzi de ceapă tăiate mărunt.
- Serviți icrele de fasole pe felii de pâine prăjită, cu salată, legume proaspete sau murături.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dragilor vă doresc un post cu folos și poftă bună la icre de fasole cu ceapă verde!
maria
Uneori fasolea fierbe foarte greu (poate daca e mai veche, adica nu din anul acela, nu stiu, presupun si eu). Mi s-a intamplat sa o fierb si cate 5 ore si tot sa nu fie fiarta bine (fara sare, inmuiata inainte) si e frustrant :)). Alteori fierbe foarte repede (chiar si fara sa fie la inmuiata de cu seara)
Depinde cum nimerim fasolea.
Mama mea face fasolea asa, la blender si e foarte buna. O sa fac si eu, multumim de idee!
Dan
Ti-a fiert greu fasolea, pentru ca ai pus-o in apa cu sare. Fasolea se fierbe intotdeauna fara sare si, ca sa fiarba mai usor, o pui la inmuiat de cu seara si o lasi sa se umfle peste noapte, inainte de a o fierbe
Iuliana
Vă mulțumesc pentru expozeu. Dar cred că înainte să consumăm amândoi timp și energie comentându-ne unul altuia, era bine să vă întrebați de unde anume știți dumneavoastră cum am pus fasolea la fiert, cu sare sau fără sare și dacă am lăsat-o sau nu la înmuiat de seara. Nu de alta, dar în rețetă nu am scris aceste detalii.
Sorin
<>
...
<>
Iuliana
Nu prea inteleg, dar sper ca e de bine 😀