Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete cu prune

Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci - rețeta video de prăjitură cu prune

Publicat la 18 august 2024 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

19 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 8 minute

Un pandișpan pufos cu prune este prima prăjitură cu fructe pe care o fac atunci când vara e pe sfârșite și se apropie toamna. Este un desert ușor și rapid, care îmbină minunat fructele de sezon cu un aluat moale și aerat. Iar dacă se întâmplă să am prin frigider niște brânză Făgăraș sau chiar o brânză simplă de vaci, nu ezit să o adaug în rețetă pentru un strat cremos și delicat.

tavă cu pandișpan pufos cu felii de prune și cremă de brânză de vaci

Pandișpanul, în general, este unul dintre acele deserturi tradiționale care ne amintesc de copilărie. Cere doar ingrediente simple și la îndemână, se face fără praf de copt , iar mamele și bunicile noastre obișnuiau să îl pregătească cu orice fructe sau chiar simplu, cu cacao în tava de chec.

Eu am descoperit la un moment dat că pot adapta rețeta adăugând deasupra puțină brânză de vaci pentru un adaos cremos, care contrastează frumos cu dulceața prunelor și pufoșenia aluatului. Făcând acest pandișpan într-o tavă mare, poți bucura întreaga familie, iar dacă ai noroc, poate mai rămâne o bucată și pentru micul dejun de a doua zi!

felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru rețeta de pandișpan pufos cu prune
  • Mod de preparare pandișpan pufos cu prune
  • Cum se servește
  • Cum se păstrează pandișpanul cu prune
  • Alte sfaturi pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru rețeta de pandișpan pufos cu prune

Folosim doar ingrediente simple și naturale pentru această prăjitură de casă cu prune. În fotografia de mai jos puteți vedea dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă simplă.

Ingrediente cu etichete pentru reteta pandispan cu prune si branza de vaci

pentru o tavă de 25x35 cm aveți nevoie de:

  • 8 ouă (mărime M) – acestea sunt baza pandișpanului, oferindu-i textura pufoasă.
  • un praf de sare – dă gust prăjiturii și potențează toate aromele
  • 120 g zahăr – pentru dulceața perfectă a pandișpanului - dacă vă plac prăjiturile mai dulci, puteți merge până la 150 g zahăr
  • 2 linguri suc de lămâie – ajută la întărirea albușurilor
  • 50 ml ulei de floarea soarelui – pentru un aluat mai moale și mai umed
  • coaja rasă de la o lămâie – pentru o aromă delicată
  • 180 g făină – făina tip 000 este cea ideală pentru deserturi pufoase.
  • 800 g prune (cântărite fără sâmburi) – prunele sunt vedetele acestei rețete, aducând dulceață și prospețime.

Opțional:

  • 200 g brânză Făgăraș (sau brânză de vaci) – adaugă un strat cremos și ușor sărat care completează perfect pandișpanul
  • 1 ou – pentru compoziția de brânză
  • 30 g zahăr tos – pentru a echilibra gustul brânzei
  • 1 linguriță extract de vanilie – pentru o aromă subtilă și rafinată
  • zahăr pudră – pentru pudrat deasupra, la final

Mod de preparare pandișpan pufos cu prune

Urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos sau rețeta video pentru a obține cel mai moale și cel mai pufos pandișpan cu multe felii de prune care nu se lasă în aluat și porțiuni cremoase de brânză.

albușuri bătute cu mixerul

1. Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.

suc de lămâie pus peste albușuri bătute

2. Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.

aluat de pandișpan

3. Adăugați gălbenuşurile, uleiul şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.

făină incorporată în aluat de chec

4. Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!

felii de prune așezate în tavă peste aluatul de pandișpan

5. Turnați aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați prunele tăiate felii.

crema de branza de vaci asezată peste pandișpan cu prune

6. Opțional: amestecați brânza Făgăraș cu oul, zahărul și vanilia. Cu o lingură turnați amestecul din loc în loc (nu pe toată suprafața) peste stratul de prune.

testul cu scobitoarea pentru prăjitura cu prune

7. Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.

răcire pe grătar prăjitură pufoasă cu prune

8. Lăsați pandișpanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.

Cum se servește

Pandișpanul cu prune și brânză de vaci se servește la temperatura camerei, după ce s-a răcit complet. Puteți adăuga o cupă de înghețată de vanilie alături, un moț de frișcă naturală sau să îl savurați alături de un ceai aromat.

De asemenea, este foarte bun și a doua zi, așa că nu ezitați să păstrați câteva felii pentru micul dejun.

Cum se păstrează pandișpanul cu prune

Acest pandișpan cu prune și brânză de vaci se poate păstra la temperatura camerei, acoperit cu un șervet de bucătărie, pentru 1-2 zile.

Dacă doriți să îl păstrați mai mult timp, îl puteți pune la frigider pentru până la 4 zile sau îl puteți congela pentru o perioadă de până la 1 lună.

Se reîncălzește ușor în cuptorul preîncălzit sau în cuptorul cu microunde.

pandișpan pufos cu felii de prune și cremă de brânză de vaci

Alte sfaturi pentru reușita rețetei

  • Asigurați-vă că bateți bine albușurile pentru a obține un aluat pufos, care susține bine fructele și nu se lasă în cuptor.
  • Adăugați gălbenușurile și făina cu mișcări lente și delicate, pentru a nu pierde aerul încorporat.
  • Crema de brânză, nu o distribuiți uniform, ci doar în câteva locuri, pentru a menține echilibrul de texturi și arome.
  • Dacă prunele sunt foarte suculente, le puteți tampona puțin cu șervețele de hârtie pentru a evita să lase prea mult lichid în aluat.

Întrebări frecvente

Cum știu că pandișpanul este gata?

Faceți testul cu scobitoarea. Dacă iese curată, pandișpanul este copt.

Pot folosi fructe congelate?

Da, însă asigurați-vă că le dezghețați și le tamponați bine înainte de a le adăuga în pandișpan.

Pot înlocui zahărul cu un îndulcitor?

Da, puteți folosi un îndulcitor , dar textura ar putea fi puțin diferită.

De ce a scăzut pandișpanul după ce l-am scos din cuptor?

Este posibil să fi deschis ușa cuptorului prea devreme sau să fi fost mixat excesiv după adăugarea făinii.

Rețete asemănătoare

Îți place rețeta aceasta de pandișpan pufos cu prune și vrei să încerci și alte prăjituri asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • rulada cu gem in doua variante simpla si cu cacao
    Ruladă cu gem în 2 variante, rețeta simplă și ieftină
  • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
    Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
  • platou cu bucati patrate de prajitura cu bezea si mere rase
    Prăjitură cu mere și bezea - desert de toamnă simplu și ieftin

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

felie de prăjitură pandișpan cu prune și brânză de vaci

Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci

Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci, un desert de sezon ușor de preparat, perfect pentru pentru întreaga familie!
5 from 2 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 45 minutes minutes
Număr de porții: 15
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

mixer Breville
mixer de mână
tavă aprox. 25x35cm

Ingrediente
 

pentru o tavă de 25x35 cm

  • 8 ouă (mărime M)
  • un praf de sare
  • 120 g zahăr
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 50 ml ulei de floarea soarelui
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 180 g făină albă tip 000
  • 800 g prune (cântărite fără sâmburi)

opțional

  • 200 g brânză Făgăraș (sau doar brânză de vaci)
  • 1 ou
  • 30 g zahăr tos
  • 1 linguriță extract de vanilie
  • zahăr pudră pentru pudrat deasupra

Instrucțiuni de preparare
 

  • Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
    albușuri bătute cu mixerul
  • Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
    suc de lămâie pus peste albușuri bătute
  • Adăugați gălbenuşurile, uleiul şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
    aluat de pandișpan
  • Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
    făină incorporată în aluat de chec
  • Turnați aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați prunele tăiate felii.
    felii de prune așezate în tavă peste aluatul de pandișpan
  • Opțional: amestecați brânza Făgăraș cu oul, zahărul și vanilia. Cu o lingură turnați amestecul din loc în loc (nu pe toată suprafața) peste stratul de prune.
    crema de branza de vaci asezată peste pandișpan cu prune
  • Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.
    testul cu scobitoarea pentru prăjitura cu prune
  • Lăsați pandișpanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.
    răcire pe grătar prăjitură pufoasă cu prune

Bine de știut:

  • Asigurați-vă că bateți bine albușurile pentru a obține un aluat pufos, care susține bine fructele și nu se lasă în cuptor.
  • Adăugați gălbenușurile și făina cu mișcări lente și delicate, pentru a nu pierde aerul încorporat.
  • Crema de brânză, nu o distribuiți uniform, ci doar în câteva locuri, pentru a menține echilibrul de texturi și arome.
  • Dacă prunele sunt foarte suculente, le puteți tampona puțin cu șervețele de hârtie pentru a evita să lase prea mult lichid în aluat.
Valori nutriționale
Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci
Valori per porție
Calorii
186
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
7
g
11
%
Colesterol
 
102
mg
34
%
Carbohidrați
 
26
g
9
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
16
g
18
%
Proteine
 
6
g
12
%
Vitamina A
 
347
IU
7
%
Calciu
 
31
mg
3
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • Barcute din foietaj umplute cu gem
    Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
  • Mancare de prune uscate cu zahar ars
    Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
  • Tarta cu gem de prune si nuci
    Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom
19 shares

Comentarii

  1. Tatiana a zis

    august 19, 2024 at 7:36 am

    5 stars
    Multumesc pentru rețetă

    Răspunde
  2. Ioana Q. a zis

    august 18, 2024 at 10:04 pm

    5 stars
    Fix pe gustul familiei mele!

    Răspunde
5 from 2 votes

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x