Timp estimat pentru citit: 8 minute
Un pandișpan pufos cu prune este prima prăjitură cu fructe pe care o fac atunci când vara e pe sfârșite și se apropie toamna. Este un desert ușor și rapid, care îmbină minunat fructele de sezon cu un aluat moale și aerat. Iar dacă se întâmplă să am prin frigider niște brânză Făgăraș sau chiar o brânză simplă de vaci, nu ezit să o adaug în rețetă pentru un strat cremos și delicat.
Pandișpanul, în general, este unul dintre acele deserturi tradiționale care ne amintesc de copilărie. Cere doar ingrediente simple și la îndemână, se face fără praf de copt, iar mamele și bunicile noastre obișnuiau să îl pregătească cu orice fructe sau chiar simplu, cu cacao în tava de chec.
Eu am descoperit la un moment dat că pot adapta rețeta adăugând deasupra puțină brânză de vaci pentru un adaos cremos, care contrastează frumos cu dulceața prunelor și pufoșenia aluatului. Făcând acest pandișpan într-o tavă mare, poți bucura întreaga familie, iar dacă ai noroc, poate mai rămâne o bucată și pentru micul dejun de a doua zi!
Mergi direct la:
Ingrediente pentru rețeta de pandișpan pufos cu prune
Folosim doar ingrediente simple și naturale pentru această prăjitură de casă cu prune. În fotografia de mai jos puteți vedea dintr-o privire tot ce vă trebuie pentru această rețetă simplă.
pentru o tavă de 25x35 cm aveți nevoie de:
- 8 ouă (mărime M) – acestea sunt baza pandișpanului, oferindu-i textura pufoasă.
- un praf de sare – dă gust prăjiturii și potențează toate aromele
- 120 g zahăr – pentru dulceața perfectă a pandișpanului - dacă vă plac prăjiturile mai dulci, puteți merge până la 150 g zahăr
- 2 linguri suc de lămâie – ajută la întărirea albușurilor
- 50 ml ulei de floarea soarelui – pentru un aluat mai moale și mai umed
- coaja rasă de la o lămâie – pentru o aromă delicată
- 180 g făină – făina tip 000 este cea ideală pentru deserturi pufoase.
- 800 g prune (cântărite fără sâmburi) – prunele sunt vedetele acestei rețete, aducând dulceață și prospețime.
Opțional:
- 200 g brânză Făgăraș (sau brânză de vaci) – adaugă un strat cremos și ușor sărat care completează perfect pandișpanul
- 1 ou – pentru compoziția de brânză
- 30 g zahăr tos – pentru a echilibra gustul brânzei
- 1 linguriță extract de vanilie – pentru o aromă subtilă și rafinată
- zahăr pudră – pentru pudrat deasupra, la final
Mod de preparare pandișpan pufos cu prune
Urmați instrucțiunile pas cu pas de mai jos sau rețeta video pentru a obține cel mai moale și cel mai pufos pandișpan cu multe felii de prune care nu se lasă în aluat și porțiuni cremoase de brânză.
1. Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
2. Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
3. Adăugați gălbenuşurile, uleiul şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
4. Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
5. Turnați aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați prunele tăiate felii.
6. Opțional: amestecați brânza Făgăraș cu oul, zahărul și vanilia. Cu o lingură turnați amestecul din loc în loc (nu pe toată suprafața) peste stratul de prune.
7. Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.
8. Lăsați pandișpanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.
Cum se servește
Pandișpanul cu prune și brânză de vaci se servește la temperatura camerei, după ce s-a răcit complet. Puteți adăuga o cupă de înghețată de vanilie alături, un moț de frișcă naturală sau să îl savurați alături de un ceai aromat.
De asemenea, este foarte bun și a doua zi, așa că nu ezitați să păstrați câteva felii pentru micul dejun.
Cum se păstrează pandișpanul cu prune
Acest pandișpan cu prune și brânză de vaci se poate păstra la temperatura camerei, acoperit cu un șervet de bucătărie, pentru 1-2 zile.
Dacă doriți să îl păstrați mai mult timp, îl puteți pune la frigider pentru până la 4 zile sau îl puteți congela pentru o perioadă de până la 1 lună.
Se reîncălzește ușor în cuptorul preîncălzit sau în cuptorul cu microunde.
Alte sfaturi pentru reușita rețetei
- Asigurați-vă că bateți bine albușurile pentru a obține un aluat pufos, care susține bine fructele și nu se lasă în cuptor.
- Adăugați gălbenușurile și făina cu mișcări lente și delicate, pentru a nu pierde aerul încorporat.
- Crema de brânză, nu o distribuiți uniform, ci doar în câteva locuri, pentru a menține echilibrul de texturi și arome.
- Dacă prunele sunt foarte suculente, le puteți tampona puțin cu șervețele de hârtie pentru a evita să lase prea mult lichid în aluat.
Întrebări frecvente
Faceți testul cu scobitoarea. Dacă iese curată, pandișpanul este copt.
Da, însă asigurați-vă că le dezghețați și le tamponați bine înainte de a le adăuga în pandișpan.
Da, puteți folosi un îndulcitor, dar textura ar putea fi puțin diferită.
Este posibil să fi deschis ușa cuptorului prea devreme sau să fi fost mixat excesiv după adăugarea făinii.
Rețete asemănătoare
Îți place rețeta aceasta de pandișpan pufos cu prune și vrei să încerci și alte prăjituri asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Pandișpan pufos cu prune și brânză de vaci
Echipamente necesare
Ingrediente
pentru o tavă de 25x35 cm
- 8 ouă (mărime M)
- un praf de sare
- 120 g zahăr
- 2 linguri suc de lămâie
- 50 ml ulei de floarea soarelui
- coaja rasă de la o lămâie
- 180 g făină albă tip 000
- 800 g prune (cântărite fără sâmburi)
opțional
- 200 g brânză Făgăraș (sau doar brânză de vaci)
- 1 ou
- 30 g zahăr tos
- 1 linguriță extract de vanilie
- zahăr pudră pentru pudrat deasupra
Instrucțiuni de preparare
- Bateți albuşurile cu un praf de sare până când devin spumă fermă care nu cade de pe teluri.
- Adăugați tot zahărul și sucul de lămâie şi mixați din nou la putere mare, până când albuşurile se întăresc și devin lucioase.
- Adăugați gălbenuşurile, uleiul şi coaja rasă de lămâie în spuma de albuşuri şi mixați scurt, doar cât să se omogenizeze compoziţia.
- Încorporați făina în compoziţia de mai sus, amestecând uşor, de jos în sus, cu o spatulă, nu cu mixerul!
- Turnați aluatul într-o tavă de ~25x35cm tapetată cu hârtie de copt iar peste aluat așezați prunele tăiate felii.
- Opțional: amestecați brânza Făgăraș cu oul, zahărul și vanilia. Cu o lingură turnați amestecul din loc în loc (nu pe toată suprafața) peste stratul de prune.
- Băgați tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 30-35 de minute, până când pandişpanul începe să se rumenească. Faceți proba cu scobitoarea ca să fiți siguri că e copt bine și în mijloc.
- Lăsați pandișpanul să se răcească 10 minute în tavă, apoi vă ajutați de hârtia de copt ca să îl mutați pe un grătar până se răcește complet.
Bine de știut:
- Asigurați-vă că bateți bine albușurile pentru a obține un aluat pufos, care susține bine fructele și nu se lasă în cuptor.
- Adăugați gălbenușurile și făina cu mișcări lente și delicate, pentru a nu pierde aerul încorporat.
- Crema de brânză, nu o distribuiți uniform, ci doar în câteva locuri, pentru a menține echilibrul de texturi și arome.
- Dacă prunele sunt foarte suculente, le puteți tampona puțin cu șervețele de hârtie pentru a evita să lase prea mult lichid în aluat.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Tatiana a zis
Multumesc pentru rețetă
Ioana Q. a zis
Fix pe gustul familiei mele!