• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Rețete cu prune

    Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom

    Publicat la 2 martie 2021 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta ușoară de tartă cu gem de prune, un desert ieftin, spornic și delicios, cu multe texturi și arome irezistibile.

    Nu știu alții cum sunt, dar eu când simt că se apropie primăvara, mai arunc, așa, câte un ochi prin cămară și în funcție de situație alcătuiesc meniurile în așa fel încât să mai consum din stocuri.

    Îndată apar fructele și legumele proaspete și uităm de borcanele cu gem sau de conservele din cămară!

    Felie de tarta

    O tartă de dus cadou prietenilor 🙂

    Dar nu neapărat dorința de a consuma gemul de prune m-a determinat să fac această tartă, ci o fac destul de des pentru că este unul dintre deserturile noastre preferate.

    Și cum Cristina de la Divă în Bucătărie m-a invitat să mă alătur proiectului ei numit "Gătesc cu prietenii", m-am gândit că tarta mea preferată e cel mai bun și mai frumos cadou atunci când mergi în vizită la prieteni dragi 🙂

    Cristina a derulat mult timp acest proiect în format fizic, invitând prietenii să gătească împreună în bucătăria ei. Dar cum totul s-a schimbat în ultimul an, Cristina a adaptat formatul proiectului pentru mediul online și așa se face că am putut participa și eu la proiect.

    Câteva cuvinte despre aluatul de tartă

    Am folosit un aluat pe bază de unt, ușor îndulcit pentru că știam ca gemul meu de prune are foarte puțin zahăr, așadar umplutura mea va avea o tentă acrișoară. Dacă folosiți un gem mai dulce sau dacă o faceți cu altă umplutură, puteți elimina zahărul din aluat.

    Nu uitați în schimb de aromele din blat! Blatul nu e doar un suport pentru umplutură, ci trebuie să aibă și el însuși gust bun și arome plăcute. Eu am folosit zahăr vanilat Bourbon și coajă rasă de lămâie.

    Inevitabil după ce dichisim tarta ne mai rămân niște resturi de blat din care putem decupa câteva fursecuri numai bune de pus lângă o ceașcă de ceai sau de cafea. Un motiv în plus să dăm aluatului atenția și aromele cuvenite.

    fursecuri din resturi de aluat
    Din resturile de aluat putem decupa câteva fursecuri

    Alte idei de umpluturi pentru același aluat

    Pentru mine combinația supremă este blat cu gust de unt + gem de prune. Ieftin, bun și la îndemână. Dacă totuși, indiferent din ce motiv nu vă surâde această combinație, haideți să găsim împreună alte idei de umplutură pentru blatul acesta grozav. Vă las mai jos câteva sugestii:

    • alt gem la alegere dacă nu vă place cel de prune
    • o combinație de gem + frișcă naturală - vezi aici cum se bate frișca naturală
    • cremă de vanilie - vezi aici rețeta de bază pentru crema de vanilie
    • cremă de vanilie + fructe de pădure proaspete, ca în această rețetă de tartă
    • o cremă de ciocolată albă sau neagră
    • cremă de lămâie
    • umplutură de bezea elvețiană - ca la aceste rulouri cu bezea
    • Feliere prajitura cu gem
    • Tarta cu gem de prune si nuci

    Mod de preparare tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom

    Tarta aceasta reunește tot ce-mi place mie la o prăjitură: se face ușor, are gust bun de unt, blat crocant, umplutură delicioasă și aromă de rom adevărat. Le are de toate la un loc! O avem și aici în varianta fără gluten.

    Prajitura cu gem

    Veți găsi mai jos rețeta scrisă pas cu pas și imediat sub ea las și rețeta video. În filmare veți putea vedea exact cum am făcut blatul de tartă și grilajul de deasupra.

    Iar dacă vă sunt de folos rețetele video, abonați-vă la canalul de YouTube ca să nu ratați niciuna! Postez rețete video noi, de două ori pe săptămână. Click aici pentru abonare!

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Tarta cu gem de prune si nuci

    Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom

    Rețeta ușoară de tartă cu gem de prune, un desert ieftin, spornic și delicios, cu multe texturi și arome irezistibile.
    5 from 4 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 30 minutes minutes
    Gătire: 30 minutes minutes
    la rece: 30 minutes minutes
    Timp total: 1 hour hour 30 minutes minutes
    Număr de porții: 8
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Echipamente necesare

    forma tarta 26 cm
    formă pt. tartă 26 cm

    Ingrediente
     

    blatul - formă de tarta de 26 cm

    • 200 g unt (moale, cu 82% grăsime)
    • 80 g zahăr pudră
    • 10 g zahăr vanilat Bourbon
    • 1 ou
    • 1 gălbenuș
    • 1 linguriță coajă rasă de lămâie
    • un praf de sare
    • 370 g făină ( tip 000)

    umplutura

    • 400 g gem de prune ((sau alt gem, după preferințe))
    • 50 g miez de nucă
    • 15 g pesmet ((la nevoie))
    • 20 ml rom (eu folosesc Stroh 40) ((sau esență de rom))
    • 1 linguriță miere
    • 1 lingura zahăr tos

    Instrucțiuni de preparare
     

    aluatul

    • Peste untul moale punem zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare.
    • Adăugăm coaja de lămâie, oul întreg și gălbenușul. Mixăm până când avem o cremă de unt omogenă și spumoasă.
    • Cernem făina și o încorporăm la început cu o spatulă, apoi frământăm foarte puțin cu mâna, doar până când formăm o bilă de aluat.
    • Punem aluatul în folie alimentară și îl dăm la frigider pentru o oră.

    umplutura

    • Turnăm gemul într-un castron. Peste el punem nucile tocate grosier, romul și pesmetul. Omogenizăm.

    asamblare și coacere

    • Aprindem cuptorul la 180 de grade.
    • Scoatem aluatul din frigider. Presărăm făină pe blatul de lucru și peste aluatul rece.
    • Întindem o foaie de aluat cam de 5-6 mm grosime pe care o decupăm la dimensiunea și forma tăvii în care vom coace tarta.
    • Punem aluatul în tavă și îl modelăm puțin aluatul cu palmele ca să îl ridicăm cam 2 cm și pe pereții formei.
    • Înțepăm aluatul cu furculița ca să nu se umfle la copt și îl dăm la cuptor pentru 10 minute.
    • Scoatem tava din cuptor, punem peste aluat umplutura de gem pregătită mai sus.
    • Din marginile de aluat rămas, întindem o nouă foaie și decupăm fășii de 1.5 cm lățime din care modelăm grilajul de deasupra tartei.
    • Ungem grilajul cu miere subțiată cu o lingură de apă și presărați peste el puțin zahăr tos care se va carameliza și va da un aspect frumos.
    • Coaceți tarta tot la 180 de grade pentru încă 15 minute.

    Rețeta Video

    Bine de știut:

    Dacă vă mai rămâne un rest de aluat pe care nu l-ați folosit la tartă, puteți decupa din el câteva fursecuri. După ce scoateți tarta din cuptor, coaceți fursecurile timp de 8-10 minute până se rumenesc ușor pe margini. Vor fi numai bune la cafea! 
    Valori nutriționale
    Tartă cu gem de prune, nuci și aromă de rom
    Valori per porție
    Calorii
    604
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    27
    g
    42
    %
    Colesterol
     
    101
    mg
    34
    %
    Carbohidrați
     
    84
    g
    28
    %
    Fibre
     
    2
    g
    8
    %
    Proteine
     
    8
    g
    16
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!

    Din aceeași categorie

    • Barcute din foietaj umplute cu gem
      Bărcuțe din foietaj umplute cu gem de prune și nuci
    • Mancare de prune uscate cu zahar ars
      Mâncare de prune uscate cu zahăr ars
    • reteta bomboane cu prune uscate in ciocolata
      Prune uscate trase în ciocolată - rețeta de bomboane de casă
    • Gem de prune fara zahar
      Gem de prune fără zahăr cu miez de nucă, rețeta simplă

    Reader Interactions

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →
    • ciorba din cap de peste
      Ciorbă din cap de pește cu orez
    • chiftelute din dovlecei cu branza si marar
      Chifteluțe din dovlecei cu sos de iaurt și usturoi
    • Ciulama de ciuperci cu smantana_reteta
      Ciulama de ciuperci cu smântână și mămăliguță
    • cei mai buni cartofi la cuptor
      Cartofi la cuptor crocanți și aromați- cea mai bună rețetă

    Rețete de sezon

    • Rețete cu dovlecei
    • Rețete cu vinete
    • Rețete cu mere
    • Rețete cu prune

    Ținem legătura! Abonează-te la newsletter!

    Nou pe blog

    Aici găsiți cele mai noi rețete apărute pe blog sau cele mai noi articole pe teme culinare.

    • storceag de sturion
      Storceag de sturion ca la Sfântu Gheorghe - rețeta pescărească din Delta Dunării
    • gogosari in sos de mustar cu miere
      Gogoșari în sos de muștar cu miere - rețeta pentru iarnă
    • prajitura desteapta cu vanilie
      Prăjitura deșteaptă cu vanilie - rețeta clasică explicată pas cu pas
    • chiftele în tavă la airfryer
      Chiftele la airfryer gătite perfect în 15 minute. Delicioase și suculente!

    4 conserve care să nu lipsească din cămară

    Din cămara oricărei gospodine nu ar trebui să lipsească câteva conserve esențiale care pot fi folosite toată iarna, la multe mâncăruri.

    • Suc de roşii rapid, 100% natural
      Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
    • Ardei iuți în oțet
      Ardei iuți în oțet pentru iarnă - cea mai simplă rețetă
    • Pasta de ardei kapia
      Pastă de ardei kapia pentru iarnă. Bulion de ardei.
    • Gogoşari la oţet pentru iarnă
      Gogoşari la oţet pentru iarnă

    4 REȚETE SIMPLE DE GEM

    Cum să închizi vara într-un borcan: gem delicios, cu puțin zahăr din fructele tale preferate: smochine prune, mere, etc.

    • Gem de smochine
      Gem de smochine cu puțin zahăr și bucăți mari de fructe
    • Gem de struguri
      Gem de struguri
    • Gem de gutui
      Gem de gutui
    • gem de prune
      Gem de prune simplu și bun, 100% natural

    TORTURI PENTRU ZILE SPECIALE

    Dacă doriți un tort delicios și ușor de făcut, iată mai jos câteva idei!

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    La plăcinte, înainte!

    Rețete ușoare de plăcinte dulci sau sărate: cu carne, brânză, mere, dovleac, etc. Ușoare și rapide, indiferent de umplutură, plăcintele sunt o bucurie pentru toată familia!

    • Cea mai usoara placinta cu mere
      Cea mai ușoară plăcintă cu mere. Plăcintă creață.
    • placinta cu branza dulce
      Plăcintă cu brânză dulce și iaurt. Rețeta tradițională.
    • placinta cu carne tocata
      Plăcintă cu carne tocată și foi cumpărate
    • Placinta cu dovleac
      Plăcinta cu dovleac cu foi subțiri - desertul copilăriei

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • prajitura Fanta
      Prăjitura Fanta cu brânză dulce - rețeta pas cu pas, fără secrete
    • prajitura cu branza dulce si aluat fraged
      Prăjitură cu brânză dulce și aluat fraged - rețeta de tartă cu brânză de vaci și stafide
    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • Tiramisu
      Tiramisu - rețeta clasică cu mascarpone și pișcoturi

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.