Timp estimat pentru citit: 9 minute
Căutați o rețetă tradițională de cornulețe semilună cu nucă? Aceste cornulețe fragede cu miez de nucă măcinat modelate în formă de potcoavă, sunt desertul clasic care aduce toată magia Crăciunului pe masă, perfecte pentru momentele festive sau pentru a vă răsfăța în orice zi. În plus, se păstrează bine, ceea ce le face ideale pentru a fi pregătite din timp. Descoperiți cum să le faceți pas cu pas și transformați-le în vedeta platoului de prăjituri!
Cornulețele acestea sunt perfecte pentru perioada sărbătorilor de iarnă, aranjate frumos pe platouri alături de dulciuri specifice, de exemplu fursecurile 321 sau turta dulce decorată.
Dar să fim sinceri, nu trebuie să așteptăm Crăciunul pentru a ne bucura de aceste cornulețe în formă de semilună sau potcoavă! La cât de repede se fac, le putem pregăti oricând, pentru că sunt minunate alături de un ceai sau o cafea într-o zi obișnuită!
Le puteți face fie cu unt, fie cu untură și vor fi fragede de topesc în gură și cu un echilibru perfect între dulceața moderată și aromele subtile de nucă, vanilie și coajă de lămâie. O adevărată bucurie!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru cornulețe semilună cu nucă
- Cum facem cornulețe semilună cu nucă - rețeta video detaliată
- Mod de preparare cornulețe fragede cu nucă - rețeta pas cu pas
- Cum se servesc cornulețele semilună
- Cum se păstrează cornulețele
- Sfaturi pentru cele mai bune cornulețe semilună
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru cornulețe semilună cu nucă
Folosim doar ingrediente simple și la îndemână pentru aceste cornulețe! În fotografia de mai jos puteți verifica dintr-o privire dacă aveți ce vă trebuie chiar acum!
Din cantitățile de mai jos mie mi-au ieșit 3 tăvi de cornulețe (90 bucăți):
- 350 g făină - Pentru această rețetă tradițională de cornulețe, folosiți făină tip 000, care asigură o textură fină și fragedă. Evitați făina integrală pentru a păstra delicatețea acestui desert clasic.
- 100 g miez de nucă măcinat - adaugă textura crocantă și un gust bogat de nucă
- 250 g unt cu 82% grăsime sau 200 g untură - untul va da o aromă minunată, iar untura aduce o textură mai fină. Alegeți ce vi se potrivește mai bine, în funcție de preferințe.
- 50 de grame zahăr pudră - suficient pentru a îndulci subtil aluatul, dar puteți pune și mai mult dacă doriți cornulețe mai dulci.
- 1 ou - pentru legarea ingredientelor.
- 1 gălbenuș -îmbunătățește structura și dă un plus de frăgezime aluatului.
- 2 pliculețe zahăr vanilat - pentru aroma subtilă de vanilie.
- coaja rasă de la o lămâie - pentru prospețime și un contrast plăcut cu nuca. La fel de bine merge și coaja rasă de portocală.
- 1 praf de sare - intensifică aromele, nu o omiteți!
- ~100 g zahăr pudră - pentru pudrarea cornulețelor la final, oferind o notă dulce și aspect atrăgător.
Notă: cornulețele se fac din aluat cu multe grăsimi, pentru că vrem să fie fragede, nu pufoase și de aceea nu folosim praf de copt la această rețetă. Dacă încă ai nelămuriri, pe blog găsești un articol despre praful de copt ca să înțelegi când se folosește și când nu.
Cum facem cornulețe semilună cu nucă - rețeta video detaliată
Dacă preferați varianta video a rețetei, o găsiți mai jos, postată pe canalul meu de YouTube. Nu uitați să vă abonați la canal și la notificări ca să fiți anunțați când apare o rețetă nouă!
Mod de preparare cornulețe fragede cu nucă - rețeta pas cu pas
1. Tăiați untul cubulețe, apoi puneți-l într-un castron împreună cu toate celelalte ingrediente din listă.
2. Pentru a obține cornulețe fragede cu nucă, frământați aluatul doar până devine omogen și bine legat, nu mai mult, pentru a păstra textura fragedă.
3. Pentru a modela cele mai fragede cornulețe semilună, răciți aluatul timp de minimum 30 de minute. Acest pas esențial previne topirea untului în timpul modelării.
4. Împărțiți aluatul în mai multe bucăți mici cam cât un ou de prepeliță, modelați-le în bastonașe subțiri (aproximativ 7 cm lungime fiecare) și îndoiți-le în forma de semilună.
5. Așezați cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți cornulețele semilună la 180°C timp de 10-12 minute, până când marginile capătă o nuanță aurie delicată. Acest pas asigură un desert fraged și delicios..
6. După ce le scoateți din cuptor, pudrați-le generos cu zahăr pudră.
Cum se servesc cornulețele semilună
Aceste cornulețe fragede cu nucă sunt perfecte pentru a fi servite lângă o ceașcă de ceai, de cafea sau lângă o ciocolată caldă, , fiind desertul ideal pentru sărbători sau momentele speciale alături de cei dragi.
Sunt la fel de bune și peste câteva zile, așa că puteți pregăti porții mai mari din timp. Se potrivesc excelent la mesele de sărbători, mai ales pe masa de Crăciun, dar și la petrecerile cu prietenii, așezate pe platouri, alături de alte prăjituri de casă.
Cum se păstrează cornulețele
Aceste cornulețe semilună cu nucă își păstrează frăgezimea timp de 1-2 săptămâni dacă sunt păstrate în cămară, la răcoare, în cutii bine închise. Sunt perfecte pentru a fi pregătite din timp și a savura gustul unui desert de sărbători.
Nu vă recomand să congelați cornulețele, mai ales dacă au fost deja pudrate cu zahăr. Puteți congela, în schimb, aluatul imediat după frământare. Când doriți să coaceți cornulețele, lăsați aluatul să se dezghețe lent, peste noapte, în frigider.
Sfaturi pentru cele mai bune cornulețe semilună
- Untul nu trebuie să fie rece, de la frigider, dar nici foarte moale, ca pentru creme. Cel mai bine e să îl scoateți din frigider cu 30 de minute înainte de a frământa aluatul.
- Pentru că frământăm foarte puțin aluatul, zahărul pudră se încorporează mai bine decât cel tos, care nu apucă să se dizolve.
- Dacă doriți o aromă diferită, puteți înlocui o parte din nuci sau întreaga cantitate cu migdale măcinate.
- Este important să lucrați rapid cu aluatul, pentru ca untul să nu se încălzească prea tare. Altfel, aluatul va deveni lipicios și mai greu de modelat.
- Pentru cele mai fragede cornulețe semilună, evitați frământarea excesivă a aluatului. Păstrați untul rece și lucrați rapid pentru a obține textura perfectă a acestui desert tradițional de sărbători.
- Nu coaceți prea mult cornulețele! Ele trebuie să rămână deschise la culoare, doar ușor aurii pe margini.
- Pentru o aromă în ton cu sărbătorile de iarnă, puteți pune o linguriță de scorțișoară în zahărul cu care pudrați cornulețele.
- Pudrați cornulețele cu nucă când sunt încă ușor călduțe, pentru a se lipi bine zahărul pudră.
Întrebări frecvente
Nu recomand, deoarece margarina nu oferă frăgezimea și gustul bogat adus de unt sau untură.
Răcirea aluatului ajută la menținerea frăgezimii și previne topirea untului în timpul coacerii.
Da, puteți omite nuca și să adăugați un praf de scorțișoară pentru aromă.
Cel mai probabil, au fost coapte prea mult. Scoateți-le din cuptor când sunt doar ușor aurii.
Pot fi mai multe cauze: aluatul nu a fost răcit suficient, ați pus prea puțină făină sau prea mult unt, cuptorul nu a fost încălzit suficient.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cornulețe semilună cu nucă – rețetă tradițională pentru sărbători
Ingrediente
- 350 g făină (tip 000)
- 100 g miez de nucă (măcinat)
- 250 g unt cu 82% grăsime (sau 200 g untură)
- 50 g zahăr pudră
- 1 ou
- 1 gălbenuș
- 16 g zahăr vanilat (2 pliculețe)
- coaja rasă de la 1 lămâie
- 1 praf de sare
în plus
- ~100 g zahăr pudră pentru finisat
Instrucțiuni de preparare
Pregătirea aluatului
- Tăiați untul cubulețe, apoi puneți-l într-un castron împreună cu toate celelalte ingrediente din listă.
- Pentru a obține cornulețe fragede cu nucă, frământați aluatul doar până devine omogen și bine legat, nu mai mult, pentru a păstra textura fragedă.
- Pentru a modela cele mai fragede cornulețe semilună, răciți aluatul timp de minimum 30 de minute. Acest pas esențial previne topirea untului în timpul modelării.
- Împărțiți aluatul în mai multe bucăți mici cam cât un ou de prepeliță, modelați-le în bastonașe subțiri (aproximativ 7 cm lungime fiecare) și îndoiți-le în forma de semilună.
- Așezați cornulețele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Coaceți cornulețele semilună la 180°C timp de 10-12 minute, până când marginile capătă o nuanță aurie delicată. Acest pas asigură un desert fraged și delicios.
- După ce le scoateți din cuptor, pudrați-le generos cu zahăr pudră.
Bine de știut:
- Untul nu trebuie să fie rece, de la frigider, dar nici foarte moale, ca pentru creme. Cel mai bine e să îl scoateți din frigider cu 30 de minute înainte de a frământa aluatul.
- Pentru că frământăm foarte puțin aluatul, zahărul pudră se încorporează mai bine decât cel tos, care nu apucă să se dizolve.
- Dacă doriți o aromă diferită, puteți înlocui o parte din nuci sau întreaga cantitate cu migdale măcinate.
- Este important să lucrați rapid cu aluatul, pentru ca untul să nu se încălzească prea tare. Altfel, aluatul va deveni lipicios și mai greu de modelat.
- Nu frământați excesiv aluatul, altfel cornulețele nu vor mai fi atât de fragede.
- Nu coaceți prea mult cornulețele! Ele trebuie să rămână deschise la culoare, doar ușor aurii pe margini.
- Pentru o aromă în ton cu sărbătorile de iarnă, puteți pune o linguriță de scorțișoară în zahărul cu care pudrați cornulețele.
- Pudrați cornulețele cu nucă când sunt încă ușor călduțe, pentru a se lipi bine zahărul pudră.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu