Timp estimat pentru lectura articolului: 10 minute
Dacă ai crescut în România, cu siguranță îți amintești de prăjitura Cartof, acel desert rapid, fără coacere, făcut din biscuiți măcinați și cacao. În copilăria mea se găsea și în cofetării această prăjitură și arăta ca niște bulgărași tăvăliți prin pudră de cacao.
Îmi place și varianta cu cacao, dar eu am vrut să duc rețeta clasică la un alt nivel, de aceea, după ce am modelat cartofii din biscuiți, o parte din ei i-am trecut printr-un strat generos de ciocolată topită. Nu doar că arată spectaculos, dar și gustul devine mai intens și decadent.
Rețeta de prăjitură Cartof cu ciocolată este foarte ușoară și se face repede. Gustul ei depinde foarte mult de calitatea ingredientelor și a aromelor folosite și vă voi spune mai jos toate secretele mele ca să obțineți și voi cei mai buni "cartofi" cu ciocolată.
Din aproximativ aceleași ingrediente, dar în altă formă de prezentare, puteți face și salam de biscuiți cu nucă, încă o rețetă iubită din copilărie sau celebrele bombe cu vișine (bomboane bețive) care pe vremuri erau nelipsite de la toate revelioanele.
Mergi direct la:
Ingrediente
pentru 25-30 porții din prăjitura Cartof aveți nevoie de:
- 500 g biscuiți – vă recomand să folosiți biscuiți cât mai simpli ca să puteți adăuga zahăr și arome după gustul vostru. Măcinați-i fin sau mai grosier după cum doriți să fie textura prăjiturii.
- 100 - 150 g zahăr – adaptați cantitatea de zahăr după cât de dulci sunt biscuiții folosiți.
- 200 g miez de nucă măcinat - aduce aromă și textură. Pentru o aromă diferită, puteți folosi și fistic sau migdale măcinate.
- 100 g stafide - un adaos delicios, aduc dulceață și textură în prăjituri, mai ales dacă le hidratați înainte în puțin rom
- 150 g unt – se va topi în lapte pentru a da cremozitate și a lega bine compoziția.
- 50 g cacao – alegeți cacao neagră pentru un gust intens de ciocolată.
- 400-600 ml lapte – se încălzește și se combină cu untul pentru a lega toate ingredientele. Adaptați cantitatea în funcție de biscuiții folosiți. De exemplu biscuiții Populari sunt mai uscați și absorb mai mult lapte decât cei digestivi sau Petit Beurre.
- 50 ml de rom – folosiți rom Stroh 40 pentru o aroma clasică, superbă. Dacă aveți copii, se poate înlocui cu 25 ml de esență de rom sau de vanilie.
pentru decor:
Eu am făcut "cartofi" jumătate tăvăliți prin cacao și jumătate îmbrăcați în ciocolată topită. Am folosit ingredientele de mai jos. Dacă alegeți doar una dintre variante, va trebui să dublați cantitățile.
- 50 g pudră de cacao
- 250 g ciocolată neagră – pentru a acoperi prăjitura după modelare. Puteți folosi și ciocolată cu lapte dacă preferați o glazură mai dulce
- 2 linguri de ulei – pentru a subția ciocolata topită și a o face mai ușor de folosit.
Video – Cum să modelați prăjitura Cartof și să o acoperiți cu ciocolată
Vă invit să vizionați și tutorialul video de mai jos unde vă arăt pașii pentru a obține prăjituri perfecte. E foarte important să vedeți exact cum arată compoziția și cum se aplică ciocolata topită pentru un rezultat delicios! Nu uitați să vă abonați la canal: Link către canal.
Mod de preparare
1. Pregătiri: puneți stafidele la hidratat în rom cu 30 de minute înainte. Sfărâmați biscuiții și miezul de nucă folosind un robot de bucătărie.
2. Încălziți laptele: turnați laptele într-un vas și încălziți-l la foc mic. Adăugați zahărul și untul și amestecați până când acesta se topește complet. Lăsați amestecul să se răcorească puțin, să rămână cald, dar nu fierbinte.
3. Amestecați ingredientele: într-un bol mare, combinați biscuiții sfărâmați, stafidele, miezul de nucă măcinat și cacaoa. Turnați treptat amestecul de lapte cu unt peste ingredientele uscate, amestecând continuu. Adăugați romul și amestecați până când obțineți o compoziție omogenă, ușor de modelat.
4. Formați prăjiturile: puteți folosi o lingură de înghețată pentru dozaj, ca să obțineți prăjituri egale. Cu mâinile ușor umezite, modelați compoziția în formă de cartofi, adică biluțe rotunde sau ovale, cam cât un ou. Așezați-le pe un grătar.
5. Topiți ciocolata: rupeți ciocolata în bucăți mici și topiți-o pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când. Adăugați uleiul pentru un luciu frumos și o textură mai fluidă.
6. Acoperiți prăjiturile cu cacao sau ciocolată: tăvăliți fiecare prăjitură prin pudră de cacao sau scufundați fiecare "cartof" în ciocolata topită. Apoi așezați-i pe un grătar sau pe hârtie de copt și lăsați-i la rece până când ciocolata se întărește complet.
Ce puteți înlocui în rețetă?
- Dacă nu aveți biscuiți simpli, biscuiții Petit Beurre sau biscuiții digestivi sunt o opțiune bună, dar sunt de obicei îndulciți și cu aromă de scorțișoară, așa că vor schimba ușor gustul.
- Puteți folosi la prăjitura Cartof cu ciocolată orice resturi de la alte prăjituri. De exemplu eu adun la congelator marginile care îmi rămân de la foile tortului Medovik sau după ce curăț cojile pentru fursecuri nuci umplute, capete de blat de tort, dacă rămân sau margini de la prăjiturile cu foi. Le păstrez într-o pungă și când adun mai multe, fac cu ele salam de biscuiți sau această minunată prăjitură Cartof cu ciocolată.
- Puteți îmbrăca "cartofii" și în miez de nucă sau chiar în ciocolată albă, dacă doriți un strat mai dulce și mai cremos.
- Dacă doriți o prezentare deosebită, presărați fulgi de ciocolată sau nuci tocate pe deasupra, înainte ca ciocolata să se întărească.
- Pentru varianta de post a prăjiturii Cartof, puteți înlocui untul cu o variantă vegetală sau cu unt de cocos, iar laptele cu apă sau cu un lapte vegetal făcut în casă.
Cum se păstrează?
Prăjiturile Cartof se păstrează foarte bine în frigider, într-un recipient etanș, pentru 3-4 zile. Dacă vreți să le congelați, asigurați-vă că le înveliți individual în folie alimentară. Scoateți-le cu 30 de minute înainte de servire pentru a ajunge la temperatura optimă.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Nu folosiți lapte crud (nefiert) la această prăjitură mai ales dacă faceți mai multe porții și vreți să le păstrați 2-3 zile. Laptele este foarte perisabil și riscați să se strice prăjiturile.
- Lăsați laptele și untul să dea 2-3 clocote, apoi așteptați ca amestecul să se răcorească puțin. Trebuie doar să fie călduț, dar nu fierbinte, pentru a nu risca să înmoaie prea mult compoziția de biscuiți.
- Amestecați rapid după ce adăugați laptele și untul, astfel încât toată compoziția să se omogenizeze bine.
- Dacă amestecul vi se pare prea uscat, mai adăugați puțin lapte (fiert, nu crud!).
- Dacă dimpotrivă, ați pus prea mult lichid și compoziția pare prea moale, puneți castronul la frigider pentru 15-20 de minute ca să se întărească puțin untul sau mai adăugați biscuiți sau miez de nucă măcinat.
- Gustați amestecul cu o linguriță și dacă îl doriți mai dulce, mai adăugați zahăr pudră.
- Lucrați cu ciocolata cât mai caldă. Pe măsură ce se răcește se va întări și va îmbrăca mai greu prăjiturile.
Întrebări frecvente
Da, dar untul va da prăjiturii un gust mult mai plăcut și o textură mai fină.
Adăugați biscuiți sfărâmați sau miez de nucă măcinat până obțineți o consistență care poate fi modelată.
Treceți prăjiturile de două ori prin ciocolata topită, lăsându-le să se răcească între straturi.
Da, se poate și așa, dar zona de la baza prăjiturii va rămâne neacoperită.
Alte rețete cu ciocolată pe care să le încerci
Dacă ți-a plăcut această rețetă de Prăjitură Cartof cu ciocolată, îți recomand să încerci și alte deserturi asemănătoare de pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitura "Cartof" – desertul copilăriei cu biscuiți și ciocolată
Echipamente necesare
Ingrediente
- 500 g biscuiți
- 100 - 150 g zahăr (adaptați după gust)
- 200 g miez de nucă măcinat
- 100 g stafide
- 150 g unt
- 50 g cacao
- 400-600 ml lapte (în funcție de biscuiții folosiți)
- 50 ml de rom Stroh 40 (sau esență de rom)
pentru decor
- 50 g pudră de cacao
- 250 g ciocolată neagră
- 2 linguri de ulei
Notă: Eu am făcut "cartofi" jumătate tăvăliți prin cacao și jumătate îmbrăcați în ciocolată topită. Dacă alegeți doar una dintre variante, va trebui să dublați cantitățile.
Instrucțiuni de preparare
- Pregătiri: puneți stafidele la hidratat în rom cu 30 de minute înainte. Sfărâmați biscuiții și miezul de nucă folosind un robot de bucătărie.
- Încălziți laptele: turnați laptele într-un vas și încălziți-l la foc mic. Adăugați zahărul și untul și amestecați până când acesta se topește complet. Lăsați amestecul să se răcorească puțin, să rămână cald, dar nu fierbinte.
- Amestecați ingredientele: într-un bol mare, combinați biscuiții sfărâmați, stafidele, miezul de nucă măcinat și cacaoa. Turnați treptat amestecul de lapte cu unt peste ingredientele uscate, amestecând continuu. Adăugați romul și amestecați până când obțineți o compoziție omogenă, ușor de modelat.
- Formați prăjiturile: puteți folosi o lingură de înghețată pentru dozaj, ca să obțineți prăjituri egale. Cu mâinile ușor umezite, modelați compoziția în formă de cartofi, adică biluțe rotunde sau ovale, cam cât un ou. Așezați-le pe un grătar.
- Topiți ciocolata: rupeți ciocolata în bucăți mici și topiți-o pe baie de aburi sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când. Adăugați uleiul pentru un luciu frumos și o textură mai fluidă.
- Acoperiți prăjiturile cu cacao sau ciocolată: tăvăliți fiecare prăjitură prin pudră de cacao sau scufundați fiecare "cartof" în ciocolata topită. Apoi așezați-i pe un grătar sau pe hârtie de copt și lăsați-i la rece până când ciocolata se întărește complet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Carmen m a zis
Ce bunatate trebuie sa fie prajiturica asta!! Daca mai umblu mult pe blog ma ingras numai din poze
Iuliana a zis
Mai umbla, mai umbla :))
Iuliana a zis
Mai umbla, mai umbla :))
Claudia a zis
Prajiturelele astea sunt si pe lista mea de ”to do” pentru meniul de sarbatori. Sau dupa sarbatori ca sa folosesc resturile de la prajituri 😉
Am reteta veche de la matusa mea si vreau sa o testez. Sa vedem ce iese :))
Iuliana a zis
Abia astept sa vad si varianta matusii tale. Si eventual sa o gust 🙂
Mihaela Pojogu a zis
Eu chiar am crezut ca au ciocolata in compozitie, seamana ca niste trufe. Le retin!
Iuliana a zis
Au ciocolata crocanta pe exterior 🙂
Sonia B a zis
Din cate imi aduc aminte, in copilaria mea cartofii erau dati mai mult prin cacao, decat prin ciocolata 😀 dar ii asezonam cu niste frisca, pe care o luam tot de la cofetarie! Ce amintiri dulci!
Iuliana a zis
Da, asa mi-i amintesc si eu, dati prin cacao si asa semanau mai mult cu cartofii. Dar n-am putut sa ma abtin, prin ciocolata sunt mai buni 🙂
Roxana a zis
Pare foarte buna si reteta usoara. Cam cate bucati ti-au iesit?
Iuliana a zis
18 bucati mi-au iesit mie. Depinde cat de mari ii faci.
irina a zis
Si eu stiu prajitura asta din copilarie. A ta arata fabulos, felicitari pentru poze si multumesc de reteta, o fac si eu.
Iuliana a zis
Multumesc si eu pentru feed back, Irina!