Rețeta clasică de salam de biscuiți cu nucă, desertul copilăriei, atât de ușor de făcut, iubit de copiii de toate vârstele.
Cine nu își amintește din copilărie de salamul de biscuiți al mamei? În copilăria mea cred că nu exista sărbătoare sau aniversare fără salam de biscuiți și parcă niciuna dintre prăjiturile pregătite de mama nu îmi plăcea mai mult.
Alte deserturi ale copilăriei care stau la loc de cinste alături de salamul de biscuiți este ciocolata de casă cu lapte praf, prăjitura Figaro sau semiluna cu nucă. Ce bunătăți se făceau odată! 🙂
Mergi direct la:
Despre calitatea ingredientelor
Salamul de biscuiți este o rețetă ușoară, cu ingrediente puține și care se pot adapta cu ușurință la ceea ce avem la îndemână și fără prea mari secrete.
Ca la orice rețetă simplă marele secret stă în calitatea ingredientelor folosite. Salamul de biscuiți iese bun oricum, orice i-ai pune, dar dacă vrei să îl duci, totuși, de la nivelul de prăjitură ieftină la cel de prăjitură extraordinară, trebuie puțină atenție la ceea ce pui în el.
Știu că se recomandă folosirea biscuiților simpli, "Populari" la salamul de biscuiți. Dar aceia nu au niciun gust, nicio aromă, sunt un fel de carton făcut din apă și făină. De ce să nu folosim niște biscuiți buni, fragezi, cu gust de unt?
Dacă citești eticheta produsului, îți vei da seama ce trebuie să cumperi. De obicei prețul reflectă calitatea. Și gustul.
Ca o concluzie: folosiți la salam acei biscuiți pe care vă place să îi mâncați goi!
Cacaoa nu e doar o pudră pe care o folosim ca să coloreze salamul, ci este un ingredient principal, care vine cu aroma sa specifică, iar diferența de aromă (și de nutrienți) între cea mai ieftină cacao la plic de pe raft și o cacao de calitate e ca de la cer la pământ.
La fel stau lucrurile și în privința aromelor. Una e să torni în sirop o esență chimică, alta e să folosești un extract natural sau un rom adevărat.
Dacă rumenești puțin nucile înainte să le folosești, vor avea o aromă mult mai intensă decât nucile crude. La fel și stafidele, dacă le umfli mai întâi cu puțin rom.
Da, salamul de biscuiți e o prăjitură foarte simplă, dar haideți să nu o banalizăm folosind cele mai proaste ingrediente pe sistemul "dacă e dulce, e bun". Vă asigur că salamul de biscuiți poate fi nu doar bun, ci extraordinar!
Ce punem în salamul de biscuiți ca să fie extraordinar?
Desigur, nu trebuie să puneți toate ingredientele pe care le scriu mai jos, alegeți dintre ele ce vă place mai mult sau ceea ce aveți deja în casă:
- biscuiți buni, cu unt, nu populari
- cacao de calitate
- unt, nu margarină! Dacă țineți post, puteți folosi unt de cocos
- zahăr muscovado în locul zahărului alb, pentru că are gust de caramel
- nucă rumenită, nu crudă
- stafide îmbătate în rom bun, nu în esență de rom
- vișine din vișinată sau vișine confiate
- bucățele de rahat frumos colorat
- coajă rasă de lămâie sau portocală
- fistic, migdale sau alune de pădure prăjite
- coajă de portocală confiată
- arome naturale: rom, extract de vanilie, extract pur de portocală
Cum facem siropul pentru salamul de biscuiți?
Laptele din sirop este cel mai perisabil ingredient din toată rețeta. Dacă știți că veți putea păstra salamul la frigider și că se va mânca în 2-3 zile, atunci puteți să faceți siropul cu lapte.
Dacă, indiferent de motiv, bănuiți că salamul nu se va termina de mâncat în 3 zile, atunci e de preferat să faceți siropul cu apă. Vă asigur că gustul nu va fi deloc afectat.
Eu de data aceasta am folosit apă pentru sirop deoarece urma să pun salamul în pachet și să îl trimit fiului meu. Deci salamul urma să călătorească câteva zile bune și nu am vrut să risc.
Rețete asemănătoare
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Salam de biscuiți cu nucă
Rețeta Video
Ingrediente
- 450 g biscuiți Petit Beurre
- 60 g cacao
- 100 g miez de nucă
- 70 g stafide
- 15 ml rom pentru hidratat stafidele
- 50 g vișine din vișinată sau confiate
siropul
- 200 ml lapte sau apă
- 180 g zahăr
- 100 g unt rece sau unt de cocos pentru post
- 1 linguriță coajă rasă de portocală
- 45 ml rom
decor
- 30 g nucă de cocos
- 50 g miez de nucă măcinat
Instrucțiuni de preparare
siropul
- Într-o crăticioară puneți la fiert: laptele (sau apa), zahărul și untul rece, tăiat cuburi (sau untul de cocos).
- Fierbeți siropul până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat.
- Lăsați siropul să se răcească puțin. Amestecați din când în când ca să nu facă pojghiță.
- După ce s-a răcorit puțin, adăugați romul și coaja rasă de portocală.
pregătire ingrediente uscate
- Puneți stafidele la înmuiat în puțină apă călduță cu o lingură de rom.
- Rumeniți nucile pentru 1-2 minute într-o tigaie, lăsați-le să se răcească și apoi le tocați grosier cu un cuțit.
- Dacă folosiți vișine din vișinată, trebuie să le scoateți sâmburii.
- Rupeți biscuiții cu mâna în bucăți potrivite (3-4 cm), Dacă folosiți biscuiți Petit Beurre, nu e nevoie se îi zdrobiți sau să îi măcinați. Sunt foarte fragezi și se vor înmuia exact cât trebuie în contact cu siropul. Dacă folosiți biscuiți simpli (Populari) jumătate de cantitate îi rupeți bucăți mari, iar cealaltă jumătate îi măcinați la chopper sau robot.
- Într-un castron încăpător puneți alternativ straturi de biscuiți, cacao, nuci, vișine și stafide scurse de apă.
salam de biscuiți
- Turnați siropul peste ingredientele uscate din castron.
- Amestecați până când toți biscuiții s-au umezit și nu mai există deloc lichid neîncorporat în castron.
- Puneți pe blatul de lucru 2 straturi de folie alimentară. Răsturnați peste folie jumătate din compoziție și rulați formând un "salam".
- Procedați la fel și cu restul de compoziție.
- Lăsați salamurile de biscuiți la frigider cel puțin 4 ore sau de pe o zi pe alta.
- Pentru un aspect mai frumos, înainte de servire tăvăliți salamurile prin nucă măcinată și nucă de cocos.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Mihaela Newton
Un excelent desert de Crăciun, cu aspect și arome festive, plus că este fără coacere atunci când cuptorul este atât de solicitat. Sunt de acord că nu trebuie făcut rabat la calitatea ingredientelor. Marea Britanie abundă de ingrediente excelente care abia așteaptă se plieze pe rețetele românești. Cacao proastă nu găsești nici dacă o cauți, iar biscuiții digestivi sau cei cu ghimbir se găsesc oriunde și sunt ideali. Cantitățile de lichid din rețetă s-au portivit perfect.
Vă mulțumesc!
Iuliana Sbîrnea
Îmi pare tare bine că a ieșit bun salamul de biscuiți E o alegere excelentă pentru sărbatori.
Ceea ce spuneți despre ingredente aproape că mă doare. Am copiii în Olanda și de câte ori mă duc la ei constat același lucru: că produsele de pe rafturi, prăjiturile din cafenele, mâncarea la restaurant, etc, totul e de foarte bună calitate. La noi din păcate este exact invers și a devenit complicat la cumpărături să citești zeci de etichete ca să găsești un produs bun într-o mare de porcării...
Sărbători fericite vă doresc și numai bine!
aria
Chiar ca e reteta copilariei ...
Cred ca se recomanda biscuitii populari pentru ca, de obicei, salamul de biscuiti era un desert de post.
De fapt, ca sa nu generalizez, mai corect e sa spun ca in familia mea salamul de biscuiti e un desert de post. Bunica mea intotdeauna facea salamul de biscuiti doar in post si era o delicatesa asteptata pentru ca ea nu ne lasa sa mancam multe felii, ca sa nu mancam mult dulce. Noi, cei de azi, ne cumparam cate o bucata de la cofetaria Mitropoliei tot numai in post.
Sa stii ca mie imi plac biscuitii populari pentru ca au un gust simplu si nu sunt dulci aproape deloc, spre deosebire de majoritatea dulciurilor din comert care astazi sunt toate mult prea dulci.
Am facut salam de biscuiti numai o data, dupa o reteta de pe internet. Dar data viitoare o sa stiu ca gasesc si aici o reteta ce pare a fi ... delicioasa!
Iuliana
La noi în familie bunica nu îl făcea deloc, nu știu de ce. Mama îl făcea ca desert, pur și simplu dar cu lapte și unt, deci nu era de post.
Sper să încerci cândva rețeta mea și să îmi spui dacă ți-a plăcut.
Mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!