• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Bucate Aromate
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
  • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • search icon
    Homepage link
    • Rețete
    • Articole
    • YouTube
    • Despre
    • Contact
    • Newsletter
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • YouTube
  • ×
    Acasă » Recipes » Deserturi de casa

    Salam de biscuiți cu nucă - rețeta copilăriei

    Publicat la 26 noiembrie 2020 de Iuliana Sbîrnea - 2 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

    Mergi la rețetă Vezi rețeta video

    Rețeta clasică de salam de biscuiți cu nucă, desertul copilăriei, atât de ușor de făcut, iubit de copiii de toate vârstele.

    Cine nu își amintește din copilărie de salamul de biscuiți al mamei? În copilăria mea cred că nu exista sărbătoare sau aniversare fără salam de biscuiți și parcă niciuna dintre prăjiturile pregătite de mama nu îmi plăcea mai mult.

    Salam de biscuiti cu nuca

    Alte deserturi ale copilăriei care stau la loc de cinste alături de salamul de biscuiți este ciocolata de casă cu lapte praf, prăjitura Figaro sau semiluna cu nucă. Ce bunătăți se făceau odată! 🙂

    Mergi direct la:
    • Despre calitatea ingredientelor
    • Ce punem în salamul de biscuiți ca să fie extraordinar?
    • Cum facem siropul pentru salamul de biscuiți?
    • Rețete asemănătoare
    • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Despre calitatea ingredientelor

    Salamul de biscuiți este o rețetă ușoară, cu ingrediente puține și care se pot adapta cu ușurință la ceea ce avem la îndemână și fără prea mari secrete.

    Ca la orice rețetă simplă marele secret stă în calitatea ingredientelor folosite. Salamul de biscuiți iese bun oricum, orice i-ai pune, dar dacă vrei să îl duci, totuși, de la nivelul de prăjitură ieftină la cel de prăjitură extraordinară, trebuie puțină atenție la ceea ce pui în el.

    Știu că se recomandă folosirea biscuiților simpli, "Populari" la salamul de biscuiți. Dar aceia nu au niciun gust, nicio aromă, sunt un fel de carton făcut din apă și făină. De ce să nu folosim niște biscuiți buni, fragezi, cu gust de unt?

    Dacă citești eticheta produsului, îți vei da seama ce trebuie să cumperi. De obicei prețul reflectă calitatea. Și gustul.

    Ca o concluzie: folosiți la salam acei biscuiți pe care vă place să îi mâncați goi!

    Salam de biscuiti cu nuca

    Cacaoa nu e doar o pudră pe care o folosim ca să coloreze salamul, ci este un ingredient principal, care vine cu aroma sa specifică, iar diferența de aromă (și de nutrienți) între cea mai ieftină cacao la plic de pe raft și o cacao de calitate e ca de la cer la pământ.

    La fel stau lucrurile și în privința aromelor. Una e să torni în sirop o esență chimică, alta e să folosești un extract natural sau un rom adevărat.

    Dacă rumenești puțin nucile înainte să le folosești, vor avea o aromă mult mai intensă decât nucile crude. La fel și stafidele, dacă le umfli mai întâi cu puțin rom.

    Salam de biscuiti cu nuca

    Da, salamul de biscuiți e o prăjitură foarte simplă, dar haideți să nu o banalizăm folosind cele mai proaste ingrediente pe sistemul "dacă e dulce, e bun". Vă asigur că salamul de biscuiți poate fi nu doar bun, ci extraordinar!

    Ce punem în salamul de biscuiți ca să fie extraordinar?

    Desigur, nu trebuie să puneți toate ingredientele pe care le scriu mai jos, alegeți dintre ele ce vă place mai mult sau ceea ce aveți deja în casă:

    • biscuiți buni, cu unt, nu populari
    • cacao de calitate
    • unt, nu margarină! Dacă țineți post, puteți folosi unt de cocos
    • zahăr muscovado în locul zahărului alb, pentru că are gust de caramel
    • nucă rumenită, nu crudă
    • stafide îmbătate în rom bun, nu în esență de rom
    • vișine din vișinată sau vișine confiate
    • bucățele de rahat frumos colorat
    • coajă rasă de lămâie sau portocală
    • fistic, migdale sau alune de pădure prăjite
    • coajă de portocală confiată
    • arome naturale: rom, extract de vanilie, extract pur de portocală

    Cum facem siropul pentru salamul de biscuiți?

    Laptele din sirop este cel mai perisabil ingredient din toată rețeta. Dacă știți că veți putea păstra salamul la frigider și că se va mânca în 2-3 zile, atunci puteți să faceți siropul cu lapte.

    Dacă, indiferent de motiv, bănuiți că salamul nu se va termina de mâncat în 3 zile, atunci e de preferat să faceți siropul cu apă. Vă asigur că gustul nu va fi deloc afectat.

    Eu de data aceasta am folosit apă pentru sirop deoarece urma să pun salamul în pachet și să îl trimit fiului meu. Deci salamul urma să călătorească câteva zile bune și nu am vrut să risc.

    Rețete asemănătoare

    • Nuci umplute
      Nuci umplute ca în copilărie. Cu ciocolată sau magiun.
    • Biluţe din biscuiţi cu vişine
      Biluţe din biscuiţi cu vişine (reţetă fără gluten)
    • Tort de biscuiti cu ciocolata
      Tort de biscuiți cu cremă de ciocolată
    • prăjitura chinezoaica
      Prăjitura chinezoiaca cu glazură de gălbenuș

    Rețeta completă, cantități și mod de preparare

    Salam de biscuiti cu nuca

    Salam de biscuiți cu nucă

    Rețeta clasică de salam de biscuiți cu nucă, desertul copilăriei, atât de ușor de făcut, iubit de copiii de toate vârstele.
    5 from 7 votes
    Tipărește Salvează pe Pinterest
    Pregătire: 20 minutes minutes
    Timp total: 20 minutes minutes
    Număr de porții: 2 batoane
    Autor: Iuliana Sbîrnea

    Ingrediente
     

    • 450 g biscuiți Petit Beurre
    • 60 g cacao
    • 100 g miez de nucă
    • 70 g stafide
    • 15 ml rom pentru hidratat stafidele
    • 50 g vișine din vișinată sau confiate

    siropul

    • 200 ml lapte sau apă
    • 180 g zahăr
    • 100 g unt rece sau unt de cocos pentru post
    • 1 linguriță coajă rasă de portocală
    • 45 ml rom

    decor

    • 30 g nucă de cocos
    • 50 g miez de nucă măcinat

    Instrucțiuni de preparare
     

    siropul

    • Într-o crăticioară puneți la fiert: laptele (sau apa), zahărul și untul rece, tăiat cuburi (sau untul de cocos).
    • Fierbeți siropul până când untul se topește iar zahărul este complet dizolvat.
    • Lăsați siropul să se răcească puțin. Amestecați din când în când ca să nu facă pojghiță.
    • După ce s-a răcorit puțin, adăugați romul și coaja rasă de portocală.

    pregătire ingrediente uscate

    • Puneți stafidele la înmuiat în puțină apă călduță cu o lingură de rom.
    • Rumeniți nucile pentru 1-2 minute într-o tigaie, lăsați-le să se răcească și apoi le tocați grosier cu un cuțit.
    • Dacă folosiți vișine din vișinată, trebuie să le scoateți sâmburii.
    • Rupeți biscuiții cu mâna în bucăți potrivite (3-4 cm), Dacă folosiți biscuiți Petit Beurre, nu e nevoie se îi zdrobiți sau să îi măcinați. Sunt foarte fragezi și se vor înmuia exact cât trebuie în contact cu siropul. Dacă folosiți biscuiți simpli (Populari) jumătate de cantitate îi rupeți bucăți mari, iar cealaltă jumătate îi măcinați la chopper sau robot.
    • Într-un castron încăpător puneți alternativ straturi de biscuiți, cacao, nuci, vișine și stafide scurse de apă.

    salam de biscuiți

    • Turnați siropul peste ingredientele uscate din castron.
    • Amestecați până când toți biscuiții s-au umezit și nu mai există deloc lichid neîncorporat în castron.
    • Puneți pe blatul de lucru 2 straturi de folie alimentară. Răsturnați peste folie jumătate din compoziție și rulați formând un "salam".
    • Procedați la fel și cu restul de compoziție.
    • Lăsați salamurile de biscuiți la frigider cel puțin 4 ore sau de pe o zi pe alta.
    • Pentru un aspect mai frumos, înainte de servire tăvăliți salamurile prin nucă măcinată și nucă de cocos.

    Rețeta Video

    Valori nutriționale
    Salam de biscuiți cu nucă
    Valori per porție
    Calorii
    2446
    % doza zilnică recomandată*
    Grăsimi
     
    122
    g
    188
    %
    Colesterol
     
    118
    mg
    39
    %
    Carbohidrați
     
    331
    g
    110
    %
    Fibre
     
    29
    g
    121
    %
    Zahăr
     
    168
    g
    187
    %
    Proteine
     
    39
    g
    78
    %
    * Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

    Note:

    1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

    2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

    Ai încercat această rețetă? Spune-mi în comentarii cum a ieșit!
    desertul copilariei

    Din aceeași categorie

    • clatite austriece Kaiserschmarren
      Clătite austriece cu stafide - rețeta de Kaiserschmarren la cuptor
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • farfurie alba cu fidea cu lapte
      Fidea cu lapte - rețeta simplă ca în copilărie
    • Rulouri cu scortisoara la airfryer
      Rulouri cu scorțișoară la airfryer. Rețeta cu foietaj, gata în 10 minute!

    Reader Interactions

    Comentarii

    1. aria

      noiembrie 26, 2020 at 10:31 am

      Chiar ca e reteta copilariei ...
      Cred ca se recomanda biscuitii populari pentru ca, de obicei, salamul de biscuiti era un desert de post.
      De fapt, ca sa nu generalizez, mai corect e sa spun ca in familia mea salamul de biscuiti e un desert de post. Bunica mea intotdeauna facea salamul de biscuiti doar in post si era o delicatesa asteptata pentru ca ea nu ne lasa sa mancam multe felii, ca sa nu mancam mult dulce. Noi, cei de azi, ne cumparam cate o bucata de la cofetaria Mitropoliei tot numai in post.
      Sa stii ca mie imi plac biscuitii populari pentru ca au un gust simplu si nu sunt dulci aproape deloc, spre deosebire de majoritatea dulciurilor din comert care astazi sunt toate mult prea dulci.
      Am facut salam de biscuiti numai o data, dupa o reteta de pe internet. Dar data viitoare o sa stiu ca gasesc si aici o reteta ce pare a fi ... delicioasa!

      Răspunde
      • Iuliana

        noiembrie 26, 2020 at 2:21 pm

        La noi în familie bunica nu îl făcea deloc, nu știu de ce. Mama îl făcea ca desert, pur și simplu dar cu lapte și unt, deci nu era de post.
        Sper să încerci cândva rețeta mea și să îmi spui dacă ți-a plăcut.
        Mulțumesc pentru comentariu. Numai bine!

        Răspunde

    Lasă un comentariu Anulează răspunsul

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Recipe Rating




    Bara principală

    Iuliana Sbirnea
    Despre Iuliana
    Acasă, ne place să împărțim mâncarea bună cu familia. La fel e și cu rețetele: cele bune trebuie împărtășite spre bucuria celor din jur.
    Citește despre mine, aici →

    Nou pe blog

    Fiți mereu la curent cu noutățile! Aici găsiți rețetele recent publicate pe blog sau articole noi pe teme culinare.

    • reteta ton la airfryer
      File de ton la airfryer cu ghimbir și sos de soia
    • Prajitura de post cu dovleac asezata pe platou
      Prăjitură de post cu dovleac - rețeta ușoară cu aluat turnat
    • pasta de ardei copti cu nuci reteta muhammara
      Pastă de ardei copți cu nuci (muhammara) - rețeta de post pentru micul dejun
    • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
      Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post

    4 REȚETE DELICIOASE CU MERE

    Descoperiți cum să transformați merele în adevărate delicii culinare cu ajutorul celor mai apreciate rețete cu mere de pe blog.

    • Tort de mere caramelizate
      Tort de mere caramelizate și blat de pandișpan
    • Reteta prajitura cu mere si crema de vanilie
      Prăjitura cu mere și cremă de vanilie - rețetă simplă și delicioasă
    • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
      Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
    • Prajitura simpla cu mere si lapte batut
      Prăjitură simplă cu mere și lapte bătut

    4 Rețete de aperitive uscate

    Cele mai bune rețete de aperitive uscate pentru orice ocazie! Rețete de pogăcele, covrigei și sărățele, perfecte pentru a fi servite alături de o bere sau de un pahar de vin alături de prieteni!

    • saratele cu parmezan asezate in tava
      Sărățele cu untură și iaurt - rețeta simplă și ieftină
    • Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
      Pogăcele cu caşcaval delicioase şi uşor de făcut
    • Sărăţele rapide cu telemea şi smântână
      Sărățele rapide cu telemea şi smântână
    • Covrigei de casă cu telemea și semințe
      Covrigei de casă cu telemea - cea mai rapidă rețetă

    TORTURI FESTIVE

    Bucate Aromate este locul unde găsești cele mai bune rețete de torturi pentru orice ocazie specială. Aici vei găsi rețete delicioase și ușor de făcut pentru torturi de Crăciun, torturi pentru aniversări sau orice eveniment festiv. Încearcă-le și impresionează-ți invitații cu deserturi delicioase!

    • Tort Medovik
      Tort Medovik - rețeta de tort rusesc cu miere și smântână
    • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
      Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
    • Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală_felie
      Tort Diplomat cu fructe și frișcă naturală
    • Tort Tiramisu rețeta clasică
      Tort Tiramisu - rețeta clasică, cu ouă fierte la abur
    MAI MULTE REȚETE DE TORT

    REȚETE TRADIȚIONALE DE CRĂCIUN

    Cele mai bune rețete tradiționale de Crăciun, care îți vor încânta papilele gustative în această perioadă magică a anului. Descoperă aromele autentice ale preparatelor specifice sărbătorilor și bucură-te de savoarea tradițională a Crăciunului!

    • Turte de Craciun
      Turte de Crăciun (Scutecele Domnului)
    • Napolitane cu crema carmel in foi Lica
      Napolitane cu cremă caramel în foi Lica
    • Carnati de porc reteta traditionala
      Cârnați de porc, rețeta tradițională explicată pas cu pas
    • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
      Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    MAI MULTE REȚETE PENTRU CRĂCIUN

    Inspirație culinară pentru fiecare zi

    Rețete dietetice
    retete 30 minute
    Rețete rapide

    ARTICOLE UTILE

    • tipuri de gelatina foi si granule
      Gelatină foi sau granule? Cum se folosește gelatina.
    • praf de copt
      Praf de copt - când, cât și cum se folosește
    • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
      Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
    • coperta regim fara sare pe o tabla neagra
      Regim fără sare - ce mâncăm, ce cumpărăm? Rețete fără sare.
    VEZI MAI MULTE ARTICOLE

    ACTUALIZATE RECENT

    Rețete mai vechi de pe blog pe care le-am revizuit de curând, au primit fotografii noi și frumoase sau chiar variantă video.

    • chec aperitiv cu iaurt
      Chec aperitiv cu iaurt - rețeta simplă și gustoasă
    • Ciorba de burta
      Ciorbă de burtă ca la restaurant - rețeta simplă
    • Rulada aperitiv în 2 variante - cu branza si pate de ficat
      Ruladă aperitiv - rețeta pas cu pas de ruladă sărată din aluat opărit
    • reteta cornulete cu untura si smantana dospite cu drojdie
      Cornulețe cu untură și smântână dospite cu drojdie

    Footer

    ↑ SUS ↑
    • Politica cookies
    • Politica de confidențialitate

    • Contact
    • Blog
    • FAQ

    Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).


    Copyright © 2023 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.