Citește rețeta în 9 minute
Cine își mai aduce aminte de fursecurile nuci umplute ca în copilărie, servite cu mândrie la mesele festive?
Aceste fursecuri fragede de casă, cu coji crocante și umplutură generoasă, ne transportă instantaneu în timp. Fie că le alegeți cu cremă de ciocolată neagră, ciocolată albă sau cu magiun dulce-acrișor, rețeta de mai jos vă ajută să recreați gustul autentic de odinioară.
Nucile umplute nu sunt doar un desert, ci o adevărată poveste culinară. Unii dintre noi știm aceste fursecuri din copilărie, când mamele noastre coceau cojile în acele forme de fontă pe care le întorceau, când pe-o parte, când pe alta, direct pe ochiul de la aragaz.
Astăzi, lucrurile s-au simplificat enorm datorită aparatelor electrice, care scurtează timpul de lucru și elimină riscul de a arde câteva coji pe parcurs. Rămân în continuare prăjiturele migăloase, dar să recunoaștem: nouă ne este infinit mai ușor decât le-a fost mamelor noastre. Așa că să dăm drumul la treabă și să pregătim o porție de amintiri delicioase!
Iar dacă vă e dor și de alte dulciuri ale copilăriei, încercați și rețeta mea de cornulețe semilună cu nuci sau pe cea de ișlere cu magiun trase în ciocolată.
Mergi direct la:
Ingrediente pentru fursecuri nuci umplute
Ingrediente pentru coji fragede de nuci - pentru aproximativ 90 bucăți (45 de nuci umplute)
- 150 g unt - pentru această rețetă de nuci umplute fragede, folosiți unt cu 82% grăsime. Este ingredientul esențial pentru un aluat delicat și ușor de modelat.
- 1 ou – leagă aluatul.
- 1 gălbenuș de ou – adaugă un plus de finețe.
- 100 g zahăr pudră – îndulcește și se încorporează ușor.
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon – pentru aromă inconfundabilă.
- Un praf de sare – intensifică aromele.
- 350 g făină – baza aluatului.
- Un vârf de linguriță praf de copt – ajută cojile să rămână ușor aerate.
Ingrediente pentru umplutură - 3 variante
Pentru aceste nuci umplute de casă, puteți alege dintre trei umpluturi clasice: crema de ciocolată neagră pentru un gust intens, crema de ciocolată albă pentru delicatețe sau magiunul de prune pentru o notă dulce-acrișoară tradițională.
Pentru crema de ciocolată neagră:
- 100 ml smântână pentru frișcă – baza cremoasă.
- 100 g ciocolată amăruie – pentru gust intens.
- Rom (opțional) – pentru un strop de savoare.
Pentru crema de ciocolată albă:
- 100 ml smântână pentru frișcă – la fel ca mai sus.
- 100 g ciocolată albă – pentru cei care preferă dulciurile mai fine.
- Vanilie (opțional) – aroma care completează ciocolata albă.
Pentru umplutura de magiun:
- ½ borcan magiun de prune – textura densă și gustul acrișor echilibrează dulceața.
- Nucă măcinată – pentru un plus de crocant.
- Rom (opțional) – dacă vreți să fie cu adevărat speciale.
Alte umpluturi delicioase pentru nuci umplute
Alte variante ușoare și delicioase pentru umplutura fursecurilor nuci cu unt sunt crema de vanilie, crema de nuci opărite sau crema de frișcă cu mascarpone.
Mod de preparare – Rețeta Video de Nuci Umplute
Vedeți rețeta video pe YouTube pentru toate detaliile despre cum să pregătiți cojile perfecte și să obțineți o cremă fină, dar și pentru alte sfaturi practice. Abonați-vă la canal pentru mai multe rețete clasice sau reinterpretate.
Mod de preparare nuci umplute
Eu fac nucile la aparatul electric de la Adler (acest model) A fost destul de ieftin, e foarte ușor de folosit și mai ales foarte eficient. În 2-3 minute pot coace 24 de coji, deci am material pentru 12 nuci.
Pregătirea aluatului:
- Mixați untul moale cu zahărul pudră, zahărul Bourbon și un praf de sare până obțineți o compoziție cremoasă.
- Adăugați oul întreg, mixați bine, apoi încorporați gălbenușul.
- Încorporați făina cernută treptat împreună cu praful de copt, folosind o spatulă. Pentru a obține cojile perfecte pentru aceste nuci umplute, frământați aluatul ușor, doar până devine omogen. Evitați lucrul excesiv pentru a păstra textura fragedă a fursecurilor.
- Înveliți aluatul în folie alimentară și lăsați-l la frigider timp de cel puțin 2 ore.
Formarea cojilor:
- După răcire, modelați biluțe mici de aluat (aproximativ 6 g fiecare) și așezați-le în aparatul pentru nuci. Acest pas garantează dimensiuni uniforme pentru fursecurile nuci umplute.
- Coaceți cojile conform instrucțiunilor aparatului, aproximativ 3 minute.
Răcirea și pregătirea pentru umplere:
- Scoateți cojile cu grijă, lăsați-le să se răcească, apoi îndepărtați excesul de aluat de pe margini cu vârful unui cuțit.
Cojile de nuci coapte arată ca în fotografia de mai jos, stânga. Unele dintre ele au acea margine care trebuie curățată. Să zicem că aceasta este cea mai migăloasă operație, dar e obligatorie dacă vrem să avem nuci frumoase.
Sfat: pesmetul care rămâne după ce curățați nucile e delicios, are gust de unt bun și aromat. Îl puteți folosi la un salam de biscuiți, la prăjitura Cartof cu ciocolată sau la rețeta de bombe cu vișine. Dacă nu îl folosiți imediat, puneți-l într-o pungă și păstrați-l la congelator până când îi vine rândul.
Preparare umpluturi
- Crema de ciocolată neagră:
- Încălziți smântâna pentru frișcă până aproape de punctul de fierbere. Adăugați ciocolata mărunțită și lăsați deoparte 10-15 minute.
- Omogenizați cu un tel, acoperiți și dați crema la frigider timp de 4 ore.
- După răcire, adăugați rom (opțional) și mixați energic, cu mixerul la putere mare, până obțineți o textură fermă.
- Crema de ciocolată albă:
- Urmați aceiași pași ca pentru crema de ciocolată neagră, dar adăugați vanilie în loc de rom (opțional).
- Magiun de prune cu nuci:
- Dacă folosiți magiun, amestecați-l cu nucă măcinată și puțin rom pentru un gust intens.
Umplerea nucilor
- Lipiți jumătățile de nuci cu crema de ciocolată sau magiun amestecat cu nucă și rom, pentru a recrea aceste deserturi tradiționale de sărbători.
- Pudrați nucile cu zahăr și lăsați-le peste noapte pentru a se fragezi.
Cum se păstrează nucile umplute
- Cojile neumplute pentru nuci se păstrează până la 3 luni în congelator sau 1 săptămână într-o cămară răcoroasă, în cutii etanșe.
- Nucile umplute: Se păstrează la loc răcoros și uscat, de preferat într-un recipient închis. Nucile umplute cu cremă de ciocolată sunt mai perisabile decât cele umplute cu magiun de prune.
Sfatul meu: Indiferent cu ce le umpleți, sunt mai bune începând cu a doua sau a treia zi, când cojile trag din umiditatea umpluturii și devin fragede. De aceea e de preferat să le pregătiți cu câteva zile înainte.
Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
- Nu frământați excesiv aluatul, altfel cojile vor deveni dure și casante.
- Pentru rețeta perfectă de nuci umplute, respectați timpul de răcire al aluatului. Acest pas esențial ajută la obținerea unor fursecuri fragede și ușor de modelat.
- Cântăriți biluțele de aluat pentru a avea nuci de dimensiuni uniforme.
- Curățați excesul de aluat cu vârful unui cuțit scurt și bine ascuțit, pentru a evita să le rupeți.
- Umpleți nucile cu cremă abia după ce cojile sunt complet reci.
Întrebări frecvente
Da, păstrați-l în frigider, bine înfășurat.
Da, dar gustul va fi mai dulce și mai puțin intens.
Răcirea previne întărirea cojilor și ajută la manevrarea mai ușoară a aluatului.
Da, există forme manuale speciale pentru nuci care se folosesc pe aragaz.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Nuci umplute cu cremă de ciocolată sau gem - rețeta copilăriei
Echipamente necesare
Ingrediente
coji
- 150 g unt cu 82% grăsime, la temperatura camerei
- 1 ou
- 1 gălbenuș de ou
- 100 g zahăr pudră
- 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon
- un praf de sare
- 350 g făină
- un vârf de linguriță praf de copt
cremă de ciocolată neagră
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 100 g ciocolată amăruie
- rom - opțional
cremă de ciocolată albă
- 100 ml smântână pentru frișcă
- 100 g ciocolată albă
- vanilie - opțional
umplutură de gem
- ½ borcan magiun de prune, de preferat cu nuci
Instrucțiuni de preparare
cojile de nuci
- Mixați untul moale cu zahărul pudră, zahărul Bourbon și sarea.
- Adăugați pe rând oul întreg, mixați apoi adăugați și gălbenușul și mixați din nou.
- Încorporați faina puțin câte puțin amestecând cu o spatulă.
- Frământați aluatul doar până când se leagă și puteți forma o bilă de aluat. Nu frământați mai mult pentru că aluatul se va întări și nu vom mai aveam coji de nuci fragede.
- Puneți aluatul într-o folie alimentară și lăsați-l la frigider cel puțin 2 ore.
- După cele 2 ore, scoateți aluatul și formați biluțe pe care le puneți la copt în forma de nuci. În funcție de dimensiunile formei pe care o aveți, biluțele pot fi mai mari sau mai mici. La forma mea electrică am format biluțe de 6 grame cărora le-am dat o formă ovală, așa cum sunt si cavitățile formei.
- Coaceți cojile conform instrucțiunilor aparatului. La aparatul meu, coacerea a durat cam 3 minute.
- Scoateți cojile de nuci din formă cu atenție să nu vă ardeți și lăsați-le să se răcească înainte de umplere.
- După răcire cojile vor fi uscate, tari, ușor casante. Îndreptați marginile cojilor cu vârful unui cuțit.
- Pesmetul care rezultă îl puteți folosi la un salam de biscuiți sau la biluțe de biscuiți cu vișine. Dacă nu îl folosiți imediat, poate fi păstrat într-o pungă la congelator.
- Și cojile de nuci se pot păstra la congelator într-o cutie cu capac etanș până la 3 luni.
cremă de ciocolată neagră și albă
- Pentru ambele creme, modul de lucru este același.
- Punem frișca la încălzit și mărunțim ciocolata.
- Când frișca ajunge la temperatura de fierbere, punem ciocolata mărunțită. Nu amestecăm, ci lăsăm vasul deoparte timp de 10-15 minute timp în care ciocolata se va topi.
- După cele 15 minute, amestecăm cu un tel de mână să omogenizăm crema și verificăm să nu fi rămas bucățele de ciocolată care nu s-au topit.
- Acoperim vasul și îl dăm la frigider pentru cel puțin 4 ore.
- După cele 4 ore, adăugăm rom sau vanilie, după preferințe și mixăm crema energic cu un mixer de mână până când se întărește.
umplere nuci
- Dacă folosiți magiun de prune, pentru mai multă savoare puteți adăuga în el nucă măcinată și puțin rom.
- Umpleți jumătățile de nuci cu cremă de ciocolată și/sau magiun de prune, apoi le lipiți două câte două.
- Pudrați nucile cu zahăr și păstrați-le într-un loc răcoros.
- Sunt mai bune a doua zi, după ce cojile se vor înmuia în contact cu crema sau magiunul.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Lasă un comentariu