Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Rețete de post

Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne

Publicat la 21 noiembrie 2024 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

6 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 7 minute

Tăieței cu varză dulce, cunoscuți și sub numele de laște cu varză, sunt o rețetă ardelenească simplă și delicioasă, perfectă pentru perioadele de post. Combinația de tăieței lați și varză călită este un preparat tradițional care te duce cu gândul la mesele bunicilor din Ardeal.

taietei cu varza de post

Mâncarea aceasta simplă și rapidă este ideală pentru zilele de post, dar dacă nu țineți post, rețeta poate fi adaptată folosind rețeta de tăieței de casă cu ou , pentru un gust și mai bogat. O farfurie bogată cu paste și varză dulce tocată, aromată cu piper, este o soluție rapidă și sățioasă pentru un prânz sau o cină în stil ardelenesc.

Acești tăieței cu varză ca în Ardeal (sau paste cu varză, cum li se mai spune) sunt o mâncare tradițională, perfectă pentru orice sezon. Deși rețeta este simplă, secretul stă în călirea lentă a verzei, până devine caramelizată și plină de savoare. Pe scurt, e genul acela de mâncare care dovedește că și cele mai umile ingrediente pot deveni un festin de-a dreptul delicios.

taietei cu varza in cratita
Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru tăieței cu varză dulce de post
  • Cum să gătești tăieței cu varza ca în Ardeal - rețeta video
  • Varză dulce cu taieței - rețeta pas cu pas
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Descoperă și alte rețete tradiționale de post aici
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru tăieței cu varză dulce de post

ingrediente listate cu etichete pentru reteta taietei cu varza de post
  • 500 g varză dulce – tocată fideluță, pentru textura perfectă.
  • 300 g tăieței lați – folosiți tăieței de post sau de casă, cu sau fără ou. Dacă nu aveți tăieței, orice fel de paste cumpărate vor funcționa bine: tagliatelle, penne, fusilli, farfalle, etc.
  • 1 ceapă medie – aduce un gust dulceag și echilibrează aroma verzei.
  • 3 linguri de ulei – pentru călirea cepei și a verzei.
  • sare și piper – pentru un gust echilibrat.
  • 1 linguriță de semințe de chimen (opțional) – pentru un plus de aromă ardelenească.

pentru servit - opțional

  • picant - ardei iute, boia iute sau fulgi de chilli
  • verdeață - merg bine mărarul sau pătrunjelul

Cum să gătești tăieței cu varza ca în Ardeal - rețeta video

Pentru mai multe trucuri utile și pentru a vedea cât de simplu se face această rețetă tradițională de tăieței cu varză ardelenești, vizionați rețeta video pe canalul meu de YouTube. Veți vedea exact cum trebuie călită varza, cât de moale trebuie să fie tăiețeii și alte sfaturi care asigură reușita rețetei: Link către rețetă video . Nu uitați să vă abonați pentru mai multe rețete de post și nu numai!

Varză dulce cu taieței - rețeta pas cu pas

varza tocata fideluta cu cutitul pe fund de lemn

1. Pregătirea verzei: Tocați varza fideluță și frecați-o cu 1 linguriță rasă de sare. Lăsați-o deoparte pentru 10-15 minute, până când începe să lase lichid. Se va înmuia și își va reduce volumul, încăpând astfel mai bine în cratiță.

ceapa calita pentru reteta de taietei cu varza

2. Călire: Într-o cratiță mare, încălziți uleiul și căliți ceapa până devine translucidă. Adăugați varza înmuiată în 2-3 tranșe, așteptând de fiecare dată să se înmoaie. Dacă vă place aroma, puteți adăuga și o linguriță de semințe de chimen.

gatire taietei cu varza de post in cratita cu capac

3. Gătire: Amestecați constant și căliți varza la foc mic ~10 minute până când varza se înmoaie. Puneți apoi capacul și lăsați varza să se gătească înăbușit încă ~20 de minute. Varza trebuie să devină aurie, dar să fie încă ușor crocantă. La final, potriviți gustul de sare și piper.

paste la fiert in oala cu apa in clocot

4. Fierberea tăiețeilor: În timp ce varza se călește, puneți o oală mare cu apă la fiert. Când apa clocotește, adăugați sare și tăiețeii sau pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj (dacă folosiți tăieței de casă, 3-4 minute sunt suficiente). Scurgeți tăiețeii de apă.

taietei fierti amestecati cu varza calita in tigaie

5. Amestecare: După ce varza este călită și frumos caramelizată, adăugați tăiețeii fierți peste varză. Amestecați totul bine și mai lăsați pe foc mic 1-2 minute, pentru ca pastele să absoarbă aromele delicioase din cratiță.

portie de taietei cu varza de post pe farfurie

6. Servire: Acești tăieței cu varză dulce se servesc calzi, dar sunt foarte buni și la temperatura camerei pentru că nu au multă grăsime. Dacă vreți să adăugați o notă picantă, puteți presăra puțină boia iute sau fulgi de chilli. De asemenea, puteți presăra și puțină verdeață (mărar sau pătrunjel) pentru un aspect mai frumos.

Cum se păstrează

Mâncarea de tăieței cu varză de post se păstrează în frigider într-un recipient etanș timp de 2-3 zile. Se reîncălzesc ușor la tigaie, cu puțin ulei, în cuptor sau la microunde. Nu recomand congelarea acestui preparat, deoarece varza și tăiețeii își pierd din textură la decongelare.

Sfaturi Profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu grăbiți varza! Căliți-o la foc mediu, amestecând des, până devine frumos aurie, dar lăsați-o ușor crocantă pentru o textură plăcută. Aceasta este cheia pentru o varză călită aromată și cu gust intens.
  • Pentru cel mai bun gust, căliți varza în suc propriu. Nu adăugați apă!
  • Asigurați-vă că tăiețeii sunt al dente pentru a evita să se înmoaie prea tare.
  • Dacă mâncați picant, puteți adăuga câteva rondele de ardei iute la gătit, odată cu ceapa.
  • Puteți face această mâncare de post exact la fel și cu varză murată.
  • Puteți varia proporția varză/paste după ceea ce vreți să obțineți "tăieței cu varză" sau "varză cu tăieței".

Întrebări frecvente

Ce fac dacă varza lasă prea mult lichid în cratiță?

Dacă varza lasă prea multă apă, scurgeți-o înainte de a adăuga tăiețeii sau mai lăsați-o la călit, până se evaporă excesul.

Pot folosi varză murată?

Da, dar trebuie bine clătită și ajustată sarea.

Descoperă și alte rețete tradiționale de post aici

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • mancare de varza dulce fara carne reteta de varza calita de post
    Mâncare de varză dulce fără carne - rețeta de varză călită de post
  • reteta orez sarbesc sau pilaf sarbesc
    Orez sârbesc cu sos de roșii - rețeta de pilaf de post cu legume
  • Sarmale de post cu soia
    Sarmale de post cu soia și ciuperci în foi de varză acră
  • Mancare de spanac cu usturoi
    Mâncare de spanac cu usturoi, rețetă simplă de post

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

portie de taietei cu varza de post pe farfurie

Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne

Rețetă ardelenească de post: tăieței cu varză dulce, simplu de făcut, sățioși și ideali pentru prânz sau cină în zilele de post.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 35 minutes minutes
Timp total: 50 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 500 g varză (dulce)
  • 300 g tăieței (lați)
  • 1 ceapă (medie)
  • 3 linguri de ulei
  • sare și piper - după gust
  • 1 linguriță de semințe de chimen (opțional)

pentru servit - opțional

  • ardei iute, boia iute sau fulgi de chilli
  • verdeață - merg bine mărarul sau pătrunjelul

Instrucțiuni de preparare
 

  • Pregătirea verzei: Tocați varza fideluță și frecați-o cu 1 linguriță rasă de sare. Lăsați-o deoparte pentru 10-15 minute, până când începe să lase lichid. Se va înmuia și își va reduce volumul, încăpând astfel mai bine în cratiță.
    varza tocata fideluta cu cutitul pe fund de lemn
  • Călire: Într-o cratiță mare, încălziți uleiul și căliți ceapa până devine translucidă. Adăugați varza înmuiată în 2-3 tranșe, așteptând de fiecare dată să se înmoaie. Dacă vă place aroma, puteți adăuga și o linguriță de semințe de chimen.
    ceapa calita pentru reteta de taietei cu varza
  • Gătire: Amestecați constant și căliți varza la foc mic ~10 minute până când varza se înmoaie. Puneți apoi capacul și lăsați varza să se gătească înăbușit încă ~20 minute. Varza trebuie să devină aurie, dar să fie încă ușor crocantă. La final, potriviți gustul de sare și piper.
    gatire taietei cu varza de post in cratita cu capac
  • Fierberea tăiețeilor: În timp ce varza se călește, puneți o oală mare cu apă la fiert. Când apa clocotește, adăugați sare și tăiețeii sau pastele și fierbeți-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj (dacă folosiți tăieței de casă, 3-4 minute sunt suficiente). Scurgeți tăiețeii de apă.
    paste la fiert in oala cu apa in clocot
  • Amestecare: După ce varza este călită și frumos caramelizată, adăugați tăiețeii fierți peste varză. Amestecați totul bine și mai lăsați pe foc mic 1-2 minute, pentru ca pastele să absoarbă aromele delicioase din cratiță.
    taietei fierti amestecati cu varza calita in tigaie
  • Servire: Acești tăieței cu varză dulce se servesc calzi, dar sunt foarte buni și la temperatura camerei pentru că nu au multă grăsime. Dacă vreți să adăugați o notă picantă, puteți presăra puțină boia iute sau fulgi de chilli. De asemenea, puteți presăra și puțină verdeață (mărar sau pătrunjel) pentru un aspect mai frumos.
    portie de taietei cu varza de post pe farfurie

Bine de știut:

  • Nu grăbiți varza! Căliți-o la foc mediu, amestecând des, până devine frumos aurie, dar lăsați-o ușor crocantă pentru o textură plăcută. Aceasta este cheia pentru o varză călită aromată și cu gust intens.
  • Pentru cel mai bun gust, căliți varza în suc propriu. Nu adăugați apă!
  • Asigurați-vă că tăiețeii sunt al dente pentru a evita să se înmoaie prea tare.
  • Dacă mâncați picant, puteți adăuga câteva rondele de ardei iute la gătit, odată cu ceapa.
  • Puteți face această mâncare de post exact la fel și cu varză murată.
  • Puteți varia proporția varză/paste după ceea ce vreți să obțineți "tăieței cu varză" sau "varză cu tăieței".
Valori nutriționale
Tăieței cu varză dulce de post – Rețetă ardelenească tradițională, fără carne
Valori per porție
Calorii
337
% doza zilnică recomandată*
Grăsimi
 
4
g
6
%
Colesterol
 
63
mg
21
%
Carbohidrați
 
63
g
21
%
Fibre
 
6
g
25
%
Zahăr
 
7
g
8
%
Proteine
 
13
g
26
%
Vitamina A
 
170
IU
3
%
Calciu
 
83
mg
8
%
* Valorile zilnice procentuale sunt calculate pentru o dietă de 2000 de calorii.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Borcan si lingura cu unt de arahide facut in casa
    Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
  • Mâncare de post cu prune și orez pe farfurie cu șervet
    Mâncare de orez cu prune uscate - rețetă tradițională de post
  • hummus cu dovlecei si nuci
    Hummus cremos cu dovlecei și nuci - Rețetă rapidă și sănătoasă
  • ardei umpluti in caserola de sticla cu sos
    Ardei umpluți fără carne, la cuptor- rețeta vegană cu bulgur și ciuperci
6 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video
  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie
  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni
ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas
  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei
  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x