Timp estimat pentru citit: 11 minute
Acest unt de arahide este o adevărată comoară nutrițională: cremos, plin de fibre, proteine și de grăsimi sănătoase, perfect atât pentru gustările dulci, cât și pentru cele sărate. Ce îl face și mai special? Faptul că îl puteți prepara simplu și rapid acasă, cu un singur ingredient - arahidele și un blender, robot sau un tocător electric! Dacă încă nu ați încercat, vă promit că rețeta aceasta vă va cuceri.
Mergi direct la:
- De ce să faceți unt de arahide acasă?
- Ce sunt arahidele și de ce să le consumați?
- Arahide crude sau coapte pentru unt de arahide?
- Mod de preparare unt de arahide la blender - rețeta de casă, pas cu pas
- Unt de arahide cremos sau crocant?
- Ce puteți modifica în rețetă
- Cum se mănâncă untul de arahide
- Câte calorii are untul de arahide și cât e bine să consumăm?
- Cum se păstrează
- Alte sfaturi pentru cel mai bun unt de arahide făcut în casă
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
De ce să faceți unt de arahide acasă?
E simplu: pentru că durează doar 5 minute, e mai sănătos, mai ieftin și știți exact ce puneți în el! La momentul când scriu acest articol, 300 g unt de arahide făcut în casă pe mine mă costă 7 Ron, iar în magazine costă peste 20 Ron. Și nu e vorba doar de preț, dar cele mai multe mărci mai conțin și ulei de palmier, sare, zahăr, amidon sau alți conservanți care nu sunt necesari. În schimb, untul meu de arahide făcut acasă conține doar... arahide, atât!
Ce sunt arahidele și de ce să le consumați?
Arahidele, cunoscute și sub numele de alune de pământ, sunt semințele unei plante leguminoase care cresc în păstăi sub pământ. Interesant, nu-i așa?
Deși, tehnic vorbind, arahidele nu fac parte din categoria nucilor, aduc multe dintre beneficiile pentru care sunt recunoscute nucile românești, migdalele sau nucile pecan. Bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase, arahidele sunt o alegere excelentă pentru o gustare nutritivă.
Datorită conținului de micro și macronutrienți, arahidele sunt considerate niște superalimente. Au un conținut ridicat din vitaminele E și B6, magneziu și niacină, care contribuie la sănătatea inimii și la un sistem nervos echilibrat. În plus, datorită conținutului ridicat de grăsimi bune, oferă un boost de energie, perfect pentru zilele aglomerate.
Mai ales dacă aveți diabet, ar fi bine să citiți acest articol despre beneficiile și riscurile consumului de arahide.
Arahide crude sau coapte pentru unt de arahide?
La rețeta de unt de arahide făcut în casă folosim arhide coapte, nu crude. Puteți cumpăra arahide crude pe care să le coaceți voi acasă sau arahide gata coapte.
Arahide crude se găsesc și în supermket, dar eu prefer să le cumpăr vrac, din piață. Dezavantajul este că trebuie coapte și apoi decojite, ceea ce lungește timpul de preparare.
Pentru a salva timp și manoperă, vă recomand să cumpărați din magazine arahide coapte, gata decojite, dar verificați ca pe pungă să fie specificat că sunt nesărate.
Atenție, arahidele trebuie să fie coapte, nu prăjite! Prăjrea arahidelor se face de obicei într-un ulei de calitate inferioară, cum este uleiul de palmier. Dacă citiți cu atenție etichetele, veți vedea că în pungile cu arahide prăjite aveți de exemplu 95% arahide și 5% ulei de palmier. Nu cred că vă doriți asta, nu-i așa?
Mod de preparare unt de arahide la blender - rețeta de casă, pas cu pas
1. Dacă aveți arahide crude, le coaceți astfel:
- În cuptorul preîncălzit la 180°C. pentru 10-12 minute, amestecând cu o lingură de lemn o dată la jumătatea timpului.
- În air fryer: pe hârtie de copt, la 180°C pentru 8-10 minute, agitând coșul la jumătatea timpului.
După coacere, lăsați arahidele să se răcească puțin, apoi frecați-le între palme sau folosiți un prosop curat pentru a îndepărta cojile. Este important să le decojiți, deoarece cojile vor da untului o textură neplăcută și un gust ușor amar.
3. Puneți arahidele coapte și decojite într-un blender puternic, tocător electric sau într-un robot de bucătărie cu lamă "S". Începeți să mixați la viteză medie. Inițial, arahidele vor deveni nisipoase, apoi ca o făină fină.
4. Mixați în reprize scurte, oprindu-vă pentru a răzui pereții bolului, dacă este necesar. Continuați să mixați până când uleiurile naturale din arahide se eliberează și se transformă într-o pastă cremoasă.
5. Transferați untul de arahide într-un borcan din sticlă curat și uscat.
6. Etichetați borcanul și după ce untul se răcește complet, înfiletați capacul.
Unt de arahide cremos sau crocant?
În magazine găsim de obicei două tipuri de unt de arahide: cremos și crocant (sau crunchy). Exact așa îl putem face și acasă foarte simplu!
Dacă preferați untul de arahide crunchy (crocant), după 2-3 secunde de mixare, dați deoparte cam 2 linguri de arahide mărunțite grosier. Adăugați-le la final, după ce terminați de mixat, peste untul de arahide fin și cremos. Omogenizați și gata!
Ce puteți modifica în rețetă
Vă puteți personaliza untul de arahide după preferințe. Iată câteva exemple:
- Pentru un gust mai complex, adăugați o linguriță de cacao, pudră de vanilie sau scorțișoară măcinată.
- Dacă vreți să îl îndulciți natural, folosiți miere, adăugată la final, după mixare.
- Puteți adăuga un praf de sare care să echilibreze gustul și să scoată în evidență aroma.
- Pentru un plus de grăsimi sănătoase și o aromă diferită, puteți combina arahidele cu câteva migdale, fistic sau nuci caju.
Cum se mănâncă untul de arahide
Untul de arahide este incredibil de versatil, putând fi consumat ca atare sau adăugat în deserturi sau mâncăruri sărate:
- întins pe felii de mere sau pe pâine integrală cu felii de banană, căpșuni sau alte fructe deasupra.
- adăugat în smoothies pentru un plus de nutrienți și de energie.
- în mâncăruri, de exemplu în curry de năut pentru un gust autentic.
- ca topping pentru terciul de ovăz (porridge).
Dacă vreți să folosiți untul de arahide în deserturi delicioase, vă las mai jos câteva rețete pe care le-am încercat și care mi-au plăcut foarte mult:
Câte calorii are untul de arahide și cât e bine să consumăm?
Untul de arahide este un aliment foarte caloric, având aproximativ 580 kcal la 100 g. Este bogat în grăsimi sănătoase (aproximativ 50 g), proteine (25 g) și carbohidrați (20 g). De aceea, trebuie consumat cu măsură – o lingură (aproximativ 15 g) este suficientă pentru a vă oferi un plus de energie și senzația de sațietate pentru câteva ore.
Chiar dacă este un deliciu, recomand să-l consumați moderat și să-l combinați cu alimente bogate în fibre, cum ar fi pâinea integrală, cerealele integrale sau fructele, pentru o masă echilibrată și sănătoasă.
Cum se păstrează
După mixare, lăsați untul să se răcească, apoi îl depozitați într-un borcan de sticlă cu capac etanș. Dacă știți că se consumă repede, păstrați-l la temperatura camerei, pentru 1-2 săptămâni. În frigider, se păstrează până la o lună, dar trebuie să știti că la rece se mai întărește puțin. Dacă uleiul se separă și se ridică deasupra, amestecați înainte de utilizare.
Nu congelați untul de arahide, pentru că își va pierde textura cremoasă.
Alte sfaturi pentru cel mai bun unt de arahide făcut în casă
- Ghidați-vă după capacitatea și puterea aparatului pe care îl folosiți (robot, blender, tocător electric). Eu mixez 300 grame de arahide în tocătorul electric.
- Folosiți un blender puternic (minim 1000 -1200 W). Un aparat slab poate să nu elibereze suficient ulei din arahide.
- Mixați suficient pentru a obține o textură fină. Nu vă opriți prea devreme!
- Dacă robotul de bucătărie începe să se încălzească, opriți-l și lăsați-l să se răcească înainte de a continua.
- Dacă untul vi se pare prea gros, adăugați o linguriță de ulei cu gust neutru: ideal, ulei de arahide. Dacă nu aveți, folosiți ulei de avocado. Alte uleiuri, precum cel de cocos sau de măsline, modifică aroma.
Întrebări frecvente
Nu recomand, de obicei, arahidele sărate sunt prăjite în ulei, nu coapte, iar sarea adăugată poate fi în exces. Mai bine sărați untul la final, după gust.
Mirosul lor va fi mai intens, devin casante iar coaja își modifică culoarea și se desprinde foarte ușor.
Adăugați o linguriță de ulei neutru (ex: ulei de arahide). În niciun caz nu adăugați apă!
Da, frecarea cu lamele metalice încălzește arahidele. Lăsați untul să se răcească înainte de depozitare.
Rețete asemănătoare
Vreți să încercați și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsiți pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Cum să faci unt de arahide acasă - rețeta rapidă, sănătoasă și ieftină
Echipamente necesare
Ingrediente
- 300 g arahide crude sau coapte (nesărate)
Instrucțiuni de preparare
Coacerea arahidelor
- În cuptor: preîncălziți cuptorul la 180°C. Întindeți arahidele crude pe o tavă, într-un singur strat. Coaceți timp de 10-12 minute, amestecând cu o lingură de lemn o dată la jumătatea timpului. În air fryer: puneți hârtie de copt în coșul fritezei și așezați arahidele. Setați temperatura la 180°C și gătiți arahidele pentru 8-10 minute, agitând coșul la jumătatea timpului.
- Decojirea: după coacere, lăsați arahidele să se răcească puțin, apoi frecați-le între palme sau folosiți un prosop curat pentru a îndepărta cojile. Este important să le decojiți, deoarece cojile vor da untului o textură neplăcută și un gust ușor amar.
Cum transformi arahidele în unt de arahide
- Puneți arahidele coapte și decojite într-un blender puternic, tocător electric sau într-un robot de bucătărie cu lamă "S". Începeți să mixați la viteză medie. Inițial, arahidele vor deveni nisipoase, apoi ca o făină fină.
- Mixați în reprize scurte, oprindu-vă pentru a răzui pereții bolului, dacă este necesar. Continuați să mixați până când uleiurile naturale din arahide se eliberează și se transformă într-o pastă cremoasă.
Păstrare
- Transferați untul de arahide într-un borcan din sticlă curat și uscat.
- Etichetați borcanul și după ce untul se răcește complet, înfiletați capacul. Păstrați-l la temperatura camerei, pentru 1-2 săptămâni sau la frigider până la o lună.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Lasă un comentariu