Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Colecții de rețete

Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!

Publicat la 17 februarie 2025 de Iuliana Sbîrnea - Lasă un comentariu - Această postare poate conține linkuri afiliate

6 shares

Citește articolul în 3 minute

Dacă vine 9 martie, sigur miroase a aluat pufos și a nucă prin bucătării! Mucenicii sunt una dintre cele mai frumoase și delicioase tradiții românești, iar în fiecare an e o bucurie să-i pregătesc. Fie că sunt mucenici copți, rumeniți și parfumați, fie că sunt mucenici fierți, într-o baie dulce și aromată, fiecare variantă are farmecul ei. În bucătăria mea nu există o rețetă „oficială”, ci o adevărată paradă de mucenici – fiecare cu personalitatea lui, fiecare cu povestea lui!

cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie

Așa că m-am gândit să strâng toate rețetele de mucenici pe care le-am încercat și îndrăgit de-a lungul anilor într-un singur loc. Indiferent ce fel de mucenici preferi, sigur vei găsi aici o rețetă care să-ți fie pe plac. Hai să povestim puțin despre ei și apoi îți las toate rețetele să alegi ce vrei să pregătești anul acesta!

Mergi direct la:
  • Ce sunt mucenicii și de ce îi pregătim pe 9 martie?
  • Cele mai bune rețete de mucenici

Ce sunt mucenicii și de ce îi pregătim pe 9 martie?

Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc, pregătit pe 9 martie, în cinstea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. În funcție de zonă, mucenicii pot fi diferiți:

  • În Muntenia și Dobrogea, mucenicii sunt mici, în formă de opt, fierți într-un sirop dulce cu nucă și scorțișoară, asemănători cu o supă dulce, aromată.
  • În Moldova, mucenicii sunt mai mari, copți, dintr-un aluat asemănător cozonacului, împletiți în forma cifrei 8 și apoi însiropați și presărați cu nucă măcinată.
  • Forma de 8 simbolizează infinitul, dar și echilibrul dintre lumea materială și cea spirituală.

Chiar dacă rețetele diferă, un lucru e sigur: mucenicii trebuie să fie dulci, aromați și să ne bucure sufletul!

Cele mai bune rețete de mucenici

1. Rețete de mucenici de post

mucenici simpli de post

1

Mucenici moldovenești de post
O variantă simplă, dar delicioasă. Aluatul pufos, împletit în forma specifică, se îmbibă în miere și se tăvălește prin nucă. Nimic complicat, doar bun!
Vezi rețeta
mucenici

2

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
Rețeta perfectă pentru iubitorii de mucenici „cu lingura”. Micii colăcei fierți absorb perfect aromele de scorțișoară, vanilie și coajă de lămâie, iar nuca le dă textura perfectă.
Vezi rețeta
mucenici de post cu ciocolata

3

Mucenici pufoși cu ciocolată
Da, se poate și fără ouă și lactate! Aluat moale, ciocolată neagră și nucă – o combinație perfectă pentru un desert de post.
Vezi rețeta
cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie

4

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
Fără lactate și ouă, dar extrem de gustoși! Sucul de portocale le dă o aromă dulce-acrișoară, iar textura rămâne pufoasă și fragedă.
Vezi rețeta
reteta de post mucenici umpluti cu gem

5

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Pentru cei care țin post, dar nu vor să renunțe la un gust bogat. Aluatul moale ascunde o surpriză dulce și aromată: un amestec delicios de gem și nucă.
Vezi rețeta

2. Rețete de mucenici de dulce

șase mucenici cu ciocolata si fistic asezati pe gratar de racire

6

Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
O variantă mai modernă și decadentă a mucenicilor moldovenești. Aluatul pufos, cu aromă de cozonac, se împletește frumos, iar ciocolata topită și fisticul crocant îi duc la alt nivel!
Vezi rețeta
Mucenici moldovenești cu miere și nucă

7

Mucenici moldovenești cu miere și nucă
Varianta clasică, iubită de toată lumea! Aluat împletit, crescut frumos, apoi scăldat în miere și presărat generos cu nucă măcinată.
Vezi rețeta

Acum că ai toate variantele la dispoziție, tu ce mucenici pregătești anul acesta? Îi preferi pe cei fierți sau pe cei copți? Sau poate, ca mine, nu te poți decide și le faci pe ambele? Indiferent ce alegi, sigur casa ta va mirosi minunat pe 9 martie! ❤️

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • 30 de retete gata in 30 de minute
    30 de Rețete gata în 30 minute. Sau mai puțin!
  • colectie de retete cu carne de pui gatita la tigaie
    10 Rețete de Pui la Tigaie - Simplu și Savuros
6 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Tort unguresc de clătite în straturi, cu cremă de cacao – felie servită pe farfurie albă
    Tort de clătite cu cacao – rețeta ungurească de clătite „alunecate” cum n-ai mai mâncat!

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • paste cu carne tocata la cuptor macaronada de casa
    Paste cu carne tocată la cuptor – rețeta de macaronadă gratinată ca la mama acasă

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute

  • Tiramisu la pahar cu mascarpone și frișcă – desert italian, fără ou crud, decorat festiv
    Tiramisu la pahar fără ouă crude, cu cremă fină de mascarpone și frișcă

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.