Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Colecții de rețete

Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 17 feb. 2025 · Publicată: 17 feb. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
6 shares

Citește articolul în 3 minute

Dacă vine 9 martie, sigur miroase a aluat pufos și a nucă prin bucătării! Mucenicii sunt una dintre cele mai frumoase și delicioase tradiții românești, iar în fiecare an e o bucurie să-i pregătesc. Fie că sunt mucenici copți, rumeniți și parfumați, fie că sunt mucenici fierți, într-o baie dulce și aromată, fiecare variantă are farmecul ei. În bucătăria mea nu există o rețetă „oficială", ci o adevărată paradă de mucenici - fiecare cu personalitatea lui, fiecare cu povestea lui!

cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie

Așa că m-am gândit să strâng toate rețetele de mucenici pe care le-am încercat și îndrăgit de-a lungul anilor într-un singur loc. Indiferent ce fel de mucenici preferi, sigur vei găsi aici o rețetă care să-ți fie pe plac. Hai să povestim puțin despre ei și apoi îți las toate rețetele să alegi ce vrei să pregătești anul acesta!

Mergi direct la:
  • Ce sunt mucenicii și de ce îi pregătim pe 9 martie?
  • Cele mai bune rețete de mucenici

Ce sunt mucenicii și de ce îi pregătim pe 9 martie?

Mucenicii sunt un preparat tradițional românesc, pregătit pe 9 martie, în cinstea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia. În funcție de zonă, mucenicii pot fi diferiți:

  • În Muntenia și Dobrogea, mucenicii sunt mici, în formă de opt, fierți într-un sirop dulce cu nucă și scorțișoară, asemănători cu o supă dulce, aromată.
  • În Moldova, mucenicii sunt mai mari, copți, dintr-un aluat asemănător cozonacului, împletiți în forma cifrei 8 și apoi însiropați și presărați cu nucă măcinată.
  • Forma de 8 simbolizează infinitul, dar și echilibrul dintre lumea materială și cea spirituală.

Chiar dacă rețetele diferă, un lucru e sigur: mucenicii trebuie să fie dulci, aromați și să ne bucure sufletul!

Cele mai bune rețete de mucenici

1. Rețete de mucenici de post

mucenici simpli de post

1

Mucenici moldovenești de post
O variantă simplă, dar delicioasă. Aluatul pufos, împletit în forma specifică, se îmbibă în miere și se tăvălește prin nucă. Nimic complicat, doar bun!
Vezi rețeta
mucenici

2

Mucenici muntenești fierți în sirop aromat cu nucă și scorțișoară
Rețeta perfectă pentru iubitorii de mucenici „cu lingura". Micii colăcei fierți absorb perfect aromele de scorțișoară, vanilie și coajă de lămâie, iar nuca le dă textura perfectă.
Vezi rețeta
mucenici de post cu ciocolata

3

Mucenici pufoși cu ciocolată
Da, se poate și fără ouă și lactate! Aluat moale, ciocolată neagră și nucă - o combinație perfectă pentru un desert de post.
Vezi rețeta
cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie

4

Mucenici de post din aluat cu suc de portocale
Fără lactate și ouă, dar extrem de gustoși! Sucul de portocale le dă o aromă dulce-acrișoară, iar textura rămâne pufoasă și fragedă.
Vezi rețeta
reteta de post mucenici umpluti cu gem

5

Mucenici umpluți cu gem și nucă - rețeta de post
Pentru cei care țin post, dar nu vor să renunțe la un gust bogat. Aluatul moale ascunde o surpriză dulce și aromată: un amestec delicios de gem și nucă.
Vezi rețeta

2. Rețete de mucenici de dulce

șase mucenici cu ciocolata si fistic asezati pe gratar de racire

6

Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic - rețetă pentru 9 Martie
O variantă mai modernă și decadentă a mucenicilor moldovenești. Aluatul pufos, cu aromă de cozonac, se împletește frumos, iar ciocolata topită și fisticul crocant îi duc la alt nivel!
Vezi rețeta
Mucenici moldovenești cu miere și nucă

7

Mucenici moldovenești cu miere și nucă
Varianta clasică, iubită de toată lumea! Aluat împletit, crescut frumos, apoi scăldat în miere și presărat generos cu nucă măcinată.
Vezi rețeta

Acum că ai toate variantele la dispoziție, tu ce mucenici pregătești anul acesta? Îi preferi pe cei fierți sau pe cei copți? Sau poate, ca mine, nu te poți decide și le faci pe ambele? Indiferent ce alegi, sigur casa ta va mirosi minunat pe 9 martie! ❤️

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • ilustratie articol cu 5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat
    5 Idei de Meniu Sănătos și Echilibrat - Rețete Rapide și Calorii
  • 3 supe reci de vara- tarator, gazpacho, avocado
    BlendyGo 3 - ideal pentru supe reci de vară - 3 rețete gata în câteva minute!
  • 30 de retete gata in 30 de minute
    30 de Rețete gata în 30 minute. Sau mai puțin!
6 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Scovergi tradiționale de post din aluat de pâine, rumenite frumos, așezate în teanc pe farfurie
    Scovergi moi și pufoase de post - rețetă tradițională din aluat de pâine
  • Ciorbă de varză dulce de post cu borș și legume, presărată cu pătrunjel proaspăt, servită cu mămăligă.
    Ciorbă de varză dulce de post – rețetă moldovenească cu borș și leuștean
  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.