• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi dulci

Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 25 iul. 2025 · Publicată: 25 iul. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
9 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Dacă e ceva ce am învățat din toate rețetele de gogoși încercate până acum, e că cele mai bune gogoși moi și pufoase nu trebuie decupate cu paharul. De ce? Pentru că rețeta asta fără pahar e și fără pierdere de timp și risipă de aluat!

Gogoși prăjite moi și pufoase așezate pe platou de servire alb peste fața de masă

Pe scurt ce e deosebit la rețeta mea: nu mai decupez cercuri, nu mai strâng marginile, nu mai frământ a doua oară și nu mai aștept să se relaxeze glutenul ca să decupez încă 2-3 gogoși care oricum ies mai obosite decât primele. Le tai simplu în pătrățele cu o rola de pizza și gata treaba! Ies toate dintr-o dată și toate la fel de frumoase și pufoase - chiar și ultimele! Și priviți în poza de mai jos ce miez fantastic au!

Gogoașă prăjită ruptă în două cu alveole vizibile mari și miez moale și pufos

Fix așa am simplificat și rețetea de pogăcelele cu brânză și untură: le-am tăiat triunghiulare . Toată lumea le face rotunde, eu le tai drept și rapid, că timpul e prețios, iar foamea nu așteaptă!

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 30 - 40 de gogoși moi și pufoase
  • Cum facem gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată - rețeta video
  • Cum faci cele mai pufoase gogoși - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
  • Cum se servesc gogoșile
  • Cum se păstrează gogoșile ca să nu se usuce
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 30 - 40 de gogoși moi și pufoase

Ingrediente pentru reteta gogosi moi si pufoase cu drojdie uscata, faina, oua, lapte și unt.
  • 500 g făină - tip 000. Nu încercați cu făină integrală, ar îngreuna aluatul.
  • 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă activată în lapte - eu aleg mereu drojdia uscată pentru că nu necesită activare.
  • 50 g zahăr tos (~3 linguri) - îndulcește discret aluatul. Puteți pune o lingură în plus dacă vă plac deserturile mai dulci.
  • 7 g zahăr Bourbon
  • 300 ml lapte - ușor călduț, nu fierbinte!
  • 2 gălbenușuri
  • coaja rasă de la 1 lămâie mare - doar partea galbenă
  • un praf de sare
  • 50 g unt - cu 82% grăsime, topit și răcit
  • ~500 ml ulei pentru prăjit - floarea-soarelui e perfect
  • ~50 g zahăr pudră pentru final

Cum facem gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată - rețeta video

Urmăriți videoclipul pentru a vedea exact cât de moale trebuie să fie aluatul, cum îl întind și mai ales cum îl tai - simplu, în pătrate. Nici urmă de risipă! Veți vedea și textura ideală după prăjire.

📹 Abonați-vă la canalul meu de YouTube - urmează și alte rețete rapide și gustoase!

Cum faci cele mai pufoase gogoși - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

Făină cernută într-un bol mare pentru aluatul de gogoși, pas esențial pentru aerarea compoziției.

1. Cerneți făina într-un bol mare. Adăugați drojdia uscată și amestecați.

Incorporarea ouălor și a untului topit în amestecul pentru aluat, pentru gogoși moi și aromate.

2. Într-un alt vas, bateți gălbenușurile cu zahărul tos,sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie, apoi turnați laptele călduț și untul topit. Omogenizați bine.

Turnarea compoziției lichide în mixer pentru a începe frământarea aluatului de gogoși.

3. Turnați treptat lichidul peste făină și frământați până obțineți un aluat neted și ușor elastic. 10 minute la robot sau 20 la mână.

Bol cu aluat de gogoși pus la dospit în cuptorul cald, acoperit cu folie alimentară.

4. Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească în cuptor sau la temperatura camerei timp de 60-90 minute sau până când își dublează volumul.

Aluat întins manual pe blatul presărat cu făină, pregătit pentru decupat.

5. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl intindeți cu palmele într-o foaie de aprox. 1,5 cm grosime - nu mai e nevoie de sucitor.

Bucăți de aluat decupate cu rola de patiserie, în forme pătrate pentru gogoși uniforme.

6. Tăiați direct în pătrate, cu o rola de pizza. Nu mai frământați, nu mai reîntindeți nimic. Aluatul merge 100% în gogoși!

Aluatul de gogoși lăsat la dospit sub un prosop curat, pentru a crește în volum.

7. Acoperiți aluatul cu un șervet și lăsați gogoșile să mai crească încă 15 minute.

Adăugarea uleiului într-o tigaie adâncă pentru a pregăti gogoșile prin prăjire.

8. Între timp încălziți uleiul într-o tigaie adâncă. Ar trebui să ajungă la 180 grade Celsius. Dacă nu aveți termometru, testați cu o bucată foarte mică de aluat. Dacă sfârâie și se ridică imediat la suprafață, e gata.

Bucăți de aluat prăjite în ulei încins, rumenite uniform pentru gogoși aurii și pufoase.

9. Manevrați aluatul cu o paletă mai lată ca să îl puneți în tigaie fără să îl deformați. Prăjiți gogoșile pe ambele părți până când se rumenesc frumos.

Gogoși proaspăt prăjite, așezate pe șervet absorbant pentru a elimina excesul de ulei.

10. Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. și pudrați-le cu zahăr cât sunt călduțe.

Cum se servesc gogoșile

Gogoșile cele mai bune sunt călduțe, pudrate cu zahăr și însoțite de un pahar de lapte sau o cafea cu lapte.

După prăjire vor forma o pungă de aer în interior, așa că e ușor să le umpleți cu gem, Nutella sau cremă de vanilie, după preferințe. Pentru umplere, vedeți cum am procedat eu la rețeta de gogoși pufoase la air fryer.

Tavă cu gogoși mari și pufoase în prim plan.

Cum se păstrează gogoșile ca să nu se usuce

Păstrați gogoșile într-o caserolă închisă sau pungă de hârtie, la temperatura camerei, maximum 2-3 zile. Reîncălzirea se face ușor în cuptor sau airfryer pentru a-și recăpăta moliciunea și textura crocantă la exterior.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Aluatul nu trebuie frământat din nou după prima dospire! Doar întins ușor cu palmele.
  • Nu faceți foaia prea subțire - gogoșile nu vor avea volum.
  • Lăsați-le să se odihnească 15 minute după tăiere - cresc frumos în tigaie.
  • Temperatura uleiului e esențială - prea rece = gogoși uleioase, prea fierbinte = arse la exterior, crude la interior.
  • Nu aglomerați tigaia - uleiul se răcește și gogoșile absorb grăsime.
  • Pudrați cu zahăr imediat ce le scoateți - altfel nu se mai lipește bine.
Tavă plină cu gogoși prăjite frumos rumenite, mari și moi.

Întrebări frecvente

Cu ce pot umple gogoșile după prăjire?

Ooo, aici e loc de joacă! Gem, ciocolată tartinabilă (Nutella, Finetti), cremă de vanilie, cremă de fistic - orice îți place. Le poți tăia un pic pe lateral sau le poți umple cu un poș sau cu o seringă de patiserie dacă vrei ceva mai „instagramabil".

Pot face gogoșile la cuptor în loc să le prăjesc?

Tehnic, da. Dar sincer? Nu mai sunt gogoși, sunt altceva - mai aproape de chifle dulci. Textura aia ușoară, crocantă la exterior și moale la interior se obține doar în ulei încins. Dacă nu vrei să prăjești, mai bine alegi o rețetă gândită pentru cuptor de la bun început.

Dar dacă îmi plac gogoșile rotunde, pot să le fac așa?

Sigur că da, nimeni nu te oprește! Dar cele făcute din aluatul refolosit de pe margini nu ies niciodată la fel de pufoase ca primele. Dacă nu te deranjează asta, merg și rotunde.

Pot face aluatul pentru gogoși de seara?

Poți frământa aluatul seara, îl lași la dospit 30 minute la temperatura camerei, apoi îl pui în frigider, acoperit bine. Dimineața îl scoți, îl lași 30-60 de minute să se încălzească, apoi îl întinzi și îl tai.

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • Gogosi pufoase de post
    Gogoși Pufoase de Post, Fără Lapte și Ouă - Rețetă Video Delicioasă
  • Gogosi turnate din aluat de eclere_reteta
    Gogoși turnate din aluat de eclere
  • Gogosi cu lingura
    Gogoși cu lingura - cea mai rapidă rețetă de gogoși

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

vas alb plin cu gogosi aurii moi si pufoase

Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!

Încearcă aceste gogoși moi și pufoase din aluat de cozonac cu drojdie uscată. Se taie cu rola, nu cu paharul și nu pierzi nimic din aluat!
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 20 minutes minutes
dospire: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 35 minutes minutes
Număr de porții: 30 - 40 (depinde cât de mari le tăiați
Autor: Iuliana Sbîrnea

Echipamente necesare

robot de bucatarie KA

Ingrediente
 

  • 500 g făină (tip 000)
  • 7 g drojdie uscată (25 gdrojdie proaspătă)
  • 50 g zahăr tos (~3 linguri)
  • 7 g zahăr Bourbon (zahăr vanilinat -1 pliculeț)
  • 300 ml lapte (3,5% grăsime, ușor călduț)
  • 2 gălbenușuri
  • coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
  • un praf de sare
  • 50 g unt (82% grăsime - topit și răcit)
  • 500 ml ulei pentru prăjit
  • ~50 g zahăr pudră pentru final

Instrucțiuni de preparare
 

  • Cerneți făina într-un bol mare. Adăugați drojdia uscată și amestecați.
    Făină cernută într-un bol mare pentru aluatul de gogoși, pas esențial pentru aerarea compoziției.
  • Într-un alt vas, bateți gălbenușurile cu zahărul tos,sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie, apoi turnați laptele călduț și untul topit. Omogenizați bine.
    Incorporarea ouălor și a untului topit în amestecul pentru aluat, pentru gogoși moi și aromate.
  • Turnați treptat lichidul peste făină și frământați până obțineți un aluat neted și ușor elastic. 10 minute la robot sau 20 la mână.
    Turnarea compoziției lichide în mixer pentru a începe frământarea aluatului de gogoși.
  • Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească în cuptor sau la temperatura camerei timp de 60-90 minute sau până când își dublează volumul.
    Adăugarea uleiului într-o tigaie adâncă pentru a pregăti gogoșile prin prăjire.
  • Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl intindeți cu palmele într-o foaie de aprox. 1,5 cm grosime - nu mai e nevoie de sucitor.
    Aluat întins manual pe blatul presărat cu făină, pregătit pentru decupat.
  • Tăiați direct în pătrate, cu o rola de pizza. Nu mai frământați, nu mai reîntindeți nimic. Aluatul merge 100% în gogoși!
    Bucăți de aluat decupate cu rola de patiserie, în forme pătrate pentru gogoși uniforme.
  • Acoperiți aluatul cu un șervet și lăsați gogoșile să mai crească încă 15 minute.
    Aluatul de gogoși lăsat la dospit sub un prosop curat, pentru a crește în volum.
  • Între timp încălziți uleiul într-o tigaie adâncă. Ar trebui să ajungă la 180 grade Celsius. Dacă nu aveți termometru, testați cu o bucată foarte mică de aluat. Dacă sfârâie și se ridică imediat la suprafață, e gata.
    Adăugarea uleiului într-o tigaie adâncă pentru a pregăti gogoșile prin prăjire.
  • Manevrați aluatul cu o paletă mai lată ca să îl puneți în tigaie fără să îl deformați. Prăjiți gogoșile pe ambele părți până când se rumenesc frumos.
    Bucăți de aluat prăjite în ulei încins, rumenite uniform pentru gogoși aurii și pufoase.
  • Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. și pudrați-le cu zahăr cât sunt călduțe.
    Gogoși proaspăt prăjite, așezate pe șervet absorbant pentru a elimina excesul de ulei.

Bine de știut:

    • Aluatul nu trebuie frământat din nou după prima dospire! Doar întins ușor cu palmele.
    • Nu faceți foaia prea subțire - gogoșile nu vor avea volum.
    • Lăsați-le să se odihnească 15 minute după tăiere - cresc frumos în tigaie.
    • Temperatura uleiului e esențială - prea rece = gogoși uleioase, prea fierbinte = arse la exterior, crude la interior.
    • Nu aglomerați tigaia - uleiul se răcește și gogoșile absorb grăsime.
    • Pudrați cu zahăr imediat ce le scoateți - altfel nu se mai lipește bine.
Nutrition Facts
Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
Amount per Serving
Calorii
91
% Daily Value*
Grăsimi
 
2
g
3
%
Colesterol
 
18
mg
6
%
Carbohidrați
 
15
g
5
%
Fibre
 
1
g
4
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
2
g
4
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
9 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Bol cu gogoși rapide cu praf de copt și mere, desert de casă simplu și pufos
    Gogoși rapide cu praf de copt, mere și stafide – pufoase, aromate, gata în 15 minute
  • Recipiente cu diferite tipuri de ulei, fiecare potrivit pentru preparate diferite
    Nu toate uleiurile sunt la fel! Alege corect – ghid complet
  • Salată ușoară cu pui, ciuperci și sos de usturoi fără ou crud, într-un bol alb pe fundal de lemn
    Salată cu piept de pui, ciuperci și sos de usturoi - rețetă ușoară
  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required