Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Aluaturi

Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 28 aug. 2025 · Publicată: 28 aug. 2025 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
1 shares
Mergi la rețetă

Timp estimat pentru citit: 9 minute

Dacă există un lucru care ne face să iubim plăcintele și mai mult, acela e momentul când le rupi și vezi cum se trag fâșiile una câte una, ca la un foietaj bine făcut. Așa sunt aceste plăcinte turcești la tigaie, niște lipii cu unt care se desfac în straturi, se coc simplu, pe aragaz, și nu au nevoie nici de ouă, nici de drojdie. Le-am făcut de multe ori, mereu cu aceleași ingrediente puține și rezultate spectaculoase!

Plăcinte turcești cu unt la tigaie, servite cu roșii și castraveți – rețetă fără drojdie, rapidă și gustoasă

Plăcinte rapide, fără cuptor, cu textură de foietaj

Le-am descoperit într-un video turcesc și m-a cucerit ideea că poți obține un fel de foietaj stratificat doar cu o tigaie și puțin unt. E un aluat simplu, fără ouă, care se întinde subțire și se transformă într-un deliciu.

Plăcintele turcești cu unt merg perfect la micul dejun, ca gustare, cu iaurt, cu brânză, cu salată sau ca bază pentru sandvișuri. Tot dintr-un aluat stratificat cu unt am făcut cele mai pufoase cornuri cu ciocolată . Aproape ca niște croissante, dar mai ușor de preparat.

Mergi direct la:
  • Ingrediente pentru 8 plăcinte turcești la tigaie
  • Cum facem plăcinte turcești cu unt - rețeta video detaliată
  • Mod de preparare lipii cu unt la tigaie - rețeta pas cu pas
  • Ce puteți înlocui în rețetă
  • Cum se servesc lipiile cu unt
  • Cum se păstrează
  • Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
  • Întrebări frecvente
  • Rețete asemănătoare
  • Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Ingrediente pentru 8 plăcinte turcești la tigaie

Ingrediente pentru plăcinte turcești la tigaie fără drojdie – făină, unt, lapte, ulei, praf de copt
  • 800 g făină – folosiți făină albă pentru pâine, tip 650 pentru un aluat elastic și ușor de întins
  • 350 ml lapte 3,5% grăsime – aduce frăgezime și ajută la rumenire
  • 100 ml apă – reglează consistența aluatului
  • 10 g sare – pentru gust, ajustați după preferință
  • 1 linguriță praf de copt – face aluatul mai ușor, aerat și stratificat
  • 150 g unt topit – dați gust și frăgezime, nu înlocuiți cu margarină!
  • 50 ml ulei – pentru a subția untul și a-l face mai ușor de întins

în plus, pentru uns tigaia

  • 3-4 linguri de ulei – opțional, doar dacă vreți un plus de luciu sau dacă tigaia nu este antiaderentă.

Cum facem plăcinte turcești cu unt - rețeta video detaliată

Vedeți exact cum se întinde aluatul, cum se unge și se împăturește ca să obțineți acele fâșii care se desfac perfect. Textura e moale, dar nu lipicioasă, iar trucurile din video vă vor ajuta să le coaceți exact cât trebuie. Nu uitați să vă abonați la canalul de YouTube pentru mai multe rețete cu aluat, fără ouă sau fără drojdie!
👉 Abonați-vă aici

Mod de preparare lipii cu unt la tigaie - rețeta pas cu pas

Aluat fraged pentru placinte la tigaie, framantat si gata de odihnit

1. Într-un bol amestecați făina cu praful de copt și sarea. Turnați laptele, apa și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot, până obțineți un aluat moale, care nu se lipește de mâini. Lăsați aluatul să se odignească 15 minute.

Aluat impartit in 8 bile egale pentru placinte turcesti la tigaie

2. Împărțiți aluatul în 8 bile egale, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le din nou la odihnit încă 15 minute.

Foaie de aluat unsa cu unt topit si ulei pentru placinte fara cuptor

3. Combinați untul topit cu uleul. Întindeți fiecare bilă pe blatul de lucru ușor presărat cu făină – cât de subțire puteți. Cu o pensulă ungeți toată suprafața foii cu amestecul de grăsimi.

Foaie subtire de aluat taiata fasii pentru placinte la tigaie

4. Tăiați pe marginile din stânga și din dreapta câte 2 fâșii late de 2-3 degete. Lăsați pe mijloc o fâșie mai lată, netăiată.

Cum se suprapun straturile de aluat pentru lipii turcesti cu unt

5. Așezați fâșiile tăiate una peste alta, în centrul aluatului, apoi împăturiți marginile laterale peste ele.

Impaturirea aluatului pentru a forma straturi multiple la placinte

6. Pliați aluatul de 4 ori formând un pliculeț dreptunghiular.

Pliculete de aluat odihnite la frigider pentru placinte la tigaie

7. Puneți toate pliculețele formate pe un platou, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le la frigider 1 oră.

Intinderea aluatului cu sucitorul pentru placinte turcesti fara cuptor

8. Presărați făină pe blatul de lucru și întindeți fiecare pliculeț în formă de pătrat, la dimensiunea tigăii (~24cm).

Placinta turceasca la tigaie, coapta uniform pe ambele parti

9. Puneți 1 linguriță de ulei în tigaie și coaceți plăcintele la foc mediu, 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii.

Placinte la tigaie fragede si rumenite, asezate pe farfurie

10. Pe măsură ce le coaceți, așezați plăcintele unele peste altele pe un platou. În felul acesta de vor păstra calde și moi până le terminați pe toate.

Ce puteți înlocui în rețetă

  • Laptele se poate înlocui cu lapte vegetal (soia, ovăz, migdale) pentru o variantă de post.
  • Puteți folosi doar apă (450 ml în total) dacă nu aveți lapte, dar aluatul va fi ceva mai puțin fraged.
  • Untul se poate înlocui cu unt vegetal, dar textura finală va fi ușor diferită.
  • Uleiul din amestecul de uns se poate înlocui cu unt clarificat (ghee) pentru un gust mai intens.
  • Făina 650 se poate schimba cu tip 550, însă aluatul va fi ceva mai moale, aveți grijă la întins.
  • Puteți adăuga în aluat condimente (oregano, za’atar, chimen) pentru un plus de aromă.
  • Dacă doriți o variantă dulce, presărați puțin zahăr între straturi și adăugați scorțișoară. Ca la rețeta de palmieri din foietaj.

Cum se servesc lipiile cu unt

Plăcintele se pot mânca simple sau cu:

  • iaurt rece (merge perfect cu textura caldă și fragedă),
  • brânzeturi – feta, telemea, cașcaval ras,
  • salată de roșii, castraveți și ceapă roșie,
  • ca bază pentru un sandviș cald cu legume la grătar.

Sunt delicioase calde, dar bune și reci. Dacă mai rămân (puțin probabil!), le puteți reîncălzi ușor în tigaie.

Plăcinte de casă coapte la tigaie, rețetă fără drojdie cu unt și lapte – servite calde

Cum se păstrează

  • La temperatura camerei, înfășurate în șervet sau într-o caserolă, se păstrează bine 1 zi.
  • În frigider – până la 3 zile, într-o pungă sau cutie ermetică.
  • Se pot congela crude (sub formă de pliculețe) sau coapte. Se dezgheață și se încălzesc în tigaie sau cuptor.

Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei

  • Nu săriți peste timpul de odihnă – aluatul devine mult mai ușor de întins după ce se relaxează.
  • Întindeți aluatul cât de subțire puteți – așa obțineți straturile frumoase care se desfac.
  • Nu exagerați cu focul – tigaia trebuie să fie bine încinsă, dar nu încinsă excesiv. Coacerea blândă ajută la formarea straturilor.
  • Ungeți bine cu unt între straturi – acesta e secretul „foietajului” fără cuptor.
  • Dacă aluatul pare prea moale, mai presărați puțină făină la întins.

Întrebări frecvente

Pot folosi făină integrală?

Se poate, dar e nevoie de mai mult lichid, textura va fi mai densă, iar lipiile nu se vor desface la fel de frumos.

Ce fac dacă nu am praf de copt?

Rețeta funcționează și fără, dar plăcintele vor fi mai puțin aerate. Nu e un capăt de țară.

Pot coace plăcintele în cuptor?

Nu recomand – se usucă mai tare. Tigaia oferă o coacere uniformă și păstrează frăgezimea.

Se pot face cu o zi înainte?

Da! Se pot păstra la frigider și reîncălzi ușor înainte de servire. Totuși, calde, imediat după coacere sunt cele mai bune!

Rețete asemănătoare

Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:

  • branzoaice in tava
    Brânzoaice moldovenești cu brânză de vaci și stafide - rețeta de poale-n brâu
  • coltunasi moldovenesti
    Colțunași moldovenești cu brânză și gem - rețeta cu cu aluat opărit
  • langosi unguresti pufosi cu branza si smantana
    Langoși ungurești cu brânză și smântână - rețeta simplă de langoși pufoși
  • tava cu opt pariziene pudrate cu zahar
    Cornuri cu mere și stafide. Rețeta de pariziene pufoase cu mere.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă

Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii

Plăcinte turcești la tigaie – lipii cu unt care se desfac în fâșii. Rețetă simplă, fără ouă sau drojdie, coapte direct pe aragaz.
No ratings yet
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 15 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
la rece: 1 hour hour
Timp total: 1 hour hour 45 minutes minutes
Număr de porții: 8
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 800 g făină albă tip 650
  • 350 ml lapte (3.5% grăsime)
  • 100 ml apă (plată)
  • 10 g de sare
  • 1 linguriță praf de copt

Pentru uns între straturi:

  • 150 g unt cu 82% grăsime (topit și răcit)
  • 50 ml ulei (floarea soarelui)

Pentru prăjit:

  • 3-4 linguri de ulei (opțional, dacă tigaia nu este antiaderentă)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Într-un bol amestecați făina cu praful de copt și sarea. Turnați laptele, apa și frământați 10 minute la mână sau 5 minute la robot, până obțineți un aluat moale, care nu se lipește de mâini. Lăsați aluatul să se odignească 15 minute.
    Aluat fraged pentru placinte la tigaie, framantat si gata de odihnit
  • Împărțiți aluatul în 8 bile egale, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le din nou la odihnit încă 15 minute.
    Aluat impartit in 8 bile egale pentru placinte turcesti la tigaie
  • Combinați untul topit cu uleul. Întindeți fiecare bilă pe blatul de lucru ușor presărat cu făină – cât de subțire puteți. Cu o pensulă ungeți toată suprafața foii cu amestecul de grăsimi.
    Foaie de aluat unsa cu unt topit si ulei pentru placinte fara cuptor
  • Tăiați pe marginile din stânga și din dreapta câte 2 fâșii late de 2-3 degete. Lăsați pe mijloc o fâșie mai lată, netăiată.
    Foaie subtire de aluat taiata fasii pentru placinte la tigaie
  • Așezați fâșiile tăiate una peste alta, în centrul aluatului, apoi împăturiți marginile laterale peste ele.
    Cum se suprapun straturile de aluat pentru lipii turcesti cu unt
  • Pliați aluatul de 4 ori formând un pliculeț dreptunghiular.
    Impaturirea aluatului pentru a forma straturi multiple la placinte
  • Puneți toate pliculețele formate pe un platou, acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le la frigider 1 oră.
    Pliculete de aluat odihnite la frigider pentru placinte la tigaie
  • Presărați făină pe blatuld e lucru și întindeți fiecare pliculeț în formă de pătrat, la dimensiunea tigăii (~24cm).
    Intinderea aluatului cu sucitorul pentru placinte turcesti fara cuptor
  • Puneți 1 linguriță de ulei în tigaie și coaceți plăcintele la foc mediu, 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii.
    Placinta turceasca la tigaie, coapta uniform pe ambele parti
  • Pe măsură ce le coaceți, așezați plăcintele unele peste altele pe un platou. În felul acesta de vor păstra calde și moi până le terminați pe toate.
    Placinte la tigaie fragede si rumenite, asezate pe farfurie

Bine de știut:

  • Nu săriți peste timpul de odihnă – aluatul devine mult mai ușor de întins după ce se relaxează.
  • Întindeți aluatul cât de subțire puteți – așa obțineți straturile frumoase care se desfac.
  • Nu exagerați cu focul – tigaia trebuie să fie bine încinsă, dar nu încinsă excesiv. Coacerea blândă ajută la formarea straturilor.
  • Ungeți bine cu unt între straturi – acesta e secretul „foietajului” fără cuptor.
  • Dacă aluatul pare prea moale, mai presărați puțină făină la întins.
Nutrition Facts
Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
Amount per Serving
Calorii
578
% Daily Value*
Grăsimi
 
25
g
38
%
Grăsimi saturate
 
11
g
69
%
Grăsimi nesaturate
 
1
g
Grăsimi polinesaturate
 
3
g
Grăsimi monosaturate
 
8
g
Colesterol
 
46
mg
15
%
Carbohidrați
 
75
g
25
%
Fibre
 
2
g
8
%
Zahăr
 
2
g
2
%
Proteine
 
14
g
28
%
Net Carbohydrates
 
72
g
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Ați încercat deja aceste plăcinte turcești la tigaie? Spuneți-mi cum v-au ieșit și cu ce le-ați servit! Rețeta e perfectă pentru oricine caută lipii cu unt care se desfac în fâșii, fără ouă sau drojdie. Dacă vă plac rețetele simple, rapide și cu gust deosebit, salvați articolul și abonați-vă și pe YouTube pentru mai multe idei din aceeași categorie.

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • covrigi bavarezi impletiți presarati cu sare si seminte de susan
    Cum să faci covrigi bavarezi opăriți cu bicarbonat – rețeta pas cu pas
  • farfurie cu placinte cu foi subtiri de casa pe fund de lemn
    Plăcinte cu foi subțiri de casă și brânză sărată – preparare pas cu pas
  • taietei rapizi turnati cu punga
    Tăieței rapizi turnați cu punga - rețeta gata în 5 minute!
1 shares

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Plăcinte turcești cu unt la tigaie, fără drojdie – rețetă simplă și fragedă
    Plăcinte turcești la tigaie - rețeta de lipii cu unt care se desfac în fâșii
  • Conserve pentru iarnă: zarzavat în suc de roșii la borcan – rețetă simplă pentru ciorbe gustoase
    Zarzavat în suc de roșii la borcan - perfect pentru ciorbe
  • doua felii de chec pufos zebra cu cacao si un pahar cu lapte
    Chec zebră cu cana – rețeta simplă și pufoasă pentru orice ocazie
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required