Vrei un desert rapid și irezistibil? Încearcă rețeta de palmieri din foietaj cu zahăr caramelizat. Sunt crocanți și delicioși!
Există puține deserturi mai simple și mai bune decât acești palmieri din aluat franțuzesc! Este o rețetă ridicol de ușoară și cu puține ingrediente, dar rezultatul întrece toate așteptările! Palmierii din foietaj sunt foarte crocanți, se desfac în fâșii și au arome superbe de unt și de zahăr caramelizat.
Cândva cumpăram mereu acești palmieri de la patiseriile din oraș. În unele locuri se numeau "urechi de elefant" și aveau și o aromă subtilă de scorțișoară. Aveam impresia că e o rețetă mai laborioasă, dar după ce am aflat cât de ușor se pot face acasă, nu am mai cumpărat niciodată!
Când îi fac acasă, folosesc pentru acest desert rețeta mea rapidă de foietaj de casă. Nu există comparație între gustul foietajului făcut în casă, cu unt bun, și aluaturile congelate din comerț care în majoritate sunt făcute cu margarină!
Ar fi și păcat să faceți acești palmieri cu foietaj cumpărat! Ca să vă puteți bucura cu adevărat de textura și de aroma lor specială, vă îndemn să plecați de la rețeta de foietaj de casă. Metoda mea este chiar foarte simplă și vă veți convinge singuri de diferență!
Tot din foietaj puteți face și bărcuțe cu gem sau cu rahat sau melcișori cu brânză dulce și stafide. Sunt rețete la fel de simple și de bune! 🙂
Mergi direct la:
Ingrediente
Pare incredibil, știu, dar pentru acești palmierii crocanți și caramelizați, nu avem nevoie, practic, decât de cele 2 ingrediente pe care le vedeți în fotografia de mai jos, iar cantitățile lor sunt ușor adaptabile.
- aluat de foietaj - folosiți de preferat un foietaj de casă sau căutați în magazine aluaturi făcute cu unt și nu cu margarină. Dacă foietajul este congelat, trebuie lăsat să se dezghețe peste noapte în frigider, altfel se va crăpa în zonele în care a fost pliat sau rulat.
- zahăr - folosiți zahăr tos, alb sau brun care se va carameliza frumos în cuptor și va da aroma și textura specifică.
Ce puteți schimba în rețetă
Pentru mine, aroma fină de unt combinată cu cea de caramel dată de zahăr, sunt perfecte și suficiente în acest desert. Totuși, dacă doriți, puteți adăuga și alte arome sau alte ingrediente odată cu zahărul:
- scorțișoară - amestecați zahărul tos cu o lingură de scorțișoară măcinată și presărați-le împreună peste aluat, așa cum am arătat mai jos, în rețeta pas cu pas.
- miez de nucă - folosiți miez de nucă măcinat fin , pe care, la fel ca scorțișoara, mai întâi îl amestecați cu zahăr, apoi le presărați împreună peste aluat și urmați pașii de mai jos.
- nucă de cocos - folosiți nucă de cocos rasă fin.
Dacă doriți, puteți încerca și varianta sărată a acestor palmieri, renunțând la zahăr și adăugând:
- parmezan ras
- ierburi aromatice
- măsline sau roșii uscate tăiate mărunt
- pesto de busuioc, de parmezan sau de leurdă
Întrebări frecvente
Da, puteți congela palmierii fie după înainte de coacere, fie după ce i-ați copt. Puneți-i în pungi sau caserole închise etanș.
Palmierii se păstrează timp de 3 zile la temperatura camerei. După acest timp se vor usca prea tare. Dacă doriți să îi păstrați mai mult, vă recomand să îi congelați.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Palmieri din aluat de foietaj
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 foaie aluat de foietaj (300 g)
- 40 g zahăr tos
Instrucțiuni de preparare
- Presărați aluatul cu aprox. ⅓ din cantitatea de zahăr, apoi treceți cu sucitorul peste aluat pentru ca zahărul să intre în acesta.
- Ajutați-vă de o foaie de copt ca să întoarceți aluatul pe partea cealaltă. Presărați din nou cu ⅓ din zahăr și presați ușor cu sucitorul.
- Împărțiți "din ochi" aluatul în 4 fâșii egale. Suprapuneți cele 2 fâșii din exteriorul foii către interior. Presărați din nou puțin zahăr și presați ușor.
- Împărțiți din nou aluatul în 4 fâșii și le aduceți pe cele din exterior către interior. Presărați zahăr și presați.
- Aduceți cele 2 fâșii una peste alta. Presărați zahăr și presați.
- Aprindeți cuptorul la 220 de grade. Împachetați aluatul în hârtia de copt și dați-l la congelator pentru 15 minute. Trebuie să fie foarte rece când îl băgăm în cuptor.
- Tăiați aluatul cu un cuțit ascuțit în fâșii de aprox. 2 cm grosime.
- Așezați palmierii în tavă, peste hârtie de copt lăsând spațiu între ei pentru că vor crește la copt. Dați tava la cuptor pentru 15-20 de minute sau până când palmierii sunt rumeniți pe partea care a fost în contact cu tava.
- Deschideți cuptorul și întoarceți palmierii cu partea rumenită în sus. Lăsați palmierii la cuptor încă 7-10 minute.
- Palmierii trebuie să fie frumos rumeniți pe ambele părți. Deși par moi, după ce se răcesc, palmierii se usucă și devin crocanți.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
irina a zis
Chiar acum cateva zile am cautat o reteta pentru palmieri, ce coincidenta!
In patiseriile din Iasi acestia se numesc "ochelari".
Palmierii de la noi arata ca un evantai un pic mai mare decat o palma, cu 4-6 brate in sus ale caror varfuri sunt glazurate cu ciocolata.
Dar n-am gasit nicaieri pe Google aceasta forma, numai "ochelarii".
Multumim pentru reteta, sunt usor de facut.
Iuliana Sbîrnea a zis
Mă bucur că ați găsit rețeta la mine 🙂
Sper să o încercați cu aluatul de casă, vă promit că n-o să vă pară rău.
Numai bine!
Voi a zis
Incredibil de buni. Nu mă așteptam să iasă așa din prima. I-am făcut cu aluat cumpărat, dar cu cel de casă cred că sunt o nebunie!
Iuliana Sbîrnea a zis
Poate îi încerci data viitoare cu foietajul rapid de casă, ca să vezi diferența. 😉