• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Rețete cu carne

Orez cu cârnați și ardei kapia

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 5 dec. 2023 · Publicată: 3 ian. 2019 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· Lasă un comentariu
315 shares
Mergi la rețetă

Orez cu cârnați și ardei kapia. Rețetă cu cârnați. Cârnați de casă. Cârnați tradiționali. Rețete deosebite cu cârnați. Mâncare de cârnați cu orez. Cum se face orezul cu cârnați de casă.

Dragii mei, bine v-am găsit în 2019! Cum ați petrecut de sărbători? Sper că ați avut bucate aromate pe masă, că i-ați avut pe cei dragi alături, iar în casă a a fost belșug și voie bună.

Cred că în toți cei 5 ani de blog culinar , prima rețetă a fiecărui an a fost un desert, eventual unul pe care l-am avut noi pe masă de Crăciun sau de Revelion. De data aceasta m-am gândit să schimb puțin lucrurile și să încep anul cu o rețetă de fel principal, sau mai bine zis, cu o idee deosebită de gătire a cârnaților de la Crăciun.

Cârnați cu orez și ardei kapia

M-am urnit destul de greu să mă apuc de gătit după atâtea zile de sărbătoare, dar imediat ce mi-a venit ideea să combin cârnații cu orez, ardei și un pic de vin, m-am mobilizat și am aprins aragazul cu bucurie. Știam deja că va ieși o mâncare deosebită și plină de arome! 😉

Orez cu cârnați și ardei kapia

Anul trecut, pe lângă rețeta clasică de cârnați din amestec de carne de porc și de vită, am făcut și 2 tranșe de cârnați "experimentali", pe care i-am dorit ceva mai dietetici decât cei obișnuiți. Unii sunt cu carne de capră și puțină carne de porc, ceilalți sunt cu carne de vită și de curcan. Ne place cum au ieșit ambele variante și cred că vom mai repeta combinațiile acestea.

La rețeta de astăzi am folosit cârnații de vită și curcan, pe care i-am gătit la cuptor, așa cum am descris în această rețetă.

Cu siguranță și voi mai aveți câțiva cârnați tradiționali pregătiți înainte de Crăciun și păstrați în congelator. Îi puteți folosi cu succes în această rețetă. La fel de bine puteți folosi și cârnați afumați, cumpărați sau făcuți de voi.

Cârnați cu orez și ardei kapia

La rețeta de azi aș zice că sincronizarea este totul. Cârnații trebuie să fie gata odată cu orezul. Fie că îi băgați la cuptor - variantă care pentru mine e cea mai simplă - fie că îi prăjiți sau îi faceți la grătar, ideal este ca aceștia să fie proaspăt pregătiți și calzi atunci când îi adăugați în tigaia cu orez și ardei Kapia.

Orezul se gătește în aroma ardeiului gras puțin prăjit în tigaie și a vinului adăugat la fierbere. La final, orezul va fi foarte gustos, cremos, puțin acrișor de la vin și de la sucul de roșii.

Știu că mulți dintre voi evitați să gătiți cu vin și mărturisesc că nu înțeleg de unde această reticență. Chiar dacă motivați că aveți copii mici care vor mânca din preparatul respectiv, trebuie să știți că alcoolul din vin se evaporă la gătit, iar în urma lui rămâne o aromă superbă și deosebită pe care nu o puteți obține altfel. Cu atât mai mult dacă aveți copii, aceștia trebuie și ei învățați de mici cu gusturi bune și arome deosebite în mâncăruri, nu-i așa? 😉

Nu mă pricep eu foarte bine la vinuri, dar după gusturile mele un vin alb sau roze demisec se potrivește de minune la preparatele pe bază de orez.

Cârnați cu orez și ardei kapia
Cârnați cu orez și ardei kapia

Mie aceste arome mi-au fost suficiente, nu am mai adăugat alte condimente la gătit. Doar la final am presărat o mână de pătrunjel proaspăt pentru o notă de prospețime. Dacă simțiți nevoia unor arome mai intense, puteți adăuga puțin cimbru uscat sau proaspăt, poate și un vârf de linguriță de boia iute, dacă vă plac mâncărurile picante.

Important este ca la final să lăsați orezul să se odihnească 5-10 minute sub capac, pentru ca toate aromele din tigaie să se împrietenească și să se întrepătrundă minunat.

Cârnați cu orez și ardei kapia

Mod de preparare orez cu cârnați și ardei Kapia

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Orez cu cârnați și ardei kapia

Orez cu cârnați și ardei kapia

5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 10 minutes minutes
Gătire: 30 minutes minutes
Timp total: 40 minutes minutes
Număr de porții: 2 porții
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 2-3 cârnați de casă (sau cumpărați)
  • 100 g orez
  • 1-2 ardei kapia sau ardei gras roșu
  • 50 ml ulei
  • 150 ml supă fierbinte de pui, vită, legume (sau apă dacă nu aveți supă)
  • 100 ml vin alb sau roze
  • 2-3 linguri suc concentrat de roșii
  • sare și piper după gust
  • pătrunjel proaspăt

Instrucțiuni de preparare
 

  • Luați în calcul că e nevoie să avem cârnații gata cam cu 5 minute înaintea orezului. Dacă îi preparați la cuptor, vor fi gata cam în 25-30 de minute. Dacă îi prăjiți sau îi faceți la grătar, probabil ceva mai repede. Păstrați-i la cald până îi adăugați peste orez.
  • Puneți uleiul să se încingă într-o tigaie, apoi adaugați ardeii tăiați fâșii.
  • Când fâșiile de ardei s-au înmuiat, adăugați orezul spălat și amestecați. Lăsați orezul să se călească 2-3 minute înainte să turnați supa.
  • Adăugați puțin câte puțin din supa (sau apa) caldă apoi sarea și piperul după gust.
  • După câteva minute turnați vinul, tot odată, apoi sosul de roșii și lăsați orezul să se gătească acoperit cu un capac, amestecând din când în când.
  • Când orezul e aproape gata, puneți cârnații întregi sau tăiați rondele (eu i-am tăiat) și lăsați să mai fiarbă timp de 5 minute. Reglați după gustul vostru cât de uscată sau de umedă doriți să fie mâncarea, adăugând încă puțină supă fierbinte dacă simțiți nevoia.
  • Stingeți focul, presărați pătrunjel proaspăt tocat și lăsați mâncarea să se odihnească timp de 5 minute, acoperită cu un capac pentru ca aromele să se întrepătrundă.
  • Serviți mâncarea de orez cu cârnați și ardei kapia caldă, alături de un pahar de vin.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!
Cârnați cu orez și ardei kapia

Sper că v-a făcut poftă rețeta mea de astăzi. Dacă o încercați, mi-ar plăcea să treceți pe aici să-mi spuneți cum v-a ieșit, dar mai ales dacă v-a plăcut! Poftă bună!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Gogoșari copți umpluți, gata de servit, în sos de roșii, cu felii de pâine și smântână
    Gogoșari umpluți cu carne de pui și ciuperci – rețetă gustoasă de toamnă
  • Chifteluțe de pui fragede în sos de smântână, cu mazăre și morcovi, servite cald într-un bol alb, rețetă tradițională rapidă
    Mâncare de mazăre cu smântână și chifteluțe – rețeta ușoară și gustoasă
  • Frigărui din carne tocată de pui gătite la grill, servite în vase ceramice albe, alături de vin rose.
    Frigărui din carne tocată de pui - rețeta perfectă pentru grill, grătar sau airfryer
315 shares
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Caltaboș cu bulion și orez, rețetă fără prăjeală, pregătit în mațe groase de porc
    Caltaboș cu carne tocată, orez și bulion – rețeta simplă, fără organe, fără prăjeală
  • Secțiune din prăjitura Cușma lui Guguță cu rulouri fragede umplute cu vișine
    Cușma lui Guguță – rețeta tradițională moldovenească cu vișine și aluat fraged de casă
  • Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval, tăiat felii pe platou, rețetă sărată de la Bucate Aromate
    Chec aperitiv cu ficăței de pui, ouă și cașcaval - rețeta ideală pentru sărbători
  • Amandine cu ciocolată decorate cu ganache și bilă de ciocolată, glazurate simplu, fără fondant, pe tavă albă
    Amandine cu ciocolată – rețetă ușoară de casă, cu ganache și glazură simplă (fără fondant)

Populare acum

  • Farfurie alba cu felii de chec aperitiv cu iaurt. In sectiune se vad masline, cuburi de legume, branzeturi si sunca
    Chec aperitiv cu iaurt, șuncă, brânză și legume – rapid și gustos
  • Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
    Friptură de porc la cuptor cu cartofi - rețeta cu ceafă de porc întreagă
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • doi pesti intregi gatiti la air fryer
    Cum să gătești perfect pește la air fryer - cât timp și la ce temperatură

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Rețete de post
  • Salate

VEZI TOATE CATEGORIILE

Deserturi de post

  • Placinta cu dovleac
    Plăcintă cu dovleac cu foi subțiri – rețetă video rapidă și delicioasă
  • Clătite de post cu apă minerală
    Clătite de post cu apă minerală – rețeta simplă și rapidă pentru clătite pufoase
  • Prăjitură turnată cu mere
    Prăjitură turnată cu mere rase - rețeta simplă, de post
  • Cornulețe de post cu borș
    Cornulețe de post cu borș umplute cu rahat
VEZI ȘI ALTE REȚETE

Prăjiturile copilăriei

  • Felie de cremșnit cremos cu foi de casă stratificate și cremă fină de vanilie.
    Cremșnit cu aluat fraged de casă și cremă fină de vanilie (cremeș, crempita)
  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură
  • placinta cu mere si aluat fraged cu untura
    Plăcintă cu mere și aluat fraged cu untură și smântână - o rețetă delicioasă!
  • Prajitura cu gem si aluat razuit
    Prăjitura cu gem și aluat răzuit - rețeta cu unt sau untură
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Cei mai pufoși cozonaci

  • cozonac moldovenesc cu aluat oparit
    Cozonac moldovenesc cu aluat opărit - rețeta după Silvia Jurcovan
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • cozonac fara framantare pufos cu multa umplutura
    Cozonac fără frământare și fără împăturiri - cea mai ușoară rețetă

Rețete actualizate

  • Portokalopita cu portocale și iaurt, servită pe farfurie albă, desert tradițional grecesc
    Portokalopita - rețeta de plăcintă grecească însiropată, cu iaurt şi portocale
  • Rețetă de varză a la Cluj servită pe farfurie, cu smântână și tacâmuri, preparat tradițional românesc gătit la cuptor
    Cum se face varza a la Cluj – rețeta tradițională românească, pas cu pas
  • Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir, decorată cu smântână și semințe de dovleac
    Supă cremă de morcovi copți cu măr și ghimbir – rețetă fină și aromată
  • felie de prajitura cu piscoturi, lapte condensat si banane asezata pe farfurie pentru servire
    Prăjitură cu pișcoturi, lapte condensat și banane – rețetă fără coacere

Articole utile

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi
  • colaj de fotografii cu deserturi cozonac, prajituri, fursecuri, turta dulce pentru masa craciun care se pot face din timp
    20+ deserturi pentru Crăciun pregătite din timp - sfaturi și trucuri pentru păstrare
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.