Timp estimat pentru citit: 9 minute
Dacă e ceva ce am învățat din toate rețetele de gogoși încercate până acum, e că cele mai bune gogoși moi și pufoase nu trebuie decupate cu paharul. De ce? Pentru că rețeta asta fără pahar e și fără pierdere de timp și risipă de aluat!

Pe scurt ce e deosebit la rețeta mea: nu mai decupez cercuri, nu mai strâng marginile, nu mai frământ a doua oară și nu mai aștept să se relaxeze glutenul ca să decupez încă 2-3 gogoși care oricum ies mai obosite decât primele. Le tai simplu în pătrățele cu o rola de pizza și gata treaba! Ies toate dintr-o dată și toate la fel de frumoase și pufoase - chiar și ultimele! Și priviți în poza de mai jos ce miez fantastic au!

Fix așa am simplificat și rețetea de pogăcelele cu brânză și untură: le-am tăiat triunghiulare. Toată lumea le face rotunde, eu le tai drept și rapid, că timpul e prețios, iar foamea nu așteaptă!
Mergi direct la:
- Ingrediente pentru 30 - 40 de gogoși moi și pufoase
- Cum facem gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată - rețeta video
- Cum faci cele mai pufoase gogoși - rețeta pas cu pas (cu fotografii)
- Cum se servesc gogoșile
- Cum se păstrează gogoșile ca să nu se usuce
- Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Întrebări frecvente
- Rețete asemănătoare
- Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente pentru 30 - 40 de gogoși moi și pufoase

- 500 g făină - tip 000. Nu încercați cu făină integrală, ar îngreuna aluatul.
- 7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă activată în lapte - eu aleg mereu drojdia uscată pentru că nu necesită activare.
- 50 g zahăr tos (~3 linguri) - îndulcește discret aluatul. Puteți pune o lingură în plus dacă vă plac deserturile mai dulci.
- 7 g zahăr Bourbon
- 300 ml lapte - ușor călduț, nu fierbinte!
- 2 gălbenușuri
- coaja rasă de la 1 lămâie mare - doar partea galbenă
- un praf de sare
- 50 g unt - cu 82% grăsime, topit și răcit
- ~500 ml ulei pentru prăjit - floarea-soarelui e perfect
- ~50 g zahăr pudră pentru final
Cum facem gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată - rețeta video
Urmăriți videoclipul pentru a vedea exact cât de moale trebuie să fie aluatul, cum îl întind și mai ales cum îl tai - simplu, în pătrate. Nici urmă de risipă! Veți vedea și textura ideală după prăjire.
📹 Abonați-vă la canalul meu de YouTube - urmează și alte rețete rapide și gustoase!
Cum faci cele mai pufoase gogoși - rețeta pas cu pas (cu fotografii)

1. Cerneți făina într-un bol mare. Adăugați drojdia uscată și amestecați.

2. Într-un alt vas, bateți gălbenușurile cu zahărul tos,sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie, apoi turnați laptele călduț și untul topit. Omogenizați bine.

3. Turnați treptat lichidul peste făină și frământați până obțineți un aluat neted și ușor elastic. 10 minute la robot sau 20 la mână.

4. Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească în cuptor sau la temperatura camerei timp de 60-90 minute sau până când își dublează volumul.

5. Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl intindeți cu palmele într-o foaie de aprox. 1,5 cm grosime - nu mai e nevoie de sucitor.

6. Tăiați direct în pătrate, cu o rola de pizza. Nu mai frământați, nu mai reîntindeți nimic. Aluatul merge 100% în gogoși!

7. Acoperiți aluatul cu un șervet și lăsați gogoșile să mai crească încă 15 minute.

8. Între timp încălziți uleiul într-o tigaie adâncă. Ar trebui să ajungă la 180 grade Celsius. Dacă nu aveți termometru, testați cu o bucată foarte mică de aluat. Dacă sfârâie și se ridică imediat la suprafață, e gata.

9. Manevrați aluatul cu o paletă mai lată ca să îl puneți în tigaie fără să îl deformați. Prăjiți gogoșile pe ambele părți până când se rumenesc frumos.

10. Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. și pudrați-le cu zahăr cât sunt călduțe.
Cum se servesc gogoșile
Gogoșile cele mai bune sunt călduțe, pudrate cu zahăr și însoțite de un pahar de lapte sau o cafea cu lapte.
După prăjire vor forma o pungă de aer în interior, așa că e ușor să le umpleți cu gem, Nutella sau cremă de vanilie, după preferințe. Pentru umplere, vedeți cum am procedat eu la rețeta de gogoși pufoase la air fryer.

Cum se păstrează gogoșile ca să nu se usuce
Păstrați gogoșile într-o caserolă închisă sau pungă de hârtie, la temperatura camerei, maximum 2-3 zile. Reîncălzirea se face ușor în cuptor sau airfryer pentru a-și recăpăta moliciunea și textura crocantă la exterior.
Sfaturi profesioniste pentru reușita rețetei
- Aluatul nu trebuie frământat din nou după prima dospire! Doar întins ușor cu palmele.
- Nu faceți foaia prea subțire - gogoșile nu vor avea volum.
- Lăsați-le să se odihnească 15 minute după tăiere - cresc frumos în tigaie.
- Temperatura uleiului e esențială - prea rece = gogoși uleioase, prea fierbinte = arse la exterior, crude la interior.
- Nu aglomerați tigaia - uleiul se răcește și gogoșile absorb grăsime.
- Pudrați cu zahăr imediat ce le scoateți - altfel nu se mai lipește bine.

Întrebări frecvente
Ooo, aici e loc de joacă! Gem, ciocolată tartinabilă (Nutella, Finetti), cremă de vanilie, cremă de fistic - orice îți place. Le poți tăia un pic pe lateral sau le poți umple cu un poș sau cu o seringă de patiserie dacă vrei ceva mai „instagramabil".
Tehnic, da. Dar sincer? Nu mai sunt gogoși, sunt altceva - mai aproape de chifle dulci. Textura aia ușoară, crocantă la exterior și moale la interior se obține doar în ulei încins. Dacă nu vrei să prăjești, mai bine alegi o rețetă gândită pentru cuptor de la bun început.
Sigur că da, nimeni nu te oprește! Dar cele făcute din aluatul refolosit de pe margini nu ies niciodată la fel de pufoase ca primele. Dacă nu te deranjează asta, merg și rotunde.
Poți frământa aluatul seara, îl lași la dospit 30 minute la temperatura camerei, apoi îl pui în frigider, acoperit bine. Dimineața îl scoți, îl lași 30-60 de minute să se încălzească, apoi îl întinzi și îl tai.
Rețete asemănătoare
Vrei să încerci și alte rețete asemănătoare? Iată ce mai găsești pe blog:
Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Gogoși moi și pufoase cu drojdie uscată rețetă simplă fără pahar!
Echipamente necesare
Ingrediente
- 500 g făină (tip 000)
- 7 g drojdie uscată (25 gdrojdie proaspătă)
- 50 g zahăr tos (~3 linguri)
- 7 g zahăr Bourbon (zahăr vanilinat -1 pliculeț)
- 300 ml lapte (3,5% grăsime, ușor călduț)
- 2 gălbenușuri
- coaja rasă de la 1 lămâie (doar partea galbenă)
- un praf de sare
- 50 g unt (82% grăsime - topit și răcit)
- 500 ml ulei pentru prăjit
- ~50 g zahăr pudră pentru final
Instrucțiuni de preparare
- Cerneți făina într-un bol mare. Adăugați drojdia uscată și amestecați. 
- Într-un alt vas, bateți gălbenușurile cu zahărul tos,sarea, zahărul vanilat și coaja rasă de lămâie, apoi turnați laptele călduț și untul topit. Omogenizați bine. 
- Turnați treptat lichidul peste făină și frământați până obțineți un aluat neted și ușor elastic. 10 minute la robot sau 20 la mână. 
- Acoperiți aluatul cu folie alimentară sau cu un prosop și lăsați-l să dospească în cuptor sau la temperatura camerei timp de 60-90 minute sau până când își dublează volumul. 
- Răsturnați aluatul pe blatul de lucru presărat cu făină și îl intindeți cu palmele într-o foaie de aprox. 1,5 cm grosime - nu mai e nevoie de sucitor. 
- Tăiați direct în pătrate, cu o rola de pizza. Nu mai frământați, nu mai reîntindeți nimic. Aluatul merge 100% în gogoși! 
- Acoperiți aluatul cu un șervet și lăsați gogoșile să mai crească încă 15 minute. 
- Între timp încălziți uleiul într-o tigaie adâncă. Ar trebui să ajungă la 180 grade Celsius. Dacă nu aveți termometru, testați cu o bucată foarte mică de aluat. Dacă sfârâie și se ridică imediat la suprafață, e gata. 
- Manevrați aluatul cu o paletă mai lată ca să îl puneți în tigaie fără să îl deformați. Prăjiți gogoșile pe ambele părți până când se rumenesc frumos. 
- Scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie care să absoarbă excesul de ulei. și pudrați-le cu zahăr cât sunt călduțe. 
Bine de știut:
- 
- Aluatul nu trebuie frământat din nou după prima dospire! Doar întins ușor cu palmele.
 
- 
- Nu faceți foaia prea subțire - gogoșile nu vor avea volum.
 
- 
- Lăsați-le să se odihnească 15 minute după tăiere - cresc frumos în tigaie.
 
- 
- Temperatura uleiului e esențială - prea rece = gogoși uleioase, prea fierbinte = arse la exterior, crude la interior.
 
- 
- Nu aglomerați tigaia - uleiul se răcește și gogoșile absorb grăsime.
 
- 
- Pudrați cu zahăr imediat ce le scoateți - altfel nu se mai lipește bine.
 
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email👩🍳 Îți plac rețetele mele?
Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.
🍪 Abonează-te aici










Lasă un comentariu