Nu mai ştiu unde am văzut poza unei prăjituri asemănătoare şi m-a bântuit combinaţia de ananas cu cireşe vreo două luni până când în sfârşit s-a îndurat primăvara să se instaleze de tot şi să înceapă să se coacă cireşele. Acum că mi-am văzut visul împlinit şi în sfârşit am făcut această prăjitură răsturnată cu ananas şi cireşe, pot să spun că a meritat aşteptarea: e pufoasă, răcoroasă şi dulce-acrişoară, fix pe gustul nostru.
Mod de preparare prăjitură răsturnată cu ananas şi cireşe
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o tavă de 26 cm diametru
- 5 ouă
- 6 linguri de zahăr
- 5 linguri de făină
- 50 g unt
- 1 conservă de ananas rondele (folosim inclusiv siropul)
- o mână plină de cireşe (pot fi şi congelate sau din compot)
Instrucțiuni de preparare
- Se aprinde cuptorul la 180 de grade şi se unge cu unt o formă rotunda care va merge la cuptor
- Se presară pe fundul formei o lingură de zahăr, apoi se așează rondelele de ananas şi cireşele în locurile ramase libere ca în fotografia de mai jos.
- Se taie untul cubuleţe mici care se pun peste fructe.
- Albuşurile se bat spumă până când nu mai cad de pe teluri.
- Se adaugă restul de zahăr (5 linguri) şi se mixează albuşurile până când se întăresc din nou, iar zahărul este complet dizolvat.
- Se adaugă gălbenuşurile şi se omogenizează compoziţia
- Se pune făina şi se încorporează în aluat, folosind un tel în formă de pară, cu mişcări uşoare de jos în sus.
- Se toarnă aluatul în formă peste rondelele de anans şi cireşe, cu mare grijă să nu deplasăm cireşele de la locul lor.
- Se dă prăjitura la cuptor pentru 35-40 de minute, până trece testul cu scobitoarea.
- Se desprinde aluatul de pe marginea tăvii cu lama unui cuţit.
- Se lasă cam 10 minute să se răcească în formă.
- Se toarnă sucul rămas din conserva de ananas şi se însiropează blatul.
- Se răstoarnă pe un platou potrivit şi se serveşte după ce s-a răcit complet.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Îmi place tare mult felul în care cireşele au colorat feliile de ananas, iar zahărul şi untul topit au desăvârşit aromele din această prăjitură simplă dar atât de delicioasă. Nu uitaţi că reţeta poate fi printată, ca să o preparaţi mai uşor, sau să o păstraţi pentru mai târziu.
Sorina Petkovic a zis
Ce dimensiune are tava?
Iuliana Sbîrnea a zis
Tava are 26 cm diametru.
IOANA FLORENTINA a zis
Multumim mult pt reteta !!
Am ,,furat'' si eu reteta 🙂 ....sigur o s-o fac !
Iuliana a zis
Cu placere! Sper sa fie pe gustul vostru 🙂
anca a zis
Fix ca am sa o fac si eu cand se mai ieftinesc ciresele, sub 15 lei n-am vazut. Am primit 30oua si asta prajitura asta pare minunata, orice este cu ananas este minunat:*
Iuliana a zis
Asa scumpe sunt la voi ciresele? Atunci mai bine asteapta-le pe cele de iunie, sigur vor fi mai ieftine.