Bucate Aromate

  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile
  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens
  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște
  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă
  • chifteluțe din piure de cartofi pe farfurie cu salata verde si ridichi
    Chiftele din piure de cartofi și fasole roșie - rețetă de post delicioasă
  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas
  • baghete cu masline pe gratar de racire alaturi de un bol cu masline intregi si buchet de rozmarin
    Baghete cu măsline și făină integrală - rețeta ușoară, fără frământare
  • 12 retete de post cu naut
    12 Rețete delicioase cu năut pentru post – rapide, sănătoase și pline de proteine!
  • servire gogosi rotunde pudrate cu zahar
    Gogoși pufoase cu brânză de vaci - rețetă rapidă, fără drojdie
  • cele mai bune retete de mucenici pentru 9 martie
    Cele mai bune rețete de mucenici – de post și de dulce, fierți și copți!
  • mucenici din aluat de cozonac glazurati cu ciocolata presarati cu fistic
    Mucenici din aluat de cozonac cu ciocolată și fistic – rețetă pentru 9 Martie
  • tocinei din cartofi rasi cu branza sarata asezati pe farfurii de servire alaturi de un castron cu smantana
    Tocinei bucovineni din cartofi și brânză rasă - rețetă tradițională delicioasă
Acasă » Retete » Deserturi de casa

Dovleac copt cu miere şi scorţişoară. Bonus: 4 metode de păstrare a dovleacului.

Publicat la 17 septembrie 2014 de Iuliana Sbîrnea - 6 comentarii - Această postare poate conține linkuri afiliate

132 shares
Mergi la rețetă Vezi rețeta video

Cum se face cel mai bun dovleac copt cu miere şi scorţişoară, un deliciu de toamnă care ne duce cu gândul la bunici. Bonus: 4 metode simple de păstrare a dovleacului crud sau copt.

Bucurie mare la noi în familie, a venit toamna și au apărut dovlecii! 🙂 

Şi cum pofta era imensă, iar nerăbdarea şi mai mare, n-a mai fost vreme nici măcar pentru o plăcintă cu dovleac , ci prima reţetă de anul ăsta a fost un "foarte banal" dovleac copt cu miere şi scorţişoară pe care l-am servit presărat cu miez de nucă tocat mărunt.

Dovleac copt cu miere şi scorţişoară

Buuuun şi aromat din cale-afară, dar mai ales parfumat! Ştiţi voi, parfumul ăla dulceag de început de toamnă aurie care parcă îţi inundă casa. Absolut minunat!

Mod de preparare dovleac copt cu miere și scorțișoară

Să faci dovleac copt e cea mai simplă treabă din lume. În principiu nu trebuie decât să ai un dovleac plăcintar pe care să îl tai felii, de preferat pe lungime și să le dai la cuptor presărate cu puțin zahăr care să se caramelizeze frumos și cu un praf de scorțișoară.

Firește că se poate renunța la zahăr, ca de altfel și la mierea de albine pentru servit, dacă doriți un desert cât mai dietetic cu putință.

Puteți renunța și la scorțișoară dacă nu sunteți prieteni cu aroma ei. Dovleacul în sine, chiar și gol e delicios, dulce și are aroma lui specifică care este foarte plăcută, iar pentru unele persoane este suficient atât.

Noi iubim scorțișoara cu patimă, așa că o presar din belșug. Mierea și nucile tocate presărate la final peste feliile rumene de dovleac au și ele farmecul lor, iar contrastul de texturi și arome face din desertul ăsta simplu, un mare deliciu!

  • dovleac copt în cuptor

Pe canalul de YouTube al blogului puteți vedea exact cum am pregătit eu dovleacul pentru copt și cât de frumos rumenit era când l-am scos din cuptor 🙂

Gasiți videoclipul ceva mai jos, la finalul rețetei scrise. Iar dacă vreți să vă abonați la canal pentru a urmări mai multe rețete, o puteți face accesând acest link.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

dovleac copt cu miere și scorțișoară

Dovleac copt cu miere şi scorţişoară

Dovleac copt cu miere şi scorţişoară, un deliciu de toamnă, care pe mulți ne duce cu gândul la bunici și la copilărie.
5 from 1 vote
Tipărește Salvează pe Pinterest
Pregătire: 5 minutes minutes
Gătire: 45 minutes minutes
Număr de porții: 4
Autor: Iuliana Sbîrnea

Rețeta Video

Ingrediente
 

  • 1 dovleac plăcintar de aprox 1.8 kg
  • 3-4 linguri de zahăr
  • 1 linguriţă de scorţişoară măcinată

pentru servit

  • miere de albine
  • miez de nucă tocat

Instrucțiuni de preparare
 

  • Se aprinde cuptorul la 200 de grade.
  • Se spală bine dovleacul la exterior şi se taie in patru bucăți pe lungime.
  • Se pun feliile în tava cuptorului și se presară cu zahăr și scorţişoară.
  • Se coace dovleacul în cuptor pentru 40-45 de minute, până când începe să se rumenească şi este suficient de moale încât intră cu uşurinţă furculiță în el.
  • Se serveşte călduţ presărat cu miere de albine și miez de nucă tocat, după gust.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Cum se păstrează dovleacul crud sau piureul de dovleac copt?

Să zicem că dovleacul pe care l-ați cumpărat s-a dovedit a fi prea mare pentru nevoile voastre și nu îl consumați pe tot.

Vestea bună este că indiferent dacă e crud sau deja copt, puteți păstra o parte din el să îl gătiți mai târziu.

dovleac placintar

Dovleacul crud

Dacă doriți să păstrați, de exemplu, una sau două felii de dovleac crud, nu trebuie decât să îl înfășurați în folie alimentară și astfel îl puteți păstra la frigider pentru maxim o săptămână.

Procedăm în acest fel dacă dorim să ne bucurăm peste câteva zile de aroma și parfumul dovleacului proaspăt copt sau dacă dorim să facem un desert la care avem nevoie de pulpa de dovleac dată pe răzătoare.

De exemplu:

  • plăcintă crocantă,
  • ștrudel cu dovleac
  • trigoane cu dovleac

O altă metodă ar fi să dați dovleacul pe răzătoare, să puneți pulpa obținută în pungi pe care să le păstrați la congelator timp de câteva luni.

felii de dovleac placintar

Dovleacul copt

Dacă ați apucat să coaceți dovleacul și nu se mai mănâncă, puteți păstra pulpa de dovleac copt pentru deserturi pe care să le faceți mai târziu.

Câteva exemple de astfel de deserturi:

  • fusecuri crăpate cu dovleac
  • cheesecake la pahar cu dovleac
  • negresă cu dovleac
  • mini tarte cu dovleac

Cum procedăm: curățăm dovleacul copt de coajă, apoi pasăm miezul cu un blender electric până când obținem o pastă omogenă.

dovleac cop cuburi

Această pastă poate fi păstrată simplu, într-un borcan cu capac, la frigider, maxim o săptămână.

Dacă sterilizăm borcanul cu piure de dovleac la bain marie timp de 30 de minute, putem păstra borcanul în cămară, ca orice conservă, timp de 6 luni.

Pentru sterilizare puteți vedea cum am procedat eu la sterilizarea borcanelor cu mere rase pentru plăcintă.

piure de dovleac

O altă metodă, poate cea mai simplă, este să punem piureul cu dovleac într-o pungă pe care să o păstrăm la congelator timp de 6 luni.

Când vreți să gătiți un desert delicios folosind piureul congelat, lăsați punga să se dezghețe de seara până dimineața în frigider.

piure de dovleac

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • merdenele cu umplutură de brânză sărată și foi cumpărate
    Merdenele cu brânză sărată - rețeta rapidă cu foi cumpărate
  • placinta cu lapte si fructe de padure
    Plăcintă cu lapte, vanilie și fructe de pădure
  • gogoși umplute cu gem de căpșuni
    Gogoși la air fryer - rețeta de gogoși pufoase umplute cu gem
  • cheesecake copt fara blat
    Cheesecake copt fără blat - rețeta spaniolă de cheesecake basc sau "ars"
132 shares

Comentarii

  1. monya a zis

    noiembrie 07, 2014 at 3:25 pm

    Pff, e delicios. Si chiar de n ar fi fost așa, pozele sunt demențiale si ademenitoare

    Răspunde
  2. cristinatoth a zis

    septembrie 17, 2014 at 10:46 am

    Sunt fan dovleac copt! Yammy!

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 17, 2014 at 9:14 pm

      Suntem multi bag seama 🙂

      Răspunde
  3. Claudia a zis

    septembrie 17, 2014 at 10:13 am

    mmmm...vai, ce pofta mi-ai facut de dovleac copt....:)

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      septembrie 17, 2014 at 9:15 pm

      La voi nu au aparut inca? Vrei sa-ti trimit?

      Răspunde
      • Claudia a zis

        septembrie 18, 2014 at 7:30 am

        A aparut si am si mancat dar nu copt 🙂
        Multumesc de oferta 😉

        Răspunde
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕


Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • felie de cozonac babka cu cioclata si nuci in care se vad multe straturi
    Babka cu ciocolată – rețeta explicată pas cu pas, cu trucuri și sfaturi utile

  • un panettone intreg si o jumatate de panettone pe masa din bucataria de acasa
    Panettone cu fructe uscate – rețeta autentică cu poolish pentru un gust intens

  • felie de drob din carne tocata amestec cu ou fiert in mijloc
    Drob fraged cu carne tocată de porc și vită – fără organe, perfect pentru Paște

  • cum se serveste ciorba de primavara cu loboda si stevie, alaturi de paine proaspata si ceapa verde
    Ciorbă de primăvară cu lobodă și ștevie – rețetă ușoară și sănătoasă

Populare acum

  • Reteta tiramisu rapid fara oua
    Tiramisu fără ouă - rețeta rapidă cu mascarpone și frișcă

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • Borcan de sticla cu flori de soc si felii de lamaie pentru preparare socata fara drojdie
    Cum se face socata – Rețetă tradițională, fără drojdie, 100% naturală

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • Salate

  • Paste
  • Rețete de sosuri delicioase
  • Supe
  • Rețete cu pește și fructe de mare

VEZI TOATE CATEGORIILE

Rețete de tort pentru orice sărbătoare

  • Tort Napoleon tăiat pe platou de servire
    Tort Napoleon cu foi de casă și cremă de vanilie – rețeta autentică, pas cu pas

  • Tort de mere caramelizate
    Tort de Mere Caramelizate Perfect – Urmează Rețeta Pas cu Pas și Video

  • tort cu crema de lamaie si fructe de padure
    Tort cu cremă de lămâie și fructe de pădure - rețeta delicioasă pentru orice ocazie

  • Tort cu spuma de capsuni
    Tort cu spumă de căpşuni

ALTE REȚETE DE TORT

Rețete de prăjituri explicate pas cu pas

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie

  • felii de prajitura Greta Garbo (Jerbo) pe farfurii
    Prăjitura Greta Garbo (Jerbo) cu nucă și gem - rețeta veche cu unt și untură

  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată

  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi

ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • savarină pufoasă bine însiropată servită pe farfurie
    Savarine pufoase cu frișcă naturală – rețeta clasică, pas cu pas

  • maioneza dietetica cu 4 oua intregi si putin ulei facuta la blender
    Maioneză "la minut" - rețeta cu 4 ouă fierte și doar 50 ml de ulei

  • felie de cremă de zaăr ars cu sirop
    Cremă de zahăr ars - rețeta cu 8 ouă, fără amidon

  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • cea mai buna faina pentru cozonac pufos - coperta cu doua felii de cozonac cu nuca super pufos
    Cea mai bună făină pentru cozonaci pufoși – Ghid complet pentru alegerea făinii

  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi

  • coperta articol secretul aluatului perfect - dospirea in cuptor
    Cum să dospești aluatul în cuptor pentru un rezultat perfect – Trucuri și sfaturi

  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.
x