Cum se face cel mai bun dovleac copt cu miere şi scorţişoară, un deliciu de toamnă care ne duce cu gândul la bunici. Bonus: 4 metode simple de păstrare a dovleacului crud sau copt.
Bucurie mare la noi în familie, a venit toamna și au apărut dovlecii! 🙂
Şi cum pofta era imensă, iar nerăbdarea şi mai mare, n-a mai fost vreme nici măcar pentru o plăcintă cu dovleac, ci prima reţetă de anul ăsta a fost un "foarte banal" dovleac copt cu miere şi scorţişoară pe care l-am servit presărat cu miez de nucă tocat mărunt.
Buuuun şi aromat din cale-afară, dar mai ales parfumat! Ştiţi voi, parfumul ăla dulceag de început de toamnă aurie care parcă îţi inundă casa. Absolut minunat!
Mod de preparare dovleac copt cu miere și scorțișoară
Să faci dovleac copt e cea mai simplă treabă din lume. În principiu nu trebuie decât să ai un dovleac plăcintar pe care să îl tai felii, de preferat pe lungime și să le dai la cuptor presărate cu puțin zahăr care să se caramelizeze frumos și cu un praf de scorțișoară.
Firește că se poate renunța la zahăr, ca de altfel și la mierea de albine pentru servit, dacă doriți un desert cât mai dietetic cu putință.
Puteți renunța și la scorțișoară dacă nu sunteți prieteni cu aroma ei. Dovleacul în sine, chiar și gol e delicios, dulce și are aroma lui specifică care este foarte plăcută, iar pentru unele persoane este suficient atât.
Noi iubim scorțișoara cu patimă, așa că o presar din belșug. Mierea și nucile tocate presărate la final peste feliile rumene de dovleac au și ele farmecul lor, iar contrastul de texturi și arome face din desertul ăsta simplu, un mare deliciu!
Pe canalul de YouTube al blogului puteți vedea exact cum am pregătit eu dovleacul pentru copt și cât de frumos rumenit era când l-am scos din cuptor 🙂
Gasiți videoclipul ceva mai jos, la finalul rețetei scrise. Iar dacă vreți să vă abonați la canal pentru a urmări mai multe rețete, o puteți face accesând acest link.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Dovleac copt cu miere şi scorţişoară
Rețeta Video
Ingrediente
- 1 dovleac plăcintar de aprox 1.8 kg
- 3-4 linguri de zahăr
- 1 linguriţă de scorţişoară măcinată
pentru servit
- miere de albine
- miez de nucă tocat
Instrucțiuni de preparare
- Se aprinde cuptorul la 200 de grade.
- Se spală bine dovleacul la exterior şi se taie in patru bucăți pe lungime.
- Se pun feliile în tava cuptorului și se presară cu zahăr și scorţişoară.
- Se coace dovleacul în cuptor pentru 40-45 de minute, până când începe să se rumenească şi este suficient de moale încât intră cu uşurinţă furculiță în el.
- Se serveşte călduţ presărat cu miere de albine și miez de nucă tocat, după gust.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Cum se păstrează dovleacul crud sau piureul de dovleac copt?
Să zicem că dovleacul pe care l-ați cumpărat s-a dovedit a fi prea mare pentru nevoile voastre și nu îl consumați pe tot.
Vestea bună este că indiferent dacă e crud sau deja copt, puteți păstra o parte din el să îl gătiți mai târziu.
Dovleacul crud
Dacă doriți să păstrați, de exemplu, una sau două felii de dovleac crud, nu trebuie decât să îl înfășurați în folie alimentară și astfel îl puteți păstra la frigider pentru maxim o săptămână.
Procedăm în acest fel dacă dorim să ne bucurăm peste câteva zile de aroma și parfumul dovleacului proaspăt copt sau dacă dorim să facem un desert la care avem nevoie de pulpa de dovleac dată pe răzătoare.
De exemplu:
- plăcintă crocantă,
- ștrudel cu dovleac
- trigoane cu dovleac
O altă metodă ar fi să dați dovleacul pe răzătoare, să puneți pulpa obținută în pungi pe care să le păstrați la congelator timp de câteva luni.
Dovleacul copt
Dacă ați apucat să coaceți dovleacul și nu se mai mănâncă, puteți păstra pulpa de dovleac copt pentru deserturi pe care să le faceți mai târziu.
Câteva exemple de astfel de deserturi:
- fusecuri crăpate cu dovleac
- cheesecake la pahar cu dovleac
- negresă cu dovleac
- mini tarte cu dovleac
Cum procedăm: curățăm dovleacul copt de coajă, apoi pasăm miezul cu un blender electric până când obținem o pastă omogenă.
Această pastă poate fi păstrată simplu, într-un borcan cu capac, la frigider, maxim o săptămână.
Dacă sterilizăm borcanul cu piure de dovleac la bain marie timp de 30 de minute, putem păstra borcanul în cămară, ca orice conservă, timp de 6 luni.
Pentru sterilizare puteți vedea cum am procedat eu la sterilizarea borcanelor cu mere rase pentru plăcintă.
O altă metodă, poate cea mai simplă, este să punem piureul cu dovleac într-o pungă pe care să o păstrăm la congelator timp de 6 luni.
Când vreți să gătiți un desert delicios folosind piureul congelat, lăsați punga să se dezghețe de seara până dimineața în frigider.
monya a zis
Pff, e delicios. Si chiar de n ar fi fost așa, pozele sunt demențiale si ademenitoare
cristinatoth a zis
Sunt fan dovleac copt! Yammy!
Iuliana a zis
Suntem multi bag seama 🙂
Claudia a zis
mmmm...vai, ce pofta mi-ai facut de dovleac copt....:)
Iuliana a zis
La voi nu au aparut inca? Vrei sa-ti trimit?
Claudia a zis
A aparut si am si mancat dar nu copt 🙂
Multumesc de oferta 😉