După succesul reţetei de blat de tort din pandişpan, m-am gândit că ar fi util să scriu şi cum se face blatul clasic de tartă pe care îl folosesc atât la tartele dulci cât şi la cele sărate. Desigur, pentru tartele sărate exclud din lista de ingrediente zahărul vanilat şi coaja rasă de lămâie, în rest, procedura şi cantităţile sunt aceleaşi.
E un aluat foarte simplu de făcut şi fără riscuri "să nu-ţi iasă" dacă se respectă câteva condiţii de bază: în primul rând untul folosit să fie din cel gras, cu minim 80% grăsime şi sa fie foarte rece, abia scos din frigider. Un alt secret al reuşitei este că spre deosebire de alte aluaturi, cel de tartă nu trebuie frământat cu mâna, ci trebuie băgat fie la robotul de bucătărie, sau şi mai simplu, ca să nu mai avem de spălat şi accesoriile robotului, îl putem amesteca pur şi simplu cu o furculiţă. Nu amestecăm cu mâna deoarece căldura palmelor ar înmuia prea mult untul care trebuie să rămână rece. Acestea fiind zise, să ne apucăm de treabă, nu-i aşa? 🙂
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
pentru o formă de tartă de 20x10 cm / pentru o tartă rotundă, de 26-28 cm folosiţi cantităţile din paranteze
- 200 g făină (300 g pt forma rotundă)
- 100 g unt rece (150 g pt forma rotundă)
- 50 g zahăr pudră vanilat (80 g pt forma rotundă - se exclude pentru tartele sărate)
- un praf de sare
- coaja rasă de lămâie - se exclude pentru tartele sărate
- 1 gălbenuș (2 gălbenuşuri pt forma rotundă)
- 1-2 linguri de apă rece (2-3 linguri pt forma rotundă)
Instrucțiuni de preparare
- Se cerne făina, se adaugă zahărul pudră şi un praf de sare, apoi untul cât mai rece tăiat cubuleţe şi gălbenuşul de ou. Se amestecă toate la robot sau şi mai simplu cu o furculiţă până se obţine un aluat nisipos cu bulgăraşi mici de unt.
- Ca să se lege aluatul şi să devină elastic, adăugaţi o lingură, maxim două de apă rece şi continuaţi să amestecaţi până aluatul începe să se lege. Apoi, cu mâna, îi daţi rapid o formă de bilă.
- Înfăşuraţi aluatul în folie alimentară şi lăsaţi-l să se odihnească la frigider cel puţin o jumătate de oră.
- Întindeţi aluatul cu sucitorul căutând să obţineţi o foaie ceva mai groasă de jumătate de centimetru şi puţin mai mare decât forma de tartă pe care doriţi să o folosiţi.
- Aşezaţi aluatul în formă, şi treceţi cu sucitorul peste marginile formei pentru a îndepărta excesul. La fel de bine le puteţi tăia şi cu un cuţit dacă vi se pare mai comod.
- Pentru că aluatul conţine unt, nu se va lipi, aşa că nu este nevoie să ungeţi forma sau să folosiţi hârtie de copt.
- Înţepaţi aluatul din loc în loc cu furculiţa, aşezati peste el o foaie de copt şi câteva boabe de fasole, sau orez pentru a împiedica creşterea aluatului la cuptor.
- Cuptorul trebuie încins la 175 de grade. Coaceţi aluatul timp de 15 minute, timp necesar pentru a forma o crustă, apoi adăugaţi umplutura dorită. Dacă am pune fructele sau crema peste aluatul necopt, acesta s-ar înmuia şi nu s-ar mai coace aşa cum trebuie.
- Scoateţi aluatul din cuptor, adăugaţi fructele sau umplutura dorită şi mai coaceţi la aceeaşi temperatură încă 30-35 de minute.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Pont: nu aruncaţi marginile excedentare, ci decupaţi din ele din câteva fursecuri, pe care le puteți coace odată cu aluatul 😉
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de aluat clasic de tartă pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Lasă un comentariu