Prăjitură cu spumă de zmeură, o rețetă ușoară, rapidă, doar cu ingrediente naturale. Veți iubi această prăjitură delicioasă!
O prăjitură simplă de tot, cu blat de pandişpan vanilat şi cremă cu frişcă atât de aromată şi de bună! Poate doriţi să profitaţi că în perioada asta zmeura rodeşte pentru a doua oară şi o mai putem găsi încă în piaţă în stare proaspătă şi să o faceţi şi voi.
Crema se poate face la fel de bine şi cu zmeură congelată. De fapt eu aşa am făcut-o pentru că dehh...lenea e "cucoană mare" şi mi-a fost mai scurt drumul până la congelator decât până în piaţă 🙂
Şi o povestioară amuzantă legată de prăjitura asta. A venit la noi în vizită o prietenă de-a mea, mămică a unei fetiţe de 3 anişori şi le-am servit cu prajitura proaspăt făcută.
Mămica, văzând ce bine arată şi ce cremă roz are, mi-a spus panicată că nu vrea să îi dea fetiţei prăjituri de cofetărie cu coloranţi. Haha, noroc că făcusem poze pentru blog şi i-am arătat cum am scurs zmeura de seminţe! 🙂
Mod de preparare prăjitură cu blat de vanilie şi spumă de zmeură
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Prăjitură cu blat de vanilie şi spumă de zmeură
Tipărește Salvează pe PinterestIngrediente
pentru blat - de dimensiunea unei tăvi clasice de aragaz
- 5 ouă
- 5 linguri de făină
- 5 linguri de zahăr
- 1 linguriță extract de vanilie
- un praf de sare
crema
- 120 g zmeură proaspătă sau congelată
- 2 linguri de zahăr tos
- 600 ml smântână pentru frișcă (min 30% grăsime)
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 linguriţă de extract de vanilie
- 1 pliculeţ de gelatină+70 ml de apă
- ciocolată rasă pentru decor -opţional
Instrucțiuni de preparare
blatul
- Aprindem cuptorul la 180 de grade şi pregătim tava de la aragaz în care punem o foaie de hârtie de copt.
- Batem albuşurile spumă tare cu un praf de sare, până când spuma nu mai cade de pe teluri.
- Adăugăm zahărul, fiecare lingură pe rând şi se batem în continuare până când spuma este din nou fermă, apoi gălbenusurile şi batem din nou.
- Încorporăm făina, folosind un tel de mână, cu miscări uşoare de jos în sus, astfel încât compoziţia să rămână aerată.
- Turnăm compoziţia în tavă şi o nivelăm. Coacem blatul timp de 20 minute până când devine ferm şi elastic, iar pe margini începe să se rumenească. Dacă îl apăsaţi cu degetele, revine la forma iniţială. Dacă doriţi, faceţi şi testul cu scobitoarea pentru siguranţă.
- Scoateţi blatul din cuptor şi lăsaţi-l la răcit, apoi îl tăiaţi în două jumătăţi egale, fie pe lungime, fie pe lăţime, cum doriţi.
crema
- Punem zmeura împreună cu zahărul tos la fiert, pe foc mic, amestecând din când în când ca să nu se lipească. Când zmeura s-a înmuiat şi compoziţia s-a legat puţin, o dăm deoparte de pe foc şi o lăsăm să se răcească.
- Pasăm zmeura la blender, apoi o punem într-o strecurătoare deasupra unui ibric ca să scăpăm de sâmburi. Acest pas nu e obligatoriu, dar crema va fi mai fină fără sâmburi.
- Batem smântâna pentru frişcă împreună cu zahărul pudră şi extractul de vanilie doar până când frişca devine fermă, nu mai mult.
- Hidratăm gelatina în 70 ml de apă, apoi o topim la foc foarte mic sau la microunde. Urmaţi instrucţiunile de pe pachet şi fiţi atenţi să nu fiarbă pentru că îşi pierde proprietăţile.
- Când gelatina lichefiată s-a răcorit puţin (nu o lăsaţi prea mult, că se încheagă!) o turnăm peste frişcă. Adăugăm şi zmeura pasată şi omogenizăm.
asamblarea
- Punem jumătate din cremă peste unul din blaturi, aşezăm deasupra al doilea blat şi restul de cremă.
- Nivelăm crema (eu i-am făcut nişte "valuri") şi presărăm ciocolată rasă.
- Lăsăm prăjitura să se răcească la frigider cel puţin 2 ore, apoi o tăiem cu un cuţit cu lama subţire.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Dacă v-a plăcut reţeta, puteţi încerca şi o variantă ciocolatoasă, dar la fel de uşor de făcut: prăjitura cu ciocolată şi cremă straciatella.
Nu uitaţi că puteţi printa reţeta de prăjitură cu blat de vanilie şi spumă de zmeură pentru a o avea la îndemână atunci când o preparaţi sau să o păstraţi la colecţia voastră de reţete pentru mai târziu.
Poftă bună!
Gabriela Iordache a zis
Arată foarte bine! Pot sa folosesc frișcă în loc de smântână? Blatul este făcut doar din albușuri?
Iuliana a zis
Te referi la frisca vegetala? Da, o poti folosi. Eu am folosit smantana dulce La Dorna, din care am facut frisca naturala, deci nu smantana fermentata.
Blatul este un pandispan clasic, ca la chec, se pun si galbenusurile.
Paula a zis
Si asta arata foarte bine si cu zmeura ne place mult si noua.
Claudia a zis
Ma intreb, oare mai ai sa imi dai si mie acum?
Ca de cand ai facut postarea si pana am primit eu mailul ca sa aflu a trecut ceva timp 🙂
Iuliana a zis
De avut nu mai am demult, dar la cat de usor se face nu e mare lucru s-o mai fac o data special pentru prieteni 🙂
Daniela a zis
Ce bine arata! Vanilie si zmeura, parca am un deja-vu, mananc prajituri foarte des si cred ca nu a trecut mult timp de cand am gustat una asemanatoare cu cea din reteta ta, facuta de o prietena. Nu prea le am cu gatitul deci o s-o rog pe ea s-o incerce si pe asta. 😀
Iuliana a zis
Sper sa va placa, si tie si prietenei tale 🙂
Laura C. a zis
Arata bine tare!
Iuliana a zis
Multumesc, Laura 🙂