Despre salata tabouleh...numai de bine 🙂 E atât de ușor de făcut, de ieftină, de bună și de veselă! Nu avem nevoie decât de câteva ingrediente: mult (dar mult!!) pătrunjel, mentă proaspătă, roșii, ceapă roșie (sau ceapă verde) și de obicei bulgur fiert. În loc de bulgur putem folosi cu succes cuşcuş sau şi mai bine quinoa cum am folosit eu în rețeta de azi. Totul stropit bine cu ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie. O combinație aparent banală, dar atât de proaspătă și de gustoasă că nu te-ai mai opri din mâncat.
Ştiu că unii dintre voi s-ar putea să ridice miraţi dintr-o sprânceană când vor citi despre mentă pe lista ingredientelor. Tradiţia noastră culinară nu prea o include sau cel puţin nu în salatele proaspete, dar vă asigur că un tabouleh fără mentă n-are niciun farmec. Menta îi dă o aromă deosebită. Nu trebuie să vă sperie, gustul de mentă nu se va simţi foarte pregnant, dar va potenţa toate celelalte arome din salata asta.
Am pe pervazul de la bucătărie câteva ghivece cu plante aromatice printre care şi unul cu mentă. E cel mai drăguţ şi mai decorativ dintre toate. Greu mi-a mai venit să-l jumulesc pentru tabuleh! Dar mi-a prins bine că l-am avut, altfel de unde luam eu mentă proaspătă la vremea asta? Iar rămurelele rupte s-au regenrat, au dat din nou frunzuliţe mici şi fragede. Deci investiţi 5-6 lei într-un ghiveci de mentă (eu l-am cumpărat din supermarket) şi creşteţi-l cu drag. Nu numai că arată frumos, dar vă va răsplăti cu arome irezistibile şi miros proaspăt.
Mi-a plăcut să mă joc cu ingredientele acestei reţete. Nu-i aşa că n-aţi mai văzut atâtea culori frumoase şi atâta prospeţime la un loc? 🙂
Deși salata tabouleh se poate face oricând, căci roșii, pătrunjel și mentă găsim tot timpul anului, eu o asociez mai mult cu primăvara și cu perioada de post al Paştelui. În perioada asta o fac cel mai des. Probabil organismul meu la ieșirea din iarnă e avid de toate vitaminele pe care i el pot da și le cere cu insistenţă. Totuși, un tabouleh de vară, făcut cu roșii de-ale noastre, românești, cărnoase e de neegalat. Sublim!
Cum se face salata tabouleh cu quinoa
În primul rând ar trebui să aveţi quinoa fiartă şi răcită înainte de a vă apuca de salată. Am scris acum ceva timp un întreg articol laudativ despre quinoa. În lipsă de alt titlu mai bun, l-am intitulat "Totul despre quinoa" Dacă îl citiţi veţi afla şi de ce este bine să consumăm quinoa dar şi cum o fierbem corect. Nu vă speriaţi, în 15 minute e gata, mai rămâne să aveţi puţintică răbdare cu timpul de răcire.
Rețeta completă, cantități și mod de preparare
Ingrediente
- 3 legături de pătrunjel
- 8-10 fire de mentă
- 4-5 roşii
- 1 ceapă roşie (puteţi pune şi ceapă verde)
- ½ cană de quinoa fiartă şi răcită
- aprox. 50 ml ulei de măsline
- sare (piper şi suc de lămâie după gust)
Instrucțiuni de preparare
- Spălăm pătrunjelul şi menta şi le scuturăm bine de apă, apoi le tocăm mărunt.
- Tăiem roşiile cubuleţe mici.
- Taiem ceapa roşie la fel, în cubuleţe cât mai mici.
- Le punem pe toate într-un bol încăpător, adăugăm quinoa şi amestecăm.
- Facem un sos din uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare şi piper.
- Turnăm sosul peste salata din bol şi amestecăm.
- Lăsăm salata la frigider cel puţin 15 minute ca să se împrietenească mai bine aromele, apoi servim.
Note:
1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.
2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.
Eu am avut quinoa fiartă cu o zi înainte. Mi-a venit geniala ideea ca înainte de a o pune în salată să o las vreo 10 minute amestecată cu cubuleţele de roşii şi cu un praf de sare, ca să se re-hidrateze şi să absoarbă o parte din zeama lor. Gustoasă chestie a rezultat, îmi venea s-o mănânc aşa, pur şi simplu! 😉
Cum servim salata tabouleh cu quinoa
Tabouleh e o salată de origine libaneză, aşa că merge de minune asociată cu hummus libanez, dar și lângă orice alte paste de întins pe pâine, cum ar fi pasta de măsline. Poate fi şi o excelentă salată pentru un fel principal, de exemplu pentru cartofi noi la cuptor.
Dacă nu țineți post puteți pune tabouleh lângă un peşte la grătar sau lângă un cotlet de porc la cuptor. Şi pentru că Paştele se apropie și începem să căutăm variante de meniu, mă gândesc că tabouleh va fi foarte apreciată lângă friptura de miel la cuptor sau lângă friptura de ied, dacă mielul nu vă place. Variante sunt atât de multe! Rețeta de tabouleh e de reținut și de folosit cu orice ocazie.
Claudia a zis
Daaa, e tare buna salata asta. Si eu o fac des 🙂
Iuliana a zis
Ahh, si tu, cel putin vara o faci cu toate proaspete, de la tine din curte... 🙂