• Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
menu icon
go to homepage
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
search icon
Homepage link
  • Rețete
  • Articole
  • Newsletter
  • YouTube
  • Despre
  • Contact
×
Acasă » Retete » Salate

Salata tabouleh cu quinoa

Iuliana Sbirnea autoare Bucate Aromate - retete simple pentru familie si prieteni
Actualizată: 21 mart. 2020 · Publicată: 14 apr. 2016 de Iuliana Sbîrnea · Postarea poate conține link-uri afiliate· 2 comentarii
399 shares
Mergi la rețetă

Despre salata tabouleh...numai de bine 🙂 E atât de ușor de făcut, de ieftină, de bună și de veselă! Nu avem nevoie decât de câteva ingrediente: mult (dar mult!!) pătrunjel, mentă proaspătă, roșii, ceapă roșie (sau ceapă verde) și de obicei bulgur fiert. În loc de bulgur putem folosi cu succes cuşcuş sau şi mai bine quinoa cum am folosit eu în rețeta de azi. Totul stropit bine cu ulei de măsline și suc proaspăt de lămâie. O combinație aparent banală, dar atât de proaspătă și de gustoasă că nu te-ai mai opri din mâncat.

Ştiu că unii dintre voi s-ar putea să ridice miraţi dintr-o sprânceană când vor citi despre mentă pe lista ingredientelor. Tradiţia noastră culinară nu prea o include sau cel puţin nu în salatele proaspete, dar vă asigur că un tabouleh fără mentă n-are niciun farmec. Menta îi dă o aromă deosebită. Nu trebuie să vă sperie, gustul de mentă nu se va simţi foarte pregnant, dar va potenţa toate celelalte arome din salata asta.

Salata tabouleh cu quinoa

Am pe pervazul de la bucătărie câteva ghivece cu plante aromatice printre care şi unul cu mentă. E cel mai drăguţ şi mai decorativ dintre toate. Greu mi-a mai venit să-l jumulesc pentru tabuleh! Dar mi-a prins bine că l-am avut, altfel de unde luam eu mentă proaspătă la vremea asta? Iar rămurelele rupte s-au regenrat, au dat din nou frunzuliţe mici şi fragede. Deci investiţi 5-6 lei într-un ghiveci de mentă (eu l-am cumpărat din supermarket)  şi creşteţi-l cu drag. Nu numai că arată frumos, dar vă va răsplăti cu arome irezistibile şi miros proaspăt.

Mi-a plăcut să mă joc cu ingredientele acestei reţete. Nu-i aşa că n-aţi mai văzut atâtea culori frumoase şi atâta prospeţime la un loc? 🙂

Salata tabouleh cu quinoa

Deși salata tabouleh se poate face oricând, căci roșii, pătrunjel și mentă găsim tot timpul anului, eu o asociez mai mult cu primăvara și cu perioada de post al Paştelui. În perioada asta o fac cel mai des. Probabil organismul meu la ieșirea din iarnă e avid de toate vitaminele pe care i el pot da și le cere cu insistenţă. Totuși, un tabouleh de vară, făcut cu roșii de-ale noastre, românești, cărnoase e de neegalat. Sublim!

Cum se face salata tabouleh cu quinoa

În primul rând ar trebui să aveţi quinoa fiartă şi răcită înainte de a vă apuca de salată. Am scris acum ceva timp un întreg articol laudativ despre quinoa. În lipsă de alt titlu mai bun, l-am intitulat "Totul despre quinoa" Dacă îl citiţi veţi afla şi de ce este bine să consumăm quinoa dar şi cum o fierbem corect. Nu vă speriaţi, în 15 minute e gata, mai rămâne să aveţi puţintică răbdare cu timpul de răcire.

Rețeta completă, cantități și mod de preparare

Salata tabouleh cu quinoa

Salata tabouleh cu quinoa

5 from 3 votes
Tipărește Salvează pe Pinterest
Autor: Iuliana Sbîrnea

Ingrediente
 

  • 3 legături de pătrunjel
  • 8-10 fire de mentă
  • 4-5 roşii
  • 1 ceapă roşie (puteţi pune şi ceapă verde)
  • ½ cană de quinoa fiartă şi răcită
  • aprox. 50 ml ulei de măsline
  • sare (piper şi suc de lămâie după gust)

Instrucțiuni de preparare
 

  • Spălăm pătrunjelul şi menta şi le scuturăm bine de apă, apoi le tocăm mărunt.
  • Tăiem roşiile cubuleţe mici.
  • Taiem ceapa roşie la fel, în cubuleţe cât mai mici.
  • Le punem pe toate într-un bol încăpător, adăugăm quinoa şi amestecăm.
  • Facem un sos din uleiul de măsline, sucul de lămâie, sare şi piper.
  • Turnăm sosul peste salata din bol şi amestecăm.
  • Lăsăm salata la frigider cel puţin 15 minute ca să se împrietenească mai bine aromele, apoi servim.

Note:

1. Datele nutriționale furnizate la unele rețete sunt estimative, iar rolul lor este doar informativ. Valorile nu pot fi garantate și nu ar trebui utilizate în tratamentul afecțiunilor medicale.

2. Secțiunile de echipamente și ingrediente de mai sus pot conține linkuri afiliate către produse pe care le folosesc și le recomand.

Distribuie pe Facebook Salvează pe Pinterest Trimite pe email
Ai încercat această rețetă? Dă-mi un tag pe Instagram!Menționează @iuliana_bucate_aromate ca să te pot găsi!

Salata tabouleh cu quinoa

Eu am avut quinoa fiartă cu o zi înainte. Mi-a venit geniala ideea ca înainte de a o pune în salată să o las vreo 10 minute amestecată cu cubuleţele de roşii şi cu un praf de sare, ca să se re-hidrateze şi să absoarbă o parte din zeama lor. Gustoasă chestie a rezultat, îmi venea s-o mănânc aşa, pur şi simplu! 😉

Salata tabouleh cu quinoa

Cum servim salata tabouleh cu quinoa

Tabouleh e o salată de origine libaneză, aşa că merge de minune asociată cu hummus libanez, dar și lângă orice alte paste de întins pe pâine, cum ar fi pasta de măsline. Poate fi şi o excelentă salată pentru un fel principal, de exemplu pentru cartofi noi la cuptor.

Dacă nu țineți post puteți pune tabouleh lângă un peşte la grătar sau lângă un cotlet de porc la cuptor. Şi pentru că Paştele se apropie și începem să căutăm variante de meniu, mă gândesc că tabouleh va fi foarte apreciată lângă friptura de miel la cuptor sau lângă friptura de ied, dacă mielul nu vă place. Variante sunt atât de multe!  Rețeta de tabouleh e de reținut și de folosit cu orice ocazie.

Salata tabouleh cu quinoa

Poftă bună la tabouleh cu quinoa!

👩‍🍳 Îți plac rețetele mele?

Abonează-te la newsletterul meu și, în fiecare joi dimineață, îți trimit inspirație proaspătă, sfaturi și trucuri ca să-ți fie mai ieftin, mai ușor și mai plăcut în bucătărie.

🍪 Abonează-te aici

Din aceeași categorie

  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Pastă tartinabilă din dovlecei copți, ou fiert și iaurt grecesc, presărată cu muguri de pin crocanți și verdeață proaspătă.
    Salată de dovlecei copți cu iaurt și ou – fără maioneză, dar super cremoasă
  • Salată de vinete cu tahini și ulei de măsline, presărată cu sumac și pătrunjel, servită într-un bol rustic.
    Salată de vinete fără maioneză – rețeta cu tahini, mai sănătoasă și mai cremoasă
  • Salată de vară cu roșii zemoase și castraveți proaspeți, ca la mamaia
    Salată de vară țărănească cu roșii și castraveți – rețeta simplă și gustoasă ca la mamaia
399 shares

Comentarii

  1. Claudia a zis

    aprilie 15, 2016 at 12:56 pm

    Daaa, e tare buna salata asta. Si eu o fac des 🙂

    Răspunde
    • Iuliana a zis

      aprilie 15, 2016 at 1:02 pm

      Ahh, si tu, cel putin vara o faci cu toate proaspete, de la tine din curte... 🙂

      Răspunde
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Lasă un comentariu Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

iuliana sbirnea

Bună, eu sunt Iuliana!

Mă bucur că ești aici!

Pe Bucate Aromate îți explic pas cu pas cum să gătești mâncăruri gustoase și deserturi delicioase cu ingrediente simple și naturale. Găsești aici peste 1200 de rețete, așa că meniul familiei tale e mereu asigurat!

Despre mine și povestea blogului

📬 Vrei să primești rețete simple, descoperiri din bucătăria mea și povești scrise cu poftă?

Abonează-te la newsletterul Bucate Aromate și vei primi o scrisoare în fiecare joi dimineața – cu inspirație, miros de prăjituri și o cană de cafea imaginară. ☕

Abonează-te aici 🍪

Rețete noi

  • Trei borcane de sticlă cu varză murată tocată în suc propriu pentru iarnă, fără saramură
    Varză tocată la borcan pentru iarnă în suc propriu – fără apă, doar cu sare neiodată
  • 3 boluri albe cu 3 salate de toamnă cu sfeclă roșie colorate și apetisante
    3 salate de toamnă cu sfeclă roșie – sănătoase, rapide și pline de culoare
  • Două borcane cu ardei grași umpluți cu varză, morcov și țelină, așezați în borcane cu saramură, rețetă de murături pentru iarnă fără oțet
    Ardei umpluți cu varză murată în saramură – rețetă pentru iarnă fără oțet
  • Felie de budincă de cuscus cu brânză și stafide, servită pe farfurie albă
    Budincă de cuscus cu brânză dulce și stafide – simplă, rapidă și hrănitoare

Populare acum

  • Suc de roşii rapid, 100% natural
    Suc de roşii rapid, 100% natural, la blender sau la robot
  • Roșii în suc propriu la borcan pentru iarnă - simplu, fără decojire
  • ardei kapia copti la borcan in suc propriu pentru iarna
    Ardei kapia la borcan în suc propriu - rețeta fără oțet, zahăr sau ulei
  • borcane cu pasta de ardei kapia cu etichete pregatite pentru camara
    Pastă de ardei kapia (bulion de ardei) pentru iarnă – rețetă simplă cu doar 2 ingrediente

  • Rețete dietetice
  • Rețete cu pui
  • Rețete la tigaie
  • Rețete la air fryer
  • Torturi

  • Rețete fără carne
  • Rețete cu carne
  • Murături
  • Aluaturi

VEZI TOATE CATEGORIILE

Conserve pentru iarnă

  • Gogoşari la oţet pentru iarnă
    Gogoșari la oțet pentru iarnă - rețetă tradițională
  • borcan cu dulceata de ardei iute
    Dulceață de ardei iute cu kapia și mere, rețetă simplă și aromată
  • gem de prune
    Gem de prune simplu și bun, 100% natural
  • Cătină cu miere la borcan
    Cătină cu miere la borcan pentru imunitate - Rețetă detaliată
VEZI ȘI ALTE CONSERVE

Prăjiturile copilăriei

  • felii de prajitura Trenulet sau chec la metru
    Prăjitura Trenuleț - rețeta veche de chec la metru cu cremă de vanilie
  • Felie de tort cu biscuiți Petit Beurre și cremă de cacao, servită pe farfurie albă
    Tort de biscuiți - rețeta veche cu cremă fiartă de cacao - fără ouă
  • prajitura Ora 12 cu frisca
    Prăjitura Ora 12 - Rețetă ușoară cu blat de cacao, frișcă și ciocolată
  • Prajitura Albinita asezata pe platou alb cu picior
    Prăjitura Albinița - rețeta veche care ne încântă și astăzi
ALTE REȚETE DE PRĂJITURI

Rețete actualizate

  • Bulion de roșii cu ardei kapia, rețetă tradițională pentru iarnă, fără conservanți, în bol alb și borcane în fundal
    Bulion de roșii cu ardei kapia - rețeta pentru iarnă, fără conservanți
  • Spaghete cu creveți și sos de roșii – rețetă simplă și gustoasă, gata în 30 de minute
    Spaghete cu creveți în sos de roșii și usturoi – rețetă mediteraneană rapidă, gata în 15 minute
  • ciorba raduteana cu carne de pui si smantana presarata cu patrunjel
    Ciorbă rădăuțeană delicioasă - vezi rețeta tradițională pas cu pas
  • reteta chec pufos cu lapte si cacao 2 tavi
    Chec pufos cu lapte și cacao - rețeta cu cana, pentru 2 tăvi

Articole utile

  • Bol cu amidon alimentar din porumb, folosit în creme, sosuri și aluaturi – ghid complet despre utilizarea amidonului în bucătărie
    Amidon alimentar în bucătărie: ghid complet pentru creme, sosuri și aluaturi
  • Pui intreg pe fund rustic de lemn inconjurat de condimente
    Ce poți găti dintr-un pui întreg – rețete economice pentru toată săptămâna
  • drojdie proaspata vs. drojdie uscata
    Drojdie proaspătă vs. drojdie uscată. Cât și cum folosim din fiecare?
  • proporția de înlocuire unt vs untură și invers
    Cum Să Înlocuiești Untul cu Untură și Invers – Tot ce Trebuie Să Știi
VEZI ȘI ALTE ARTICOLE

Footer

↑ SUS ↑
  • Despre
  • Colaborări
  • Contact
  • FAQ
  • Rețete
  • Articole
  • Blog
  • Newsletter

Toate articolele, fotografiile și clipurile video care alcătuiesc conținutul acestui site, cât și drepturile de autor ale acestora, aparțin deținătorului site-ului bucate-aromate.ro. Copierea și diseminarea pe orice suport (publicații online sau scrise, broșuri, cărți etc) a acestora, în lipsa acordului scris al deținătorului, se vor pedepsi conform legii în vigoare (Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe).

Politica cookies

Politica de confidențialitate

Copyright © 2013 - 2025 Rețete culinare Bucate Aromate. Toate drepturile sunt rezervate.

Your vote:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.